Skocz do zawartości

Historia online Google

jaclaw

Rekomendowane odpowiedzi

Używam Chroma, historię online wyłączyłem, nie jestem zalogowany i lokalizację ustawiłem "Polska", by google nie wrzucało mi wyników z okolic.

Po wpisaniu jakiejś frazy kliknąłem ze 2x w link z 3ciej strony i wyświetla mi się na 2 pozycji.. Gdzie mogę to dziadostwo wyłączyć? Dla kilku fraz już tak się dzieje..

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

Przypuszczam, że w po prostu gdy korzystasz z Google to oni ustawiają identyfikujące Cię cookie. W związku z tym wciąż możesz być niezalogowany, ale oni i tak wiedzą, że to Ty powracasz do nich, a co za tym idzie znają Twoje preferencje.

Jeśli wyłączysz cookies to pewnie pozostaje jeszcze kwestia połączenia: IP (chyba, że masz zmienne) + User-agent, które mogą Cię z pewnym prawdopodobieństwem identyfikować, ale nie wiem, w jakim stopniu robią z tego użytek.

Każda przeglądarka Chrome podczas instalacji wysyła do Google unikalny kod, dzięki czemu cokolwiek byś nie wyczyścił, póki używasz chroma i tak jesteś i będziesz dla nich userem o określonym identyfikatorze z całą historią zachowań i preferencji kumulowanych od momentu instalacji :)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Nie wiem czy wiecie, ale oprócz cookie jest kilkanaście innych sposobów na unikalną identyfikację usera, chociażby sposoby związane z html5.

Więcej nie będę pisać bo te sposoby są na pewno używane np. przez moderatorów do tropienia multikont. Zapomnijcie więc, że wyłączenie cookie i historii online to już wszystko i jest cacy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności