Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też zrezygnowałam, choć nie wykluczam sytuacji, że kiedyś wrócę. Mnie zniechęciło obniżenie stawek w przypadku kilku kategorii. Kiedyś moja zbiorcza ocena pozwalała mi zarabiać wg najwyższych stawek, teraz opłaca mi się pisać tylko niektóre kategorie tekstów. jak dla mnie to jest bez sensu. Serwis prawdopodobnie będzie się teraz opierał na kilku wiernych copywriterach, którzy to zajęcie nie traktują zbyt poważnie, a jedynie jako sposób na dorobienie kilku groszy, no i na nowicjuszach.

W sumie ja już się nie udzielam w serwisie, ale też się wypowiem. Wszystko rozbija się teraz o skalę ocen. Trudno jest utrzymać średnią, która jest wymagana do otrzymania najwyższej stawki. W praktyce trzeba mieć większość tekstów ocenionych na 6. Jak dla mnie 6 oznacza "powyżej oczekiwań". To co mamy ciągle pisać precle prawie jak zapleczówki a zapleczkówki prawie jak specjalistyczne? Nie opłaca się za takie stawki. Już przy ocenie 5.0 powinna być stawka za precla 1zł/1000 znaków, a za wyższą średnią- więcej. Analogicznie powinno być z innymi typami tekstów. Albo wprowadzić skalę 5-cio stopniową  i tyle.

• Like 1

Samina, nie do końca się zgodzę. I przed rozdziałem miałam najwyższe oceny, i po rozdziale na kategorie też mam we wszystkich najwyższe. Ale staram się wybierać tylko te zlecenia, gdzie jest jasne, czego oczekuje klient. Jakiś dziwactw typu wstawianie zdjęć, kodowania nie biorę, bo to nie leży w moim zakresie i nikt mi za to nie płaci. I oceny od jakiś klientów z kosmosu unieważniam hurtowo :)

Ja też zrezygnowałam na razie, niestety, ale nie mam ochoty na przekopywanie się przez dziesiątki zleceń, w których zleceniodawcy mają naprawdę wysokie wymagania (a wydaje mi się, że im dłużej TB działa, tym większe są wymagania ;))... Na TB wcześniej pisałam głównie precle i zapleczówki, teraz za precle mam stawkę 0.90 zł brutto co mi się w ogóle nie opłaca (no ok, 1 zł też się nie opłaca jakoś super, ale zawsze to był jakiś sposób gdy kończyły się zlecenia), nigdy jakoś nie myślałam, że ocena 5 za precel będzie złą i ich nie unieważniałam, bo z innych kategorii miałam lepsze oceny i się to wyrównywało.

@samina, dobrze napisała, ta "szkolna" skala trochę miesza, bo jak poznać, że precel zasługuje na 6? 

Po prostu przerzuciłam się na inną stronę, gdzie za precel mam prawie 2 zł, na razie konto na TB zatrzymam, może w przyszłości wrócę do tego serwisu.

SEOpisanie - seo copywriting i nie tylko...

Nie dziwie się wam, przeciez prowizja dla serwisu jest większa od tego nawet ile dostaje copywriter. Dla przykładu: Copy za precla może dostać 0,55pkt za 1000znaków, gdzie zleceniodawca płaci zawsze tyle samo tj. 1,40pkt, tak więc textbookers "zainkasuje" za takie zlecenie 0,85pkt - czyli więcej niż copy (tak tak, to niech Copy pisze lepsze teksty, ok, maksymalnie otrzyma 1,10pkt za precla, czyli TB.com otrzymuje prawie 30%).

Podsumowując tak niskich stawek jeszcze nigdy nie widziałem nigdy.

Edytowane przez noupe

SeoMagic, jak możesz to daj namiary do tej kokurencji.

nie podam bo znów podniesiesz poziom :)

Tematyka: Biznes, Ekonomia
Słowa kluczowe: Czym jest BIG? (porównanie do egw)
Jakość: Tekst preclowy
Pozostało tekstów: 1
Znaków: 1000

pisz teksty specjalistyczne za cenę plecla i nie narzekaj.

Odnosząc się do Waszych wypowiedzi..

Zmiany które wprowadzamy nie mają na celu pogorszenia warunków współpracy między nami - wręcz przeciwnie. To copywriterzy są siłą napędową TextBookers więc naszym głównym celem jest to, aby warunki które Wam oferujemy były jak najbardziej satysfakcjonujące. W przeciwnym razie byłby to przysłowiowy "strzał w kolano" ;)

Po rozdziale ocen na poszczególne typy tekstów faktycznie niektóym osobom mogły lekko spać zarobki jednak nie to było naszym celem. Jak wspominałem jakiś czas temu naszym celem jest zmniejszanie wagi średniej ocen przy wyliczeniu wynagrodzenia na rzecz dodatkowych czynników. Pierwszym krokiem musiało być jednak stworzenie podziału jeżeli chodzi o wyliczanie wynagrodzenia za każdy tekst z osobna. 

Nie mieliśmy tutaj planu zwiększać naszych zarobków Waszym kosztem. Dlatego też z dniem dzisiejszym podnosimy wynagrodzenia za praktycznie wszystkie rodzaje zleceń (naliczane będą dla nowo napisanych tekstów). 

Nowe stawki prezentują się następująco:

1. Tekst preclowy: 1,10 PLN (podwyżka z 1,0 PLN) / 1000 znaków

2. Tekst zapleczowy: 1,70 PLN (podwyżka z 1,60 PLN) / 1000 znaków

3. Opis do katalogów: 1,40 PLN (podwyżka z 1,20 PLN) / 1000 znaków

4. Tekst tematyczny: 3,40 PLN (podwyżka z 3,30 PLN) / 1000 znaków

Analogicznie wzrosły stawki za zlecenia w językach obcych. Dokładnie informacje znajdziecie w sekcji strefa copywritera -> zarobki i ocena.

Kolejną dobrą wiadomością jest to, że ciągu dwóch tygodni całkowicie przeorganizujemy panel roboczy strefy copywritera tak, abyście bez problemu mogli filtrować te zlecenia których pisaniem jesteście zainteresowani. 

Będziemy Was na bieżąco o wszystkim informować, a póki co nie pozostaje mi nic innego jak życzyć "lekkiego pióra" ;)

Serdecznie pozdrawiam,

Maciej Matysik

Edytowane przez TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Fajnie, Mikołaj przyszedł do copy  :D. Pisaliśmy świetne teksty i nasza praca została doceniona.  Pomysł z selekcją jest bardzo dobry. Proponuję zrobić coś jeszcze ze średnią. Do wylotu wystarczy 10 ocen na 3 i to jest ok. Ja nawisłam dużo tekstów i 6 ocen na 5 spowodowało spadek średniej o 0,2 (z 5,8 na 5,78), musiałam uzyskać 36 ocen na 6, by wrócić do średniej 5,8. Wydaje mi się to trochę krzywdzące, zwłaszcza, że kryteria oceny są bardzo uznaniowe. 

Panie Macieju

fajnie że podnieśliście stawki, doceniam. Ale: cenę precla podnieśliście o 10% (1.1 zł z 1.0zł), natomiast cenę tekstu tematycznego tylko o jakieś 3%. Trochę to niesprawiedliwe, zwłaszcza biorąc pod uwagę ile więcej starań kosztuje napisanie dobrego tekstu tematycznego niż precla, który sam się pisze właściwie.

A z tego co się wszyscy orientujemy są to jedne z najniższych cen na rynku. Jeśli więc nie chcecie bazować wyłącznie na "świeżynkach", które u Was podszlifują warsztat i pójdą do konkurencji, to proponuję jednak coś z tymi cenami zrobić.

Mnie jednak dla TB pisze się dobrze, stawki mi nie spadły po zmianach, piszę teksty b.dobre i jest to premiowane. Że kokosów z tego nie ma, trudno. Może kiedyś...