Skocz do zawartości

Linki Trust rank - o co chodzi?

kacper3355

Rekomendowane odpowiedzi

TR istnieje po to by sprzedawcy linków i firmy dostarczające usługi związane z linkami mieli dodatkowe argumenty przy sprzedaży. W praktyce niby to przydatne i niby skuteczne ale w praktyce totalnie bezużyteczne. Całość przypomina obserwacje Marsa. Swego czasu naukowcy widzieli tam coś tajemniczego. Powstawały książki i wielkie dzieła naukowe na temat życia na tej planecie. Podobnie mają pozycjonerzy :)

Treningi WattUp.pl

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Max: TR został rzucony i został przez niektórych, może i większość pozycjonerów uznany jako "współczynnik jakości linka", można go według mnie nazywać jakkolwiek, nie ma to żadnego znaczenia. Terminem określającym zaufanie google do danej witryny, a co za tym idzie większy wpływ na pozycje strony pozycjonowanej dzięki umieszczeniu linka na takowej stronie nazywamy trust rankiem. Tak jak napisałem, nie da się go zmierzyć, można się posiłkować na przykład majestikiem, ale najważniejsza jest w tym głowa - lepiej mieć linka na np.: ted.com niż w seokatalogu o identycznym PR. TR istnieje po to, by można było za jego pomocą w łatwy sposób określić np założenia kampanii link buildingu - "dodane zostało 100 linków z profili ze stron z tzw. TR, które zostały podlinkowane za pomocą dowolnego narzędzia, efekty widać na screenie". Nie widzę nic złego w używaniu tego sformułowania, ja jeżeli komuś przeszkadza, że zostaje ono wykorzystywane również przez ludzi, którzy chcą sprzedać swoją usługę pod nazwą "linki wysoki TR", to cóż...

Ja mam swoją nazwę - "przydatność strony do zamieszczenia linka", może to być równie dobrze inna nazwa. Skrót TR istnieje w terminologi gdyż każdy wie lub powinien wiedzieć o co chodzi. Tak jest poprostu łatwiej.

Wszystkie teorie na temat wyliczania tego prawdziwego TR są tylko teoriami. Chyba, że ktoś ujawnił proces i dokumentację. :)

Ja np. nie wyliczam, nie mierzę a oceniam przydatność. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Koleś leci jakims automatem w tych miejscówkach

Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów wskazałby taki automat, który tworzy profile z mojej listy lub ma na tyle bogatą listę z możliwością wyboru, gdzie chcę dodać linki :)

@Edit inny niż Zennoposter

Kup mocne linki i zwiększ autorytet swojej strony.

Każdy z możliwością dodawania własnych silników czy pisania modów. Możesz spróbować w GSA pisać pliki engines, możesz napisać mod do xrumera, jest jeszcze jeden soft podobny do zennopostera, ale nie pamiętam jak się nazywa. W dziale narzędzia masz info o programie donposter, który też będzie umożliwiał pisanie modów do własnych silników. Ale własne listy oparte o różne skrypty najszybciej obsłużysz zenkiem według mnie.

Witam, na pewnym forum zauważyłem ofertę "Wykonam 300 linków Trust Rank", możecie mi wytłumaczyć na czym to polega?

to polega na tym że "ktoś Ci wykona 300 linków" z jakimś TR a jakim to nie wiesz . Nie napisał że wysoki więc nic nie będziesz miał mu do zarzucenia .

Moja prywatna opinia o TR to taka że

1. wpływa na pozycję w google

2 . TR zależy od wieku strony/domeny na której dodajesz link

3. TR danej strony wzrasta tym bardziej - im więcej linków prowadzi do danej strony ( jak z preclami)

Moje wywody i obserwacje są tylko i wyłącznie oparte na podstawie majestic i obserwacji mojej własnej strony.

Przestałem na kilka dni linkować moją stronę i w majestic nie było żadnych nowych BL ale TR podskoczył . Wiek mojej domeny wzrósł o tydzień a TR o 4 punkty :). Pozycja w G. się utrzymywała i do dziś nie spadła.

Moja prywatna opinia o TR to taka że

...

3. TR danej strony wzrasta tym bardziej - im więcej linków prowadzi do danej strony ( jak z preclami)

Moje wywody i obserwacje są tylko i wyłącznie oparte na podstawie majestic i obserwacji mojej własnej strony.

no to się obawiam, że z czasem będziesz zmuszony zweryfikować swoją prywatną opinię... szczególnie, kiedy będziesz dodawać linki, a wskaźnik na majesticu będzie leciał w dół ;), a jeszcze bardziej będziesz musiał zweryfikować, kiedy pozycje w guglu również zaczną spadać, nawet, kiedy przestaniesz dodawać linki, a Twoja weryfikacja przejdzie prawdziwą rewolucję po tym, kiedy przestaniesz dodawać te linki, a w majesticu nadal będą ilości dodanych linków szły do góry.

ale w sumie trafne spostrzeżenie w innej Twojej wypowiedzi:

<ciach> Jeśli .... dostaniesz filtra lub bana to za to co sam zrobiłeś a nie za to co zapłaciłeś. Mój blog pnie się w górę a linkuję ręcznie .Efekty są i nie marudzę że "panda" czy inne miśki <ciach>

ale to tłumaczy Twoje spostrzeżenia:

ps. linkuję zarówno stronę główną jak i podstrony - na dzień dzisiejszy mam około 400 linków i średnia wg. majestic CF 32 TF 19 - czy to bardzo źle dla strony która ma już ponad miesiąc?

dymna.jpg

Zobacz postunnamed, o 30 wrzesień 2013 - 00:46, powiedział:

Jeśli .... dostaniesz filtra lub bana to za to co sam zrobiłeś a nie za to co zapłaciłeś. Mój blog pnie się w górę a linkuję ręcznie .Efekty są i nie marudzę że "panda" czy inne miśki

ale to tłumaczy Twoje spostrzeżenia:

Zobacz postunnamed, o 27 wrzesień 2013 - 20:04, powiedział:

ps. linkuję zarówno stronę główną jak i podstrony - na dzień dzisiejszy mam około 400 linków i średnia wg. majestic CF 32 TF 19 - czy to bardzo źle dla strony która ma już ponad miesiąc?

To taki mały paradoks PiO: ekspert Początkujący i początkujący ekspert ;)

@początkujący , @kris_set . po prostu piszę Co wiem lub co mi sie wydaje. Nikt nie napisał co to jest TR - jedni piszą że to "wytwór" majestic , inni że to w ogóle nie jest brane pod uwagę . Ale nikt nie napisał "TR jest to ..." ani "TR jest gó**o wart bo ... " Dlaczego ? Bo wiadomo że odezwie się mnóstwo "specjalistów" którzy będą się wyśmiewać nie mając żadnych argumentów.Tak samo jak Wy nie odpowiedzieliście koledze tylko gnębicie mnie "amatora".Ja się opieram na moich obserwacjach i cieszy mnie każdy postęp w "pozycjonowaniu " ( przez maleńkie "p" ) mojego maluśkiego bloga :) . W chwili obecnej około 480 BL , blog ma jakieś 1-1,5 miesiąca .

https://zapodaj.net/6...4c8b82.bmp.html

ps."co mi sie wydaje" - dodałem specjalnie żeby było się do czego przyczepić .ciekawe czy ktoś doczyta "drobnym"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności