Skocz do zawartości

Problem z wyborem CMS'a.

skowron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pomysł na pewną stronę. Cały graficzny projekt mam skończony. Każdą cześć serwisu mam przemyślaną i gotową do wykonania. Zastanawiam się tylko w czym mógłbym coś takiego zrobić (warstwa programistyczna) W serwisie potrzebuje takie funkcjonalności:

1. wielopoziomowe zagnieżdżanie kategorii

2. dodawanie własnych stron przez uzytkowników serwisu, oraz publikacja ich dopiero po zatwierdzeniu przez admina. Każdy użytkownik ma mieć własny login i hasło do swojego konta gdzie może edytować swoją treść. (coś na wzór dodaj firme, np. w firmy.net).

3. newsletter

4. zintegrowany moduł płatności (każde użytkownik ma posiadać możliwość sprawdzenia do kiedy ma opłacony abonament) - płatności online, druki do zapłat itp.

5. rozbudowane wyszukiwanie (według kategorii, wpisanej nazwy, mapka też mile widziana)

6. coś w stylu koszyka, do którego można dodawać tymczasowo oglądane produkty

7. bardzo dobra mozliwosc pozycjonowania w wyszukiwarkach

8. zarządzanie wszystkimi ofertami, newsletterami z poziomu admina

9. roczny ruch na poziomie docelowo ponad 1 miliona odsłon rocznie

Jeśli chodzi o tworzenie stron nie jestem programistą. Moja wiedza ogranicza się głównie do tworzenia stron statycznych z użyciem HTML i CSS z małymi dodatkiami jquery, a tak to generalnie więcej pracuje w grafice. Ale daje sobie na to wszystko troche czasu aby nauczyc sie czego trzeba :)

Trochę poczytałem i wymieniane jest czasem korzystanie z Typo3 lub z Joomli. A co wy polecacie ?

Jeśli ktoś z was zajmuje się takimi rzeczami proszę o ewentualną wycenę takiego projektu. Ile to by było warte.

Bez programisty i tak tego nie zrobisz. Rozwiązanie dedykowane ma ten plus, że da się zrobić cokolwiek wymyślisz, ale programiści czasem zapadają się pod ziemię (zdarzyło mi się kilka razy) i wtedy może być problem z rozbudową. Open source ma tą zaletę, że zawsze znajdziesz kogoś kto zrobi poprawki itp., ale ma swoje ograniczenia co do tego co da się zrobić.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Drupal:

1. standard
  2. standard
  3. moduł Simplenews lub inny
  4. to i podpunkt 6 powinny załatwić moduły sklepów (jest ich sporo) + dodatki od naszych firm obsługujących płatności
  5. standard + np. moduł getlocations
  6. vide punkt 4
  7. moduł obsługujący przepisywanie adresów (np. Pathauto + Transliteration) + własny szablon (własny lub porządny kupiony) i szablony dla typów wpisu z poustawianymi nagłówkami
  8. no raczej :)
  9. A tu to już porządny serwer i system cache albo na poziomie serwera, albo na poziomie modułów do drupala. Jest też wersja drupala stworzona specjalnie pod duży ruch, ale jakoś teraz nie mogę jej znaleźć :/

Czego byś nie wybrał, czeka cię sporo nauki i zapewne zarobią na tobie także programiści, administratorzy itd. Ale na tym to właśnie polega (no chyba że sam sobie szyjesz ubrania i zabijasz krowę na hamburgera). Drupal ma jedną wielka zaletę - cały czas możesz go rozbudowywać o kolejne funkcjonalności mając już działającą stronę.

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Rozwiązanie dedykowane oczywiście by było najlepsze no ale niesie to za sobą spore koszta.

Co myślicie o dodatku Sobi do Joomli ? Umożliwia on zrobienie własciwie wszystkiego co napisałem. Zastanawia mnie tylko jak z wydajnością takiego rozwiązania. Na wielu stronach można odnaleźć informację że po pewnej ilości wpisów w bazie danych całość zwalnia i są ograniczenia chociażby w ilości wejść na strone przez uzytkowników. Ile jest w tym prawdy ?

Joomla wydaje się najprostszą opcją aby wykonać taką stronę, ale mam dużo wątpliwości z nią związanych (zasobożerność, słabe zabezpieczenia).

Typo3 z drugiej strony wydaje się być platformą wydajniejszą, lepiej zabezpieczoną, ale z drugiej strony jest to system trudny do opanowania. Czy znać ktoś dobrą stronę z tutorialami do Typo ?

Jeśli chciałbym zabrać się za samodzielne pisanie takiego systemu co muszę się nauczyć dokładnie ? Byłby ktoś w stanie mnie naprowadzić ?

(...)roczny ruch na poziomie docelowo ponad 1 miliona odsłon rocznie(...)

Rozwiązanie dedykowane oczywiście by było najlepsze no ale niesie to za sobą spore koszta.

Klasyk - będziesz łebdeweloperem, grafikiem, administratorem serwera, kopirajterem, specjalistą do spraw wszystkich i tych pozostałych... Zamiast dać zarobić innym, a samemu zająć się tym w czym czujesz się dobrze i co po prostu ci będzie szło i będą efekty będziesz robił rzeczy które nie dość że pewnie cię nie interesują, to będą ci psuć krew. A co najważniejsze będziesz robił to źle.

Guzik z pętelką z takiego serwisu wyjdzie...

mam jeden serwis na sobi2 + joomla 1,5 z prawie 4k ogłoszeń - i ciągle się zastanawiam czemu jeszcze go nie skasowałem - chyba tylko z szacunku dla tych którzy dodali tam ogłoszenia. Nigdy więcej sobi + joomla

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Nie potrafię zrozumieć proponowania rozwiązań dedykowanych, w szczególności osobom zaczynającym biznes czy prosty serwis. Pytam się po co? Czym dedykowany będzie lepszy od gotowego cms? Z np drupala jestem w stanie zrobić dedykowaną aplikacje, stronę czy sklep z innych cmsow też można to zrobić. Po co pisać system wysyłki newslettera jak jest gotowy moduł, po co wynajdować od początku koło? po co przywiązywać się do danej firmy skoro mogę korzystać z open source i każda firma może mi coś zmienić. Niech ktoś poda choć kilka zalet skorzystania z dedykowanego rozwiązania.

Rozwiązania internetowe dla biznesu

Drupal Solution

• 2 tygodnie później...

A co sądzicie o postawienie czegoś takiego na wordpressie. Nie znalazłem nigdzie żeby był jakiś problem z działaniem przy dużej liczbie wejść. Jest to niby system blogowy (chociaż obecnie jest to już bardziej pełny CMS) , ale struktura takiego katalogu to jakby nie było to każdy wpis to jest nowy post na stronie, z tym że te posty mogą dodawać i edytować również użytkownicy. W dodatku google lubi wordpressa :) Znalazłem wtyczkę, która robi właściwie wszystko to co potrzebuje: https://wp-member.com/. Wszystko jest fajnie umiejscowione w panelu, co bardzo mi odpowiada (newsleetter, użytkownicy, oferty, płatności, terminy subskrypcji w jednym miejscu). Do modyfikacji pozostaje jedynie forma tego za co płacą użytkownicy. W tej wtyczce użytkownicy płacą za dostęp do zablokowanych treści, u mnie była by to opłata za dodawania wpisu i możliwość późniejszej jego edycji za pomocą swojego konta (bez dostępu do panelu wordpressa oczywiście, tylko przez taki panel administracyjny na stronie ).

Wiecie może na jakim CMS-ie oparty jest portal znanylekarz.pl ? Subdomena lekarz.znanylekarz.pl co ciekawe oparta jest na wordpressie, a więc możliwe że całość również na tym bazuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności