Skocz do zawartości

Problem z TYPO 3 - duplikacja urli

Ojciec_Pio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam obecnie powazny problem z TYPO 3. Od programistów dowiedziałem się jak to pieruństwo działa. System tworzy dynamiczny url i statyczny (przyjazny) i w zasadzie nic z nimi nie robi. Wrzuca w obieg oba a google indeksuje ten który uzna za słuszny.

Podobno nie da się z tym nic zrobić - mowa o przekierowaniach 301 czy redirectach. Według programisty przy tylu produktach ile ma jeden ze sklepów wieki zajmie ustawienie canonicalów

Pracowaliście na tym systemie? Macie jakieś rozwiazania?

I pytanie o SEO. Czy pozostawienie dwóch wersji do wyboru dla google zachamuje nam wzrosty? Wprawdzie google jednej wersji nam nie zaindeksuje, ale obawiam się, że jakies kary mogą być z tego powodu.

Co ciekawe czasem nie indeksuje przyjaznych urli tylko te dynamiczne.

Masakra

Nie cierpię spamerów!

to

System tworzy dynamiczny url i statyczny (przyjazny) i w zasadzie nic z nimi nie robi. Wrzuca w obieg oba a google indeksuje ten który uzna za słuszny.

i to

Podobno nie da się z tym nic zrobić - mowa o przekierowaniach 301 czy redirectach. Według programisty przy tylu produktach ile ma jeden ze sklepów wieki zajmie ustawienie canonicalów

Wydaje się mega nielogiczne to co piszesz ;) Przecież nikt takich rzeczy nie robi ręcznie, a jest to dostępne z tego co piszesz.

Bo nie wiem jak działa ten przeklęty cms. Już wiem ze tworzy urle za pomocą realurl, jednak obie wersje dynamiczna i poprawna są dostępne - można przez nie wejść do serwisu i nie są przekierowane - ten dynamiczny na właściwy. Z tego co się jeszcze dowiedziałem te dynamiczne są podobno ukrywane przed google, a indeksowane są te przyjazne. Choć kilkanascie urli dynamicznych jest zaindeksowanych. Pytanie dlaczego i czy nie lepiej jest mimo wszystko przekierowywać 301 albo chociaż dawać parametr noindex. I czy w ogóle taki stan jaki jest, to coś normalnego w tym cms czy po prostu programiści coś źle robią.

Nie cierpię spamerów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności