Skocz do zawartości

Nic się nie dzieje czy już zacząć się bać?

ZłyHultaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moja stronka była w TOP3 TOP5 a nawet zajmowała często 1 miejsce dla interesujących mnie słów kluczowych. Strona istnieje w wynikach wyszukiwania ok. 11 miesięcy. Na początku zdobywałem linki ręcznym katalogowaniem, preclami itp. Starałem się przebierać jakościowo w miarę możliwości ;) Pozycja naturalnie z tygodnia na tydzień stawała się coraz lepsza aż w końcu znalazłem się w TOP10.

Niestety same katalogi itp nie wystarczyły do osiągnięcia pierwszych 1-5 miejsc dlatego postanowiłem zainwestować w Prolink. Zakupiłem ok. 30 linków. Efekt był szybki i pozytywny. W ciągu kolejnych kilkunastu dni stronka wskoczyła mi z większością fraz do wyżej wymienionych TOP3 - TOP5. Wszystkie ładnie trzymało się przez kolejne 3 miesiące. Linki automatycznie się przedłużały i stronka praktycznie nie miała żadnych wahań.

Sytuacja zmieniła się jakiś tydzień temu, kiedy zauważyłem że stronka spadła z pierwszych 3 miejsc na 8-9-10... niektóre frazy spadły dalej na TOP20 ale pozycje spadły wcześniej - jakieś 30 dni temu ( nie zauważyłem :) Sprawdziłem, że w Prolink'u nie doładowałem 1 dnia miesiąca środków aby automatycznie przedłużyć zakup linków i ponad 30 stron przestało emitować mój link. No cóż... moje niedopatrzenie. Doładowałem od razu konto i przedłużyłem wszystkie linki na kolejny miesiąc. Dodatkowo w ciągu kolejnych 2 dni dodałem jeszcze 15 nowych linków z Prolink.

Chociaż minęły dopiero 2 dni od przedłużenia linków trochę jestem zaniepokojony bo pozycje nadal siedzą na 7-8-9 pozycji a nawet na drugiej podstronie w wynikach wyszukiwania... Nic nie drgnęło. Czy to może być filtr? a może panikuje jak baba bez sensu? Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Dodam, że wcześniej taka ilość linków spokojnie wystarczała a teraz dokupiłem nawet więcej....

Jeśli chcesz legalnie zezłomować auto kliknij tutaj a dowiesz się wszystkiego.

Panikujesz jak baba bez sensu - weź pod uwagę, że konkurencja też walczy w serpach i się linkuję, więc to naturalne.

Zróżnicuj trochę linki, nie opieraj się tylko na katalogach / preclach / prolinku. Pamiętaj że są też inne, lepsze źródła linków.

Sprawdź też swoją stronę pod kątem unikalności treści.

Dzięki za odpowiedź. Właśnie zauważyłem, że jedno z ważniejszych dla mnie słów kluczowych wskoczyło dziś na 1 miejsce! Czekam na akceptacje/indeksacje kolejnych linków mam nadzieję że reszta też niedługo wróci na swoje pozycje.

Linkuje w następujący sposób:

- katalogi ( wybieram ręcznie i ręcznie piszę każdy opis )

- precle ( tutaj trochę wspomagam się mieszarką synonimów )

- prolink ( jak na razie daje mi najlepsze efekty )

- facebook, portale ogłoszeniowe itp.

- artykuły do przedruku ( bardzo sporadycznie )

Jak jeszcze mogę zdobyć wartościowe linki za darmo lub z niewielkim budżetem? Myślałem, nad inwestycją w nextcontent ale to już droższa zabawa... mógłbym pozwolić sobie max na 1-2 artykuły w miesiącu. Zauważyłem, że konkurencja, która jest wysoko na jedno słowo kluczowe ma link tylko z jednego serwisu ale na wszystkich podstronach ( ok. 1200 ). Czy lepiej szukać linku, który będzie na wszystkich podstronach czy kilka tańszych z jednej podstrony strony linkującej na różnych domenach?

Co do Twojej konkurencji, to zależy z jakiego serwisu jest ten link site-wide, poza tym, możliwe że wiele linków mają ukrytych, innymi słowy że jest ich znacznie więcej niż Ci się wydaje. W Twoim przypadku nie zalecam szukania linków site-wide, raczej skup się na różnych domenach (i zupełnie się nie zgodzę, że jest to "tańsze").

Nextcontent ostatnio testowałem i na tą chwilę zdecydowanie odradzam, straciłem więcej czasu na kontakt z BOK niż bym sam wyszukał serwisów pod reklamę. Jeśli już chcesz art. sponsorowane, to sam poszukaj stron gdzie chciałbyś zamieścić artykuł, skontaktuj się z właścicielem i spróbuj się dogadać, możesz być zaskoczony jak niskim kosztem możesz uzyskać linki z interesujących źródeł.

Skuteczne seo zaistniejw.net, długo, drogo, solidnie.

raczej skup się na różnych domenach (i zupełnie się nie zgodzę, że jest to "tańsze").

Taką mam strategie od początku żeby nie zakochiwać się w jednym serwisie :) ale zdziwiło mnie, że link/i z jednego serwisu tak ich wypromowały... ale widocznie jest tak jak mówisz: Mają wiele linków niewidocznych.

Nextcontent wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla leniuchów. Chyba rzeczywiście będzie lepiej samemu szukać dobrych miejsc na artykuły ... wtedy nawet można wyszukać mniej stron preclowatych...

Za wcześnie na panikę, zresztą nie są to jakieś poważne spadki, raczej coś "naturalnego"

Właśnie coś tam minimalnie się poprawiło... poczekam jeszcze jakiś czas i zobaczę co się będzie działa. Na razie przestałem linkować bo jeszcze nie wszystkie linki z prolink zaczęły działać.

Gdzieś naczytałem się, że za korzystanie z Prolinka można załapać się na bana, ale z tego co piszecie, korzystacie i dobrze wam z tym. Zatem w jakichś szczególnych wypadkach można się narazić wujkowi googlowi korzystając z Prolinka?

Leczenie alkoholizmu - Alkoholizm to kiepskie życie za wysoką cenę

Być może w takim przypadku jak mój...

Panowie chyba złapałem jednak tego filtra :/ minęło już trochę czasu odkąd linki zaczęły działać. Mam już wszystkie zaakceptowane i wygląda na to, że wszystkie ładnie poindeksowane. Pozycji to w ogóle nie ruszyło... Dodam, że strona mojej konkurencji posiada tylko i wyłącznie kilkanaście linków z darmowych katalogów i tylko 8 aktywnych w prolinku! W żaden inny sposób się nie linkują a mają wyższe pozycje od mojej strony, która w prolinku ma 67 linków, jest dłużej w sieci itd.

Nic się nie zmieniło. Czy możliwy jest filtr na poszczególne słowa kluczowe?

Co robić dalej w tej sytuacji? Może zacząć powoli myśleć o nowej stronie?

Pliis pomóżcie bo przez tą beznadziejną stronę biznes pada z dnia na dzień :/

Jak już przywaliłeś stałymi, to pilnuj, żeby linki były przedłużane i wyświetlały się cały czas, bo może przyjść moment, że Google przestanie zdzierżać taką rotację.

Jeżeli w dalszym ciągu pozycję siedzą w top10, to nie ma się co przejmować filtrem. Bierz też pod uwagę niedawny update, więc mogło to być naturalną reakcją na algo. Podlinkuj troche na generyki (kliknij tutaj, sprawdz strone etc.) oraz brandowe, nie pakuj wszystkiego w exact match, bo strona prędzej czy później będzie łapała gorsze pozycje.

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

Tak ci się tylko wydaje. Są skuteczne sposoby aby blokować popularne maszynki do zbierania źródeł

Nic mi się nie wydaje bo prawie co weekend pije piwko z kolegą co pozycjonuje konkurencje i on wie o pozycjonowaniu jeszcze mniej ode mnie. Taki rynek :)

Jak już przywaliłeś stałymi, to pilnuj, żeby linki były przedłużane i wyświetlały się cały czas, bo może przyjść moment, że Google przestanie zdzierżać taką rotację.

No właśnie ta sytuacja mnie nauczyła tego żeby pilnować tych przedłużeń...

Bierz też pod uwagę niedawny update, więc mogło to być naturalną reakcją na algo

W tym przypadku ciężko wyczuć bo akurat kiedy był update to jednocześnie zapomniałem przedłużyć linków :/ przyczyną raczej jest jedno z dwóch...

Podlinkuj troche na generyki (kliknij tutaj, sprawdz strone etc.) oraz brandowe, nie pakuj wszystkiego w exact match, bo strona prędzej czy później będzie łapała gorsze pozycje.

O właśnie... bardzo cenna uwaga w moim przypadku. Dzięki!

Rzeczywiście jechałem tylko linki z konkretnymi anchorami całkowicie zapominając o linkach typu "kliknij tutaj" etc. Przez weekend napiszę kilka unikalnych artykułów z generykami i przez kolejne dni będę wrzucał. PS: może znasz jakieś precle motoryzacyjne, do których warto dodać unikat? No i też oczywiście brandowe linki.... załatwię sprawę może jakimiś portalami itp. Zobaczymy co się stanie.

Wiele fraz jest w TOP10. Nawet kilka zajmuje bardzo dobre pozycje ale to wyłącznie te proste słowa kluczowe. Strategiczne frazy dalej leżą... ale przynajmniej przestałem się obawiać że to filtr. Jestem dobrej myśli tylko trzeba trochę polinkować bardziej 'naturalnie'.

Jeśli komuś chciałoby się zajrzeć na moją stronę to było by fajnie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności