Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jak zlecam tekst za 1,2pkt a copywriter napisze go za 0,5pkt (bo taką ma ocenę i taką stawkę) to te 0,7pkt bierzecie dla siebie?! + jescze np. roznica miedzy np. 0,5 a 0,45

do tego się nie ustosunkowaliście..

Tak, napisałem że różnica między wynagrodzeniem a ceną tekstu trafia na konto serwisu. Wynika to z prostego faktu - im gorszej jakości tekst tym więcej czasu moderator musi poświęcić na jego sprawdzenie.

Sorry, ale ja tego nie jarzę. Copywriter zarabia mniej za pisanie niż moderator za przeczytanie? Czy moderator poprawia teksty, czy tylko je czyta i klika w jeden przycisk (zaakceptuj / odrzuć)?

Po drugie, piszecie, że napisanie tekstu zapleczowego to 5 minut. Chyba żartujecie. Klienci są z takimi oczekiwaniami, że to będzie dzieło sztuki, że mi odrzucili tekst na 5k znaków za "lanie wody". Napisz sobie w 5 minut tekst bez lania wody, o jakiejś nikomu nieznanej miejscowości, opisując dwie atrakcje, które ma do zaoferowania.

Śmieszne.

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Zarobione w ten sposób punkty możesz wykorzystać do zlecenia tekstów.

Działa taka metoda jeszcze?

Chodzi o punkty zarobione w programie partnerskim.

Czyli jak zlecam tekst za 1,2pkt a copywriter napisze go za 0,5pkt (bo taką ma ocenę i taką stawkę) to te 0,7pkt bierzecie dla siebie?! + jescze np. roznica miedzy np. 0,5 a 0,45

do tego się nie ustosunkowaliście..

Tak, napisałem że różnica między wynagrodzeniem a ceną tekstu trafia na konto serwisu. Wynika to z prostego faktu - im gorszej jakości tekst tym więcej czasu moderator musi poświęcić na jego sprawdzenie.

Sorry, ale ja tego nie jarzę. Copywriter zarabia mniej za pisanie niż moderator za przeczytanie? Czy moderator poprawia teksty, czy tylko je czyta i klika w jeden przycisk (zaakceptuj / odrzuć)?

Po drugie, piszecie, że napisanie tekstu zapleczowego to 5 minut. Chyba żartujecie. Klienci są z takimi oczekiwaniami, że to będzie dzieło sztuki, że mi odrzucili tekst na 5k znaków za "lanie wody". Napisz sobie w 5 minut tekst bez lania wody, o jakiejś nikomu nieznanej miejscowości, opisując dwie atrakcje, które ma do zaoferowania.

Śmieszne.

Bold przy z tego co pamiętam masz najwyższą stawkę za zlecenia tak, więc w tym przypadku serwis zarabia 10% wartości zlecenia a czasem i mniej jeżeli klient ma dodatkowe rabaty. Moderator sprawdza tekst jak również poprawia niektóre błędy (chyba, że tekst jest tak kiepski, że nadaje się tylko do odrzucenia).

Co do 5 minut to chodziło o czas na napisanie 1000 znaków a nie całego tekstu. Co do klientów to schemat jest taki, że klient, jeżeli coś mu nie pasuje to zgłasza tekst do poprawy, po czym jeżeli po poprawie dalej według niego coś jest nie tak to może zgłosić reklamację. Jednak to moderator decyduje czy tekst faktycznie nie jest zgodny ze zleceniem. Żaden tekst w reklamacji się nie pojawił, czyli po tym jak klient zgłosił tekst do poprawy zrezygnowałeś ze zlecenia? Jeżeli reklamacja trafiłaby do nas i artykuł, który napisałeś odpowiadałby opisowi zlecenia to zgłoszenie byśmy odrzucili na Twoją korzyść i otrzymałbyś punkty za jego napisanie.

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Witam wczoraj w nocy się zarejestrowałem i wykupiłem kilka tekstów na próbę. Czekam niecierpliwie.

Mam też Kilka propozycji zmian:

1. Przydała by się możliwość edycji/usunięcia swojego zlecenia jeżeli jeszcze nie zostało zrealizowane. Opcja powinna być dostępna przynajmniej przez 5 minut od dodania zlecenia. Ja np. zapomniałem w opisie dodać adresu strony do opisu katalogowego.

2. Bardziej szczegółowe informacje w panelu aktywnych zleceń np. "udostępnione copywriterom", "w trakcie pisania".

3. Uważam, że to zleceniodawca powinien jako pierwszy dokonywać weryfikacji tekstu i dopiero jeżeli nie jest zadowolony to wtedy przekazywać do moderacji. Przecież to zleceniodawca wie najlepiej na jakim tekście mu zależy, a dla was mniej roboty.

Aha i jeszcze jedno pytanie, czy jest jakiś Copywriter, który nie zaznaczył wszystkich "kategorii i dziedzin"?

Edytowane przez neidi

Są tacy :-).

Widzę, że zleceń przybywa, nasunęło mi się jedno udogodnienie. Przydałaby się opcja przeglądania wszystkich zleceń i "wchodzenia" tylko w te interesujące. Dzisiejsze przeglądanie po kolei jest dość czasochłonne i denerwujące (tym bardziej, gdy okazuje się, że 5-10 z rzędu, to zlecenia takie same).

się włączę.. sindrius bodajże pytał o 1,5 za przelew... dzisiaj jak niemal wszystkie banki robią przelewy za darmo...

co do oceny, z tego co widzicie sa oceniane. na bodajże 8 sztuk dostałam 3 oceny. 1 ocena zaważyła o podskoczeniu w rankingu więc... może jeszcze 5 trochę by podniosło?

trzecia kwestia punkty karne. odrzucono mi 2 teksty, podobno jako niezgodne z tematyką. nie plagiat, nie rażąca ortografia, po prostu niezgodność z tematyką. uważam, że karanie w takich sytuacjach jest nie fair, tym bardziej że 10 pkt karnych to brak możliwości pisania.

rozumiem, jakby zlecenie było o górach, a ja napiszę o telefonach, ok, co ty sobie myślisz... ale że ja i moderator mamy odmienne zdanie co do zgodności ze zleceniem... myślę że punkty powinny być tylko za plagiat, brak słów kluczowych, błędy powiedzmy ponad 10 procent tekstu czy całkowita niezgodność z tematem.

Banki owszem oferują darmowe przelewy ale dla osób fizycznych. W przypadku kont firmowych tylko nieliczne mają je w swojej ofercie.

W kwestii wystawionych ocen ciężko mi się wypowiedzieć - wszystko zależy od klienta. Niektórzy wystawiają oceny zawsze, niektórzy nie.

Napisz proszę swój nick w TextBookers na biuro@textbookers.com - usuniemy punkty karne.

Czy jest jakiś graniczny termin doliczania punktów za wykonane zlecenia? Pierwsze zlecenie mam zatwierdzone 6-go listopada. O kolejnych nie wspominam. Mamy 15-ty. Trochę długo to trwa...

W przypadku gdy klient sam nie zatwierdzi zlecenia to system powinien automatycznie zaakceptować je w ciągu 72h. Jeżeli tak się nie stało to najwidoczniej jest tutaj mały błąd - sprawdzimy to. Dziękuję za informację.

Witam wczoraj w nocy się zarejestrowałem i wykupiłem kilka tekstów na próbę. Czekam niecierpliwie.

Mam też Kilka propozycji zmian:

1. Przydała by się możliwość edycji/usunięcia swojego zlecenia jeżeli jeszcze nie zostało zrealizowane. Opcja powinna być dostępna przynajmniej przez 5 minut od dodania zlecenia. Ja np. zapomniałem w opisie dodać adresu strony do opisu katalogowego.

2. