Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, chyba działania ze strony TB zostały podjęte za późno. W super promocyjnej cenie pojawiło się kilka zleceń na precle i na katalogi, najtańsze teksty. Niestety lekceważenie uwag copy dotyczących usprawnienia pracy serwisu się teraz mści. Jakość dla klienta jest najważniejsza, do tego potrzebny jest kontakt z moderatorem i czasami z klientem, przede wszystkim jednak trzymanie się kategorii tekstów. Każdy copy, który wyrobił sobie markę odchodzi z serwisu, by pisać za sensowne stawki, często dla tych samych klientów. Obok kategorii tekstów można było wprowadzić kategorie copy i zróżnicować ceny. Rozwiązań mogło być wiele. Szkoda, że serwis o takim potencjale chyli się ku upadkowi. Dla copy był zdecydowanie najlepszy, dla zlecających też, pod warunkiem gwarancji autentycznej jakości.  Moderatorzy czepiają się literówek, a przepuszczają merytoryczne gnioty.

No cóż, chyba działania ze strony TB zostały podjęte za późno. W super promocyjnej cenie pojawiło się kilka zleceń na precle i na katalogi, najtańsze teksty. Niestety lekceważenie uwag copy dotyczących usprawnienia pracy serwisu się teraz mści. Jakość dla klienta jest najważniejsza, do tego potrzebny jest kontakt z moderatorem i czasami z klientem, przede wszystkim jednak trzymanie się kategorii tekstów. Każdy copy, który wyrobił sobie markę odchodzi z serwisu, by pisać za sensowne stawki, często dla tych samych klientów. Obok kategorii tekstów można było wprowadzić kategorie copy i zróżnicować ceny. Rozwiązań mogło być wiele. Szkoda, że serwis o takim potencjale chyli się ku upadkowi. Dla copy był zdecydowanie najlepszy, dla zlecających też, pod warunkiem gwarancji autentycznej jakości.  Moderatorzy czepiają się literówek, a przepuszczają merytoryczne gnioty.

Wiem, że dla Państwa jako copywriterów zabrzmi to zapewne kuriozalnie ale serwis chylił się ku upadkowi właśnie w momencie gdy w strefie copywritera zalegało po kilkanaście stron zleceń. Dlaczego? Otóż duża część tych zleceń nie była realizowana w terminie a tym samym klienci rezygnowali z naszych usług. Zeszłotygodniowa promocja była właśnie między innymi ukłonem w stronę tych klientów, aby raz jeszcze mogli przetestować nasze usługi działające już o wiele sprawniej. 

A działają o wiele sprawniej ponieważ zleceń w serwisie jest jeszcze więcej niż wtedy gdy jak wspominałem zalegało kilkanaście stron różnego rodzaju ofert a realizowane są znacznie szybciej i przede wszystkim z blisko 100% skutecznością.

Oczywiście rozumiem, że dla naszych copywriterów najwygodniej byłoby mieć duży wybór i możliwość podjęcia się zlecenia w dowolnym momencie. I do tego będziemy dążyć - nie stanie się to w jeden dzień ale do końca października powinniśmy sprawę rozwiązać. Najpierw uporaliśmy się z jednym palącym problemem (duży odsetek niezrealizowanych zleceń) i teraz konsekwentnie będziemy dążyć do poprawy naszej oferty dla copywriterów zarówno pod kątem ilości zleceń jak i dodatkowych funkcji typu kontakt z klientem:)

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Ta wypowiedź pokazuje, że dla TB liczy się najbardziej zysk, czyli jak najwięcej zrealizowanych zleceń. Nic dziwnego, że doszło do takiej sytuacji podbramkowej. Tak jak napisała Gocha, 'super promocja' niczego nie zmieniła, ponieważ klienci i copy już się zorientowali co się dzieje na TB. Przecież te maile zostały masowo wysłane do szerokiego grona odbiorców. No rzeczywiście jest czymś wspaniałym, że copy rzucają się jak hieny na padlinę nawet na banalnego precla, kory znika w oka mgnieniu. Ile dziennie można pykać odmóżdżających precelków? Jaki z tego rozwój dla copy?
Ciekawe kiedy przestanie się lekceważyć copy, dzięki którym ten portal w ogóle istnieje, bo to oni tu głównie nabijają kasę. TB pobiera sobie tylko od ich ciężkiej pracy prowizje, za to że udostępnili im możliwość realizacji zlecenia. Jak widać nic od siebie nie dają, tylko chcą brać. Zacznijcie w końcu sprawdzać, co w ogóle zlecają klienci. Dziwicie się, że zlecenia stały. No a co w tym dziwnego, skoro klient dał zlecenia zapleczowe, które ewidentnie jest tematyczne. Nie dość, że stawki nie są wystarczająco wysokie, to jeszcze copy ma pisać za pół darmo. Weźmie jak nie ma zleceń, aby chociaż 'coś' zarobić. To wszystko zabiera cza, bo trzeba aktualizować wiedzę lub dopiero ją nabyć nawet w niektórych przypadkach. To jest forma zarobkowa a nie wolontariat. Problemy trwają już od dłuższego czasu i dopiero, gdy zabrakło zleceń to się obudzili, bo nie ma na kim zarobić. Jak copy zgłaszali swoje problemy to było to jak grochem o ścianę. No chyba nie trzeba być geniuszem, aby się w końcu zorientować, o co tu tak naprawdę chodzi. Widać też jak ranking się zmienia, czyli dobrzy copy zrezygnowali i weszli w indywidualną współpracę z klientami poza portalem. Zostali tylko Ci, którzy chcą sobie dorobić w wolnej chwili, a na innych portalach można spokojnie 'wyżyć' z comiesięcznej pensji, jeśli ktoś zna się na rzeczy.

Ponadto nie rozwiazaliscie zadnej palaej kwestii typu brak zrealizowanych zlecen na czas, poniewaz problem ten roziwazal sie sam - nie ma zlecen. Obecnie widac, ze tb zaraia tylko i wylacznie dzieki tym copy, na ktorych poznali sie klienci i zlecaja im indywidualne zlecenia. Wiekszosc copy dostajac zlecenie indywidulane podjemie sie go, bo to chelpi jego ego. Jak jest lepiej platne, to tym bardziej. Tyle w tym temacie.

Drodzy copywriterzy czytaliście waidomosć od TB ? "Aktualnie nasze moce przerobowe pozwalają na realizację kilku tysięcy tekstów dziennie"

Nie napisali, że dzięki copywriterom, tylko nazwano nas mocą przerobową. Po drugie jakie kilka tysięcy tekstów dziennie - co to za nabieranie ludzi? Nie widziałam nigdy żeby dziennie było nawet parę tysięcy zleceń, a co tutaj mówić o kilku tysiącach. Nic dziwnego, że tak mało osób skorzystało z super promocji, już sama jej treść pokazuje wystarczająco dużo...

Edytowane przez jimmi
2 posty w jednym

Po co mi to wiedzieć Monis? Tutaj już wystarczająco dużo można zobaczyć. Nie o to też chodzi w tym, co napisałam, więc nie odbiegajmy od tematu. Zresztą co to za różnica, że są dwa czy więcej postów. Liczy się, że w ogóle ktoś reaguje. Zachęcam innych, aby pisali o tym co się dzieje, nie siedźcie w ukryciu, wasz głos ma znaczenie. Nie ma co się przejmować perspektywą oceniania cudzych komentarzy, ważne, że działacie w dobrej sprawie.

maggyxflame ale co mamy komentować? widzę maila 250 tekstów do napisania, po godzinie nie ma żadnego, to znaczy, że napisane. Mam płakać, że ktoś mnie uprzedził? Albo że wolałabym wyższą stawkę? Wolę w tym czasie serial obejrzeć :P

Edytowane przez monis190

Zresztą co to za różnica, że są dwa czy więcej postów.

Różnica jest, polecam spróbować za 2 dni.

Cytat z regulaminu który zaakceptowałaś :

....Jeżeli już po wysłaniu wiadomości coś Ci się przypomniało, to nie wysyłaj od razu nowej, ale skorzystaj z możliwości edytowania (ikonka "edytuj") i wprowadź zmiany do tekstu. Zarówno kasowanie jak i edycja wymaga bycia aktualnie zalogowanym na Forum.....

Trzymam kciuki za powrót klientów, ale będzie to trudne. Mało, który z nich ma czas śledzić zmiany na TB, jak się zraził co do terminu lub jakości, to problem ten musiał sobie rozwiązać we własnym zakresie. Problemem nie są niezrealizowane zlecenia, ale jakość tych zrealizowanych. Klient zleca zapleczowy a oczekuje tematycznego. Powinien to korygować moderator po opisie lub copy w bezpośrednim kontakcie z klientem. Brak tych dwóch elementów spowodował kwadraturę koła. Ambitni copy pisali teksty zgodne z opisem, czyli co najmniej kategorię wyżej, a klienci stawiali coraz większe wymagania za mniejsze stawki (precel zamiast zaplecza, zaplecze zamiast tematycznego). Copy, którzy pisali zgodnie z wymaganiami jakościowymi TB dostawali niskie oceny, bo klienci oczekiwali rozpraw naukowych za 1 zł/1000 zzs. Odchodzili dobrzy copy i klienci, którym zależało na jakości. Kwestia terminu jest drugorzędna. Klient poczeka 1 dzień dłużej na dobre teksty. Wszyscy wiedzą, że pozycjonowanie na preclach to już historia, algorytmy Google oceniają przede wszystkim treść i jej wartość merytoryczną. 

• Like 1

Bezsprzecznie zgadzam się z tym, że moderacja powinna zacząć interesować się tym co zlecają klienci, bo niektóre zlecenia to jakaś kpina - tekst zapleczowy z wymaganiami z kosmosu, gdzie zlecenie ewidentnie powinno zostać wystawione jako tematyczne. Natomiast dziwi mnie zarzut, że dla tb liczy się przede wszystkim zarobek. Bardzo przepraszam, ale trudno się dziwić, nikt nie będzie wykonywać pracy charytatywnie, żeby copy mieli możliwość rozwoju ;)

Ja dostałam ostatnio katalogowy na 700 znaków jako zapleczowy. Pierwszy raz taka historia, napisałam ale po za tym jest cienko.
Kilka indywidualnych zleceń od ''stałych'' Klientów, którzy raz w miesiącu mi coś wyślą do napisania, a tak stoję w miejscu. W pracy staram się logować i łapać zaplecze do dokończenia żeby zarobić chociaż 100zł w tym miesiącu. Zleceń nigdy nie ma bo jak są to wszyscy się na nie rzucają cokolwiek by to nie było.

To już jest walka o ochłapy. Czekam na poprawę bo w zeszłym miesiącu byłam zadowolona, a teraz szukam innego portalu powoli. Na własną działalność jestem za słaba, piszę dosłownie 2-3 miesiące więc nie mam innego wyjścia inż tu tkwić i czekać na poprawę.

Piszecie m.in. że klienci zlecają Wam teksty zapleczowe z wymaganiami tekstów lepszej jakości. Ja staram się jakiś wielkich wymagań w tekstach nie stawiać (często nawet napiszę jakiś zarys tematu żeby było łatwiej) ale biorę zapleczówki z jednego prostego względu - 90% z tych zapleczowych tekstów jest lepszej jakości niż teksty tematyczne.

DesignBox - projektowanie stron Konin w najlepszym wydaniu. Ponadto tworzenie sklepów internetowych, migracje, optymalizacja, usługi graficzne. Działalność prowadzona nieprzerwanie od ponad 9 lat. Solidnie i w normalnej cenie.

Stabilny hosting w normalnej cenie i tanie odnowienie domen *.pl - SeoHost

Myślałem, że nie napiszę już nic więcej w sprawie braku zleceń, ale to co widzę od kilku dni przechodzi ludzkie pojęcie. Pojawia się mnóstwo tekstów preclowych(!) o zakresie takim, że można by spokojnie wycenić takie teksty  na zapleczowe lub tematyczne. Co gorsza tekstów preclowych nie można rezerwować, a ludzie je piszą, bo rzucają się na cokolwiek i teksty znikają od razu:

Przykłady? Proszę bardzo

Co to są folie pehd?, geomembrany, zastosowanie i budowa folii pehd - dałbym tutaj zapleczowy

Jak wziąć rozwód z Egipcjaninem? - co najmniej tematyczny

Odzież dla chorych na alzheimera, śpiochy dla osób leżących, śpiochy dla chorych - powinien też być tematyczny

Przykładów jest wiele. Więcej nie udało mi się złapać, bo ktoś zaczął pisać. Prośba do piszących - SZANUJCIE SIĘ!!!!!!

Apel do Textbookers jeszcze raz - zwróćcie uwagę na kategorię tekstów, w kontekście zleceniodawców... Ja też szukam ostatnio zleceń od osób prywatnych i firm, bo kiepsko się robi.