Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego termin wypłaty nagle zmienił się z 24-go na 28-go ? To stała zmiana czy jakiś wyjątek?

W związku z tym, że pomału wprowadzamy zmiany o których wspominaliśmy ze względów technicznych musieliśmy przesunąć wypłatę o kilka dni. Bardzo przepraszam za te niedogodności.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Wiem, że różnica, ale biedne biuro rachunkowe nie może podać konkretnych informacji, które przeciętny człowiek sam znajdzie w ciągu maksymalnie pół godziny albo w ustawie albo interpretacjach podatkowych. Nie winię za to TextBookers, bo oni sami niewiele mogą oprócz przyciśnięcia biura albo zmiany na inne - w końcu za coś płacą.

Nie wiesz, jakie kroki podejmuje biuro rachunkowe, aby dokładnie wyjaśnić sprawę - być może oni także wysłali zapytanie do US lub informacji podatkowej i czekają na skonkretyzowaną odpowiedź?

Najprostszym rozwiązaniem byłoby przejście na normalne UoD + zaliczki na podatek, ale TB woli kombinować i użerać się ze skomplikowaną papierologią podatkową, bo wybrali jakieś umowy licencyjne :)

Tym sposobem Giełda Tekstów już dawno załatwiła PIT 11 dla swoich użytkowników, a osoby korzystające z TB nadal nie mogą się rozliczyć z urzędem skarbowym, bo nie mają pojęcia, jak to konkretnie zrobić.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Skoro to biuro rachunkowe samo zaproponowało taki sposób rozliczania, o czym wspomniało TextBookers, to ich zwykłym obowiązkiem jest mieć sposób rozliczania w małym paluszku. Ja sobie nie wyobrażam klientowi zaproponować jakiegoś rozwiązania, a potem szukać po innych instytucjach jak to wprowadzić w życie, bo bladego pojęcia nie mam. To tylko świadczy o braku profesjonalizmu ze strony biura. Użytkowników natomiast naraża na stres i możliwe kary finansowe, jeśli biuro wynajdzie coś, co rzeczywiście będzie wymagało wpłacania zaliczek przez nas samych. Na razie na szczęście jeśli można ująć koszty uzyskania przychodu w wysokości 50% wynikające z przeniesienia praw autorskich to TextBookers ma obowiązek prawny samo odprowadzać tak czy siak za nas składki. Nieważne czy jest to działalność wykonywana osobiście, umowa o dzieło, zlecenie czy inna licencja - wyłącza czy niewyłączna. To jest akurat pewne jak to, że obecnie zarówno ja jak i Ty żyjemy.

Jedynym sposobem byłoby zrezygnowanie z przeniesienia praw autorskich, tylko wówczas jest kolejna przeciwność - musiałby się zmienić sposób wypłaty. W przypadku licencji (wyłącznych i niewyłącznych) bez przeniesienia praw istnieje coś takiego jak "opłata abonamentowa" - wypłacana co miesiąc za każde dzieło. Wydaje mi się, że się w biurze rachunkowym coś pomyliło i dlatego każą co miesiąc robić wypłatę, ale to nie tak działa. Co miesiąc za KAŻDE dzieło objęte licencją. Jeden sprzedany tekst = co miesiąc się za niego płaci określoną sumę aż do końca obowiązywania licencji - w naszym przypadku do momentu jej zerwania.

Ja nie wiem, zwykły człowiek znajdzie takie informacje w ciągu kilku chwil, wykona kilka telefonów i ma wszystko na tacy razem z podaniem konkretnych artykułów i ustaw. Biedne biuro rachunkowe nie jest tego w stanie zrobić przez tyle czasu.

Ponieważ nie mam odpowiedniego wykształcenia wyższego. Przynajmniej jeśli chodzi o biuro rachunkowe. To raz. Dwa - bazuję na tym, co mi takie osoby wykształcone powiedziały. Mówiąc osoby wykształcone mam na myśli pracowników Krajowej Informacji Podatkowej oraz wszystkich, którzy wydają interpretacje podatkowe w Izbach Skarbowych (jak wiadomo naczelnicy się głównie podpisują tylko pod tym). Zdobyć takie informacje to nie jest problem, zwłaszcza że takich problemów było już w tym kraju sporo.

Poza tym "bycie obcykanym" a umiejętność szukania informacji to dwie różne rzeczy. Do tego drugiego wystarczy odrobina inteligencji i kreatywności. Nie znam prawa podatkowego na pamięć, nie znam wszystkich możliwych interpretacji zarówno w stosunku do osób fizycznych, jak i osób prawnych. Po prostu lubię znać swoje prawa i wiedzieć, jak je udowodnić. Wydaje mi się, że jest to dość zdrowe podejście.

Podbijam ze względu na dość ważną sprawę, którą powinien wyjaśnić TextBookers.

Otrzymałem dzisiaj informację o wypłacie środków. W załączniku było potwierdzenie. Ja zawsze takie potwierdzenia czytam od deski do deski i zauważyłem ciekawą rzecz:

"Wykonawca oświadcza, że samodzielnie zajmie się rozliczeniem należnego podatku dochodowego według obowiązujących przepisów prawa."

Nie, nie oświadczam tego. We wszystkim co akceptowałem nie było o tym mowy. TextBookers sam pisał do tej pory, że my się niczym nie musimy martwić, składamy jedynie zeznanie roczne, które nie jest ROZLICZENIEM SAMODZIELNYM. Ono jest INFORMACJĄ. Rozliczenie odbywa się poprzez ZALICZKI, które płaci albo płatnik albo sama osoba zainteresowana.

Na chwilę obecną TextBookers nie przekazała jak z ich strony ma szczegółowo wyglądać nowe rozliczanie, według starego - wydawało mi się, że wciąż obowiązującego - ja się samodzielnie nie rozliczam. Porobiłem sobie dla pewności screeny i pozapisywałem wszystko co się tylko da. Proszę Państwa - nie ze mną takie numery.

Proszę o wyjaśnienie tego kłamstwa i naciągactwa.

• Like 1

Mnie dziwi inna rzecz. Otóż, w panelu użytkownika widzę informację, że mam niewybrane punkty, mimo że dziś była wypłata.

Zerknąłem na swój i się okazało, że nie mam tego błędu co Ty, ale jeszcze inny. Moje zarobki różnią się od tego, co zostało wypłacone. Co prawda na moją korzyść, ponieważ wypłacono mi 1.07 razy więcej niż teoretycznie zarobiłem, ale już było coś takiego zgłaszane przez innego użytkownika wcześniej. Niby się cieszyć powinienem, że dostałem więcej, no ale skoro tak prosta sprawa jak wyciągnięcie kwoty jest zawalona i to u kilku osób no to jednak strach się bać...

Teoretycznie bazując na rachunku w pewnym sensie się troszkę pospieszyłem. Jest w nim napisane:

Tytuł: Przekazanie praw autorskich (licencji do tekstów napisanych w serwisie internetowym
TextBookers.com)
Następnie własnie ten nieszczęsny fragment:
Wykonawca oświadcza, że samodzielnie zajmie się rozliczeniem należnego podatku dochodowego
według obowiązujących przepisów prawa.
W myśl obowiązującego prawa samodzielnie proszę TextBookers o odprowadzenie za mnie zaliczki na podatek dochodowy, ponieważ w przypadku przeniesienia praw autorskich jest to prawny obowiązek osoby, która płaci mi za wykonane dzieło bądź udzielenie licencji. Pozwolę sobie na małą kpinę - rozumiem, że za każdym razem mam pisać e-mail do TextBookers z taką formułką? :)