Skocz do zawartości

Własny serwer z win 7 [w domu]

expert

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No właśnie, a nie spali jeśli tak długo będzie działać?

Żartujesz prawda ?

Druga sprawa to, że głośno chodzi.

A myślisz, że taki "serwer" mini PC będzie bezszelestny ? Przecież to zwykły komputer

Jeżeli potrzebujesz serwera przez 72 godziny co 2 miesiące, to chyba nie ma sensu brać nawet tego VPS.

Quas Primas

1. poczytaj o full duplex

2. windows 7 to nie to co server męczyłem się z apachem przez 5 lat n win 7.

3. wiele hacków fixów trzeba zaaplikować do stosu tcp4

4. zasilanie awaryjne chyba agregatorów disla w ogródku nie masz :0

5. Może ma IIS windows pro lecz są wstrzymywane połączenia sleep w przypadku dużego ruchu

Pamiętaj, że zmienne IP jak w wypadku nostrady nie daje Ci zdanej anonimowości, więc jak będą szły SPAM raporty do ISP, dostawca, czyli twój ISP może wyłączyć usługę lub jeśli złamiesz jakieś tam punkty regulaminu < polecam się temu dokładniej pod tym kątem przyjrzeć > pociągać do dziwnych akcji...

IMHO biorąc pod uwagę ceny i dostępność usług stawianie serwera "w domu" całkowicie mija się z celem. Chyba, że są ku temu jakieś unikalne wskazania, ale jakie:

- ochrona danych > kiepski pomysł. Porfesjonalne DC gwarantują w tym obszarze znacznie większy poziom bezpieczeństwa.

- dostępność > kiepski pomysł;

- bezawaryjność > wątpię..

- wydajność > też kiepski pomysł;

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ja mam dwa PC wyłącznie pod narzędzia.

Jeden lapek gdzie mam SB, USM + harvestery proxy odpalam go raz na jakiś czas.

Jeden "normalny" który działa ok 7-8h codziennie, mam na nim Zennoposter-a

Łącze z UPC 60/6 mb i jak na razie tj od 6mc ten zestaw działa tak ze nie szukam żadnego DC

Może ktoś zaproponuje jakiś fajny mini PC ?

Uparles sie na to miniPC jak dziecko na lizaka. Kup sobie obudowe fractal design define i wrzuc do niej to co potrzebujesz. podstawa sa ciche podzespoly + cicha obudowa. Te mini PC wcale nie maja wyciszonej obudowy, przez co wcale nie beda ciche.

Utopienie PC nie ma żadnego sensu. W moim PC (i5 3470) najbardziej słyszalne są dyski twarde. Poza tym komputer jest tak cichy że da się przy nim spać. Wymiana dysku sata na ssd = b. cichy komputer - najglosniejszy bedzie zasilacz.

@OP

Zdajesz sobie sprawe że ten mini PC do ktorego podałeś ostatnio linka jest na poziomie wydajnosciowym kimsufii który kosztuje 20zl brutto miesiecznie? Atom D525 ma wydajnosc niewiele wieksza niz pentium 4 który zajeżdzałem zennoposterem v3 na 5 wątkach. Za 1600 można złożyć całkiem sensowną i wydajną budę.

P.S.

Głóśnym elementem komputera może być też zasilacz i tutaj warto wydać więcej kasy na dobry sprzet. Osobiscie polecam seaonic - b.cichy.

• 2 tygodnie później...
  • 6 lat później...

Witam,

wiem wiem, odkopuję temat. Niemniej jednak nie znalazłem wątku bardziej aktualnego... 

Chciałbym się poradzić, czy jest sens kupować maszynę (dobrego kompa) - desktop pod ZP / XNEO i inne zabawki do SEO zamiast dedyków? Wiadomo, że mocny dedyk to duży koszt. Jeśli chodzi o łącze to mam dostęp do neostrady  ok 50mb.

Myślałem, żeby kupić procka Intel Core i9-9900K + 64 gb ramu + dyski SSD. 

Z góry dziękuję za wskazówki

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności