Skocz do zawartości

Dlaczego tak wolno indeksuje mi strony?

kemott

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miałem ostatnio taką sytuację. Pojawił się arcyważny news i szybko go piszę i wstawiam na swoją strone, wyścig z czasem żeby być pierwszym. No i udało się. Jestem pierwszy, news już błyszczy na mojej stronie w aktualnościach. Teraz przyszła pora na jego reklamę, wstawiam go na facebooka i wykop. Po dwóch godzinach wchodze w GAnalytics i patrze ile było wejść. No i lipa przez wyszukiwanie nikt go nie odnalazł. Wpisuje tytuł newsa w google i pieknie pojawia sie na pierwszym miejscu w wynikach wyszukiwania tylko ze na wykopie a nie na mojej stronie.

I teraz mam pytanie, jak wykop to robi, że G mu zaindeksowało w kilka chwil ( pol godziny?) moje newsa, podsrona z newsem na moim serwisie pojawiła się dopiero następnego dnia w wynikach wyszukiwania googla?

Odpowiedz sobie na pytania ilu ludzi przyjedzie w jeden dzień do miasta które ma kolej, lotnisko, autostrady, port a ilu do wioski do której prowadzi jedna wąska ścieżynka - teraz pomyśl , że te drogi komunikacyjne to linki a ludzie to roboty google (jeszcze parę lat i rzeczywiście co poniektórzy dupska bez google nie podetrą)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

To nie jest tyle kwestia ruchu co na prędkość indeksacji mają wpływ dwie rzeczy:

1. ilość/jakość linków zwrotnych do serwisu

2. czestotliwość aktualizacji (dodawania nowych treści) w serwisie

natomiast aby nowy artykuł nie "spadał" za szybko to należy zadbać o dobrą konstrukcje linkowania wewnetrznego

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

[Hm... czemu nie moge sobie edytowac poprzedniego postu? ]No trudno...

Co do tej indeksacji to czasem jest tak, że dany news jest rzeczywiscie bardzo szybko od razu w wynikach wyszukiwania, albo dodaje 3 newsy na raz to dwa z nich również są po jakieś godzinie w wynikach wyszukiwania a trzeci news w ogóle nie jest, nawet po 2 dniach, albo jest gdzies bardzo nisko. Tak więc wasze teorie troche mi tu nie pasuja. Bo jak sobie wyobrazicie te sciezki i autostrady o ktorych mowicie to wszystkie nowo dodawane rzeczy powinny byc indeksowane mniej wiecej w tym samym czasie, a tak nie jest jak przed chwila wspomnialem

Dziwna sprawa

Czym częstsze wizyty robota tym szybsza indeksacja. No a robot "spaceruje" po linkach zwrotnych

GWT -> google webmasters tools (Narzędzia dla webmasterów - Google)

A ta rewizyta wg. mnie nic nie daje bot i tak sobie bedzie przychodził kiedy bedzie chciał.

Nie używam tego tagu. Im bardziej popularny bedziesz miał serwis tym czesciej bedzie Cie bot odwiedzał, czesta aktualizacja tresci, linki, optymalizacja strony (pośrednio) itp., itd., czyli to co Beerbant Ci już napisał.

Aaa.. narzedzia dla webmasterow - to znam, ale przyznam szczerze za bardzo w tym nie dłubie, a powinienem?

bojownik - bardzo ciekawa opcja, i to gdy tak zrobie to zaraz pojawi się nowo co dodana podstrona z jakims newsem w wynikach wyszukiwania? To od teraz chyba wszystkie nowo dodane newsy tak bede robil. Wy też tak robićie czy czekacie cierpliwie jak samo się zaindeksuje?

A propos skoro juz jestesmy przy narzedziach dla webmasterow - niech mi ktos wytlumaczy temat sitemapa. Jakis rok temu albo dluzej zgłosiłem mape, ktore zawierala 900 stron, a tera widze, ze zaindeksowanych jest 500 - przynajmniej tak pokazuja mi te narzedzia dla webmasterow. Przejmowac sie tym czy to olac? A moze powinienem zgłosić tam nową mape, bo teraz to będzie pewnie ponad 3000 stron, a nie 900 jak w dawno tem zgłąszanej sitemapie. Zastanawiam sie czy warto bawić się z tą mapą ponieważ gdy wisze w wyszukiwarce "site:www.nazwadomey.pl" to wyskakuje mi 3700 stron zaindeksowanych z mojej witryny.

Więc kto tu kłamie, narzedzia dla webmasterow czy site: ? bo nie lape tego do końca...

i to gdy tak zrobie to zaraz pojawi się nowo co dodana podstrona z jakims newsem w wynikach wyszukiwania?

Sprawdź. U mnie pojawia się praktycznie od razu.

Jeśli chodzi o sitemap to warto ją mieć - AKTUALNĄ :)

Niestety jeśli Twoje linkowanie wewnętrzene "leży i kwiczy" :) to nawet SITEMAP nie pomoże.

Musisz zadbać o linkowanie wewnętrzne, oraz o linkowanie zewnętrzne i wartościową unikalną treść.

Jeśli chcesz poprawić widoczność w wyszukiwarce skorzystaj z GWT->status w wyszukiwarce->udoskonalenia html

Pozbądź się bedów, o których tam pisze, podwójne title i meta może oznaczać zduplikowaną treść, no pomyśl trochę...

Przed pingwinem 2.1 zauważyłem że strony strasznie wolno się indeksowały, na zaindeksowanie nowego bloga na platformie wordress.com, czekałem z 3 dni, normalnie indeksuje się w ciągu godziny, mimo ze dodałem linka w kilka niezłych miejsc. Może G zbiera siły na następną noc długich noży ;)

Kurde, trzecią godzinę szukam jakiegoś darmowego narzędzia do generowania sitemapów i nic. przeważnie od iluś tam podstron jest płatne...

Jak wy tworzycie swoje sitemapy? Macie jakiś sprawdzony ich generator?

Tak przy okazji, skoro jesteśmy przy linkowaniu. Jakiś rok temu udało mi się dodać stronę do dmoza - cały byłem ujarany, aż zrozumiałem, że nic mi to nie dało. Ani mi Page Rank nie skoczył ani nic. co jest grane z tym dmozem? Podobno miec tam strone to duzy plus dla google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności