Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak tego dokonałeś, ale gratuluję :) Dla mnie jednak nie do przejścia jest konieczność szukania przez kilkanaście minut jakiegoś interesującego zlecenia. Wrócę do pisania dopiero kiedy będzie to zmienione :)

Ja tylko pisał :-) A tak poważnie - do perfekcji opanowałem żonglerkę ustawieniami a trafiając na fajne teksty po prostu pisałem (z reguły było ich co najmniej kilka z rzędu).

Jedno mogę podpowiedzieć - licznik zleceń kompletnie nie działa. W zależności od ustawień pokazuje zawsze inne wyniki (na przykład wskazuje, że w innych kategoriach zleceń brak, a po włączeniu tych kategorii pokazuje ich kilkadziesiąt...)

Nie wiem jak na to patrzyliby zleceniodawcy, ale denerwujące jest to, że nie można oddać tekstu, w którym fraza kluczowa oddzielona jest znakiem interpunkcyjnym bo wyskakuje informacja, że nie ma zadanej frazy. Każdy wie jak robi się teksty pod np. dentysta Kraków, i każdy wie, że dla wyszukiwarki nie robi różnicy kropka czy przecinek.

Wkrótce odniesiemy się do poprzednich postów jednak na początek mała informacja:

Niedawno przesłaliśmy do naszych copywriterów ankietę w której pytaliśmy jak polepszyć współpracę z TextBookers. Czas na pierwsze rezultaty!
Na początek zwiększyliśmy wynagrodzenie za teksty:
1. Tekst preclowy - zwiększyliśmy stawki o 10%.
2. Tekst zapleczowy - zwiększyliśmy stawki o 6,7%
3. Opisy do katalogów - zwiększyliśmy stawki o 8,3%.

Zrobiliśmy również mały porządek w kategoriach tematycznych. Kategoria "Biznes i ekonomia" na którą wszyscy narzekali została uprzątnięta ze zleceń z nią nie związanych. Wprowadzamy pomału moderację składanych zleceń tak, więc powinno już być lepiej:)
Wkrótce więcej zmian w tym usprawnienie panelu copywritera :)
W międzyczasie zapraszam do realizacji zleceń - aktualnie oczekuje ich ponad 800 tak, więc jest co robić :)
Pozdrawiam,
Maciej Matysik

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Na testy zleciłem 60 tekstów zapleczowych( i wymyślam kolejne) nie zawiedźcie mnie to będzie ich więcej ;)

Ciężko dać opis dokładny, jeśli macie jakieś porady co ułatwia Wam napisanie tekstu napiszcie mi tutaj ułatwi to zlecenia na przyszłość.

Jedyny minus narazie to bardzo ograniczna mnie rodzaj wpisu, chciałbym więcej zapłacić za jakiś tekst, bo wiem, ze nie jest to zapleczowy a nie jest też preclowy.

Jeśli administratorzy rozszerzą listę to super ;)

Edytowane przez zoozool

sygnaturka.png

Czy w Textbookers na koniec roku będzie przesyłany analogicznie jak w serwisach GT i Textmarket PIT dla autorów nie prowadzących DG? Wiem, że rozliczać musimy się sami, ale czy będzie można liczyć na przesłania takiego formularza? Nie ukrywam, że od tego w dużym stopniu uzalezniam korzystanie z Waszego serwisu :)

Edytowane przez mks22

Wciąż trafiają się dziwne błędy. Dziś w jednym tekście po kliknięciu "wyślij" otrzymywałem informację, że fraza "xxxxxxxx" musi wystąpić co najmniej raz. Było to dziwne, gdyż w panelu fraza była 1/1 i faktycznie była wpisana w tekście. Dopiero jak zmieniłem pierwszą literę na małą to dało się wysłać tekst. Tak ma być? Chyba nie.

Odniosę się do kwestii rozliczeń. Właśnie przeczytałem cały wątek i widziałem wierutną bzdurę. Mianowicie rzekomo my, copywriterzy, mamy dopiero na sam koniec roku złożyć PIT i wykazać dochód z działalności wykonywanej osobiście. Otóż rzucam paroma artykułami z najnowszej wersji Ustawy o Podatku Dochodowym od Osób Fizycznych:

"art. 44

1a. Podatnicy osiągający dochody bez pośrednictwa płatników:

1) ze stosunku pracy z zagranicy,

2) z emerytur i rent z zagranicy,

3) z tytułów określonych w art. 13 pkt 2, 4 i 6–9, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 1

– są obowiązani bez wezwania wpłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki na

podatek dochodowy, według zasad określonych w ust. 3a."

Nas interesuje punkt nr 3. Ciekawe co się pod nim kryje:

"Art. 13. Za przychody z działalności wykonywanej osobiście, o której mowa w art. 10 ust. 1 pkt 2, uważa się:

1) (uchylony);
2) przychody z osobiście wykonywanej działalności artystycznej, literackiej, naukowej, trenerskiej, oświatowej i publicystycznej, w tym z tytułu udziału w konkursach z dziedziny nauki, kultury i sztuki oraz dziennikarstwa, jak również przychody z uprawiania sportu, stypendia sportowe przyznawane na podstawie odrębnych przepisów oraz przychody sędziów z tytułu prowadzenia zawodów sportowych;
3) przychody z działalności duchownych, osiągane z innego tytułu niż umowa o pracę;
4) przychody z działalności polskich arbitrów uczestniczących w procesach arbitrażowych z partnerami zagranicznymi;
5) przychody otrzymywane przez osoby wykonujące czynności związane z pełnieniem obowiązków społecznych lub obywatelskich, bez względu na sposób powoływania tych osób, nie wyłączając odszkodowania za utracony zarobek, z wyjątkiem przychodów, o których mowa w pkt 7;
6) przychody osób, którym organ władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, sąd lub prokurator, na podstawie właściwych przepisów, zlecił wykonanie określonych czynności, a zwłaszcza przychody biegłych w postępowaniu sądowym, dochodzeniowym i administracyjnym oraz płatników, z zastrzeżeniem art. 14 ust. 2 pkt 10, i inkasentów należności publicznoprawnych, a także przychody z tytułu udziału w komisjach powoływanych przez organy władzy lub administracji państwowej albo samorządowej, z wyjątkiem przychodów, o których mowa w pkt 9;
7) przychody otrzymywane przez osoby, niezależnie od sposobu ich powoływania, należące do składu zarządów, rad nadzorczych, komisji lub innych organów stanowiących osób prawnych;
8) przychody z tytułu wykonywania usług, na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło, uzyskiwane wyłącznie od:
a) osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, osoby prawnej i jej jednostki organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej,
B) właściciela (posiadacza) nieruchomości, w której lokale są wynajmowane, lub działającego w jego imieniu zarządcy albo administratora — jeżeli podatnik wykonuje te usługi wyłącznie dla potrzeb związanych z tą nieruchomością
— z wyjątkiem przychodów uzyskanych na podstawie umów zawieranych w ramach prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej oraz przychodów, o których mowa w pkt 9;
9) przychody uzyskane na podstawie umów o zarządzanie przedsiębiorstwem, kontraktów menedżerskich lub umów o podobnym charakterze, w tym przychody z tego rodzaju umów zawieranych w ramach prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej — z wyjątkiem przychodów, o których mowa w pkt 7."
Te pogrubione dotyczą osób, które muszą odprowadzać same zaliczki comiesięczne. Zauważmy, że pkt. 8. brzmi:

"8) przychody z tytułu wykonywania usług, na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło, uzyskiwane wyłącznie od:
a) osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, osoby prawnej i jej jednostki organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej,
B) właściciela (posiadacza) nieruchomości, w której lokale są wynajmowane, lub działającego w jego imieniu zarządcy albo administratora — jeżeli podatnik wykonuje te usługi wyłącznie dla potrzeb związanych z tą nieruchomością
— z wyjątkiem przychodów uzyskanych na podstawie umów zawieranych w ramach prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej oraz przychodów, o których mowa w pkt 9;"
Tutaj mamy pogrzebanego psa - nie mamy umowy o dzieło lub zlecenie, musimy płacić zaliczki. Podobnie jak np. korepetytorzy. Akurat my, copywriterzy plasujemy się w przypadku TB w punkcie drugim. Jak jednak mamy się dokładnie rozliczać? Według zasad określonych w ust. 3a art. 44:
"3a. Podatnicy uzyskujący dochody, o których mowa w ust. 1a, są obowiązani w terminie do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód był uzyskany, a za grudzień — w terminie złożenia zeznania podatkowego, wpłacać zaliczki miesięczne, stosując do uzyskanego dochodu najniższą stawkę podatkową określoną w skali, o której mowa w art. 27 ust. 1. Za dochód, o którym mowa w zdaniu pierwszym, uważa się uzyskane w ciągu miesiąca przychody po odliczeniu miesięcznych kosztów uzyskania w wysokości określonej w art. 22 ust. 2 lub 9 oraz zapłaconych w danym miesiącu składek, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 lub 2a. Przy obliczaniu zaliczki podatnik może stosować wyższą stawkę podatkową określoną w skali, o której mowa w art. 27 ust. 1.".
Ot cała filozofia. TB wziął jakieś wątpliwej jakości biuro, ewentualnie sam się nie dowiedział od niego dokładnie. Ładnie wpakowaliście na miny tych, którzy nie odprowadzali do tej pory zaliczek comiesięcznych.
Działalność wykonywana osobiście bez umów o dzieło czy zlecenie lub działalności gospodarczej to najgorsze co może być dla copywriterów. Szkoda, że wielu z nich ufa bezgranicznie zleceniodawcom, bo sami nie znają prawa podatkowego, skądinąd zawiłego strasznie. Jednak wybór tej najgorszej metody dla nas, a najlepszej dla Was jest trochę poniżej krytyki. Trochę dla Was popisałem, ale chyba po pierwszej wypłacie po prostu dam obowiązkową zaliczkę do US i się pożegnam. Takiego okłamywania swoich pracowników dawno nie widziałem.

Tutaj mamy pogrzebanego psa - nie mamy umowy o dzieło lub zlecenie, musimy płacić zaliczki.

hmm... o ile dobrze pamiętam, to można uznać, że mamy umowę o dzieło, ponieważ ona jest zawierana w dowolnej formie - nie musimy więc mieć żadnego pisma. Poza tym zarabiasz na efektach swojej pracy, więc to kolejna przesłanka, że pracujemy w oparciu o umowę o dzieło.

Działalność wykonywana osobiście bez umów o dzieło czy zlecenie lub działalności gospodarczej to najgorsze co może być dla copywriterów.

Co powoduje, że jest to najgorsza metoda dla writera, oprócz tego, że musi sam odprowadzać zaliczki(skoro na to wychodzi)?