Skocz do zawartości

Pingwin Update 2.1

pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  W dniu 7.10.2013 o 19:52, pawlos83 napisał(a):

ciach

Jasne, że są wahania. Chodzi mi raczej o sytuacje, gdzie fraza z 1 miejsca spada na 30, a fraza spoza setki wpada w top 20... A to mi się wcześniej nie zdarzyło. Aczkolwiek nie monitoruje setek, a dziesiątki stron, więc ciężko mi w pojedynkę określić na ile to trafne spostrzeżenie.

No i mamy powtórkę z rozrywki, nie wiem już którą, bo nie liczę tylko Pingwinów i Pand, ale kilka innych zmian w technice indeksowania i prezentacji wyników przez wyszukiwarki.

Panowie, skoro Pingwin to linki - każdy wie w jaki sposób je pozyskuje - SZTUCZNIE. Jednak pisze tutaj o pewnej frazie dla jednej domeny, przy frazie nie było robione nic, był to tekst poradnika dla wielu bardzo przydatny, modny i wspioł się jakieś dwa lata temu na pozycję dwa lub jeden i tam siedział - zmieniał sie tylko z filmem na Youtube ale zrobionym przez tą samą firmę. Wiec pozycja jeden i dwa od dwu lat nalezała do tej firmy. Jak od długiego czasu nie było linkowania przynajmniej od dwu lat - dziś film ma pozycję jeden strona w niebycie.

Inne pytanie spostrzeżenie

Z uwagi na to, że od dawna nie linkuję strony głównej w ilości wiećej niż 5-10% linków i bardzo ogólnych, więc mam podstrony serwisów biegajace po seprach. Jedne poszły do góry inne w niebyt (dla mnie niebyt to pozycja od 11 w dół), pojawiły się nowe frazy wysoko nie pzycjonowane tych serwisów.

Moje pytanie brzmi

Skoro poleciała w dół mi podstrona pozycjonowana na frazę "złymi linkami" to jak wywalę tą stronę - zmienie jej adres i content, to robot google dostanie błąd 404 - brak strony. teoretycznie linki proadzą w nicość, bo nie zrobię przekirowania 301, a jak zrobię to gdzies w "du**ę maryne".

Czy więc takie rozwiązanie ma sen?

Podstrony, które poleciały kasujemy - google ma błąd 404, linki proawdzą do niebytu, a my stawiamy drugą podstronę.

Plusy ratujemy domenę - pod warunkiem że nie dostała filtra

Minimalny nakład pracy - bo nie wszystkim frazom w obrębie tej samej strony się dostało jednakowo mocno

W sumie można zrobić przekierowani 301 na stronę wroga czyli google (ciekawe czy dostanie w dupcie)

Minusy

Mimo wszystko dużo pracy. Od nowa zmiana treści, nowe linki i tak dalej

Sorki za literówki, jednak cały dzień analizy robi swoje?

A zarobki lecą, więc trzeba działać, szkoda że sumarycznie wyszło na minus, ale nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni

Jak mam się udzielać skoro nie pospadały mi nawet strony robione SWLami ? :D . Ostatnio tylko same zapytania od klientów po "miszczach" katalogowania/skrejpowania/rumakowania i klient jak czyta/słyszy co trzeba zrobić, jak naprawić, jak i co zoptymalizować to otwiera gębę ze zdziwienia bo "miszczowie" gwarantowali skuteczność a jak słyszy ile bedzie go to kosztować to mu telefon z ręki wypada :D

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

W dniu 7.10.2013 o 20:50, Beerbant napisał(a):

jak czyta/słyszy co trzeba zrobić, jak naprawić, jak i co zoptymalizować to otwiera gębę ze zdziwienia bo "miszczowie" gwarantowali skuteczność a jak słyszy ile bedzie go to kosztować to mu telefon z ręki wypada :D

To prawdopodobnie wypada dlatego, że pierwszy raz w życiu spotkali takiego profesjonalistę, zawodowca i speca w jednej osobie. Takiego, który algorytmy ma w jednym palcu i zmiany przewiduje na lata świetlne do przodu. Nie groźne mu są pandy, pingwiny, konie i słonie, choćby takie weszły i na pierwszej stronie zostawiły same adwordsy, bo taki fachowiec to na pewno będzie ponad adwordsami!

Nie dziwie się więc, że z wrażenia gubią telefony. Żeby tylko numeru nie zgubili, bo jak później zamówią tak wspaniałą i profesjonalną usługę.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Czy to tak trudno jest ogarnąć, że pozycjonowanie kończy się? Google daje ciągle znaki. Stosując w połączeniu inne techniki marketingu internetowego można osiągną lepsze efekty.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W dniu 7.10.2013 o 20:42, jarekk napisał(a):

Leksy - kobieca część - hej gdzie jesteś

Jeśli dobrze pamiętam, pisałam już w tym temacie :)

U mnie po Pingwinie same wzrosty (spadło kilka fraz na dosłownie 2 stronach, ale na co dzień mam spadki na 2-4 stron, którymi nie mam czasu się zająć i nie mogą się ustabilizować). Z ciekawszych informacji, odpuścił filtr algorytmiczny na jednej stronie, a na drugiej, na której filtr już został zdjęty kilka miesięcy temu, też widać było wyjątkowo duże wzrosty, chociaż dzisiaj trochę spadły.

W dniu 8.10.2013 o 07:45, SzlafRock napisał(a):

Czy to tak trudno jest ogarnąć, że pozycjonowanie kończy się? Google daje ciągle znaki. Stosując w połączeniu inne techniki marketingu internetowego można osiągną lepsze efekty.

I co będzie? AdWords i wyniki "naturalne" ? :D

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności