Skocz do zawartości

Pingwin Update 2.1

pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

U mnie na kluczowej domenie spadek pozycji od 3 do 5 oczek. Wszystkie 4 frazy były na 1 i 2 miejscach. Nie mam doświadczenia za wiele ale z tego co widzę to w mojej branży w topy powędroały firmówki, które nie były pozycjonowane w ogóle lub odrobinę i serwisy/podstrony z duuużą iością treści (nawet arty z sprzed 3-4 lat), głównie portale branżowe/informacyjne. Spadły firmówki pozycjonowane katami i preclami.

początkujący SEOziutek i webMajster od czasu do czasu

Aha.

W ciągu ostatnich 3 m-cy uruchomiłem trzy odpowiedniki polskiej strony w językach: włoskim, rosyjskim i hiszpanskim. Strony prawie skończone, jeszcze nie linkowne - zaliczyły lekkie wzrosty o kilka oczek każda fraza.

początkujący SEOziutek i webMajster od czasu do czasu

Skoro nie umiesz wyjść poza utarty schemat ...

Nie ma znaczenia czy ktoś działa schematami czy nie, każdy LINKUJE tak czy inaczej. Można było to robić prościej i szybciej dzięki katalogom, publicznym preclom i innym publicznym miejscom do póki nie wykończyli ich disavowcy. Pokaż mi klienta, który płacił za frazę 30 i powiedz mu, że ma płacić za frazę 300, bo musisz tylko dla niego postawić dedykowany spam (bo zaplecze jest spamem jak byś tego pięknie nie nazywał). Żaden normalny się na to nie zgodzi bo taniej go adwords wyjdzie.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

To już nie kwestia przechadzania się tymi samymi ścieżkami

To jest kwestia chadzania tymi samymi ścieżkami, tylko w takich lasach, które rzadko inni odwiedzają :D

Sposób ustalania rankingu się nie zmienił. Gógle ciągle ustala go na poziomie ilości linków.

Zmieniło się tylko jedno, ograniczono moc stron linkujących. Niestety przysłużyli się do tego namiętnie używający disavov.

Dlatego Ci którzy potrafią znaleźć miejsca do upchnięcia swojego linka, tak by konkurencja tego nie zrobiła, są wygrani. Takich domen nikt nie będzie zgłaszał przez GWT.

Wygrani też będą Ci posiadający duże zaplecze, bo nikt o zdrowym rozumie nie będzie dodawał takich stron do GWT.

Reszta będzie się kotłowała we własnym piekiełku :D. Dodadzą linki do nowych miejscówek, dostaną powiadomienie, skruszeni zgłoszą przez disavov, strona po jakimś czasie wyleci w kosmos.

Czy będzie to droższe? Pewnie tak. Bo trzeba będzie budować albo zamknięte zaplecze dobrej jakości. Albo...

Płacić za nietypowe rozwiązania pozwalające dodać tam link, gdzie inni nie dodają.

Jedno mnie cieszy :D do osiągnięcia topów wystarczy kilka/kilkadziesiąt/kilkaset dobrych linków, nie jak do tej pory pierdyliardy :P

do osiągnięcia topów wystarczy kilka/kilkadziesiąt/kilkaset dobrych linków

No pewnie że wystarczy, bo ci co mogli być wyżej, bo mieli ich więcej sami podcięli pod sobą gałąź i się ich najzwyczajniej w świecie zrzekli... :D

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

te wszystkie pliki Disavov przysłużyły się do tego update ;-)

To widać gołym okiem

Na pierwszy rzut oka tragicznie, po dokładniejszym sprawdzeniu nie jest najgorzej. 157 fraz spadki (w tym sporo tylko o kilka oczek), 1850 wzrost lub bez zmian. Co ciekawe wszystkie strony są linkowane takimi samymi lub bardzo podobnymi metodami.

Najtańsze domeny w Polsce - 13685790121473354021 -3% kod na dowolny serwer wirtualny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności