Skocz do zawartości

Własny serwer z win 7 [w domu]

expert

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym postawić własny serwer z windows 7 lub 8, RAM tak od 2 do 4. Procesor, hmm…w sumie ma być taki, aby poradził sobie z poniższymi programami. Dysk nie musi być pojemny np. 50 GB. Serwer chodziłyby 24/h. Ważne, aby był bardzo cichy i nie duży, ponieważ chce go postawić w domu.

Na serwerze będę zainstalować ScrapeBox, UltraSeoMaster itp. softy. Ewentualnie przez Xampp stronkę z wordpresem lub soft w php. Tutaj nie wiem, czy pójdzie na takim sprzęcie np. Donlinkage czy Stat4seo?

Polecicie jakieś gotowe rozwiązanie do zakupu w e-sklepie (mile widziany link)? Jak wiadomo, każdy oszczędza więc nie przesadzajcie tylko z ceną. :)

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

tak, max ja wiem... tylko ich nie zawsze używam :) no donlinkage i stst4seo to raczej będzie jednak w firmie hostingowej. Bardziej pod scrapebox czy USM chcę.

Jest tak, że przykładowo używam SB przez 3 dni a potem nie korzystam miesiąc/dwa. Tutaj o łącze się nie martwię, mam w miarę mocne. Myślę może o mini domowym serwerze/mini pc: link

To ja działam na serwerze w domu hehe, ale służy mi on jakos tacjonarny po prostu xd

Złożyłem go sobie na płycie i budzi Dell Precision 670, dość stary, ale daje rade xD

4x 3ghz procek

8gb ram

dysk 1tb +120gb ssd

Działał mi na nim scrapebox swego czasu, ale udało mi isę zorganizować vps na necie 100/100 za free, wiec odpuscilem i dzialam sobie tam ;)

to zamiast stawiać serwer po prostu kompa nie wyłączaj na noc przez weekend i tyle.

No właśnie, a nie spali jeśli tak długo będzie działać? Druga sprawa to, że głośno chodzi.

Z innej "beczki". Mam taki dysk sieciowy Synology DS 112+ i cichutko chodzi. Tylko on jest na zmodyfikowanym linuksie i nie można instalować softów windowsowskich.

Teraz szukam coś podobnego z windowsem. Coś małego cichego i niedrogiego :)

Kolego, widzę, że dosyć mocno mylisz pojęcia serwer i komputer z systemem operacyjnym.

Jeśli chcesz używać programów pod Windows nie musisz wcale konfigurować komputera jako "serwer" gdyż nie musi on świadczyć żadnych usług dla zewnętrznych klientów. Przykładowo VPS'y z Windows https://www.v-net.pro/vps_windows to też nie są "serwery", ale "zdalne pulpity" komputera z systemem operacyjnym Windows Server 2008 R2 i an tego typu "zdalnym pulpicie" możesz z powodzeniem uruchamiać różne SEO programy pod windows.

Aplikacje internetowe jak Stat4seo wymagają by na sytemie operacyjnym przeważnie linux był zainstalowane oprogramowanie serwera HTTP, MySQL. Oczywiście możesz w/w oprogramowanie zainstalować na VPS'ie o jakim mowa https://www.v-net.pro/vps_windows ale nadal tego komputera nie czyniąc serwerem, bo serwera HTTP, MySQL może ograniczać się do żądań z localhosta i obsługiwać Stat4seo. Jednak zdecydowanie lepiej klasyczny hosting pod tego typu aplikacje internetowe.

.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No właśnie, a nie spali jeśli tak długo będzie działać? Druga sprawa to, że głośno chodzi.

Nie spali się aby miał dobre chłodzenie, nawet jak nie będzie dobre to się wyłączy a spalić to nie ma opcji.

Z innej "beczki". Mam taki dysk sieciowy Synology DS 112+ i cichutko chodzi. Tylko on jest na zmodyfikowanym linuksie i nie można instalować softów windowsowskich.

Małe, ciche, wydajne żeby mało prądu pobierało to nie jest serwer tylko magazyn plików i do pobierania torrentów.

