Skocz do zawartości

Pingwin Update 2.1

pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie cały czas ciekawi czy to filtr, czy przeliczenie algorytmu po neutralizacji linków, co spowodowało spadki.

Ja też jeszcze się wstrzymuję z jakimiś akcjami.

Są takie przewałkowania w SERPACH , że masakra. Powchodziły w stronki robione synonimatorami, nie tylko nie widzę swoich stron ale też stron moich konkurentów.

Wszystko poodwracane, zostały tylko strony:

- z dobrym rozkładem anchorów (dywersyfikacja)

- pozycjonowane od 2 miesięcy (te też oberwą pewnie za miesiąc - dwa)

- duże portale z dużą ilością podstron na długim ogonie (spade ruchu o jakieś 30%)

Czas na testy.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

u mnie podobnie,

1 strona moja - 1k linków na 4-5 fraz z czego jakieś 60% na 3 frazy, domena zawiera główną frazę najważniejszą z tych 3, linkowane wpkatami, seokami, sinooke + kilka fajnych linków (np. z oficjalnej strony wikipedii, katalogów wp onet, komentarzy na gazeta.pl wp.pl tvn warszawa itd itd + kilkanaście prywatnych, mocnych katalogów z list podobnych do tej cezzego) poszła baaardzo w dół, powiadomienia o filtrze brak. Strona była przez rok w top10, z czego przez 70% tego czasu na frazy lotnisko modlin była w top 3. lotnisko modlin to właśnie główna fraza i zniej składa się domena.

Akurat to mnie dziwi trochę, ponieważ jest to mini portal z duża ilością podstron i tekstów, są tam rozmieszczone adsensy więc dla googla

powinna być atrakcyjna :)

2 strona klienta - wspomniany parking, linkowana tak samo jak strona wyżej, domena zawiera frazy kluczowe czyli "parking modlin" "parking lotnisko modlin", zdobyte ok 1k linków jak wyżej, strona plasowała się w stabilnym top 15, przejęta po konkurencji w kwietniu, która dodała 120tys linków, po rozwiązaniu umowy linki gwałtownie spadały przez około 3 miesiące. Tak naprawdę moje działania seo były takie same jak na mojej stronie.

W 1 przypadku całe top 10 poleciało oprócz oficjalnej strony lotniska, która okupuje top1.

W 2 przypadku połowa top 10 poleciała w dół a na jej miejsce wskoczyły 2-3 strony, co logiczne.

3 strona hotel przy tym lotnisku, tutaj linkowanie było 1/3 mniejsze od 2 przypadków wyżej i w wynikach 1-3 miejsca w dół na trzy frazy

pozostałe kilka strona które robie bez żadnych anomalii, w granicach błedu.

Wniosek mój: Wszystko co mocno linkowane (chociaż przyznam, że dwie pierwsze strony według ahrefs zdobwały po 2-5 linków dziennie więc

chyba nie jakoś super dużo i wygląda to chyba naturalnie? To co mniej linkowałem nie dostało, chociaż dalej tymi samymi grupami.

A może to wasza strategia powoduje spadki a nie miejsca :)

a co innego? tylko nasza strategia :) do tej pory działało bo miałem te pozycje, które w miarę chciałem. Na moja stronę celem było top5 co z powodzeniem się udało. Najgorsze jest to, że walczę z portalami typu tvn, wp, gazeta, onet itd które co chwila dają niusa o lotnisku, że nie działa, że zwolnienia itd

a parking, z klientem doszliśmy do wniosku, że celem jest top10 i utrzymywanie się w nim jak najdłużej, co z powodzeniem wystarczy

Może to nie chodzić o skrypty, załóżmy że, profil linków macie idealny, wtedy trzeba spojrzeć na całość jak katalogi kto ci to oferuje, potem myślę że można wziąć pod uwagę flagowanie domen, osobiście nie zanotowałem spadków, wyszło mi wszystko z filtra oprócz 1 frazy wskoczyła podstrona wysoko na tą frazę a nie główna w którą celowałem ale ta domena była po ostrej historii bomb :) ale pracowałem nad tymi domenami od maja niektórzy mówią że nic nie robili i wyszli myślę iż może potracili stare linki przez ten czas od 2012 04 24, chyba że się we wszystkim mylę :)

"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów": Albert Einstein

Gratuluję wszystkim mającym dobre samopoczucie i myślących, że ma kontrolę nad tzw. profilem linków. Ja w to wątpię i to z wielu różnych powodów. Akurat nowy update przyniósł mi na jednej stronie, która była źródłem moich frustracji ;), znaczne wzrosty. Nie stosowałem żadnego białego SEO (którego moim zdaniem w rzeczywistości nie ma) i jechałem automatem. Natomiast - rzecz oczywista - porządnie teksty przygotowywałem i w ogóle strategię działania oraz w pewien możliwy sposób wybierałem miejsca do których dodawałem. A przede wszystkim strona docelowa ma odpowiednią treść i jest solidnie zrobiona i prowadzona.

Ciągle ktoś mądrze pisze o profilach linków itd. itp. I być może coś w tym jest, ale generalnie często brak w tym rozsądku, a więcej samonakręcania się po komunikatach google'a i wypowiedziach różnych specjalistów, którzy wzajemnie się utwierdzają w tym co piszą. Najczęściej dotyczy to w konsekwencji o mówieniu o white seo, a dla mnie to choroba i hipokryzja. Można to nazwać bielactwem, nie obrażając ludzi, którzy borykają się z tym schorzeniem. Bo jeśli white seo takie właściwe, to kto mi wytłumaczy pewien fenomen. Dotyczy sporego serwisu, istniejącego ponad 10 lat, w którym ciągle pojawiają się nowe teksty o wartości merytorycznej, Niestety, z braku czasu, nie było prowadzone aktywne pozycjonowanie przez dłuższy czas. I jednego pięknego miesiąca Google zrobił remanent, wywalił dużą ilość linków, które najprawdopodobniej już nie istniały i ch... w bombki strzelił. Wypadły pozycje, ruch się zmniejszył. Gdyby white seo było skuteczne (zakładając, że coś takiego jest) oraz tak liczyła się wartościowa treść, to taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Nie oszukujmy się więc - pomimo głoszonej pięknej filozofii google'a, to nadal króluje matematyka, a przede wszystkim ta dotycząca ilości linków (choć jakości również).

Zmierzam do tego, by zachować rozsądek, logikę myślenia i szerokie spojrzenie. Przede wszystkim cały czas myśleć i nie przypisywać nowym zmianom w algorytmie G działań na podstawie tylko bardzo (jak zwykle) ogólnym deklaracjom np. Matta Cuttsa. Wszystko co się dzieje za sprawą algorytmów G, to matematyka, która pozbawiona jest możliwości abstrakcyjnego myślenia. No i nie ma ów algorytm boskich możliwości, które - chyba z frustracji - wielu mu przypisuje. Algorytmy tworzą ludzie, którzy z zasady są ułomni i omylni. I wszystko więc co ludzie tworzą jest również niedoskonałe i nie jest wolne od błędów. O tym trzeba pamiętać i zachować rozsądek. A przede wszystkim w tym co się robi nie odwalać popeliny, a zasuwać jak robocik.

Algorytmy tworzą ludzie, którzy z zasady są ułomni i omylni. I wszystko więc co ludzie tworzą jest również niedoskonałe i nie jest wolne od błędów. O tym trzeba pamiętać i zachować rozsądek. A przede wszystkim w tym co się robi nie odwalać popeliny

:good:

początkujący SEOziutek i webMajster od czasu do czasu

Strona pozycjonowana na wiele fraz w tym 1 główna (70%) i 3 zbliżone (3 x 10%).

Strona pozycjonowana na wiele fraz w tym 1 główna (70%) i 3 zbliżone (3 x 10%). - tu masz odpowiedź.

Działania:

- sprónbuj zmniejszyć proporcje linków (np: tania główna, https://domena, itp)

- sprawdź stronę czy nie przeoptymalizowałeś jej

- linkuj dalej lecz z głową, nikt nie linkuje strony (tzw. naturalne linki) fraza, fraza, fraza - tylko sam odnośnik bez anchora

- jeśli nie pomoże to stawiaj nową stronę i linkuj od nowa

- 301 możesz spróbować - powninno wytrzymać kilka miesięcy

To tyle

O wnioski pytacie? Dla osób siedzących na tym forum od wielu lat są oczywiste :)

Słaby koniec kwartału i zbliżająca się publikacja wyników. Aby nie zakończyć roku zdecydowanie poniżej oczekiwań trzeba nadgonić przychody i poprawić wynik netto.

To tak z przed roku: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wyniki-Google-zatopily-Nasdaq-2660440.html

Wyniki za II kwartał tego roku poniżej oczekiwań: https://www.macronext.pl/pl/aktualnosci/google-wyniki-za-ii-kwartal-2013

Jeśli uważacie dalej, że chodzi tutaj o poprawę wyników wyszukiwań a Wasze wspólne wnioski są takie, że jednym spada a innym rośnie pozycjonując tak naprawdę podobnymi technikami to życzę powodzenia :) Przerabialiśmy już ten sam scenariusz kilka razy wcześniej.

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności