Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Może mi ktoś wyjaśnić to oszustwo na Textbookers.

Wynagrodzenie netto to kwota, którą otrzymujesz “do ręki”. Czyli tyle, ile wpływa na twoje konto. ... Wynagrodzenie brutto to natomiast przychód “wirtualny”. Czyli kwota przed potrącaniem podatku i składek ZUS.

Wychodzi na to, że to co nam odciągają od wypłaty pod pretekstem podatku idzie tak naprawdę do ich kieszeni.  

Bez tytułu.jpg

ja - szczerze mówiąc nigdy nie zwracałam na to uwagi, wychodząc z założenia że poważna firma mnie nie oszuka, ale przy takich pieniądzach jak u Ciebie to lepiej dowiedz się, czy to tylko błąd w nazewnictwie, czy faktycznie jakaś ściema

chciałabym sie też dowiedzieć, gdzie te teksty których nie ma na liście, a w strefie copywritera określone są jako aktywne

Tak. Na TB tak jest od samego początku. Tam powinno być brutto, a nie netto. Nie wiem czy to jest błąd, który nigdy nie został poprawiony czy no... specjalne wprowadzanie w błąd. Generalnie każda stawka za tekst jest brutto, jak się klinie w zakładkę "Zarobki i ocena" to tam też jest kwota brutto. No trzeba o tym pamiętać. A czy to błąd czy coś zamierzonego to nie wiem, ale tak było od zawsze.

@maggyxflame To jest kwota netto w rozumieniu VAT. Na stałe przy zleceniach są kwoty netto, bo w serwisie punkty za zrealizowane zlecenia i punkty na zamawianie tekstów są przeliczane 1 zł netto = 1 punkt. To jest najlepsze rozwiązanie, aby nie było bałaganu w platformie.

W TextBookers są też copywriterzy, którzy rozliczają się przez faktury VAT i kwota za zlecenie jest na ich fakturze jako kwota netto.

W dziale Zarobki o ocena jest zapis "Zarobek 1 punkt = 1 PLN netto". Czyli złotówka netto (bez VAT),  a nie jest 1 zł na "rękę".

Sposób rozliczenia wybiera już copywriter, czy wystawia fakturę VAT na podaną kwotę netto czy też na podstawie umowy wystawiany jest rachunek. W obu przypadkach, trzeba zapłacić zaliczkę na PIT od kwoty netto. Po prostu przy fakturze VAT rozliczeniem PIT zajmuje się właściciel firmy która wystawia FV, a w przypadku rachunku do umowy o dzieło TextBookers wpłaca te zaliczki na PIT.

Pozdrawiam

Zespół TextBookers

• Haha 1

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

@TextBookers.com kiepsko wyjaśnione. Jak zwykle zagmatwanie na tej platformie, żeby zmylić do maksimum. Netto to jest kwota na rękę i wszędzie ta jest, po odciągnięciu już podatku. Na TB nigdy nie było żadnych umów ani faktur w przypadku copywriterów i od zawsze jest netto podane i pobierany vat. netto to zawsze jest już z vatem a nie bez niego jak to sobie piszecie na swoją stronę. Umowy weszły dopiero teraz więc nie mają nic do rzeczy z dotychczasowymi rozliczeniami. Nie ma czegoś takiego jak odciąganie zaliczki na PIT od kwoty netto.

• Like 2

Wiem, że w obecnym czasie zleceń jest tyle co kot napłakał, ale widział ktoś choć kilka zapleczówek w ostatnim czasie na TB? Czy może ja mam takie pecha, że nic złapać nie mogę. Nie mówię tu o zleceniach prywatnych tylko ogólnie dostępnych.

jestem zdania, że to jednak błąd w nazewnictwie - poszukałam w internecie (żeby się upewnić, bo jestem z wykształcenia ekonomistką i nieobce mi określenia netto, brutto i tara) i znalazłam taką odpowiedź:

"W kontekście wynagrodzenia, rozumianego jako wypłata pieniężna przyznawana pracownikom lub innym osobom fizycznym przez pracodawcę za wykonaną na jego rzecz pracę, wyróżnia się:

• wartość brutto wynagrodzenia (płaca brutto) - to całkowita kwota wynagrodzenia uwzględniająca dodatkowe koszty, w tym ubezpieczenie społeczne (w Polsce ZUS), podatek dochodowy od osób fizycznych (PIT) oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne
  • wartość netto wynagrodzenia (płaca netto) - to kwota wynagrodzenia wypłacana pracownikowi przez pracodawcę z tytułu wykonanej pracy po odliczeniu wszelkich składek i podatków"

i jeszcze przykład:

"Przykład:
Jeżeli wysokość całkowitego wynagrodzenia brutto wynosi 4500 zł, to wynagrodzenie netto - czyli to, co trafi na Twoje konto - wyniesie 3201,58 zł. Oznacza to, że z pensji brutto pracownika w roku podatkowym 2017 odliczanych jest część wynagrodzenia, które trafia na opłacenie składek oraz podatku."

Dlatego, w rachunku "do wypłaty" w tej pierwszej pozycji powinno być napisane "brutto"

I jeszcze taka mała uwaga - złotówka netto, czyli bez Vat-u jest właśnie złotówką "na rękę", 

ja nadal czekam na odpowiedź @TextBookers.com w sprawie tych zleceń widmo - wczoraj miałam niby 149 aktywnych, a na liście 0.

Od zeszłego tygodnia nie udało mi się nic złapać, bo ich nie było w tym czasie jak wchodziłam, pomimo że, na maila przychodziły mi powiadomienia. Wchodziłam natychmiast po przyjściu maila i nie było nic - to gdzie one? I nadmienię, że to były pokaźne liczby, nie żadne tam 1 czy 2 zlecenia.

Edytowane przez Joanna53
  • Thanks 1

@maggyxflame mylisz dwa pojęcia. Po pierwsze, podatek dochodowy i podatek VAT to dwie różne rzeczy. Po drugie, bierzesz pod uwagę netto, które w przypadku umowy o pracę lub jakiejkolwiek umowy cywilnoprawnej faktycznie jest kwotą "na rękę", czyli po potrąceniu podatku dochodowego. Natomiast od samego początku istnienia Textbookers opiera się na systemie punktowym, jednolitym dla klientów i copywriterów. Klienci rozliczają się z serwisem jedynie na podstawie faktury VAT, na której widnieje kwota NETTO jako wartość zakupionych punktów, podatek VAT i kwota brutto, jako suma kwoty netto + VAT. To standardowe faktury, zgodne z obowiązującymi w Polsce przepisami podatkowymi. Zatem za każdym razem, kiedy mowa jest o punktach, czy też zarobku netto, chodzi o kwotę netto w rozumieniu ustawy o VAT, czyli tak jakbyś rozliczała się z serwisem na podstawie faktury, nie przepisów regulujących rozliczanie się na podstawie umów cywilnoprawnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś rozliczała się z serwisem na podstawie faktury, wtedy ta kwota netto faktycznie będzie dla Ciebie kwotą na rękę, od której samodzielnie odprowadzisz podatek dochodowy. W innym przypadku zgodnie z polskim prawem podatkowym, serwis jest zobowiązany odliczyć Ci od wynagrodzenia podatek i wpłacić go do urzędu skarbowego, czego dowodem jest wystawiany na początku kolejnego roku PIT-11. Nie ma tutaj żadnego oszustwa, a jedynie niezrozumienie zasad, które panują na serwisie. 

Ja dostałem odpowiedź z Textbookers, a propos szybko znikających ze strefy copywritera zleceń.... Otóż obecnie, chyba przez koronawirusa, tak wiele osób siedzi w domu, że aktywnych copywriterów jest znacznie więcej niż zwykle. I ani się człowiek obejrzy, kichnie i już sprzed nosa temat sprzątnięty: P Trzeba być czujnym i cierpliwym.... ;) Ale to dzieje się tak szybko, że faktycznie może wyglądać jak np. błąd systemu.

27 minut temu, Jankowski33 napisał:

Ja dostałem odpowiedź z Textbookers, a propos szybko znikających ze strefy copywritera zleceń.... Otóż obecnie, chyba przez koronawirusa, tak wiele osób siedzi w domu, że aktywnych copywriterów jest znacznie więcej niż zwykle. I ani się człowiek obejrzy, kichnie i już sprzed nosa temat sprzątnięty: P Trzeba być czujnym i cierpliwym.... ;) Ale to dzieje się tak szybko, że faktycznie może wyglądać jak np. błąd systemu.

nie zgodzę się z tym zapewnieniem - obecnie na strefie copy mam 8 tekstów w moich kategoriach i 1 w innych, a na stronie ze zleceniami

jest zero. Sprawdzam to kilka razy i za każdym jest tak samo.

@SeoMagic  - Ty się złośliwy już urodziłeś, czy takie wywyższanie się to Twój sposób na życie? Koleżance nie chodziło o rodzaj podatku, tylko o fakt, że kwota która jest wpisana jako netto absolutnie nią nie jest, mimo takiego opisu. Kwotą netto okazuje się liczba w opisie "otrzymasz..." I wyobraź sobie rozróżniam rodzaje podatków i nie, podatek dochodowy to coś innego niż podatek VAT

Edytowane przez Joanna53