Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą, pawig napisał:

Kur...  tempo moderacji na TB to jest jakaś masakra.

a nie zauważyłeś, że to zależy od daty zlecenia? Jak pisałam na bieżąco, to te zlecenia wisiały na moderacji długo, a jak na ostatnią chwilę, to nawet od razu były sprawdzone. Nie oczekuj, że ktoś tam siedzi non stop i odświeża stronę jak copy, co skuszą się na każde zlecenie. Poza świętami i wolnym od pracy długo się na moderację nie czeka, przesadzasz według mnie.

Jak jeszcze kiedyś moderacja w miarę sprawnie odpisywała, to ktoś wyjaśnił mi, jak działają. Zapytałam kiedyś, czemu niektóre teksty tak szybko są moderowane, a inne czekają bardzo długo. Ponoć w pierwszej kolejności moderowane są te, które mają najkrótszy czas do końcowego terminu realizacji. Ogólnie też wówczas dostałam odpowiedź, że wszystkie teksty są czyszczone do zera przynajmniej raz na 24h. Kiedyś faktycznie tak było. Teraz z moich obserwacji wynika, że ta zasada kuleje i są moderowane tylko te najpilniejsze. Wychodzi na to, ze kolejka do moderacji ustawia się według terminu realizacji, a nie terminu napisania przez copy. Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam o co biega, heh. 

Czyli mam rację, copy się spieszy, moderatorzy mają czas. Ja zawsze pracuję pod presją czasu (mam go dużo, ale taką mam naturę) i wysyłam na ostatni gwizdek, czasami nawet przedłużam czas realizacji, więc moderacja działa szybko. Natomiast na akceptację ze strony klienta czekam czasami standardowo 72 godziny. Zlecenia spadają standardowo, a klient przypomina sobie po długim czasie o ocenie, bo ma za to bonus. Generalnie wkurza mnie nierówne traktowanie copy i zlecających. Oni nie wiedzą czego chcą a ja mam poprawiać tekst, bo gościu przypomniał sobie, że dla tej kategorii klientów nie wykonują usług. tekst napisany zgodnie ze wszystkimi wskazówkami. Poprawki wykraczające poza pierwotny opis zlecenia powinny być dodatkowo płatne. Niech wcześniej pomyśli. Oczywiście wiem, że mój wpis nie odniesie żadnych skutków.

Ja to bym byla powściągliwa bardziej w opiniach. My tez nie zawsze jesteśmy idealni w swojej pracy. Uważam, że to problem komunikacyjny. Gdyby była możliwość kontaktu ze zalecajacym byloby o wiele łatwiej. To nie chodzi o nierówne traktowanie, tylko o to, że jak z kimś nie gadasz to nie ma szans na porozumienie. Prawda stara jak świat. 

Nie wiem... Jakoś nie  umiałabym pracować dla kogoś i być wiecznie niezadowolonym z warunków. Po prostu zmienilabym pracę. No ale może mi sie lekko mówi, bo ja mam swoja ulubioną pracę na co dzień, a pisanie traktuje jako mocno dodatkowe wsparcie budżetu, a nie akcje charytatywną za grosze. Tak czy siak lubie to robić, ale za darmo bym tego nie robila.... Proste.

JFK nigdy nie mam pretensji do moderatora lub zlecającego, jeśli coś przeoczę. Zdarza mi się, że klient w krótkim tekście chce ileś razy słowo kluczowe (dodatkowo w opisie zlecenia). Najczęściej to mi umyka, bo staram się, by tekst był naturalny. Poprawiam bez zająknięcia. Natomiast miałam przypadki, że klient zlecił teks,t napisałam wszystko zgodnie ze zleceniem. Odesłał do poprawki, bo chodziło mu o tekst typu X sposobów na ... Poprawiłam i dał mi 6, ale mógł to zrobić od razu. Później dostawałam od niego zlecenia indywidualne. Podobnych przykładów mam jeszcze kilka. Piszę na TB, bo lubię pisać na różne tematy i jest to dla mnie sposób na rozwój intelektualny. Mam trzy źródła dochodu przynoszące znacznie większą kasę, ale czasu mam dużo i nie lubię go marnować, więc piszę dla  TB. 100-200 zł nie są dla mnie wsparciem finansowym. Pisząc dla firmy SEO zarabiam 10 zł za 1000 zzs. Tekst fajne, bo po 700-1000 słów, więc pisze się je łatwiej niż zapleczówkę na 1600 zzs.

Jakie stawki są, to wiadomo i jeśli piszę,  to decyduję się na to świadomie. Z zasady nie piszę precli, bo nie piszę za darmo. W wyższych kategoriach chcę, by moderacja działała tak samo dla copy, jak i dla zlecających. Opis produktu nie może być tekstem, który w rzeczywistości jest tekstem opisu na stronę internetową. Za takie teksty stawka  jest znacznie większa, bo od nich zależą wyniki finansowe firmy. Ty napiszesz tekst za 15 zł, a firma zarabia kilka tysięcy miesięcznie. Oczywiście można napisać taki tekst w 10 min., ale nie będzie on generował zysków. Takie same wymagania wobec copy i zlecających i temat jest rozwiązany. 

Czy tylko mi się tak wydaję czy Wy też zauważyliście, że TB nieco rzadziej wypłaca środki? Od połowy grudnia do mniej więcej połowy kwietnia TB robiła 2--3 wypłaty w tygodniu, nawet w soboty były realizowane. Teraz zauważyłem, że od pewno czasu realizowana jest tylko jedna w tygodniu. Ale podkreślam, być może tylko mi się tak trafiło.