Skocz do zawartości

Pingwin Update 2.1

pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mam się udzielać skoro nie pospadały mi nawet strony robione SWLami ? :D . Ostatnio tylko same zapytania od klientów po "miszczach" katalogowania/skrejpowania/rumakowania i klient jak czyta/słyszy co trzeba zrobić, jak naprawić, jak i co zoptymalizować to otwiera gębę ze zdziwienia bo "miszczowie" gwarantowali skuteczność a jak słyszy ile bedzie go to kosztować to mu telefon z ręki wypada :D

To już było na PiO wałkowane tryliony razy czyli zaniżanie stawek i standardów przez "miszczów". Tyle, że oni są właściwie specjalistami w prostym - że się tak wyrażę - mordobiciu czyli nap...nia ile wlezie linków. I tak sobie myślę, że przez określanie różnych softów jako program do pozycjonowania zbyt wielu uwierzyło, że wystarczy kupić takie coś, jakiś g..ne teksty przygotować i jazda i gotowe. Niewiele w tym pomyślunku i wyobraźni, która jest bardzo potrzebna, bo właściwie każdy projekt jest inny i trzeba go mądrze i sprytnie przygotować. No i lenistwo tu jeszcze wychodzi, bo się niektórym wydaje, że wystarczy nap...nka z linkami, a o stronie i paru jeszcze innych rzeczach się nie myśli, bo to za dużo roboty oraz - czego się również obawiam - nie styka już możliwości intelektualnych.

A klient jak klient, zawsze będzie szukał taniego z gwarancją niby skuteczności. Przyzwyczajeni do tanich ofert czy też płatności za pozycje (cokolwiek by to miało znaczyć) nie bardzo rozumie ile tu pracy trzeba włożyć, by było solidne i stabilnie.

I mówiąc tak przewrotnie, to w pewnej perspektywie czasu, te wszystkie nowe updaty gugla mogą być błogosławieństwem dla tych, którzy się rzeczywiście znają na rzeczy i radzą sobie w zmieniających się ciągle warunkach,

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pozycjonowanie NIE kończy się. Pozycjonowanie wymaga po prostu coraz więcej kreatywności i kasy. Pytanie tylko, czy to na pewno źle? Ile razy narzekaliśmy na forum na oferty z Allegro? Przynajmniej tych może być mniej, bo na rynku zostaną ci, którzy potrafią sobie radzić w trudnych sytuacjach i dostosowywać się do zmian.

Bo pozycjonowanie kosztuje. Skończą się oferty za 10zł, skończą spece od 20000 linków w g... miejscach. Gimbusy wrócą tam gdzie byli a klienci po pewnym okresie buntu przyjdą z pokorą i zgodzą się na normalne stawki.

Przypadkiem Google zrobiło nam prezent.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

Ehe, już Ci przyjdą....buhahah, a myślisz, że będą woleli dać 1000 PLN abonamentu "piozycjonerowi" bez gwarancji widoczności w top 3, czy będą woleli utworzyć kampanię z gwarancją top 3 i budżetem 1000 PLN bez czekania na efekty "piozycjonera", których może nie być?

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Lexy: mogłabyś wymienić jakieś "lepsze" frazy, które wprowadziłaś na przełomie ostatnich 3-4 mc do Top10? nie musisz wymieniać stron, podaj tylko słowa kluczowe i wtedy z chęcią podyskutuje, bo to w sumie jest decydującym czynnikiem.

Jest diametralna różnica czy obstawiasz frazy pokroju chociażby: pożyczka na dowód, imprezy integracyjne, opony, a nawet adwokat Warszawa/fotograf Warszawa czy.. tania ręcznie robiona biżuteria Kraków bądź naprawa komputerów Olsztyn. Banalne frazy lokalne raczej nie lacą, a faktycznie idą do góry bo w ich wypadku tak naprawdę niewiele trzeba robić.

Obstawiając przykładowo serwis naprawiający komputery w dajmy to Łodzi i pozycjonując go na frazy: naprawa komputerów Łódź, naprawa laptopów łódź, odzyskiwanie danych z komputerów Łódź, pogotowie komputerowe Łódź (ot tak rzucony przykład). Nie dziwię się, że frazy mogą iść do góry tu wystarczy banalna optymalizacja podstron, dodanie strony do mapki o ile jest. Pozyskanie linków z odpowiednich serwisów, można nawet dodać Twoje brandle - wiele nie trzeba, ale o tym każdy wie. Robienie z siebie speca w takim wypadku czy pisanie, że SEO kosztuje to raczej średnie wyjście.

Przynajmniej tych może być mniej, bo na rynku zostaną ci, którzy potrafią sobie radzić w trudnych sytuacjach i dostosowywać się do zmian.

Niestety się mylisz.: allegro jest takim miejscem, gdzie możesz sprzedać wszystko. Ludków, którzy sprzedają tam g... w papierkach nigdy nie zabraknie.

Wystarczająca jest informacja, że linki są jednym z faktorów odpowiedzialnym za pozycję strony w wyszukiwarkach, dodać "jak powszechnie wiadomo" albo "o czym wiedzą najlepsi specjaliści" itp i już będą sprzedawać najmocniejsze i najcudowniejsze oferty za 9,99.

90% (jeśli nie więcej) osób, którym zależy na pozycji ich strony w wyszukiwarce, nie ma czasu na poznawaniu i głębszej analizie tajników SEO. Co więcej: na początku nie przychodzi im nawet do głowy, że poprzez staranie się o wysoką pozycję (pomijam metody) w G. mogą zostać przez nich ukarani i szukają odpowiedzi dopiero po nałożeniu kary.

Zatem oferty na allegro się nie skończą

No i ciesz się, Dziewczyno, bo dzięki nim będziesz mogła zarabiać na czyszczeniu profilu linków na zafiltrowanych stronach zawiedzionych klientów pozycjonowania z allegro. ;)

dymna.jpg

Lexy: mogłabyś wymienić jakieś "lepsze" frazy, które wprowadziłaś na przełomie ostatnich 3-4 mc do Top10?

Nie. Po 1. dlatego, że nie czuję i nigdy nie czułam potrzeby takich pokazówek, a po 2. dlatego, że w top 10 jest tylko 10 pozycji i nie trudno dojść, którymi stronami ja się zajmuję ;-)

allegro jest takim miejscem, gdzie możesz sprzedać wszystko. Ludków, którzy sprzedają tam g... w papierkach nigdy nie zabraknie.

Przy obecnej skali filtrów, klienci i tak dość szybko będą zmuszeni szukać kogoś spoza Allegro.

PS Nie planuję robić więcej takich analiz dla innych, więc możesz już sobie odpuścić swoje docinki. A tak w ogóle, czemu tak bardzo interesuje Cię, na czym inni zarabiają?

Ehe, już Ci przyjdą....buhahah, a myślisz, że będą woleli dać 1000 PLN abonamentu "piozycjonerowi" bez gwarancji widoczności w top 3, czy będą woleli utworzyć kampanię z gwarancją top 3 i budżetem 1000 PLN bez czekania na efekty "piozycjonera", których może nie być?

Klient i tak przeliczy co mu się bardziej opłaca.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

mark: tu nie chodzi o frazy, ale o klientów i rozmiary ich stron. Z tego co kojarzę, to Zgred pracuje dla PKO i może walczyć o frazę "bank", "banki" itd. jako project manager - to tylko przykład Zgred - patrząc na SEO z perspektywy takich klientów to wszystko wydaje się być inne. Wówczas zarządzanie treścią, walka z ewentualnym depozycjonowaniem ze strony konkurencji, pisanie do ludzi z prośbą o zmianę anchora w odnośniku umieszczonym naturalnie na swojej stronie itp. rzeczy to praca SEOwca. Ja takie zlecenia uważam jako SEM, pozycjonowanie i SEO to zupełnie inna bajka i inny świat. Jest też zawód SEO celebryty na którym niektórzy też nieźle zarabiają :D

Lexy: oczywiście że czujesz potrzeby takich pokazówek bo zawsze wypisujesz informacje o wzrostach gdy wszystkim coś leci po updatach. Jesteś nawet o tyle znana w branży, że gdy jest jakiś update i faktycznie można powiedzieć "armagedon" to rozmawiając z zaprzyjaźnionymi agencjami na temat tego co warto zrobić padają sformułowania - poczekaj zaraz Lexy napiszę na PiO, że jej rośnie więc się jej zapytamy :peace:

Stety niestety jesteśmy nawet z 1-miasta jak się nie mylę i mniej więcej wiem jakich klientów robisz. Wrażenie może to faktycznie robić na początkujących, którzy widzę Twoje posty tutaj o tym jak Topy zdobywasz w Top10.. ale jedynie na nich. Dla mnie osobiście jest to irytujące.. ale może taki mój urok. Dlatego uciekam na trening i życzę szczerze dalszych wzrostów, ale więcej obiektywności

Mkucinski: masz jak najbardziej rację, że brandy odgrywają duże znaczenie, ale przez ostatnie kilka lat nie musiałeś być bankiem, czy parabankiem aby robić SEO dla tych branż ;) Tam to wiadomo, że zupełnie inna zabawa.

PS Nie planuję robić więcej takich analiz dla innych, więc możesz już sobie odpuścić swoje docinki.

Przepraszam, jeśli mnie opacznie zrozumiałaś: nic osobistego. Miałem na myśli cały biznes zajmujący się oczyszczaniem ze "złych linków". Biznes jak biznes: w mojej ocenie każdy musi zarobić: tak samo sprzedawca linków na allegro, właściciel serwisu, jak i osoba, która będzie później sprzątać po tych pierwszych no i przede wszystkim nasz chlebodawca - właściciel wyszukiwarki.

Biznes to biznes

dymna.jpg

Droższe pozycjonowanie to mniejsze zyski dla włascicieli stron. Często firmy brały pozycjonowanie przy czym zyski niie pokrywały kosztów. Jesli teraz cena skoczy jeszcze 2 razy to teraz sobie darują bo po co płacić jesli się nie zarabia. Uznają inne formy reklamy, lkalna typu ulotki, billboardy, itp. Upadnie trochę sklepów, więcej osob bedzie robilo je na wslasna reke wg wytycznych. Nie wróżyłbym tutaj super rynku, tylko wycofywanie się osób od G. Często z pozycjonowania korzystały nowe firmy, które ledwie wiazały koniec z koncem zeby porobic wszystkie oplaty...

Nie cieszylbym sie zbynio bo jesli pozycjonowanie zdrozeje to wiecej osob oze pojsc w reklame bo tam wie za co placi.

O_o

Lexy: mogłabyś wymienić jakieś "lepsze" frazy, które wprowadziłaś na przełomie ostatnich 3-4 mc do Top10? nie musisz wymieniać stron, podaj tylko słowa kluczowe i wtedy z chęcią podyskutuje, bo to w sumie jest decydującym czynnikiem.

Jest diametralna różnica czy obstawiasz frazy pokroju chociażby: pożyczka na dowód, imprezy integracyjne, opony, a nawet adwokat Warszawa/fotograf Warszawa czy.. tania ręcznie robiona biżuteria Kraków bądź naprawa komputerów Olsztyn. Banalne frazy lokalne raczej nie lacą, a faktycznie idą do góry bo w ich wypadku tak naprawdę niewiele trzeba robić.

Pytanie nie do mnie. Więc odpowiem. Zrobiłem OPONY zajęło mi to półtora roku i około 300 rekomendacji z linkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności