Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Ponawiam pytanie o prawa autorskie i 50/20% kosztów uzyskania przychodu. Skoro to nie jest umowa o dzieło, tylko jakiś księgowy bękart, to jak się rozlicza taką kwestię?

Przepraszam nie zauważyłem tego pytania na które tak czy inaczej już odpowiadałem.

Wszelkie informacje na temat rozliczeń dostępne są tutaj:

https://textbookers.com/jak-rozliczyc-podatek

Nie jest to księgowy bękart tylko sposób na najkorzystniejsze dla obu stron rozliczanie współpracy opracowane przez biuro księgowe działające na rynku od kilkunastu lat.

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Zobacz postmiraga, o 03 styczeń 2014 - 10:26, powiedział:

Podobno jest 300 zleceń, a w kółko wyskakują tylko dwa: dirt i wzmocnienia stalowe ;)

Ja bym chętnie pisała, ale po zmianach z podatkiem, nie jestem przekonana. Jestem osobą fizyczną i ne bardzo odpowiada mi tłumaczenie się US co to za przychody itd.

Jak Wy radzicie sobie z takimi rozliczeniami (chodzi mi o osoby fizyczne nie prowadzące działalności gospodarczej).

Nie ma tutaj za bardzo co tłumaczyć US ;) Posiada Pani umowę z nami, rachunki za wypłatę środków z TextBookers więc jedyne co pozostaje to uzupełnić odpowiednią rubrykę w zeznaniu rocznym i zapłacić należny podatek :)

Taka odpowiedź oznacza, że ktoś tu niewiele wie o takich rozliczeniach. Gdy składa się takie zeznanie z dochodami nie na podstawie PIT-11 lub innego, to skarbówka wzywa do wyjaśnień, czyli do przedstawienia wszelkiej dokumentacji z tym związanej.

Niewygodne są również w takim przypadku comiesięczne przelewy (które u Was są musem), które świadczą o ciągłości takiej działalności przez osobę fizyczne i mogą sugerować, że w takim wypadku powinna założyć działalność gospodarczą.

Czy zleceniodawca ma określony czas na akceptacje tekstów? Kilkanaście po moderacji wisi i wisi, oczekując na zatwierdzenie. Fajnie byłoby wprowadzić zasadę (jeśli jej nie ma), mówiącą o tym, że na przykład po trzech dniach teksty automatycznie uznawane są za zaakceptowane...

Taka odpowiedź oznacza, że ktoś tu niewiele wie o takich rozliczeniach. Gdy składa się takie zeznanie z dochodami nie na podstawie PIT-11 lub innego, to skarbówka wzywa do wyjaśnień, czyli do przedstawienia wszelkiej dokumentacji z tym związanej.

Niewygodne są również w takim przypadku comiesięczne przelewy (które u Was są musem), które świadczą o ciągłości takiej działalności przez osobę fizyczne i mogą sugerować, że w takim wypadku powinna założyć działalność gospodarczą.

Jeżeli uważa Pani, że rozliczenie jest błędne proszę przedstawić podstawę prawną na podstawie której tak wynika. Ewentualnie skontaktować się z naszą kancelarią podatkową: https://www.kdp-dabrowska.pl/ i ich poprosić o rozwianie wątpliwości.

Nawet jeżeli taka kontrola się zdarzy to każdy copywriter piszący teksty w Textbookers ma pełną dokumentację z której wynika uzyskany dochód (umowa + rachunki) choć bardzo wątpliwy jest fakt, że US sprawdza każdą osobę która uzyskuje dochód z tytułu praw autorskich.

Czy zleceniodawca ma określony czas na akceptacje tekstów? Kilkanaście po moderacji wisi i wisi, oczekując na zatwierdzenie. Fajnie byłoby wprowadzić zasadę (jeśli jej nie ma), mówiącą o tym, że na przykład po trzech dniach teksty automatycznie uznawane są za zaakceptowane...

Od momentu gdy moderator zatwierdzi tekst i trafi on do klienta to ma on 48 godzin na akceptację po czym jest to robione automatycznie.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Moim zdaniem jeżeli mowa o tekstach zapleczowych to warto zastanowić się nad opcją "kilku zleceń w jednym". To znaczy copywriter bierze paczkę zleceń na teksty zapleczowe (10-20 tekstów) i na spokojnie zapoznaje się z tematyką. Takie zapoznawanie dla jednego tekstu jest bezsensowną stratą czasu ;)

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Moim zdaniem jeżeli mowa o tekstach zapleczowych to warto zastanowić się nad opcją "kilku zleceń w jednym". To znaczy copywriter bierze paczkę zleceń na teksty zapleczowe (10-20 tekstów) i na spokojnie zapoznaje się z tematyką. Takie zapoznawanie dla jednego tekstu jest bezsensowną stratą czasu ;)

Na pewno jeszcze w styczniu pojawi się taka opcja :)

Dobrze wiedzieć - fajnie jakby można było wyłapywać takie zlecenia, na przykład jakby były w osobnej kategorii realizacji zleceń. Kwota mogłaby być od całej paczki. Poza tym podobnie grupowane mogłyby być "zwykłe" artykuły, żeby uniknąć ich powtarzania przy klikaniu w kolejny artykuł :)

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Ewentualnie skontaktować się z naszą kancelarią podatkową: https://www.kdp-dabrowska.pl/ i ich poprosić o rozwianie wątpliwości.

Nawet jeżeli taka kontrola się zdarzy to każdy copywriter piszący teksty w Textbookers ma pełną dokumentację z której wynika uzyskany dochód (umowa + rachunki) choć bardzo wątpliwy jest fakt, że US sprawdza każdą osobę która uzyskuje dochód z tytułu praw autorskich.

Kolejny raz rozkładacie mnie na łopatki co US sprawdza? To naszym zadaniem jest udowodnić US (musimy marnować czas, pieniądze itd), że jest tak a nie inaczej, zamiast to uprościć i zrobić próg wypłaty (na UoD od 200 zł tak jak mam na 2 platformach) to wy jakieś kancelarie podajecie, ale ona REPREZENTUJE WAS, NIE NAS I NIKT NIE STANIE W NASZEJ OBRONIE

moja dobra rada, weźcie te wszystkie rachunki, umowy i regulaminy, zapłaćcie lepiej 50 zł, i nie słuchajcie takich bredni (co US to interpretacja), sami zadbajcie o to, co dla was ważne nie liczcie iż ktoś zrobi to za was..(i to wam mówię ja, który w razie co rozlicza się z konkretnym "regionalnym" biurem rachunkowym, pod konkretny UC)

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Kolejny raz rozkładacie mnie na łopatki co US sprawdza? To naszym zadaniem jest udowodnić US (musimy marnować czas, pieniądze itd), że jest tak a nie inaczej, zamiast to uprościć i zrobić próg wypłaty (na UoD od 200 zł tak jak mam na 2 platformach) to wy jakieś kancelarie podajecie, ale ona REPREZENTUJE WAS, NIE NAS I NIKT NIE STANIE W NASZEJ OBRONIE

moja dobra rada, weźcie te wszystkie rachunki, umowy i regulaminy, zapłaćcie lepiej 50 zł, i nie słuchajcie takich bredni (co US to interpretacja), sami zadbajcie o to, co dla was ważne nie liczcie iż ktoś zrobi to za was..(i to wam mówię ja, który w razie co rozlicza się z konkretnym "regionalnym" biurem rachunkowym, pod konkretny UC)

Jeszcze raz dla pełnej jasności: przedstawiliśmy copywriterom prosty i w pełni poprawny prawnie sposób rozliczania z naszą platformą przy którym to mogą uwzględnić 50% kosztów uzyskania przychodu co jest dla nich niewątpliwym zyskiem. Mój post odnosił się do wypowiedzi Pani Miraga która poddała w wątpliwość ten sposób rozliczania. Napisałem po prostu, że gdyby miała wątpliwości to może je rozwiać w podanej kancelarii. Udostępniamy copywriterom wszelkie dokumenty dzięki którym nawet w przypadku gdy US zapyta skąd są dochody to bez żadnego problemu to wyjaśnią. Przy konsultacji tej formy rozliczenia upewniliśmy się, że copywriterzy nie będą mieli w związku z nią żadnych problemów.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Edytowane przez TextBookers.com

Co prawda zupełnie mnie to nie interesuje, ale czy wystawiacie PIT?

Jeżeli nie wystawiacie to każdy kto się rozliczy z US z zarobionych u Was pieniędzy i wpisze dochód do rocznego zeznania zostanie wezwany, chyba nie doceniacie US.

Tak sobie z ciekawości sprawdziłem Wasz regulamin.

Zacytuję

"Przykład: jeżeli copywriter uzyska ze sprzedaży honorarium w kwocie 100 zł, to zapłaci podatek od kwoty 50 zł, ponieważ od przychodu odejmie koszty jego uzyskania w wysokości 50 zł, czyli 50% przychodu."

Proponuję sprawdzić czy umowy do 200 zł nie są czasem opodatkowane ryczałtem 18%

Odprowadzacie zaliczki do US?

Edytowane przez bori79

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Jeżeli nie wystawiacie to każdy kto się rozliczy z US z zarobionych u Was pieniędzy i wpisze dochód do rocznego zeznania zostanie wezwany, chyba nie doceniacie US.

O tym mówię ;)

Proponuję sprawdzić czy umowy do 200 zł nie są czasem opodatkowane ryczałtem 18%

Odprowadzacie zaliczki do US?

;)

: przedstawiliśmy copywriterom prosty i w pełni poprawny prawnie sposób rozliczania z naszą platformą

Co na wasz sposób US, i czy on jest "super" tylko dl was, poproszę konkretne uzasadnienie, a nie podpieranie się kancelarią która szuka optymalnego rozwiązania dla WAS..

kolejny raz powtarzam, zapłaćcie 50 zł a nie słuchajcie takich rad (bez żadnego, prawnego uzasadnienia)

Wciąż piszecie jako WY, a nie MY ;)

Edytowane przez Herkules

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Przy konsultacji tej formy rozliczenia upewniliśmy się, że copywriterzy nie będą mieli w związku z nią żadnych problemów.

Rozumiem, że konsultacje obejmowały każdy z urzędów skarbowych, w których rozliczają się wasi copywriterzy?

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Trochę przesadzacie. Nikt nie zrobi niczego za Was, nie poda Wam gotowca działającego wszędzie i zawsze - w polskim prawie istnieje takie mądre pojęcie "interpretacja" i pracują ludzie, którzy również mogą się mylić. Podstawa prawna jest sensowna, resztę musicie zrobić sami, w razie kontroli (co może spotkać każdego i zawsze - po prostu wyjaśnić, w razie czego się odwołać). Co do urzędów skarbowych - swego czasu usłyszałem, coś w stylu: artykuły typu precle? Konieczna działalność gospodarcza i zgłoszenie do sanepidu, bo to przecież branża spożywcza :-), więc zależy na kogo traficie, a poza tym przeżyłem w US wiele spraw których "nie da się tak załatwić" ( w jednej nawet twierdziło tak ministerstwo), po czym okazywało się, że można. W urzędzie też pracują ludzie i (ku mojemu zaskoczeniu) coraz bardziej są dla nas niż tylko dla siebie.

• Like 1

Powiedz mi proszę, w czym jakaś dziwna licencja jest lepsza od standardowej UoD, którą zaakceptuje każdy US? I jak wyjaśnisz urzędowi regularne (miesiąc w miesiąc) wpływy od jednego zleceniodawcy, podczas gdy nie masz DG?

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Więc w końcu w jaki sposób osoba prywatna ma się za to rozliczać? Czy jak dam tę nową umowę osobie, która rozlicza dla mnie pity to ona sobie z tym poradzi, czy muszę dać jej coś innego jeszcze? :P