Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Stawka 0,8 PLN to najniższa stawka dla autora posiadającego średnią ocen poniżej 3,50

Przedział za teksty preclowe - od 60 groszy do 1zł

Przedział za teksty zapleczowe - od 80 groszy do 1,5zł

Widzę rozbieżność w "najniższej" stawce.

Avandi w swoim poście pisał o tekście zapleczowym i do stawek za ten rodzaj tekstu się odniosłem.

Normalna stawka dla copywritera piszącego teksty dobrej jakości to 1,50 PLN za 1000 znaków (nie jest od tego odejmowana już żadna prowizja). Stawka 0,8 PLN to najniższa stawka dla autora posiadającego średnią ocen poniżej 3,50 czyli de facto dla osoby która pisze teksty bardzo słabej jakości. Rozwiązaniem tego problemu jest po prostu poprawa jakości pisanych artykułów tak, żeby średnia ocen a co za tym idzie stawki za zlecenia podskoczyły do góry.

Czekaj czekaj.. bo nie odjąłeś podatku czyli wychodzi tak naprawdę jakieś 65gr za tekst 1000 znakowy, tak, podatek jest odejmowany dla os. fiz. juz przy wyplacie, ktora swoją drogą kosztuje 1,50zł.

Podatek wynosi 18%. 1,50 * 0,82 = 1,23 PLN.

poprawa jakości tekstów? dla mnie tutaj nie powinno być rozróżnika na teksty preclowe i teksty zapleczowe, bo nawet 1,50zl za tekst 1000 znakowych jest śmieszna

Na podstawie własnego doświadczenia wiem, że sprawny copywriter bez problemu pisze 1000 znaków tekstu zapleczowego w 5 minut. Na godzinę uwzględniając przerwę 10 minut wychodzi 15 zł. Każdy indywidualnie powinien ocenić czy opłaca mu się pisać teksty czy nie.

druga sprawa: moderowanie tekstów przed wysłaniem do klientów (jesli takowy w ogóle istnieją) - rozumiem że moderator akceptuje według jego widzimisie tekst, jest to totalnie bez sensu, gdyż nie wie czy klientowi się spodoba czy nie i to klient zamawiający teksty powinien akceptować/wysyłać do poprawki teksty, a tak po moderacji wstepnej tekst jest rozumiem odrzucany i copywritera macie w głębokim poważaniu ile czasu zmarnował na napisanie tekstów/tekstów, po prostu jest odrzucany - nie ma mozliwości jego poprawy, copywriter pozostaje ze zmarnowanym czasem i pieniędzmi - i nie pisz o tym że powinien popracować nad jakością swoich tekstów bo nie o to chodzi..

Przykładowo: ktoś pisze 10 artów, po 1800znaków za śmieszną stawkę 1,20 powiedzmy za tekst; moderator stwierdza że mu się tekst nie podoba -> copywriter zostaje na lodzie, ze straconym czasem, który mógłby poświęcić na coś innego (co zatem idzie traci pieniądze). Dlatego też rola moderatora powinna się ograniczać tylko do sprawdzenia czy są frazy (w sumie automat to sprawdza) czyli tylko czy tekst jest unikalny - to czy się podoba tekst warto zostawić zleceniodwacy.

Moderator sprawdza unikalność oraz jakość tekstów. Może je odrzucić tylko na podstawie jasno określonych kryteriów to znaczy w przypadku gdy: tekst nie jest unikalny, nie jest zgodny z opisem zlecenia bądź jest rażąco niskiej jakości. W kwestii jakości do tej pory odrzucane były teksty które miały kompletnie nielogiczne zdania, ucięte wyrazy bądź też dużą ilość błędów ortograficznych.

Jeżeli copywriter nie zgadza się z decyzją moderatora zawsze może napisać na biuro@textbookers.com celem wyjaśnienia sprawy.

trzecia sprawa: dlaczego zleceniodawca nie ma mozliwości sam zaproponowania ile chce zapłacić za dany tekst (automat sam ostrzeże gdy chcuałby zaproponować stawkę mniejsza niż Xzł), ale dlaczego nie może sam dać tyle ile mu się podoba za tekst np. 5pkt za 2000znaków to jest normalna i odpowiednia stawka. Stawki sztywne powinny bć tylko wtedy gdy to WY ze swoimi pracownikami byście tylko te teksty pisali, a nie inne osoby z zewnątrz.

Wyższe stawki pojawią się wraz z wprowadzeniem do oferty tekstów lepszej jakości. Stawki są ujednolicone gdyż na podstawie rozmów z klientami wiemy, że wolą taką formę rozliczeń.

nie jest pobierana od tego żadna prowizja

Prosze mi wytłumaczyć zatem: dodaje tekst i ustawiam:

1000 znaków tekst zapleczowy Cena: 2.00 pkt (2.46 PLN brutto), potem wchodzę w strefa copywritera i w tabelce z cennikiem widzę najwiekszą mozliwą cenę za 1000znakowy tekst zapleczowy: 1,5pkt? WTF? Jak to zatem działa?

inny przykład: zlecam tekst preclowy 1000znaków, podaje mi cenę 1,20pkt, a w strefie copywritera najniższa jest cena 0,50pkt za taki tekst, co jeśli przytrafi się więc zlecenie takiej osobie? Co z brakującymi 0,7pkt?

Przedział za teksty preclowe - od 60 groszy do 1zł

Poprawiam. Jeszcze mniej od 50gr jest za 1000znakow - chętni jacyś? :)

Myślałem' date=' że stawki głodowe skończyły się wraz zakończeniem wakacji, ale jak widac nie... I piszę to jako zleceniodawca.

Podsumowywując: Platforma dobra nawet dla zleceniodawcow szukających jeleni piszących za 0,5/0,8 czy 1,2zł za 1000znaków dobrego tekstu (bo takiego wymaga moderator), dla seocopywritera ktory chce dorobić - polecam inne serwisy.

Jeszcze raz - żadna dodatkowa prowizja nie jest pobierana od końcowego wynagrodzenia copywritera - o to pytałeś w poprzednim poście. Różnica pomiędzy ceną za tekst a wynagrodzeniem copywritera wynika z tego, że my jako serwis również musimy zarobić na swoje utrzymanie a także na opłacenie osób moderujących teksty :)

Podsumowując doskonale zdajemy sobie sprawę, że stawki za teksty nie należą do najwyższych. Z drugiej jednak strony przedstawimy czytelne warunki współpracy bez ukrytych punktów i każdy przed rozpoczęciem pracy jako copywriter może indywidualnie ocenić czy mu się to opłaca czy nie. Serwis został tak skonstruowany, że pozwala w wygodny sposób na pracę o dowolnej porze dnia. Jeżeli więc dany copywriter ma aktualnie wolny czas i nie ma zleceń to zawsze może napisać kilka tekstów za trochę mniejszą stawkę i tym samym spożytkować produktywnie czas pracy.

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Czyli jak zlecam tekst za 1,2pkt a copywriter napisze go za 0,5pkt (bo taką ma ocenę i taką stawkę) to te 0,7pkt bierzecie dla siebie?! + jescze np. roznica miedzy np. 0,5 a 0,45

do tego się nie ustosunkowaliście..

Tak, napisałem że różnica między wynagrodzeniem a ceną tekstu trafia na konto serwisu. Wynika to z prostego faktu - im gorszej jakości tekst tym więcej czasu moderator musi poświęcić na jego sprawdzenie. Częściej w tym wypadku może się również zdarzyć, że klient zgłosi tekst do poprawy a więc po poprawie tekstu przez copywritera kolejny raz moderator musi go sprawdzić - mija kolejny czas pracy. Aby całość była opłacalna to moderator przez godzinę pracy musi sprawdzić określoną ilość tekstów tak, aby zarobił na swoje wynagrodzenie a także na utrzymanie serwisu.

W praktyce z aktualnie piszących osób tych które piszą za najmniejszą stawkę jest zdecydowana mniejszość i wynika to tylko z faktu, że faktycznie nie przykładały się do pisanych tekstów. Chodzi tutaj głównie jak wspominałem o logikę i poprawną składnię pisanych zdań co powinno być zachowane przy każdym rodzaju tekstów. Przy tekstach preclowych czy zapleczowych nie wymagamy żadnej specjalistycznej wiedzy z danej dziedziny.

Średnia ocen aktywnych copywriterów waha się w granicach 4,6 - 5,5 tak, więc piszą za zdecydowanie wyższe stawki.

Pozdrawiam

Z drugiej jednak strony przedstawimy czytelne warunki współpracy bez ukrytych punktów i każdy przed rozpoczęciem pracy jako copywriter może indywidualnie ocenić czy mu się to opłaca czy nie.

No nie do końca czytelne, bo raz piszecie, że stawki z panelu są stawkami netto (na rękę), a w poście wyżej napisaliście, że jeszcze odejmuje się od tego podatek.

Bardzo proszę o jasną odpowiedź:

Zarabiam najwyższe stawki, czyli 1zł za precla i 1,5zł za zapleczówkę. Napisałem 10 tekstów preclowych (zdobyłem 10zł) i 20 tekstów zapleczowych (30zł). Razem mam 40zł netto (na rękę), które chcę wypłacić.

Po zrealizowaniu przelewu na moje konto bankowe rzeczywiście trafi 40zł netto, czy pomniejszone jeszcze o podatek, czyli 32,8zł?

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Z drugiej jednak strony przedstawimy czytelne warunki współpracy bez ukrytych punktów i każdy przed rozpoczęciem pracy jako copywriter może indywidualnie ocenić czy mu się to opłaca czy nie.

No nie do końca czytelne, bo raz piszecie, że stawki z panelu są stawkami netto (na rękę), a w poście wyżej napisaliście, że jeszcze odejmuje się od tego podatek.

Bardzo proszę o jasną odpowiedź:

Zarabiam najwyższe stawki, czyli 1zł za precla i 1,5zł za zapleczówkę. Napisałem 10 tekstów preclowych (zdobyłem 10zł) i 20 tekstów zapleczowych (30zł). Razem mam 40zł netto (na rękę), które chcę wypłacić.

Po zrealizowaniu przelewu na moje konto bankowe rzeczywiście trafi 40zł netto, czy pomniejszone jeszcze o podatek, czyli 32,8zł?

Nie dostaniesz 1zł x 10 tekstó, gdyż jak wyżej napisałem TB bierze dla siebie jakąś tam cześć (wystarczy zobaczyć na zlecenia i ile tam jest wynagrodzenie, nie ma 0,50pkt tylko 0,45pkt, więc pewnie proporcjonalnie z 1pkt pewnie bedzie 0,9pkt tak naprawdę dla Ciebie). czyli 9pkt za 10 tekstów, od tego od razu w panelu Wypłata masz odjęty podatek i 1,50zl za wypłate co za tym idzie za te 10 tekstów pewnie na czysto będziesz miał jakieś 6,5zł. W sumię sam jestem ciekawy ile realnie otrzyma się na konto wykonując 10 tekstów 1000 znakowych po stawce 1,0?

@TextBookers.com - piszecie najpierw że nie pobieracie prowizji żadnej a potem się okazuje po sprawdzeniu przez userów dopiero że bierzecie dla siebie róznicę w cenach tekstów; która może nawet wynieśc 0,7pkt od tekstu, nie wspomnieliście też o oplacie za wypłatę środków z konta.

Czyli jak zlecam tekst za 1,2pkt a copywriter napisze go za 0,5pkt (bo taką ma ocenę i taką stawkę) to te 0,7pkt bierzecie dla siebie?! + jescze np. roznica miedzy np. 0,5 a 0,45

do tego się nie ustosunkowaliście..

Tak, napisałem że różnica między wynagrodzeniem a ceną tekstu trafia na konto serwisu. Wynika to z prostego faktu - im gorszej jakości tekst tym więcej czasu moderator musi poświęcić na jego sprawdzenie. Częściej w tym wypadku może się również zdarzyć, że klient zgłosi tekst do poprawy a więc po poprawie tekstu przez copywritera kolejny raz moderator musi go sprawdzić - mija kolejny czas pracy. Aby całość była opłacalna to moderator przez godzinę pracy musi sprawdzić określoną ilość tekstów tak, aby zarobił na swoje wynagrodzenie a także na utrzymanie serwisu.

W praktyce z aktualnie piszących osób tych które piszą za najmniejszą stawkę jest zdecydowana mniejszość i wynika to tylko z faktu, że faktycznie nie przykładały się do pisanych tekstów. Chodzi tutaj głównie jak wspominałem o logikę i poprawną składnię pisanych zdań co powinno być zachowane przy każdym rodzaju tekstów. Przy tekstach preclowych czy zapleczowych nie wymagamy żadnej specjalistycznej wiedzy z danej dziedziny.

Średnia ocen aktywnych copywriterów waha się w granicach 4,6 - 5,5 tak, więc piszą za zdecydowanie wyższe stawki.

Pozdrawiam

Nikt nie każe moderatorowi dokładnie czytać i sprawdzać tekstów, wystarczy że sprawdziłby czy jest unikalny - co i tak można automatem wstępnie zrobić. Niech klient sam oceni czy jest tekst dobry i czy go przyjmuje, jak nie to zgłasza reklamację i tekst poprawia kupujący do czasu aż Kupujący zaakceptuje go.

Edytowane przez avandi

Nie dostaniesz 1zł x 10 tekstó, gdyż jak wyżej napisałem TB bierze dla siebie jakąś tam cześć (wystarczy zobaczyć na zlecenia i ile tam jest wynagrodzenie, nie ma 0,50pkt tylko 0,45pkt, więc pewnie proporcjonalnie z 1pkt pewnie bedzie 0,9pkt tak naprawdę dla Ciebie). czyli 9pkt za 10 tekstów, od tego od razu w panelu Wypłata masz odjęty podatek i 1,50zl za wypłate co za tym idzie za te 10 tekstów pewnie na czysto będziesz miał jakieś 6,5zł. W sumię sam jestem ciekawy ile realnie otrzyma się na konto wykonując 10 tekstów 1000 znakowych po stawce 1,0?

W panelu mam jasno określone zarobki za 1000 znaków (1; 1,5;1) a wyżej jest informacja 1 punkt = 1 PLN netto. W zależności od przedziału powinienem więc zarabiać tyle, ile określa panel, a nie widzi mi się serwisu - jeśli podejmuję się napisania tekstu 1000 znakowego jakości preclowej, to na moje konto powinno trafić 2zł netto (2 punkty). Jeśli tak nie jest ( jeszcze nie sprawdzałem, nie wykonałem zlecenia), to informacje podane na stronie są nieprawdziwe.

Dlatego pytam - czy to "netto" z panelu jest netto księgowym (tyle otrzymam na rękę na swoje konto bankowe) czy to tylko tak ładnie wygląda, żeby skusić copywriterów a w rzeczywistości to stawka brutto, od której trzeba odjąć jeszcze podatek 18%.

W panelu mam jasno określone zarobki za 1000 znaków (1; 1,5;1) a wyżej jest informacja 1 punkt = 1 PLN netto. W zależności od przedziału powinienem więc zarabiać tyle, ile określa panel, a nie widzi mi się serwisu - jeśli podejmuję się napisania tekstu 1000 znakowego jakości preclowej, to na moje konto powinno trafić 2zł netto (2 punkty). Jeśli tak nie jest ( jeszcze nie sprawdzałem, nie wykonałem zlecenia), to informacje podane na stronie są nieprawdziwe.

Dlatego pytam - czy to "netto" z panelu jest netto księgowym (tyle otrzymam na rękę na swoje konto bankowe) czy to tylko tak ładnie wygląda, żeby skusić copywriterów a w rzeczywistości to stawka brutto, od której trzeba odjąć jeszcze podatek 18%.

wejdź tu: https://textbookers.com/tb/copywriter-zone/points/withdraw i tam będziesz miał wyliczone, dla przykładu znajomej to z 6zł zarobionych faktycznie do wypłaty odejmując wyliczoną już tam Zaliczkę na podatek i 1,50zł za przelew będzie faktycznie na koncie miała 3,70zł.

Jak pisałem, nie mam zrealizowanych żadnych tekstów i tylko komunikat: "Aby wypłacić punkty, musisz mieć ich przynajmniej 2. Obecnie Twoja punktacja to 0,00."

Z tego co piszesz - o tych wyliczeniach - wynika, że w panelu jest fałszywa informacja o zarobkach netto, bo w rzeczywistości to stawka brutto, czyli jeszcze z podatkiem. Moja znajoma na maila również dostała informację, że stawki z panelu (wtedy jeszcze tylko do tekstów preclowych i zapleczowych) były stawkami netto (na rękę), a teraz się okazuje, że to najwyraźniej nieprawda.

Chciałbym jednak otrzymać oficjalną odpowiedź od serwisu.

Edytowane przez sindirus

Avandi pisząc o braku prowizji odniosłem się do Twojej wypowiedzi:

Tak wchodzę z ciekawości w Strefa copywritera i chyba niedowierzam, tam jest nawet 80 groszy za 1000 znaków tekstu zapleczowego, minus podatek czyli jakieś 60 groszy za 1000 znaków?! (minus pewnie jeszcze jakaś prowizja?)

Napisałem, że od naliczonego wynagrodzenia nie pobieramy już żadnej prowizji. Co do różnicy pomiędzy ceną tekstu a wynagrodzeniem copywritera to jak już wspominałem - serwis musi na czymś zarabiać.

Jak pisałem, nie mam zrealizowanych żadnych tekstów i tylko komunikat: "Aby wypłacić punkty, musisz mieć ich przynajmniej 2. Obecnie Twoja punktacja to 0,00."

Z tego co piszesz - o tych wyliczeniach - wynika, że w panelu jest fałszywa informacja o zarobkach netto, bo w rzeczywistości to stawka brutto, czyli jeszcze z podatkiem. Moja znajoma na maila również dostała informację, że stawki z panelu (wtedy jeszcze tylko do tekstów preclowych i zapleczowych) były stawkami netto (na rękę), a teraz się okazuje, że to najwyraźniej nieprawda.

Chciałbym jednak otrzymać oficjalną odpowiedź od serwisu.

To pytanie zadane zostało już na pierwszej stronie jak również jasno i czytelnie na nie odpowiedziałem. Poniżej zamieszczam cytat z pytaniem jak i odpowiedzią.

Od początku jasno nakreśliliśmy, że 1 pkt = 1 zł netto. Wyrażenie netto odnosi się do tego, że nie zawiera podatku VAT. Klient kupując punkty płaci za 1 punkt 1,23 zł brutto. Tak, więc zgodnie z prawem podatkowym jeżeli autor zarobi 10 punktów (za 10 tekstów po 1000 znaków) czyli 10 zł netto to musimy od tego odprowadzić podatek dochodowy 18%. Czyli na konto trafia 8,2 złotego.

Czyli jak moja stawka to 1zł za precla i 1,5zł za tekst zapleczowy plus zrobię 10 tekstów preclowych, to na moje kontro trafia dokładnie 10zł netto? I przy wypłacie nie są od tej kwoty potrącane już żadne zaliczki na podatek czy jakieś VATy (jak to ma miejsce w GT i TM), więc dostaję na konto bankowe równe 10zł?

Przy wypłacie w przypadku osoby fizycznej uwzględniana jest jeszcze zaliczka na podatek dochodowy (18%) czyli w tym wypadku na konto trafi dokładnie 8,20 zł. Od tej sumy nie odejmujemy natomiast podatku VAT ponieważ jest to już kwota netto.

Serdecznie pozdrawiam,

Maciej Matysik

Owszem, taka była wasza odpowiedź, ale potem pojawiła się druga o prowizji, dostałem również informację od koleżanki, której odpisaliście, że:

4. Czy stawki za tekst (0,5-1,5zł) to stawki netto (na rękę) czy brutto?

Netto

Stąd prośba o dokładniejsze i oficjalne stanowisko.

Dla zwykłego Kowalskiego stawka netto (widniejąca cały czas w profilu) zawsze oznaczać będzie stawkę, którą otrzyma w przelewie, szczególnie że większość (wszyscy?) copywriterów to freelancerzy bez DG, których nie interesuje VAT. Więc albo zmieńcie informację w profilu (1pkt = 1zł BRUTTO), albo dodajcie stosowny zapis obok mówiący o tym, że od stawki trzeba odjąć podatek.

Bo teraz to wygląda jak zwyczajny i mało elegancki wabik na pisarzy "hej, zobaczcie jakie mamy fajne stawki", a przy wypłacie będzie rozpacz i wściekłość, że zostali zrobieni w konia.

Nie było naszym celem wprowadzenia kogokolwiek w błąd. Najmocniej przepraszam, jeżeli tak się stało. Operowaliśmy po prostu ujednoliconym nazewnictwem w odniesieniu właśnie do kwot netto (bez VAT) oraz brutto (z VAT'em) zarówno w opisach na stronie jak i w korespondencji mailowej. W przypadku gdy copywriter działa jako firma to dla niego 1 pkt = 1 zł netto. Oczywiście dla większej czytelności dodamy informację o podatku dochodowym dla osób prywatnych w sekcji "Zarobki i ocena". Na podstronie "Wypłata środków" od momentu uruchomienia serwisu taka informacja również się znajduje.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Edytowane przez TextBookers.com

350mnts.pngTo mój panel i zakładka "wypłata środków". Proszę o wskazanie, gdzie ta informacja jest widoczna.

Sytuacja o tyle ciekawa, że taki komunikat ma każdy świeży użytkownik, który dopiero rozgląda się po serwisie i zastanawia, czy rozpocząć na nim pracę (a informacja o zarobkach - tych prawdziwych i rzeczywistych - jest jednym z najważniejszych czynników)..

Tak jak napisał Avandi informacja wyskakuje po uzyskaniu 2 punktów. Do działu technicznego wysłana już została prośba, aby taka informacja została umieszczona również na podstronie "Zarobki i ocena". Mam nadzieję więc, że to rozwieje na przyszłość wątpliwości nowych copywriterów odnośnie poziomu wynagrodzenia. Przepraszam raz jeszcze, jeżeli ktoś mógł źle zrozumieć kwestie podatku.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Edytowane przez TextBookers.com