Teraz szukam coś podobnego z windowsem. Coś małego cichego i niedrogiego :)

Kup VPSa z windowsem za 250zł na rok i nie będziesz się martwił o prąd i łącze.

Miałem SB u siebie na lokalnym komputerze 3 dni (łącze 20/5mb/s) i nie da się z neta korzystać.

Takie moje zdanie

bilbord_opublikuj_mini.png

A moje zdanie jest takie - jeśli softy których będziesz używał generują znaczne obciążenie procesora/pamięci/dysku, a pochłaniają niewiele łącza - jak najbardziej vps w domu. Ale nie PC-et, lecz laptop.

Po pierwsze, uruchamiasz kilka softów, nie ma ścinek i zawieszek. Aby vps zdalny miał takie właściwości, trzeba na niego wydać z 60$/miesiąc. A laptop w domu to koszt jakieś 3x mniej.

Kolejna sprawa - czasami działamy na "wrażliwych" danych, czyli takich których ma nikt poza nami nie zobaczyć. Nie wyznaję teorii spiskowych, ale wiem że w firamch hostingowych lubią zajrzeć "co tam tak przeciąża"... Więcej sie domyślcie.

Domowy vps nie ma absolutnie racji bytu, jeśli to łącze jest najważniejsze. Więc pod postowanie scrapem na fast się na pewno nie nada. Do tego dochodzi abuse etc. - no tutaj trzeba by przekalkulować zyski i starty.

Aczkolwiek znam ludzi, którzy odpalają wszytko z domowych łącz(łącznie z xrumerem scrapem zenkiem itd.), ale łącze min. 50mega.

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

> MaxPan dzięki za troskę, zawsze warto wysłuchać rad starszego i doświadczonego.

> Mion już mi fajnie wytłumaczył o co chodzi z serwerami win. :)

W takim razie potrzebuję komputer z systemem win. Będę się łączyć przez zdalny pulpit. Co do samego łącza netu mam dość mocne (poza tym można rozdzielić porty, że tyle i tyle MB ma iść na dany komp). Myślę tutaj teraz o tzw. mini PC, bo nie chcę kolejnej wielkiej skrzynki w domu.

> mlody007 dobrze wiedzieć, że SB zapycha max łącze. W sumie na czas pracy mam możliwość korzystania z drugiego netu.

> straseusz też ma racje z tymi obciążeniami oraz ewentualnymi ochroną poufnych danych. Co u siebie to u siebie :) Jak SB czy rumak lub zenek u kogoś lata bez problemów jednocześnie to jak najbardziej ok. Ja nie mam aż tak wygórowanych potrzeb, aby używać wiele softów na raz.

Rozumiem, że przekonywujecie mnie do wykupienia serwera z win w firmie hostingowej, ale celowo zacząłem ten wątek, ponieważ chce mieć u siebie w domu. W firmie hostingowej pozostawię tylko skrypty w php.

z neostrada masz ten plus że nie trzeba proxy pod post, z kablowym gorzej bo podejrzewam ze masz stale IP. te wartości co podałeś 10 i 100 to nie tak do końca, Neo może być 10/512 z kablówka 100/2 lub 100/20 liczę się i jedna i druga strona a firmy podają tylko ta jedna bo to marketingowo dobrze wygląda.

p.s widzę ze już podałeś drugą liczbę. 10/1 to ogólnie mówiąc malizna.

Dodatkowo jest coś takiego jak ilośc połączeń na sekundę i kilka innych rzeczy które moga być limitowane jak blokady portów itd. Sama przepustowośc to nie wszystko niestety :) Dodatkowo w asynchronikach jakimi sa neostrady, DSLe, kablowe itp. wzrost uploadu powoduje spadek downloadu itd itd Chcesz mieć w pełni działający internet kup ATM ale to 2k założenie, cos koło tego abonament miesięczny za x mb (na 100wę nie jest to 100mbit a coś w granicach 10ciu) + 2k na router (można kupić za 1200zł jakąś podróbkę) Opłaca się ? Dodatkowo koszty prądu, sprzętu i pady dysków, płyt głonych, pamięci z jakimi także musisz się bardziej liczyć bo nie sądzę że masz sprzęt typowo serwerowy.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności