Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie mamy wpływu na podatki.

Natomiast do podwyżki nie jest to nasze ostatnie słowo. Prosimy o cierpliwość.

Życzymy wszystkim miłego dnia i do usłyszenia,

Zespół TextBookers

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Z tych wypocin nie wynika nic. Piszecie tak jak klienci zaznaczają, aby nie tworzyć tekstów - tylko bez lania wody! Odezwali się, bo widzą, że prawda wychodzi na jaw i ludzie zaczynają się mocno wnerwiać. 10% to tak nieźle brzmi, ale przy dużych kwotach, a nie przy jakimś 1,30 czy też 2 złote bądź 3,8 złotych. Drwicie sobie z tych ludzi. Zachęcają do kontaktu, a nie rozwiązują zgłoszonych spraw i nawet przestają odpowiadać na niewygodne  maile. No ale przecież my nie widzimy tego, co dzieje się po drugiej stronie. Ludzie wypisują non stop problemy chociażby tu na forum, bo już nie ma nawet gdzie, skoro serwis nic nie robi, a oni bezczelnie nawołują do zgłaszania jakiś pomysłów itd. Wystarczy poczytać forum i zrobić w końcu to, o czym jest pisane od lat. Nic nie zrobiliście i nikogo nie doceniliście. Zwodzicie tylko ludzi za nosy, aby wam całkowicie nie pouciekali, bo niczego nie zarobicie na cudzej pracy za grosze. Ludzie nawet przez lata musieli prosić się o wypłacenie im tego marnego wynagrodzenia, na które tak ciężko się napracowali. Proszą o cierpliwość, obiecując gruszki na wierzbie, aby uciszyć plebs na kolejne miesiące a może i nawet lata. Kpina!

• Confused 1

Staramy się aby serwis był jak najbardziej przyjazny dla copywriterów i dla klientów. 

P.S. @maggyxflame  jeśli twierdzisz, że coś w tej chwili nie działa w serwisie optymalnie to wyślij priv i postaramy się zaradzić. Do wszystkich zgłoszeń staramy się podchodzić bardzo solidnie.

Życzymy wszystkim miłego dnia i do usłyszenia,

Zespół TextBookers

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Owszem, na podatki wpływu nie macie, ale macie wpływ zarówno na ceny końcowe dla klienta, jak i na wysokość procenta z tych cen, przekazywanego na wynagrodzenie dla copywriterów. Jeżeli naprawdę chcielibyście pokazać, że doceniacie piszących, to dalibyście chociaż te 1.50 zł (na rękę, a nie brutto!) za precla, to naprawdę nie jest tak dużo.

Przygotowanie specjalnego maila na pomysły i ogłaszanie tego w momencie, gdy ten temat na forum aż kipi od (nierealizowanych) pomysłów rzeczywiście brzmi dość dziwne. Wielokrotnie proszono Was, byście większą wagę przywiązywali do bronienia praw copywriterów, a nie tylko klientów i niewiele z tego wynikało. Klienci dalej notorycznie zamawiają teksty niższych kategorii z wymaganiami dla wyższych.

Jedyne, za co mogę pochwalić to faktycznie poprawa związana z tym, że ostatnio pieniądze dostałem po jakichś 3 dniach od zlecenia przelewu.

Teraz patrzę i widzę, że w zakładce "zarobki i ocena" widnieje tekst "1 punkt = 1 pln netto". Czy to oznacza, że zaczęliście podawać stawki dla copy netto zamiast brutto i z tych 1.43 zł za precla (i innych wartości wynagrodzeń z tabeli na spodzie strony) nie będzie już obcinany podatek?

39 minut temu, kingam280 napisał:

A czy ktoś może już pisał i ma zaakceptowany tekst za te wyższe stawki? Bo przy pisaniu tekstu w miejscu z przewidywanym wynagrodzeniem są dalej podane kwoty dla poprzednich stawek i nie wiem czy później nie będzie z tym problemów.

Wydaje mi się, że "podwyżka" obejmuje tylko zlecenia zamieszczone po zmianie stawki, a za te wcześniejsze zarabia się "po staremu".
Tak przynajmniej wynika z porównania kwoty wynagrodzeń za nowe i stare teksty.

9 minut temu, murp napisał:

Wydaje mi się, że "podwyżka" obejmuje tylko zlecenia zamieszczone po zmianie stawki, a za te wcześniejsze zarabia się "po staremu".
Tak przynajmniej wynika z porównania kwoty wynagrodzeń za nowe i stare teksty.

Z jednej strony miałoby to sens, ale z drugiej w przypadku ocen, jak w międzyczasie od napisania tekstu spadnie się w niższy próg punktowy to się dostaje mniej. Więc tu też powinno działać tak, że stawki się zmieniają dla wszystkich zleceń. No ale nic, zobaczymy :)

Teksty i artykuły na zamówienie

Kinga Mamak Copywriting

Widzieliście te maile wysyłane do klientów TB? Jak zwykle dbają tylko o swój interes. " możliwość zamawiania dłuższych tekstów - nawet do 30 tys. znaków " serio? Ja bym czegoś takiego w ogóle nie wzięła. Nie wyobrażam sobie pisania zapleczówki na tyle znaków za takie grosze. Zwiększenie stawki dla copy o dziesięć groszy normalnie jeaaa szaleństwo. " Serwis Textbookers.com działa według prostej dewizy - zadowolenie klienta jest u nas na pierwszym miejscu ". No i tyle w temacie...

Moja propozycja jest następująca:

* Zbliżenie stawek za teksty do minimalnych stawek rynkowych 
       teksty preclowe 2 zł netto/1 000 zzs
       teksty zapleczowe 3,50 zł netto/ 1 000 zzs
       teksty tematyczne 5 zł netto/ 1 000 zzs

* Możliwość dodawania klientów do czarnej listy

* Przy tekstach zleconych indywidualnie możliwość ustalenia własnej stawki, której minimum stanowi stawka TB. Opcja zleceń indywidualnych może pojawić się dla copywriterów, którzy mają określony staż w serwisie. Na przykład napisali 100 tekstów

* Rezygnacja z opłat przy zlecaniu przelewu

* Możliwość zgłaszania zleceń do moderacji - jeśli te mają nieadekwatne do ceny wymagania 

Jeśli chodzi o minimalne stawki rynkowe copywritingu, to artykuły na ten temat znalazły się m.in. na WhitePress, a także choćby u p. Kozłowskiego https://seocopywriter.com.pl/rynkowe-ceny-copywritingu/
Proponowane przeze mnie wartości stawek za teksty i tak daleko odbiegają od minimalnych stawek rynkowych, jednak myślę, że wszyscy zdajemy sobie sprawę, że na portalu takim jak TB nie ma możliwości ich całkowitego wyrównania (ze względu na branding serwisu - niska cena). Myślę jednak, że ich podniesienie do proponowanego przez mnie poziomu przyczyniłoby się do poprawienia relacji pomiędzy serwisem a copywriterami, a także zachęciło autorów do pisania więcej. 

Myślę również, że wprowadzenie możliwości ustalania własnej stawki, pozwoliłoby Państwu na ograniczenie "wycieku" copywriterów z serwisu. Copywriterzy byliby zadowoleni z powodu stałego napływu klientów i bardziej adekwatnych do wymagań klientów stawek (przy zleceniach indywidualnych). Klienci czuliby się bezpiecznie w zlecaniu tekstów za pośrednictwem Państwu serwisu (nie musieliby poszukiwać do pisania lepszych tekstów copywriterów zewnętrznie). A Państwo w dalszym ciągu miałoby swoją prowizję od zleceń. Same plusy :)

Chciałbym także dodać, że teksty powyżej 6 000 znaków powinny mieć wyższą stawkę. Każdy, kto pisze doskonale wie o tym, że napisanie długiego tekstu wymaga sięgnięcia do fachowej literatury, artykułów itp. A to przekłada się na czas w realizacji i oczywiście pieniądze. Moim zdaniem teksty takie powinny mieć z założenia stawkę co najmniej 1.5 razy wyższą od podstawowej.

Co więcej, teksty powyżej 3 000 zzs powinny być dostępne tylko dla jakości tematycznej i specjalistycznej. 

Edytowane przez freelcopy
dodanie dodatkowej zawartości
  • Like 1

Potrzebujesz dobrych tekstów, które zaczarują, chwycą i nie puszczą? Dawaj do mnie!

baner - małybezlink.png