Skocz do zawartości

Jak zaczynać od nowa po Pingwinie 2.1 oraz wpływ Polski

Miłosz

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio trafiłem na stronę, bardzo młodą dodam bo lipiec 2013, która na jedną frazę z dużą konkurencją zajmuje dwie pozycje w TOP 10, a mianowicie 4,5 lub 5,6 na przemiennie.

W Ahrefs pokazuje, że od pierwszego września do dzisiaj od zera przybyło ok. 88 000 linków w tym tylko 900 dofollow. Jeśli chodzi o anchory to ponad 50 % to adres sklepu internetowego, a słów kluczowych jak na lekarstwo.

Nadmienię jeszcze, że treść tylko pojawia się na stronie głównej i stronach kategorii w postaci kilku zdań, a opisy produktów w większości przypadków ograniczają się jedynie do podania parametrów spisanych ze stron producenta.

Czy ktoś może mi to w miarę logicznie wytłumaczyć dlaczego taka wysoka pozycja? Bo obserwuję tą sytuację od ponad tygodnia i bez zmian.

• Odpowiedzi 121
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Odpowiem jak na BHW: Anchor links are relevant to the site content, but not direct match; its absolutely normal that new site with excellent or interesting content gain viral thousands of links, but not from spam sites

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

A moze masowo pisać listy do Googla dlaczego wszystko się wywróciło i zwracać uwagę na absurdy w search-u? Może odczują że za bardzo narozrabiali tym razem?

Walka z Google pozornie wydaje się bez sensu bo Google przez swoje konto robi wszystko wygodnym dla ludzi ale przypomnę, że udało się np. wyprzeć Internet Explorer Microsoftu. Wystarczy negatywna zmasowana fama na forach międzynarodowych.

Na Bingu i Yahoo rankingi są akceptowalne.

Nie chcę nawoływać do klikania w Adwordsy bo nam jeszcze G zbanuje ten topic, ale zakładam że wszyscy robią to naturalnie i tak ;-) Ja zacząłem ze złości choć wiem że daję im jeszcze więcej kasy na krótką metę.

A moze masowo pisać listy do Googla dlaczego wszystko się wywróciło i zwracać uwagę na absurdy w search-u? Może odczują że za bardzo narozrabiali tym razem?

Oni to doskonale wiedzą, poza tym nie da się do nich wysłać maila. Dzwonisz do centrali, czekasz 20 minut, jeżeli uznają, że chęć kontaktu jest słuszna dostajesz hasło do wklejenia w tytle maila, hasła zmienia się codziennie. Inaczej mail nie dojdzie. Nie pytaj skąd wiem :)

Walka z Google pozornie wydaje się bez sensu bo Google przez swoje konto robi wszystko wygodnym dla ludzi ale przypomnę, że udało się np. wyprzeć Internet Explorer Microsoftu. Wystarczy negatywna zmasowana fama na forach międzynarodowych.

Zawsze to jakiś krok.

Robimy tego plugina ? :D

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Miłosz nie robisz krzywdy Google poprzez klikanie, a tym osobom, które za tą reklamę płacą. Czy gdybyś Ty prowadził sklep internetowy i płacił za AdWords-y chciałbyś, aby ktoś klikał w Twoje reklamy po to tylko żeby zrobić "na złość" Google? Chyba nie, a na obecną chwilę AdWords-y są dla niektórych jedynym ratunkiem.

Oczywiście ta sytuacja da wiele do myślenie i spowoduje, że ludzie zaczną dywersyfikować swoje kanały sprzedaży, a może nawet porzucą prace w sieci na coś innego:)

Pewnie tak będzie. Dostaniesz w odpowiedzi przeprosiny za błąd w algo i obietnicę samego Matta, że więcej tego nie zrobią.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Równie dobrze jeśli ludzie przestaną klikać w AdWords taki klient też z tego zrezygnuje bo nie przynosi to efektów :) Wówczas masz większe szanse uderzyć w Google, bo nie zarobią. Jednak jest to nierealne ani klikanie ani nie klikanie bo mówimy tu o pojedynczych jednostkach. Musiała to by być zmasowana skala przedsięwzięcia.

Swoją drogą wszedłem na Bing-a sprawdzić jak tam moje wyniki i na pozycjonowane frazy pierwsze miejsce:D szkoda, że nie ma z tego efektów:(

jak jest wojna musza być ofiary. Zastanawia mnie co by zrobili jak by nagle się okazało że większość z reklamodawców musi płacić 4 razy więcej. Najgorsze jest to że trzeba by "uderzyć" w najmniejszych i iść do góry żeby zdążył sie szum zrobić. Atakować taką IKEę raczej nie ma sensu - więcej chyba na płyn do mycia podłóg wydają niz na Adwords . Tak samo Allegro itp ...

Ale czy to jest etyczne - pozbawiać ludzi zarobków żeby samemu zarobić lub się wykazac ( bo taki był by efekt końcowy )....hmm

Prawda jest taka ze google sobie w h... leci to dla nich na korzyść. Jeśli większe grono się przełamie to zamiast w pozycjonowanie zainwestują w google adwords co z pewnością google da jeszcze większy argument aby wyniki wyszukiwania jeszcze bardziej przywrócić do góry nogami. Czysty biznes dla google.

.

Sugeruję zamknąć temat bo chyba jeszcze nie pora na niego .

Czy Polacy znowu są odpowiedzialni za nowego Pingwina?

Wątpie

Czy największy sens mają w takich sytuacjach gdy wszystkie główne frazy wyleciały w kosmos budowy nowych stron? I tak co rok

Nie nie ma sensu budowania i spamowania na nowo, jeżeli masz to na myśli.

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

Mi rośnie - ciśnienie :)

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności