Skocz do zawartości

Pingwin Update 2.1

pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Kila przypadków - domeny zamrożone na 2 stronie wyników:

- czym bardziej linkowałem tym bardziej spadały, o kilka miejsc

- linkuję i nic się nie dzieje

z mojej obserwacji - to jest rodzaj filtra na zasadzie: wykryliśmy linkowanie sztuczne domeny, ale nie było ono po bandzie więc strona zniknie z TOP10, ale wywalimy ją na pozycje 11-25, mam takie "zamrożenie" na kilku przypadkach, faktycznie ciężko coś poradzić jak już nastąpi. to jest 100% algorytmiczny filtr, nigdy przy takich spadkach nie miałem info w GWT.

W międzyczasie szybko i sprawnie wbiłem domenę na top1 na moją frazę (bardzo konkurencyjna) za pomocą własnego zaplecza, prywatnego, z którego nikt nie korzysta tylko ja. Oczywiście nigdy nie pojawiło się w disavow. Domenki nowe i nieznane. Efekt ? Top 1 przez 3 dni i wylotka. Dlaczego ? Nie mam zielonego pojęcia.

tu moim zdaniem problem tkwi w "szybko i sprawnie" - zwłaszcza jeśli domena była świeżo rejestrowana - jeśli wybijemy coś szybko (a ostatnio o dziwo da się łatwo zrobić szybkie wzrosty) to wylot będzie jeszcze szybszy, również na zasadzie filtra algo, tylko tutaj wylatuje w otchłań, czyli pozycje typu 40, 60, 150. świeże domeny trzeba robić 5 razy spokojniej i ostrożniej niż normalne, które miały wcześniej linki i są w indeksie od kilku lat

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zasada jest prosta.

Linkujesz wszędzie nie jednym sposobem typu katalogi, a wpisy do ksiąg, fora, ogłoszenia wszystko co się da ale logicznie w miarę. No i ja nie linkuje codziennie tą samą ilością linków - codziennie inaczej :)

Ja mam inny sposób nie buduje zaplecza - zbyt kosztowne.

Algorytm jeszcze mnie nie dosięgnął i codziennie przed snem modlę się aby to się nie zdarzyło :P

dla mnie to co teraz robię jest nadzwyczaj proste i działa

Zatem mam tylko cichą nadzieję, że "bawisz się" w ten sposób wyłącznie ze swoimi stronami i nie robisz klientów. Bo niestety spore grono, które używało Twojej "prostej zasady" od lat wyleciało w pewnym momencie w kosmos za linki przychodzące (taki krótki, ale dosadny komunikat w GWT) i... nagle się okazało, że jest poważny problem z usuwaniem linków z takich miejscówek. Wówczas to się staje znów zbyt kosztowne, żeby wszystkie linki usuwać w prosty sposób, bo nie wsparliśmy się o własne zaplecza i w sukurs przychodzi nam oczywiście cudowne disavow, którym to wypieprzamy miejscówki w kosmos i sobie i kolegom z branży albo zostawiamy klienta, który zgłasza stronę na audyt, po którym również jest zrobione disavow i... miejscówki również lecą w kosmos za sprawą tej jakże prostej zasady.

dymna.jpg

Mam takie spostrzeżenie:

frazy które wpadły w ten filtr, blokujący wejście do top 10 są na 11 i 12 miejscu i dalej, jest to miejsce za które nie dostajesz kasy, czyli gnębi to pozycjonera. Pierwszy taki filtr złapałem rok temu i nic nie pomogło, miałem wrażenie, że algorytm działa tak domena + fraza = max pozycja 11.

Wydaje się to nieprawdopodobne, ale też coś takiego zaobserwowałem na najpopoularniejszych frazach, które wcześniej były w TOP10. Od pewnego czasu maksymalnie 11 pozycja i nie chce wskoczyć wyże pomimo pozycjonowaniaj (ale niżej też nie spada).

Linkujesz wszędzie

Ale on napisał wyraźnie "wszystko co się da ale logicznie w miarę". Ja z tego wnioskuje, że według jakiś tam kryteriów wybrał najlepsze miejscówki z katalogów, profili itp. i tam dodaje strony. Biorąc pod uwagę, że jak sam pisze jest świeżakiem znaczy, że wyciągnął dobre wnioski z miliona postów i tysiąca pomysłów.

Linkujesz wszędzie

Ale on napisał wyraźnie "wszystko co się da ale logicznie w miarę". Ja z tego wnioskuje, że według jakiś tam kryteriów wybrał najlepsze miejscówki z katalogów, profili itp. i tam dodaje strony. Biorąc pod uwagę, że jak sam pisze jest świeżakiem znaczy, że wyciągnął dobre wnioski z miliona postów i tysiąca pomysłów.

coś w tym stylu :)

usunięcie takich linków dla mnie to średnio 5 minut :)

u mnie jak narazie ciągle zielono i jestem zadowolony ;-)

wiadomo zawsze jakieś obsunięcia do tyłu się znajdą - ale taka już sieć, że wszystko zależne od wiatrów :)

tu moim zdaniem problem tkwi w "szybko i sprawnie" - zwłaszcza jeśli domena była świeżo rejestrowana - jeśli wybijemy coś szybko (a ostatnio o dziwo da się łatwo zrobić szybkie wzrosty) to wylot będzie jeszcze szybszy, również na zasadzie filtra algo, tylko tutaj wylatuje w otchłań, czyli pozycje typu 40, 60, 150. świeże domeny trzeba robić 5 razy spokojniej i ostrożniej niż normalne, które miały wcześniej linki i są w indeksie od kilku lat

To wszystko zależy od fraz. Frazy konkurencyjne (czyt. dobrze płatne w AdWords) właśnie tak się zachowują. Szybkie wejście, szybka wylotka. Frazy mniej konkurencyjne wchodzą i trzymają się stabilnie. Na przykład puściłem moim zapleczem frazę drukarnia + miasto (4 miasta) i w 3 dni 4 x top 1 na wszystkie frazy. Trzyma się ładnie. Na wykresie nawet nie było top50 - top1 od razu, nowa domenka. Od 3 miesięcy się trzyma ładnie.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Potwierdzam to, co pisze Intruder, we frazach najbardziej konkurencyjnych jest największa rotacja

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Potwierdzam to, co pisze Intruder, we frazach najbardziej konkurencyjnych jest największa rotacja

zasadniczo się nie dziwie.

Po co google ma mieszać we frazach na których z AdWords zarabia 2zł skoro może zamieszać tam gdzie zarabia od kliknięcia 12zł :)

Wykresy do góry na giełdzie nie poszły, dlatego że klienci z małym kapitałem weszli w AdWords to Ci z dużym kapitałem wypadli z topów i musieli straty "nadrobić" poprzez te dziwne NIENATURALNE linki sponsorowane...

Wracając do merytoryki testuję 3 opcje:

1. Tylko linki z wysokim DA (domain authority) - moim zdaniem bez sensu, ale jest grupa ludzi, głównie w USA, która przekonuje mnie, że działa. Osobiście wątpię ale sprawdzam. Dam znać.

2. Jedziemy byle czym, byle jak najwięcej. Szybko wchodzimy, szybko wypadamy. Testuję, działa dokładnie tak jak napisałem.

3. Własne zaplecze - działa, stabilność zależy od konkurencyjności słów kluczowych.

4. 301, konserwy i zabawa bez przerwy :) Działa ale patrz pt 2.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

a jak u Was z indeksowaniem nowych stron ? u mnie straszny galimatias ... site raz 19 , raz 31 i tak się zmienia co godzine. Strona powstała w niedziele linkowana linkami PR 2,3,4 ... Z poprzednią tak nie miałem a linkowałem gów..em

na dwóch innych moich stronkach site - 10-20 % ... może rzeczywiście coś idzie ...

Nie chcę krakać ale problemy z indeksacją ostatnio często zwiastowały nadejście up.

U mnie podobnie, wymieniłem całkowicie jedną ze stron i nie bardzo chce zaciągnąć cokolwiek z niej. (strona wieloletnia, mocne i dobre linki)

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

Problemów nie widzę, przykład, strona na WP z 40 podstronami, rano zgłoszona przez narzędzie : https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url

Teraz wszystko w indeksie.

Dodatkowa bzdura to wieszczenie updatu po tym że są problemy z indeksacją. Co indeksujecie? Opisy gg? senniki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności