Skocz do zawartości

not provided = 100%

Ojciec_Pio

Rekomendowane odpowiedzi

Od klilku dni, wedle zapowiedzi google, wszystkie wejscia są szyfrowane - także dla niezalogowanych. Mamy więc sytuację masakryczną dla anlityki. U mnie 95% wejść to not provided, więc październik zapowiada się kiepściutko.

Macie podobne wyniki?

Nie cierpię spamerów!

Obejśc zawsze się da. Ale jak potem klientowi wytłumaczyć, że dana fraza nie przynosi nam ruchu bo wszystko jest szyfrowane? Albo udowodnić, że przynosi. O ile jeszcze ruch idzie na podstronę tematyczną to pikuś. Ale na stronę główną - to już się nie da - miesza się tu brand i główne frazy.

Dla tych którzy myślą, ze zamontują Piwika czy inne darmowe narzędzie i podejrzą ruch to mam złe wieści. Google szyfruje wejscia ze swojej wyszukiwarki dla wszystkich a nie tylko Analytica. Są systemy - jak Gemius czy Searchmetric ktore okreslają liczbę wejść, ale to wszystko działa na szacunkach statystycznych w zalezności od pozycji którą zajmujemy, więc wnioskowanie takie więcej szkód narobi niż pomoże.

Najśmieszniejsze jest to, że google ponoć dba tym o dane userów, choć co ciekawe wejsc z Adwordsa nie szyfruje. Kasa i google rządzą światem niestety,

Nie cierpię spamerów!

Przecież i tak dane odnośnie zapytań są w GWT i można je importować do Analyticsa. Co prawda nie da się (chyba, że się da - ktoś wie?) robić zaawansowanych segmentów lub uzyskać danych o długości odwiedzin czy współczynniku odrzuceń, ale zawsze jest jakieś info odnośnie samych fraz.

Można powiązać konto analytica z GWT. Ale nie wiem czy da się importować - chyba tak.

Nie żartuj proszę z tymi statami z GWT. To tylko bardzo ogólby szablon ruchu bardziej pomocny przy analizie spadków i porównywania ze wskaźnikami Analytica. Prosze bardzo, przykład

fraza: wbrew zasadom samantha young chomikuj

według GWT 12 wejść za ostatnie 30 dni oraz pokazanych 6 czy 7 kombinacji z poniżej 10 wejść. Maksymalnie 80 wejść i to po czasochłonnym przeglądaniu fraz - więc już się średnio opłaca.

Analytics - wejść na daną podstronę z organika - 164

Jeśli będe klientowi pokazywal staty z przekłamaniem 100% daleko nie zajadę w tym biznesie i każdy kto takimi metodami będzie fałszował sobie dane.

Nie cierpię spamerów!

u mnie 100% jeszcze nie ma ale blisko

% całości:

83,33%

Jeszcze niedawno było to kilkanaście %

Większość osob rozliczało się ostatnio za dana frazę. Może warto teraz brać za przyrost wejść na stronę z wyników organicznych? W sumie i tak linkujemy coraz więcej fraz pobocznych wyciągając długi ogon więc klient na tym zyskuje.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Nie ma systemu który pokaże nam dane, bo one zależą od google. Szukałem i jak głową w ścianę.

Samo pozycjonowanie przestaje się po prostu opłacać. Wszystko idzie w kierunku ruchu konwertujacego i rozliczanie się właśnie za niego. Tylko jak klienta przekonać że za 50 zl to może waciki kupić a nie stworzyć ruch konwertujacy. Z kolei pocycjonerzy nie mają o tym pojęcia (nie szyscy) bo przez pół życia windowali frazy pod sufit i zadowoleni. A teraz trzeba przejśc na nowy model (nie chodzi mi tylko o not provided ale ogólnie o zmienę w branży). A przy zafałszowanych statach klient zawsze będzie miał dodatkowy powod do rozwiazania umowy w przypadku braku efektów.

Nie cierpię spamerów!

I co teraz z hasłem google "Don't be Evil"? :D

Kolejny przykład na to, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

W temacie:

Zastanawiam się bo przyszło mi w tym momencie do głowy coś takiego, a może by tak analizować przez javascript historię usera zapisaną w przeglądarce? :) Tam powinien być pełny link z którego jest pierwsze wejście na stronę, i jeżeli to było wyszukiwanie z google to mamy w tym linku... frazę :) I już można zrobić system statystyk który ponownie będzie pokazywać z jakiej frazy było wejście :]

Dwa potencjalne problemy:

* czy faktycznie ten link jest w historii niezakodowany?

* gdyby się udało i stało się popularne: G szybciutko wypuści update do swojej przeglądarki chrome żeby to ukrócić (a ma ona już spory rynek).

Jak będę miał czas to to sprawdzę!

Fajnie jest brac kase za pozycje w SEPRs i wejscia z wypozycjonowanych fraz ale jak trafi sie klient ktory przede wszystkim oczekuje wzrostu sprzedazy to serpy nie zawsze wystarczaja.

Od ponad 2 lat rozliczam sie nie z pozycji w SERPs a bardziej z ROI.

SERPs sa ale juz jako dodatek.

Zdaje sobie sprawe ze nie dla kazdej branzy da sie pewne sprawy zrobic a juz z nowymi klientami to z pewnoscia klopot ale jak mam dostep do firmowej poczty a za jedyne $9/miesiac moge sprawdzic kto dzwoni wlacznie z wiadomosciami na skrzynce to nie jest trudno potwierdzic czy moja praca cos daje.

Dlatego czesto wiecej pozytku daje baner umieszczony w odpowiednim miejscu niz zle dobrany keyword znajdujacy sie na 1szej stronie wynikow.

U niektorych klientow, po paru latach wiem juz ze spora dokladnoscia po samej ilosci odwiedzin czy jest ok, np. przy progu 100uu/day zaczynaja sie telefony i emaile, powyzej 200 uu/day zaczynaja sie regularne sprzedaze.

U innych klientow po samej ilosci zapytan na poczte wiem czy sprawy ida w dobra strone itp.

U jeszcze innych czas spedzony na stronie czy ilosci wejs na "contact us" page daje mi duzo dodatkowych informacji.

Czesto w zaleznosci od pory roku progi sa wyzsze lub nizsze ale jak sie zna swoja branze to provided or not, da sie zarobic.

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

a bardziej z ROI.

Jeżeli już to z jego fragmentu ;)

ale jak mam dostep do firmowej poczty a za jedyne $9/miesiac moge sprawdzic kto dzwoni wlacznie z wiadomosciami na skrzynce to nie jest trudno potwierdzic czy moja praca cos daje.

Kurcze to chyba masz cholernie restrykcyjne NDA, 99% klientów na to nie pójdzie.

a bardziej z ROI.

Jeżeli już to z jego fragmentu ;)

ale jak mam dostep do firmowej poczty a za jedyne $9/miesiac moge sprawdzic kto dzwoni wlacznie z wiadomosciami na skrzynce to nie jest trudno potwierdzic czy moja praca cos daje.

Kurcze to chyba masz cholernie restrykcyjne NDA, 99% klientów na to nie pójdzie.

ale jak sie zna swoja branze

Niestety, wszystkich branż się nie pozna ;)

Może warto teraz brać za przyrost wejść na stronę z wyników organicznych?

I to jest słuszna koncepcja :) (i tak dla klienta sumarycznie będzie taniej)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności