Skocz do zawartości

Pingwin Update 2.1

pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

ciach

Jasne, że są wahania. Chodzi mi raczej o sytuacje, gdzie fraza z 1 miejsca spada na 30, a fraza spoza setki wpada w top 20... A to mi się wcześniej nie zdarzyło. Aczkolwiek nie monitoruje setek, a dziesiątki stron, więc ciężko mi w pojedynkę określić na ile to trafne spostrzeżenie.

No i mamy powtórkę z rozrywki, nie wiem już którą, bo nie liczę tylko Pingwinów i Pand, ale kilka innych zmian w technice indeksowania i prezentacji wyników przez wyszukiwarki.

Panowie, skoro Pingwin to linki - każdy wie w jaki sposób je pozyskuje - SZTUCZNIE. Jednak pisze tutaj o pewnej frazie dla jednej domeny, przy frazie nie było robione nic, był to tekst poradnika dla wielu bardzo przydatny, modny i wspioł się jakieś dwa lata temu na pozycję dwa lub jeden i tam siedział - zmieniał sie tylko z filmem na Youtube ale zrobionym przez tą samą firmę. Wiec pozycja jeden i dwa od dwu lat nalezała do tej firmy. Jak od długiego czasu nie było linkowania przynajmniej od dwu lat - dziś film ma pozycję jeden strona w niebycie.

Inne pytanie spostrzeżenie

Z uwagi na to, że od dawna nie linkuję strony głównej w ilości wiećej niż 5-10% linków i bardzo ogólnych, więc mam podstrony serwisów biegajace po seprach. Jedne poszły do góry inne w niebyt (dla mnie niebyt to pozycja od 11 w dół), pojawiły się nowe frazy wysoko nie pzycjonowane tych serwisów.

Moje pytanie brzmi

Skoro poleciała w dół mi podstrona pozycjonowana na frazę "złymi linkami" to jak wywalę tą stronę - zmienie jej adres i content, to robot google dostanie błąd 404 - brak strony. teoretycznie linki proadzą w nicość, bo nie zrobię przekirowania 301, a jak zrobię to gdzies w "du**ę maryne".

Czy więc takie rozwiązanie ma sen?

Podstrony, które poleciały kasujemy - google ma błąd 404, linki proawdzą do niebytu, a my stawiamy drugą podstronę.

Plusy ratujemy domenę - pod warunkiem że nie dostała filtra

Minimalny nakład pracy - bo nie wszystkim frazom w obrębie tej samej strony się dostało jednakowo mocno

W sumie można zrobić przekierowani 301 na stronę wroga czyli google (ciekawe czy dostanie w dupcie)

Minusy

Mimo wszystko dużo pracy. Od nowa zmiana treści, nowe linki i tak dalej

Sorki za literówki, jednak cały dzień analizy robi swoje?

A zarobki lecą, więc trzeba działać, szkoda że sumarycznie wyszło na minus, ale nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni

Jak mam się udzielać skoro nie pospadały mi nawet strony robione SWLami ? :D . Ostatnio tylko same zapytania od klientów po "miszczach" katalogowania/skrejpowania/rumakowania i klient jak czyta/słyszy co trzeba zrobić, jak naprawić, jak i co zoptymalizować to otwiera gębę ze zdziwienia bo "miszczowie" gwarantowali skuteczność a jak słyszy ile bedzie go to kosztować to mu telefon z ręki wypada :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

jak czyta/słyszy co trzeba zrobić, jak naprawić, jak i co zoptymalizować to otwiera gębę ze zdziwienia bo "miszczowie" gwarantowali skuteczność a jak słyszy ile bedzie go to kosztować to mu telefon z ręki wypada :D

To prawdopodobnie wypada dlatego, że pierwszy raz w życiu spotkali takiego profesjonalistę, zawodowca i speca w jednej osobie. Takiego, który algorytmy ma w jednym palcu i zmiany przewiduje na lata świetlne do przodu. Nie groźne mu są pandy, pingwiny, konie i słonie, choćby takie weszły i na pierwszej stronie zostawiły same adwordsy, bo taki fachowiec to na pewno będzie ponad adwordsami!

Nie dziwie się więc, że z wrażenia gubią telefony. Żeby tylko numeru nie zgubili, bo jak później zamówią tak wspaniałą i profesjonalną usługę.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Czy to tak trudno jest ogarnąć, że pozycjonowanie kończy się? Google daje ciągle znaki. Stosując w połączeniu inne techniki marketingu internetowego można osiągną lepsze efekty.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Leksy - kobieca część - hej gdzie jesteś

Jeśli dobrze pamiętam, pisałam już w tym temacie :)

U mnie po Pingwinie same wzrosty (spadło kilka fraz na dosłownie 2 stronach, ale na co dzień mam spadki na 2-4 stron, którymi nie mam czasu się zająć i nie mogą się ustabilizować). Z ciekawszych informacji, odpuścił filtr algorytmiczny na jednej stronie, a na drugiej, na której filtr już został zdjęty kilka miesięcy temu, też widać było wyjątkowo duże wzrosty, chociaż dzisiaj trochę spadły.

Czy to tak trudno jest ogarnąć, że pozycjonowanie kończy się? Google daje ciągle znaki. Stosując w połączeniu inne techniki marketingu internetowego można osiągną lepsze efekty.

I co będzie? AdWords i wyniki "naturalne" ? :D

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności