Skocz do zawartości

Darmowy program do sprawdzania pozycji w google

bojownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem zapytać czy było by zapotrzebowanie na darmowy program do sprawdzania pozycji w google. Planuję właśnie napisanie skryptu do umieszczenia na serwerze.

Na jakiej zasadzie miało by to działać i co by było potrzebne:

- serwer php z obsługą curl + sql

- proxy (np. proxy z proxymarket.pl)

- możliwość wywoływania skryptu z cron-a

Co miało by oferować:

- podstawowa funkcjonalność to sprawdzanie i zapisywanie pozycji google do bazy danych oraz prezentowanie pozycji na wykresie. Nie ukrywam, że wzorowałbym się trochę na seostation, aczkolwiek moje umiejętności nie są na tak wysokim poziomie. Chciałbym stworzyć darmową alternatywę, dla osób, które mają możliwości (server, cron itp.) do monitorowania niewielkiej ilości fraz na własny użytek.

Skrypt udostępniłbym zupełnie za darmo na zasadach open source.

Jeśli chodzi o aktualizację skryptu to myślę, że byłaby ona możliwa, ponieważ piszę go równierz na własny użytek, co znaczy, że chciałbym go używać :)

Nie wiem jak długo google będzie kozystało jeszcze z zapytań w formie "q=" ... i co potem :)

To jak byłby ktoś zainteresowany? A może istnieje już coś takiego i nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi?

Pozdrawiam.

Chciałbym stworzyć darmową alternatywę
Idea jest bardzo dobra.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Darmowe do postawienia na własnym serwerze nie istnieje.

Odnośnie funkcjonalności.

To pozycje + proxy (nie tylko z proxy market) prywatne, po api, w zupełności by wystarczyły zainteresowanym użytkownikom.

Od siebie dodałbym możliwość sprawdzania w kilku różnych wyszukiwarkach.

Na marginesie... open source w branży seo, rzadko się zdarza. Dlatego pomysł godny pochwały.

Właśnie ukończyłem wstępnie projekt (screny i plik do pobrania pod adresem):

https://www.pio.iscool.pl/

Z góry zaznaczam, że nie jestem profesjonalistą i oprogramowanie, które udostępniam jest jakie jest.

Gdyby ktoś się chciał wgłębić w kod źródłowy to pewnie dostanie oczopląsu :)

Skrypt zrobiłem tak jak umiałem najlepiej, być może niektóre rozwiązania są bez sensu - ale działa :)

Skrypt pewnie jest poddatny na ataki sql injection, jednak chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie chciał go umieszczać publicznie :) Więc jak go zaszyjemy gdzieś na naszym serwerze to raczej nic nam nie grozi.

Brakuje również sprawdzania poprawnosci wpisanej strony www (walidacji formularzy) itp. więc proszę się nie mylić :).

Jeśli chodzi o częstotliwość wywoływania z crona - to nie zrobiłem, żadnego ograniczenia. Skrypt wykonuje się do timeout-a (czyli zależy od serwera). U mnie na serwerze wystarczy uruchomić go 2 razy na dobę przy ok 50 frazach i 5 proxy z proxymarket. Także, tu zalecam dostosowanie do własnych potrzeb. Skrypt można wywołać i 50 razy, wówczas 2 uruchomienia zrobią co mają zrobić a pozostałe nic nie zrobią (skrypt sprawdzi czy jest co wykonać, jesli nie to się zakończy.).

Program na razie obsługuje tylko proxy z API (np. proxymarket, jeśli ktoś ma to sugeruje podać api do cacheproxymarket.).

U mnie na serwerze wystarczy uruchomić go 2 razy na dobę przy ok 50 frazach i 5 proxy z proxymarket.

To już ci powiem, że takie rozwiązanie przy publicznych proxy nie gwarantuje sprawdzenia wyników.

Należy zaimplementować mechanizm ponownego sprawdzania gdy n-te wywołanie nie zwróciło wyników np ban proxy.

PS Już bardziej tego pobrania utrudnić nie mogłeś ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Należy zaimplementować mechanizm ponownego sprawdzania gdy n-te wywołanie nie zwróciło wyników np ban proxy.

Gdy n-te wywołanie nie zwróci wyników, sprawdzanie jest pomijane i kolejne odpalenie z crona dopiero może sprawdzić drugi raz.

PS Już bardziej tego pobrania utrudnić nie mogłeś ?

Tak jak pisałem, nie jestem Pro :)

Chodzi o sposób zamieszczenia paczki ZIP do pobrania na jakimś dziwnym serwisie

Chodzi o sposób zamieszczenia paczki ZIP do pobrania na jakimś dziwnym serwisie

Aaa :) nie chciałem umieszczać na prywatnym.

(myslałem ze chodzi Ci o pobieranie proxy, lub wyników z google i ich przetwarzania)

jak to pobrać bez innych śmieci ??

Nie wiedziałem, że dodają coś do tej paczki.

Poprawiłem pobieranie... tak myślę...

Poprawiłem pobieranie... tak myślę...

No to gdzie jest link do tego pobrania ?

---

Po co robisz takie kombinacje:

ob_start();
   return curl_exec ($ch); // execute the curl command
   ob_end_clean();
   curl_close ($ch);

Skoro curl_exec ($ch); zwraca dane nie potrzeba ich buforować.

Gdzie jest obsługa kodów błędów HTTP zwracanych z żądania HTTP

Funkcja function get_pos($fraza) nie filtrujesz danych, więc zliczy też mapy itd... przez co pozycje w niektórych przypadkach będą znacznie odbiegać od rzeczywistych. Przetestuj np "Sklep spożywczy < nazwy miast> dla jakieś wybranej domeny z SERP .

Znam powiedzenie "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby", ale czasami lepiej nie mieć konia ;)

Dokładnie tu na samej górze, nad screenami: https://www.pio.iscool.pl/

Bezposrednie hotlinkowanie nie działa, więc trzeba wejść na stronę, przepraszam koledzy, ale nie znam sie za bardzo na darmowych serwerach www i ich ograniczeniach.

A link edytowałem w poscie https://www.forum.optymalizacja.com/topic/185447-darmowy-program-do-sprawdzania-pozycji-w-google/#entry1289675

Do parsowania kodu SERP mozesz używać też DomDocument -> DOMXPath i zapytań -> query. To taka ciekawostka.

Osobiście korzystam z komercyjnego programu do sprawdzania pozycji, ale fajnie że open source narzedzia SEO pojawiają się na naszym rynku. Na pewno będzie ekonomicznym rozwiązaniem dla tych, którzy pozycjonują kilka stron i nie widzą potrzeby wydawać pieniędzy na zaawansowane monitoringi pozycji. Życzę powodzenia w rozwoju projektu. ;)

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności