Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

@TextBookers.com

a u mnie znowu to samo, zapisałem sobie, jaką mam średnią ogólną, sprzedałem tekst i dostałem ocenę 6, średnia ogólna spadła o 0,02 zamiast wzrosnąć. Wasza platforma jest po prostu niesamowita, wyłączcie najlepiej te systemy ocen, bo działają źle, macie coś powalone z algorytmami liczącymi

Czasami też mam wrażenie, że z tą średnią jest coś nie tak. Jeden tekst na 5 i średnia spada o 0,1 ale kolejne 5 tekstów na 6 jej nie podnosi. Jednak po pierwsze nie chce mi się liczyć dopóki mam najwyższe stawki, po drugie jest to średnia arytmetyczna, więc przy dużej ilości nie jest to łatwe.  Sprawdź jeszcze średnią w danej kategorii, bo liczone są one odrębnie, a dopiero potem robią ogólną. 

To są jakieś jaja 5 precli po 7000 zzs na temat kredytu. wszystkie zgłosiłam do moderacji jako niezgodne z kategorią (zgodnie z wczorajszą instrukcją TB), ale zaraz pojawiał mi się komunikat, że zlecenie rozpoczęte. nie mam najmniejszego zamiaru realizować ich za takie stawki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Edytowane przez Gocha
uzupełnienie

4 godziny temu, Gocha napisał:

Czasami też mam wrażenie, że z tą średnią jest coś nie tak. Jeden tekst na 5 i średnia spada o 0,1 ale kolejne 5 tekstów na 6 jej nie podnosi. Jednak po pierwsze nie chce mi się liczyć dopóki mam najwyższe stawki, po drugie jest to średnia arytmetyczna, więc przy dużej ilości nie jest to łatwe.  Sprawdź jeszcze średnią w danej kategorii, bo liczone są one odrębnie, a dopiero potem robią ogólną. 

pisałem przedwczoraj o średniej z kategorii zapleczowych. miałem 5,54, dostałem 6 za sprzedany tekst i spadła do 5,50 :) cyrki to TB

Moim zdaniem TB powinno w ogóle zrezygnować z tych punktów karnych i w konsekwencji blokady konta. 10 punktów nabić może sobie nawet najlepszy copy. W życiu różne nieoczekiwane sytuację mogą się zdarzyć. I co teraz taki copy ma mieć przez 60 zablokowane konto. Przecież on nie będzie siedział z założonymi rękoma tylko w tym czasie pisać będzie dla konkurencji. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie dla TB. 

Zamiast tych punktów karnych lepiej jest wprowadzić inne rozwiązania:

1. Umożliwić copy przedłużenie realizacji zlecenia o 24h. Taka opcja niby jest, ale można z niej skorzystać raz na 92 dni. Oznacza to, że praktycznie jej nie ma. Chyba lepiej, aby w sytuacji kiedy copy widzi, że z jakieś przyczyny nie da raty zrealizować zlecenia w terminie to, aby mógłby ten termin przedłużyć. Lepiej, aby klient dostał tekst dobę później niż w ogóle, a copy dostał punty karne. 

2. Wprowadzenie możliwości rezygnacji z podjętego zlecenia. Powód ten sam co wyżej. Dodatkowo zdarza się, że copy biorą zlecenie dość pochopie. Lepiej, aby mógł z niego zrezygnować niż pisać średni tekst. W takiej sytuacji inny copy może podjąć się pisania tego tekstu niż zrobić to lepiej, bo akurat mu tematyka będzie pasować. 

3. Możliwość rezerwacji tylko jednego zlecenia (nie tekstu, zlecenia). Korzyści: a) copy nie weźmie full zleceń na raz, a potem się z nimi nie wyrobi, b) lista ogólnie dostępnych zleceń będzie w końcu pełna, a nie non stop pusta, c) skończy się zaklepywane zleceń kto pierwszy ten lepszy (i przez to pkt a). 

4. Jeśli jednak nadal terminy byłby przekraczane i teksty nierealizowane to proponuję wprowadzić system polegający na tym, że za każdy niezrealizowany w terminie tekst copy dostawałby do swojej średniej ocenę 1. To obniżałoby średnia, a tym samym stawkę. Ale byłaby to mobilizacja dla copy, aby szybko napisać dobre teksty i poprawić sobie średnią. Nie miałby blokowanego konta i nie pisałby w tym okresie dla konkurencji. Co ważne, jakby się taki copy zorientował, że na innej platformie może zarobić więcej to mógłby już w ogóle na TB nie wracać. Nie wiem czy taka sytuacja byłaby dla TB korzystna. Zwłaszcza jeśli dotyczyłaby dobrego copy. 

Cześć, wczoraj zacząłem sobie testować Textbookers i nie mogę sobie poradzić z upierdliwą rzeczą. Pisałem sobie tekst, zrobiłem 15 minutową przerwę i system automatycznie stwierdził, że zrezygnowałem ze zlecenia bo zbyt długo byłem bezczynny. Czy da się temu jakoś zaradzić?

https://www.jakubkorzyniewski.pl/ - Zapraszam na mojego bloga o marketingu internetowym. Dużo ciekawych artykułów o social mediach, SEO czy copywritingu.

Żeby uniknąć takich sytuacji (awaria TB, internetu, prąd) piszę teksty w edytorze a potem je wklejam. Przy okazji tworzę sobie bazę tekstów wg kategorii i tematyki. Z preclami chyba się tak nie da, ale dokładnie nie wiem.

Pawig Twoje pomysły są dobre, ale pod warunkiem, że ilość zleceń byłaby znacznie większa lub ilość copy mniejsza (jakość zamiast ilości). Jeszcze 3 lata temu tekstów w wyższych kategoriach było do wyboru do koloru. Specjalistycznego nie widziałam od roku.

Godzinę temu, Kubski145 napisał:

Cześć, wczoraj zacząłem sobie testować Textbookers i nie mogę sobie poradzić z upierdliwą rzeczą. Pisałem sobie tekst, zrobiłem 15 minutową przerwę i system automatycznie stwierdził, że zrezygnowałem ze zlecenia bo zbyt długo byłem bezczynny. Czy da się temu jakoś zaradzić?

Tak jest z preclami i opisami do katalogów. Jak bierzesz to w sumie musisz od razu napisać. Jeśli przez parę minut żadnego ruchu nie wykonasz to tekst Ci "spada". Przy zapleczowkach od razu masz rezerwację na 3 dni. 

• Like 1

5 hours ago, pawig said:

Moim zdaniem TB powinno w ogóle zrezygnować z tych punktów karnych i w konsekwencji blokady konta. 10 punktów nabić może sobie nawet najlepszy copy. W życiu różne nieoczekiwane sytuację mogą się zdarzyć. I co teraz taki copy ma mieć przez 60 zablokowane konto. Przecież on nie będzie siedział z założonymi rękoma tylko w tym czasie pisać będzie dla konkurencji. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie dla TB. 

Zamiast tych punktów karnych lepiej jest wprowadzić inne rozwiązania:

1. Umożliwić copy przedłużenie realizacji zlecenia o 24h. Taka opcja niby jest, ale można z niej skorzystać raz na 92 dni. Oznacza to, że praktycznie jej nie ma. Chyba lepiej, aby w sytuacji kiedy copy widzi, że z jakieś przyczyny nie da raty zrealizować zlecenia w terminie to, aby mógłby ten termin przedłużyć. Lepiej, aby klient dostał tekst dobę później niż w ogóle, a copy dostał punty karne. 

2. Wprowadzenie możliwości rezygnacji z podjętego zlecenia. Powód ten sam co wyżej. Dodatkowo zdarza się, że copy biorą zlecenie dość pochopie. Lepiej, aby mógł z niego zrezygnować niż pisać średni tekst. W takiej sytuacji inny copy może podjąć się pisania tego tekstu niż zrobić to lepiej, bo akurat mu tematyka będzie pasować. 

3. Możliwość rezerwacji tylko jednego zlecenia (nie tekstu, zlecenia). Korzyści: a) copy nie weźmie full zleceń na raz, a potem się z nimi nie wyrobi, b) lista ogólnie dostępnych zleceń będzie w końcu pełna, a nie non stop pusta, c) skończy się zaklepywane zleceń kto pierwszy ten lepszy (i przez to pkt a). 

4. Jeśli jednak nadal terminy byłby przekraczane i teksty nierealizowane to proponuję wprowadzić system polegający na tym, że za każdy niezrealizowany w terminie tekst copy dostawałby do swojej średniej ocenę 1. To obniżałoby średnia, a tym samym stawkę. Ale byłaby to mobilizacja dla copy, aby szybko napisać dobre teksty i poprawić sobie średnią. Nie miałby blokowanego konta i nie pisałby w tym okresie dla konkurencji. Co ważne, jakby się taki copy zorientował, że na innej platformie może zarobić więcej to mógłby już w ogóle na TB nie wracać. Nie wiem czy taka sytuacja byłaby dla TB korzystna. Zwłaszcza jeśli dotyczyłaby dobrego copy. 

Czy dobrze zrozumiałem? Ten portal blokuje konto po uzyskaniu 10 punktów karnych? Wiem, że powielam Twoją wypowiedź, jednak jestem nieco zdumiony :D. Dostajesz 10 pkt i masz zablokowane konto z automatu na 60 dni? Te punkty są jakoś usuwane?

Boże, ludzie we własnym interesie poczytajcie regulamin. Podpisaliście umowę? Tak to powinniście najpierw przeczytać regulamin. O tym wie każdy licealista. Jak podpisujecie bez czytania, to nie dziwcie się, że pracodawca, bank będą wykorzystywać Waszą ignorancję.

nowe pokolenie copywiterów :)

średnia punktów była liczona od początku istnienia serwisu. Jak ktoś był 5 lat to średnią miał liczoną z 5 lat. Teraz zlicza nie wiadomo od kiedy. Przy tekstach pleclowych mam ocenę 6.00 bo zlicza mi tylko z 2 napisanych tekstów. Jak wchodzę w historię tekstów to z 80% tekstów znikło.

Jak masz farta to Ci urosło, a jak peszka to spadło :)

Edytowane przez SeoMagic

2 godziny temu, SeoMagic napisał:

nowe pokolenie copywiterów :)

średnia punktów była liczona od początku istnienia serwisu. Jak ktoś był 5 lat to średnią miał liczoną z 5 lat. Teraz zlicza nie wiadomo od kiedy. Przy tekstach pleclowych mam ocenę 6.00 bo zlicza mi tylko z 2 napisanych tekstów. Jak wchodzę w historię tekstów to z 80% tekstów znikło.

Jak masz farta to Ci urosło, a jak peszka to spadło :)

to do mnie czy koło mnie? Bo nie zrozumiałem. 

powtórzę jeszcze raz, a przy okazji dodam, że na portalu zacząłem pracować w roku 2014. To tak, żeby uciąć spekulacje o nowym pokoleniu copywriterów. Wytłumaczę zatem jeszcze raz, tak, ja doskonale wiem, że średnią mam liczoną od początku. Miałem długą przerwę na TXB, ostatnio wróciłem, spojrzałem sobie na średnią z zapleczówek, jaką miałem do tej pory, była 5,54. Napisałem sobie tekst zapleczowy, klient wystawił 6, orłem z matmy nie byłem, ale doskonale wiem, że jeśli otrzymuję maksymalną ocenę to obecna średnia może tylko wzrosnąć, a nie spaść, tymczasem miałem 5,54, sprzedałem tekst oceniony na 6 i średnia w tej kategorii spadła mi do 5,50. Później sobie sprawdziłem ogólną i zapisałem, żeby nie było, że się pomyliłem, sprzedałem precla (nie srpawdzałem średniej w tej kategorii), dostałem 6, średnia ogólna mi spadła (nie wiem jak w kategorii precli, bo nie sprawdzałem wcześniejszej średniej). Czy teraz jasne? 

Amebix sytuację mam podobną. Zaczęłam w 2015 i potem miałam 2 lata przerwy. Mimo ocen 5 (sporadycznie) i 6 (większość) to średnia mi spada. Nie wiem jak liczyć teksty, które nie są oceniane. Tu może być haczyk. jak masz jakiś szybki sposób na liczenie to podaj. Z drugiej strony dokładnie wczytałam się w stawki za zlecenia i tam pisze, że uzyskanie średniej poniżej 3 z ostatnich 10 tekstów powoduje blokadę w danej kategorii. Wniosek taki, że do średniej liczone jest ostatnie 10 tekstów. Nie wiem czy mam rację.