Skocz do zawartości

Czy opłaca się kupować książki ?

aleks1723

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to dla starych wyjadaczy może być uciążliwe, że każdy nowy pyta się o coś, co jest wałkowane w kółko, lecz ja jestem taki, że muszę mieć najnowsze informacje, więc jak coś to sorry.

Jeżeli chodzi o pytanie, to do rzeczy: Jako, że zacząłem coś tam zarabiać na blogu, to chciałbym tą kasę na razie przeznaczyć na naukę pozycjonowania, coś tam z podstaw znam, ale bardzo, bardzo mało. Czy jest w ogóle sens kupowania książki ? Jak tak to polecicie mi coś dla początkującego, chodzi o podstawy, ale i żeby się łatwo czytało, aby tą wiedzę wchłonąć jak najszybciej. Wiem także, że to forum jest dobre do nauki, ale chciałbym mieć też coś ułożone w porządku, Taki zbiór wszystkich informacji... rozumiecie ;) . A jeżeli nie książki, to może jakiś kurs ? Ps: Blogi prowadzę tylko w obcym języku: Jeżeli miało by to coś pomóc, ale wole chce mieć polskie produkcje książek, kursów do nauki ;)

Uszanowanie i Pozdrawiam.

Przy tempie dzisiejszych zmian książki nie nadążają, lepiej ten czas poświęcić na własne testy a jakieś tam podstawy to nawet na tym forum wyczytasz.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Z książek mogę polecić:

https://helion.pl/ksiazki/sztuka-seo-optymalizacja-witryn-internetowych-eric-enge-stephan-spencer-jessie-stricchiola-ra,sztseo.htm

https://helion.pl/ksiazki/pozycjonowanie-i-optymalizacja-stron-www-jak-sie-to-robi-wydanie-iii-bartosz-danowski-michal-makaruk,pozop3.htm?nr=3039U&url=pozop3

Polecam jednak dodatkowo kurs/szkolenie online, do tego blogi tematyczne oraz obecne forum PiO + fora/blogi zagraniczne powiązane z tematyką SEO.

Dla przykładu droższe szkolenie (nie będę wypisywał atutów, autor ładnie opisał w spisie treści). Ponadto obecnie najdroższe chyba szkolenie online na polskim rynku. Autor od lat prowadzi bloga. Niestety, spóźniłeś się. Do końca września dla stałych czytelników była 50% promocja. Możne warto napisać o jakąś zniżkę podając się za "stałego czytelnika"? :)

https://www.blog.gdaq.pl/2013/09/ponad-9-godzinne-szkolenie-z-pozycjonowania-seo-guru-znow-dostepne/

Z tańszych (same podstawy), ale oszczędzi Ci to czytanie książek, plus zobaczysz na własne oczy na nagraniu, "o co chodzi" w podstawach pozycjonowania :

https://eduweb.pl/kursy/pozycjonowanie/kurs-pozycjonowania.html

https://strefakursow.pl/kursy/e-biznes/pozycjonowanie_i_optymalizacja_stron.html

Jeszcze została ostatnia opcja, najdroższa. Napisać ogłoszenie, w dziale "Ogłoszenia i Zlecenia", że poszukujesz mentora do SEO.

Wszystko, czego się nauczysz, najpierw testuj na stronach celowo wcześniej stworzonych (co byś nie był rozczarowany jak załapiesz filtr lub bana). Jak sobie wyrobisz skuteczna metodę pozycjonowania, dopiero wtedy zastosuj na stronach docelowych (własnych, klientów).

Podsumowując, SEO to bardzo trudna dziedzina wymagająca znajomości wielu rzeczy, do tego non stop Google ... nam pozycjonerom ... utrudnia życie.

Powodzenia!

P.S. Odradzam kurs pozycjonowania Krzyworączki ... ;)

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Autor od lat prowadzi bloga.

Za to widać, że Ty od niewielu lat działasz w SEO i nie wiesz kto to jest. Guru? :D Nie rozwalaj mnie.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

@ blake - oj tam, każdy na PiO jest guru przecież prawie... :D

Pozatym autor wątku chciał sobie poukładać wszystko po kolei "na kartkach". Testy .... testami, jednak prosił o pomoc, więc widocznie nie potrafi z forum/blogów seo wyłapać podstawowej wiedzy, w odpowiedniej kolejności.

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

novum dlaczego odradzasz kurs Krzyworączki? Nie przerabiałem żadnego kursu online firmowanego przez "naszych" blogerów, ale mam wrażenie, że gdaq zbyt mocno wziął do serca kursy/szkolenia w których sam uczestniczył. Poziom marketingu jaki uprawia do promocji swoich produktów przyprawia mnie o mdłości. Dlatego sam wybrałbym kurs firmowany przez Lexy.

Na początku przygody z SEO warto zapoznać się z książkami. Pamiętajcie, że w kwestii optymalizacji wiele się nie zmiana i wiedza zawarta w miarę świeżych pozycjach będzie nadal aktualna. Jeśli chodzi o linki lepszym wyjściem będą testy własne i regularna lektura blogów/forów internetowych.

Treningi WattUp.pl

Poziom marketingu jaki uprawia

Jest to poziom sprzed 12 lat.

Dlatego sam wybrałbym kurs firmowany przez Lexy

I czego byś się dowiedział? Jak przygotować plik disavow?

Jako czysta podstawa teoretyczna, książki są jak najbardziej przydatne.

Nawet jak coś jest nieaktualne już, to czytając potem fora i blogi łatwiej zrozumieć co się zmieniło, skąd to się wzięło i do czego to zmierza.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Zawsze warto kupować książki. Nie ma problemu, który nie zostałby opisany na papierze. Oczywiście aktualnej książki o działaniu algorytmu Googla nie kupisz, ponieważ zanim ktoś ją napisze i wydrukuje, algo zmieni się 100 razy. Ale z książki nauczysz się podstaw takich jak np. optymalizacja i tematy z tym związane. Solidna podstawy zawsze znajdziesz w książkach. A dalsza nauka to śledzeni nowości branżowych, czytanie blogów i forów oraz testowanie.

początkujący SEOziutek i webMajster od czasu do czasu

Powiem tak: dużo siedzę na forum PiO, przeglądam blogi o SEO, ale nie wpadłbym na to:

kurs-lexy-marta-gryszko.png

:)

Jak tak to wszystko oglądam to chyba muszę zrobić szkolenie w "konkurencyjnej" cenie z prawdziwego SEO

-------

edyta:

Źle napisałem - nie z robienia SEO a z wbijania w topy każdej frazy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności