Skocz do zawartości

Subdomeny tworzone ręcznie przez DA a subdomeny Wildcard - przekierowanie.

djbit

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem w skrypcie ogłoszeń z ustawieniem przekierowania subdomeny na katalog.

Posiadam pewien portal z ogłoszeniami, który dla użytkownika zakłada subdomenę poprzez wildcard np. user.stronka-domowa.pl

Na jednej subdomenie chciałem sobie zainstalować inny skrypt więc utworzyłem sobie ręcznie przez DirectAdmin subdomenę drugiskrypt.stronka-domowa.pl

Po dodaniu subdomeny na serwerze prawidłowo utworzył się katalog „drugiskrypt”.

Jednak adres drugiskrypt.stronka-domowa.pl przekierowuje na stronę skryptu ogłoszeń z informacją „wybrany użytkownik nie istnieje”, a nie wskazuje tego katalogu „drugiskrypt” w którym znajduje się inny plik index.php

Próbowałem przekierować subdomenę na katalog poprzez plik .htaccess ale dostępnymi formułkami z netu mi to nie wychodzi.

1. Czy da się utworzyć takie przekierowanie, aby subdomeny tworzone przez wildcard kierowane były na skrypt ogłoszeń, a subdomeny tworzone ręcznie przez DirectAdmin były przekierowane na foldery, które się tworzą po dodaniu subdomen.
  2. Jeżeli punkt 1 nie jest wykonywalny to czy da się jakoś przekierować subdomenę drugiskrypt.stronka-domowa.pl na ten katalog „drugiskrypt”, aby zainstalować osobny skrypt.

Część kodu odpowiedzialnego za przekierowanie wygląda tak:

RewriteRule ^/~([^/]+)/?(.*) / [R]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^stronka-domowa\.pl [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^$
RewriteRule ^.*$ https://www.stronka-domowa.pl%{REQUEST_URI} [R=permanent,L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.?(.+).stronka-domowa.pl$
RewriteRule ^.*$ https://%1.stronka-domowa.pl%{REQUEST_URI} [R=permanent,L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.stronka-domowa\.pl [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.+).stronka-domowa.pl$
RewriteRule .* company\/subdomain-company-page.html?subdomain=%1 [QSA]
RewriteRule ^company/([a-z-]+)\/ company\/subdomain-company-page.html?subdomain=$1 [QSA]

Kolejność obsługi Vildcarowych domen VS tych zdefiniowanych w sekcji VirtualHost serwera HTTP zależy od kolejności występowania tych sekcji w pliku konfiguracji serwera HTTP. Wiec albo rezygnujesz z virtualek na rzec samego vildacardu i witrualki definiujesz w htaccess - jak to się robi odsyłam do google.

ALbo edytujesz jeśli masz dostęp do plików konfiguracji virtual hosta serwera HTTP i usatwiasz prawidłowo kolejność wtedy masz obsługę najpierw subdomen "fizycznych" i reszty na vildacard ustawiony na dany katalog. . Tylko, że jak dodasz kolejną subdomenę z DA to twój edytowany plik zostanie nadpisany.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Właśnie miałem pisać, że jesteś nieoceniony :), przed chwilką co znalazłem twój wpis:

https://www.forum.opt...n/#entry1161086

Tylko, że jak dodasz kolejną subdomenę z DA to twój edytowany plik zostanie nadpisany.

Support VMLine również jak zwykle pomocny:

"DA doda subdomene niżej natomiast mogę ja ręcznie dać wyżej i zablokować plik przed nadpisaniem, co bedzie skutkowalo tym ze dodawanie domen dla usera admin nie bedzie mozliwe ponieważ za kazdym razem panel DA bedzie nadpisywal konfigurację dla usera admin umieszczając konfigurację niżej. Więc generalnie jest to mozliwe z tym ze musiałby Pan wtedy utworzyć nowego usera (z poziomu reseller admin) celem dodawania nowych (innych) domen."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności