Skocz do zawartości

[do tych co na home ;) ] home.pl rzęzi?

weecioo

Rekomendowane odpowiedzi

czy nie zauwazyliście może nagłego a niespodzianego spadku wydajności kont na home? Bo osobiście się trochę wzdragam przed stweirdzeniem że serwery na home rzężą (ot magia marki) ale po ostatnich wyczynach home nie wiem już sam.

A chodzi o to ze stawiam stronkę klientowi, baza jest jak na stronkę nadprzeciętnie duża ale nie jakaś z kosmosu (24000 wpisów- stronka wypożyczalni kaset wideo) No i tak- zrobiłem, wrzuciłem - rzęzi. Ale tylko w dzień, w nocy śmiga OK. Wrzuciłem na swój serwer do testów (dedyk PIV 2.4 GHz z jednym procem i 1GB ram) i.. różnice są powalające! zapytanie przeszukujące fulltekstowo bazę z filmami na home potrafi wykonywać się 15 sekund, a na tym dedyku (który nie stoi sobie a muzom wcale i średni load ma ok. 1 ) ani razu nie dobiło do sekundy, z reguły jest poniżej 0.5 sek - zapytania pilnowane żeby nie były skeszowane.

WTF? Mam powiedzieć klientow że home to do xxxx hosting? Tylko jak ja mu to wytłumaczę :))

A może są jakieś znaczące różnice w indeksowaniu baz różnych wersji MySql ?

Hmmm moim zdaniem to nie wina home.pl, ale raczej zlej struktury bazy.

Posiadam np. identyczne bazy na home.pl, nazwa.pl i na innych serwerach i na home smiga najszybciej.

A porownywalem szybkosc zapytan dla identycznej tabeli liczacej okolo 100 000 rekordow.

Upewnij sie, ze masz zooptymalizowana strukture bazy danych, ewentualnie podziel ja na mniejsze kawalki lub najlepiej zastosuj cachowanie wynikow i zapisuj je do plikow statycznych :)

Pozdrawiam,

Ważka

wątek o home.pl tutaj
Skoro o home to, proszę zostawić infornację tyczącą home:

zapytanie do bazy: tabela 100 000 rekordów średnio: Wykonywano: 0.000615

---

Wiec dalej w temacie wydajnosci home:

kolejne testy tabele o polach: id | tytul | data

ilość rekordow 100 000

rekord w tabeli tytul dla obydwu tabel zawsze taki sam: "Losowy ciag liczb ciag testowy :14984069164454b7587ba6c dalej As of MySQL 3.23.23, MySQL has support for full-text indexing and searching"

dwie różne tabele:

tytyl CHAR 255 wielkosc tabeli: 49,4 MB

tytul VARCHAR 255 wielkosc tabeli: 37,3 MB

zapytanie: SELECT * FROM $nazwa_tabeli WHERE MATCH (tytul) AGAINST ('Losowy ciag liczb 14984069164454b7587ba6c');

Dla obydwu tabeli Wykonywano średnio: Wykonywano:0.000615

Wiec z tego testu wynika, że ani ja, ani moj adwersarz nie ma racji.

Ale Konkluzja jest taka, że home dobrze razdzi sobie z SQL

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności