Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, marek_____ napisał:

Mam takie pytanko do copy piszących kilku/kilkunastotekstowe paczki zapleczówek z tymi samym słowami kluczowymi dla całej paczki: piszecie każdy tekst merytorycznie o czymś innym (innych aspektach tematu), czy w gruncie rzeczy to samo, ale innymi słowami?

Różnie. To zależy od tematyki. Czasem są to zupełnie różne teksty, a czasem ten sam temat, ale z różnego podejścia. Wszystko zależy od tematyki zlecenia.

Monis 190. Za zapleczówki i nie chodzi o to, żeby TB tyle nam płacił, ale o to, by trzymał poziom. Zleceń będzie wtedy więcej i copy będą mogli zarobić. Oczywiście możesz dostać nawet 50 zł za 1000 zzs, ale to nie są typowe teksty SEO, a TB takie oferuje. Nie wiem, ale 2 lata temu (tyle nie pisałam na TB) zleceń było dużo więcej i wydaje mi się, że liczba zleceniodawców była większa (różnorodność opisów do zleceń i tematyka). Wiadomo, że były okresy posuchy, ale trwały 2-3 tygodnie. Tłumaczyć mogę to tylko spadkiem jakości. Zostało tylko paru klientów (charakterystyczne opisy zleceń) i większość z nich nauczona doświadczeniem zleca indywidualnie. 

mi się wydaje, że problem jest złożony i niższa jakość niektórych tekstów to może być co najwyżej tylko jedna składowa. Na tym forum, które czytają również zleceniodawcy, panuje kampania negatywnego pijaru, a ten ma olbrzymie znaczenie w tym kontekście. I nie zmienia faktu, że np. narzekanie na niskie stawki nie dotyczy zleceniodawców. Sprawa jest głębsza, jeśli zleceniodawcy cały czas widzą falę negatywu, lamentu i żalu, to w ich podświadomości (jako marketingowcy internetowi doskonale wiecie, jak na podświadome budowanie wizerunku  działa regularnie powtarzana komunikat) TB jawi się jako tandeta, a z tandety nie chce się korzystać, to oczywiste. Tutaj jest kampania wręcz nienawiści do TB i robienia we własne gniazdo. Nie bez echa w świadomości zleceniodawcy pozostają także bardzo częste ataki na zleceniodawców: chamy, źle oceniają, zaniżają mi stawkę, nie będę dla nich pisać, bo mi się nie opłaca, codziennie dodają zlecenia, pojedyncze zlecenia, a nie paczki, za długość ilość znaków, za duże wymagania, celowo będę pisał plagiaty, itp. Czytając coś takiego, wielu zleceniodawców widzi negatywne nastawienie pracownika, czyli copy, a po pracowniku z negatywnym nastawieniem, który pracuje na TB jakby za karę, nikt się nie będzie spodziewał jakości, a tekstów bez jakości nikt nie chce. I myślę, że to jest problem największy. 

Edytowane przez amebix
  • Like 3

Też jest trochę tak, że o zaletach TB nikt nie pisze, bo uważa się je za coś oczywistego, na przykład przejrzyste zasady, wszystkie formalności mamy z głowy. Właśnie dlatego, podejrzewam duża część osób tu pracuje. Negatyw zawsze jest głośniejszy i mocniej wyrażany. "Sad but true"

• Like 2

No zwykle jak ktoś jest zadowolony to się nie odzywa. Mi się kiedyś nawet czytać nie chciało żali, a co dopiero odpisywać. Ale to jest tylko kilka osób - moim zdaniem takiej natury marudy się nie da zmienić. Mnie najbardziej rozwala, jak ktoś pisze teksty w stylu 'Ja już na TB dawno nie piszę bo nie dam się wykorzystywać!', a pierwszy/a łapie tematyczne (co wisiały pewnie dwie minuty) i się jeszcze chwali :p Kompletny brak spójności w tych wypowiedziach.

• Like 1

ambex, dużo prawdy w tym co piszesz, ale ja jestem z tego pokolenia, które uważa, że bez względu na stawkę (jest wiadoma) pracę należy wykonać rzetelnie. Narzekania na forum to w dużej mierze efekt milczenia TB. Gdyby zajęli stanowisko w kilku ważnych kwestiach od czasu do czasu, to przerwałoby to jałowe dyskusje i zadowoliłoby obie strony. Nic tak nie wkurza jak lekceważenie. Czasami słowo przepraszam, drobne zmiany pod kątem uwag, są więcej warte niż wyższe stawki. Milczenie TB na forum i w odpowiedziach na pocztę czasami doprowadza do szału. Mają potencjał, ale nie potrafią przekuć tego na sukces.

• Like 1

Dnia 22.03.2019 o 23:46, Gocha napisał:

Głównym winowajcą zaistniałej sytuacji jest moderator i nie chodzi tylko o plagiat, ale przede wszystkim poziom tekstu. Nawet jako precel ten bełkot nie powinien być zaakceptowany. 

i dalej mielimy to samo, zawsze TB głównym winowajcą wszystkiego, to naprawdę zaczyna być żałosne. nie, głównym winowajcą jest pseudo copy, który oddał taki tekst (ależ skąd pracwonik TB jest święty, on nigdy nie jest winny niczemu, jego tylko cały czas złe TB niszczy, a wszystkie jego teksty zasługują na 6), moderacja TB to może być co najwyżej drugi etap winy, że to przepuściła, ale żeby moderacja przepuściła (bo np. nie chciało się sprawdzić), to najpierw jakiś "niewinny" copy TB musiał napisać, więc nie zaklinaj proszę rzeczywistości, głównym winowajcą jest autor tego czegoś, bo tekstem tego nie nazwę. Wcale bym się nie zdziwił, jakby dostał niską ocenę za ten tekst i raczyłby zgłosić do TB prośbę o anulowanie, no a jak! 

7 godzin temu, Wwwoman napisał:

Też jest trochę tak, że o zaletach TB nikt nie pisze, bo uważa się je za coś oczywistego, na przykład przejrzyste zasady, wszystkie formalności mamy z głowy. Właśnie dlatego, podejrzewam duża część osób tu pracuje. Negatyw zawsze jest głośniejszy i mocniej wyrażany. "Sad but true"

ohoho, niektórzy zaraz Ci przypną przynależność do moderacji TB, a może nawet zarządu :) ale tak, ja się z Tobą zgadzam. no ale mi tu pewna pani przybijała przynależność do moderacji Tb, więc... :) ale w sumie nie zdziwię się, jeśli ta sama pani polubi Twój post, mój, który był totalnym zaprzeczeniem tego z czym tu walczyła, a co się kłóciliśmy mając odmienne zdanie,  też ostatnio polubiła (też byłem w szoku), więc... hehe. coraz lepiej na tym forum. 

6 godzin temu, iwonapracaa napisał:

No zwykle jak ktoś jest zadowolony to się nie odzywa. Mi się kiedyś nawet czytać nie chciało żali, a co dopiero odpisywać. Ale to jest tylko kilka osób - moim zdaniem takiej natury marudy się nie da zmienić. Mnie najbardziej rozwala, jak ktoś pisze teksty w stylu 'Ja już na TB dawno nie piszę bo nie dam się wykorzystywać!', a pierwszy/a łapie tematyczne (co wisiały pewnie dwie minuty) i się jeszcze chwali :p Kompletny brak spójności w tych wypowiedziach.

Ja to się w Pani chyba zakocham niedługo, no naprawdę. No mamy te same spostrzeżenia, identyczne zdanie. Oh, Pani Iwono :) 

PS. Ja mam ten problem, że lubię odpisywać, staram się zawsze walczyć z głupotą i hipokryzją. 

4 godziny temu, Gocha napisał:

ambex, dużo prawdy w tym co piszesz, ale ja jestem z tego pokolenia, które uważa, że bez względu na stawkę (jest wiadoma) pracę należy wykonać rzetelnie. 

przepraszam Panią, ale chyba się nie zrozumieliśmy. Być może szanowna Pani nie zrozumiała tej mojej krucjaty, którą staram się tu prowadzić z kilkoma osobami o przerośniętym ego, którzy próbują blokować pracę innym, albo to ja Pani nie zrozumiałem. Jako, że napisałem wiele długich postów w temacie, to nie będę się tu teraz tłumaczył Pani, ale proponuję sprawdzić jeszcze raz moje posty i zweryfikować czy ja byłem za tym, że niska stawka obliguje do olewania pracy? Trochę mnie to zabolało, bo widzę, że mój czas poświęcany na tę krucjatę idzie w piach, naprawdę tak trudno pewne rzeczy zrozumieć? 

Edytowane przez amebix

@amebix Haha, a myślałam, że na "zakochanego kolegę z pracy" to w tej branży nie mam co liczyć :D Też zwróciłam uwagę na te lajki, nawet pomyślałam, że może komuś się poglądy zmieniły pod wpływem tłumaczeń, ale kolejne posty temu zaprzeczyły. Nie wiem, jak można było wywnioskować z dyskusji, że "niska stawka jest przyzwoleniem na słabą jakość". Może ja czytałam coś innego.
Prawdą jednak jest to, że TB powinno się uaktywnić, więc Gocha ma w tym temacie rację.

Ps. Jakby kogoś interesowało, jak skończyła się sprawa z błędem systemu - klient zaakceptował pozostałe teksty ze zlecenia, a tamten pojawił się w historii bez nazwy itd. Czyli tak, jakbym go nie zrobiła.

Edytowane przez iwonapracaa

3 minuty temu, Dundn napisał:

Nie ma jakiegoś błędu na TB? :P Już 3 maile mi przyszły o nowych tekstach do napisania, jeden mail nawet informował o sporej ich ilości, wchodzę, a tam... nic :P

Wszystko się zgadza, to nie błąd. Teksty są po prostu "rozdrapywane" w mgnieniu oka przez tych autorów co nic nie piszą, bo stawki są za niskie i TB ich nie szanuje :rofl:

Ale kurczę... kiedyś ktoś dał z 30 zleceń i jednak "powisiały" z 20 minut... nawet udało mi się napisać z dwa. Tak wiele zleceń tak szybko znika? :O To podziwiam ludzi, którym się chce tam siedzieć chyba cały dzień (!!!) i non stop to odświeżać.

Maile od TB chyba przychodza z opoznieniem. Wiele razy jak dostalam maila to od razu wchodzilam na TB juz bylam zalogowana na tel i tylko przeskakiwalam strony i zazwyczaj nic nie ma. A dodatkowo rzeczywiscie nawet 30 zlecen schodzi w ciagu kilku minut. Tak to teraz wyglada. Polowanie.

Przed chwilą, Kazia napisał:

Maile od TB chyba przychodza z opoznieniem. Wiele razy jak dostalam maila to od razu wchodzilam na TB juz bylam zalogowana na tel i tylko przeskakiwalam strony i zazwyczaj nic nie ma. A dodatkowo rzeczywiscie nawet 30 zlecen schodzi w ciagu kilku minut. Tak to teraz wyglada. Polowanie.

Czy tak jest ze wszystkimi rodzajami tekstów? Aktualnie mam aktywne jedynie precle... liczyłem na to, że mogąc już pisać teksty zapleczowe, będzie tego więcej :P