Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Z TB zaczyna się robić problem. Moje początkowe wrażenie było świetne ale ostatnio zaistniałe sytuacje sprawiają, że mam ochotę porzucić to miejsce.

Pierwsza sprawa dotyczy punktów karnych jakie na mnie nałożono i zmniejszenia wynagrodzenia za teksty do 50%. Otrzymałam informację, że nie zrealizowałam jakiegoś zlecenia i w związku z tym zostaje na mnie nałożona kara. Przecież ja się do żadnego zlecenia nie zobowiązywałam! Nigdzie nie ma działu FAQ, który tłumaczyłby o co tutaj chodzi. Czy to, że zaczynam jakiś tekst oznacza, że muszę napisać wszystkie, które zamieścił konkretny klient? Mogę nie mieć czasu albo ochoty, żeby to zrobić. Jak można zmusić do wykonania czegoś skoro zlecenia pojawiają się pojedynczo i nie wiadomo od kogo są. Tutaj tylko dziada i baby brak bo copy nie ma pojęcia na jakich zasadach pisze. Wystosowałam w tej sprawie wiadomość do administracji portalu ale nie doczekałam się odpowiedzi. Moim zdaniem nie można karać autora za coś o czym nie ma pojęcia a obowiązkiem właściciela portalu jest przekazanie wszystkich niezbędnych informacji, żeby nie było nijasności.

Drugą sprawą jest fakt, że wczoraj otrzymałam tekst do poprawy. Tekst miał być napisany na 2000 zzs i zawierać trzy słowa kluczowe. Wszystko wykonałam odpowiednio a tu wiadomość, że klient zgłosił tekst do poprawy z komentarzem, że przedstawia on firmę w negatywnym świetle. Precel pisałam o wyrobach tytoniowych i traktował on o paleniu wśród nastolatków i jego wpływie na zdrowie.

Nie rozumiem co ma tu przedstawianie firmy ze złej strony, skoro to jest tekst preclowy? Moim zdaniem zachodzi tu pewne oszustwo, ponieważ klient płaci za precla a chce go umieszczać na innych stronach. Nie wiem czy tekst poprawić czy z niego zrezygnować, bo wydaje mi sie to nie fair. Przecież precel nie jest dla czytelników tylko dla robotów i jaka różnica w sposobie podejścia do tematu? Jeszcze nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło.

Oceńcie sami i poradźcie co w takiej sytuacji, oczekuje również odzewu administracji Textbookers.com

Czy to, że zaczynam jakiś tekst oznacza, że muszę napisać wszystkie, które zamieścił konkretny klient?

Już ci tłumaczę, potencjalny zleceniodawca wskazał ciebie jako kogoś na kim mu zależy (zawsze masz również podaną ilość tekstów jaka go w ramach danej paczki interesuje, o tym było już kilka razy mówione) Nie zrealizowanie jej w całości (lub nawet jedynie zaakceptowanie), powoduje odjęcie nie tylko ewentualnych zarobków z napisanych tekstów (powiedzmy na 100 napisałaś 99, więc licz iż zostanie ci zapłacone tylko 49,5 tyś znaków etc, i nie chodzi tu o ochotę czy chęci a pewne zasady, tam samemu się decyduje ile i kiedy piszemy, co mi akurat odpowiada) lecz otrzymujesz również punkty karne (na innej platformie jest podobnie, uwierz bo piszę ;)

Co do tekstów, zawsze staraj się pisać jak uważasz (ewentualnie dostaniesz je "do poprawy" tak kilka razy miałem i trzeba to zaakceptować to coś co może się zawsze zdarzyć)

Druga sprawa (już ci też postaram się to wytłumaczyć)

Jeżeli klient nie piszę, iż masz obiektywnie (w sposób negatywny przedstawić firmę, produkt i usługę, zachowanie cokolwiek itd), to oczywiste jest iż zawsze jest ona (ono)NAJ..NAJ..NAJ..czy to precel, czy zapleczówka, czy specjalistyczny tekst o tym trzeba pamiętać ;)

Przecież precel nie jest dla czytelników tylko dla robotów

Jeszcze nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło.

Może i jest dla robotów, ale to w naszej kwestii jest napisanie go jako człowiek ;)

Nie ważny jest rodzaj tekstu, specyfikacja to coś co było akurat tutaj podane, masz firmę (czyli potencjalny zleceniodawca chce ją prezentować w adekwatny do tego sposó B), a twoim zadaniem jest tak skonstruowanie kilku słów by miało to sens

(Gdyby specyfikacja była w stylu "Negatywne skutki palenia na przykładzie firmy produkującej fajki..etc..")

Gwarantuje ci, że ci odpowiedzą mi anulowali "negatywną" ocenę po przeszło 2 tygodniach ;)

Edytowane przez Herkules

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Drugą sprawą jest fakt, że wczoraj otrzymałam tekst do poprawy. Tekst miał być napisany na 2000 zzs i zawierać trzy słowa kluczowe. Wszystko wykonałam odpowiednio a tu wiadomość, że klient zgłosił tekst do poprawy z komentarzem, że przedstawia on firmę w negatywnym świetle. Precel pisałam o wyrobach tytoniowych i traktował on o paleniu wśród nastolatków i jego wpływie na zdrowie.

Zapewne taki zleceniodawca po prostu chce przepchnąć tekst zapleczowy w cenie tekstu preclowego.. :nonono:

Dzięki Herkules za wnikliwe wytłumaczenie :onajego: Ten tekst pochodził z tych propozycji zleceń a mi się ich mnóstwo wyświetla i wychodzi na to, że zaczęcie jednego z paczki skutkuje właśnie tym co pisałam a ja tego nie dopełniłam z racji niewiedzy. Tutaj jest ogromny błąd serwisu, który wynika z faktu, że takich informacji trzeba szukać poza nim. Z tym, że przeglądając te proponowane zlecenia to w szczegółach nie ma ceny i ja nie wiem czy mi się opłaca je w ogóle pisać. Jeżeli chce tą cenę sprawdzić, to muszę kliknąć realizuj a wtedy to już jest "po ptokach" bo może mi się nie spodobać a tu czeka cała paczka. Wiem, że nieopatrznie kliknęłam w realizację jeszcze jedne takiej paczki a termin już minął i pewnie dostanę znowu te punkty karne. Ja się na to nie zgadza i wnoszę o ich anulowanie.

Tamten tekst poprawiłam ale myślę, że wcale się nie będę tykać tych, co się wyświetlają jako propozycje, bo jak maja być takie sytuacje, to ja dziękuje...

Edytowane przez Literutopia

A ja się już dwa razy złapałam na tym, że dane zlecenie indywidualne trzeba zrealizować do jakiejś konkretnej godziny. Dzisiaj pisałam paczkę tekstów (20x1200 znaków) i po napisaniu 13 wyświetliła mi się informacja, że więcej tekstów nie ma, a na mailu była informacja o niezrealizowanych tekstach, punktach karnych itp. Przyznaję mój błąd. Złapałam się też tak, że kliknęłam realizuj, żeby przeczytać opis zlecenia. Opis mi się nie spodobał, więc stwierdziłam, że nie będą pisać tekstu. Potem znowu mail o punktach karnych za niezrealizowanie zlecenia w terminie. Teraz już wiem, że jeśli chcę przeczytać opis, to mam klikać szczegóły. Tylko szkoda, że nikt mi o tym nie powiedział, bo w pozostałych zleceniach daje się realizuj i po prostu bierze kolejne zlecenie, jeśli któreś nie odpowiada.

Nie pojawiła się wcześniej jasna informacja dotycząca punktów karnych za niepodjęcie się podglądanego zlecenia, dlatego moim zdaniem takie punkty karne powinny być anulowane. Mama nadzieję, że administracja się do tego odniesie.

Myślę, że dobrze by było, gdyby jasno było określone, że jak się kliknie realizuj to trzeba to zlecenie wykonać, a żeby podejrzeć klika się szczegóły. Bez tego złapałam punkt karny.

monis190, witaj w klubie. Też załapałam się na ( jedyne, jakie mam) dwa punkty karne zanim w końcu zorientowałam się jak działają zlecenia indywidualne ;).

Warto też dodać, że nie zawsze wszystkie zlecenia indywidualne pojawiają się, gdy sprawdza się aktywne, niedokończone zlecenia - nie wyświetlało się tam żadne zlecenie, więc myślałam, że żadnego indywidualnego zlecenia nie muszę realizować, a potem okazało się, że jednak się do jakiegoś zgłosiłam ;)

Nigdy więcej nie podejmę się w tym serwisie zlecenia na teksty zapleczowe. Podobnie jak inny zamiast wciscnąć szczegóły wcisnęłam, realizuj myślać, że jeśli nie będę chciała realizować zlecenia pojawi się kolejno. W efekcie złapałam dwa punkty karne, a jak juz sie zorientowałam o co chodzi zosta ło mi 20 minut na napisanie dwóch tekstów na 1700 znakow. W efekcie mam dwa punkty karne, dwie oceny na 2 co mi zanizylo średnią do 4,27 i widzę, że są dostępne zlecenia w innych kategeroiach w tej chwili 434 z czego dla mnie jest 0. Rozumiem, że jeśli dla mnie się pojawią mam pisać wszystkoco będzie, wczoraj takich zlecen mialam zaledwie 20, dopiero wtedy poprawi mi sie ocena i zwiększy mi się pula zleceń? Czyli dostępność zleceń zależy od oceny?

multikonto

Wychodzi na to, że ze zleceniami indywidualnymi chyba wszyscy powinniśmy prosić o unieważnienie punktów karnych i o wysłanie wszystkim maila z informacją co, jak i gdzie, żeby więcej takie sytuacje się na powtarzały. Ja złapałam się z czasem na wykonanie zlecenia (bo spojrzałam tylko na datę i myślałam, że do północy), z ilością tekstów w paczce oraz z tym, że po kliknięciu realizuj muszę zlecenie wykonać. Podobają mi się zlecenia indywidualne, bo często pojawiają mi się jakieś z tematyk, które mi odpowiadają. Tylko wiele głupich błędów przy nich robię z powodu niewiedzy.

I ja nawiąże do zapleczowych, choć punktów karnych nie złapałem. Czy jest możliwość realizowania innych zleceń zapleczowych niż polecane? W panelu ponad 400 zleceń, klikam realizuj zlecenia - brak zleceń do realizacji. A polecane? Tu jest błąd.

Po zrealizowaniu poleconego, pojawia się kolejne, ale nie zawsze ciekawe. Gdyby chociaż była opcja podejrzenia kategorii polecanych, wyłączyłbym ją w nadziei, że pojawią się inne zlecenia.

Skoro istnieje takie rozwiązanie, dlaczego polecanych jest tylko kilka a nie z 20?