Skocz do zawartości

Gwarancja pozycjonowania na umowie?

Fasik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trafiliśmy ostatnio na klienta z którym jesteśmy w trakcie uzgadniania umowy o pozycjonowanie. Klient chciałby dostać na umowie gwarancje pozycjonowania swojej strony że będzie na TOP-ach. Z założenia ciężko zagwarantować coś jak jesteśmy zależni od Google, poza tym strona wymaga wielu zmian, a klient chce być widoczny praktycznie natychmiast. Zagwarantować możemy jedynie rzetelną pracę, a wiadomo że Google płata czasami figle i może się zdarzyć że będą problemy. Poinformowaliśmy również że na efekty trzeba czekać. Moje pytanie brzmi co sądzicie o gwarantowaniu TOPowych pozycji na umowach? Frazy są raczej proste, klient wymagający, który prosi o gwarancje czegoś czego nie możemy zagwarantować.

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wszystko zależy od wysokości kary za brak efektów i potencjalnej wysokości zarobku.

Oczywiście klient musi być poinformowany, że nie koniecznie musi się udać wprowadzić frazy.

My osobiście takim klientom z góry dziękujemy. Szybko, tanio i z gwarancją: z założenia będą same problemy.

sądzicie o gwarantowaniu TOPowych pozycji na umowach?

Jest to sprzeczne z logiką i nierealne. Wprowadzające w błąd klienta.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jak chcesz dać gwarancje na coś co nie jest od Ciebie zależne w 100%?

Wystarczy drobna zmiana algo, strona na tydzień wyleci i płacisz karę umowną.

Dlatego nigdy nie dawaliśmy gwarancji. Zawsze przedstawialiśmy jak wygląda sytuacja z Google i nie mieliśmy problemu z umową. Dopiero teraz spotykamy się z taką sytuacją.

sądzicie o gwarantowaniu TOPowych pozycji na umowach?

Jest to sprzeczne z logiką i nierealne. Wprowadzające w błąd klienta.

Dokładnie tak! Tylko niestety firmy dają taką gwarancje i później lecą w dół przez co klient jest niezadowolony z pozycjonowania co niestety przekłada się na spadek zaufania dla firm SEO.

co niestety przekłada się na spadek zaufania dla firm SEO

Dlatego trzeba edukować klientów niestety bo dzięki "firmom gwarancyjnym" i tym za "9,90" mamy gówniane usługi i gó*****y rynek.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Napisz jaką karę umowa miałaby przewidywać i ile możesz wyciągnąć przy założeniu top1 dla wszystkich fraz.

Napiszę jako klient

Ze swoim pozycjonerem mam umowę taką, że płacę ryczałt za frazy- w przypadku wejscia frazy na top 1 dodatkowo płace mu ustaloną wcześniej kwote.

Z jednej strony pozycjoner ma pewność comiesięcznego dochodu dochodu- a ja mam pewność że ma on bodziec do wbicia fraz w topy.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór >>>tanie noclegi<<<

Dać gwarancje na top 3-10 to jak dać gwarancje na kurs dolara/franka :-)

albo awans naszych kopaczy do mundialu :D

Napiszę jako klient...

powiem tak: rozsądny z Ciebie klient :) niestety większość oczekuje cudów za budżet przedszkolaka i myśli, że to wszystko takie "czary-mary" i w zasadzie coś tam człowieczek "popika" w laptopku i już powinno być git :) a jak chce za to więcej niż 50zł/m-c to mu sie we łbie poprzewracało ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności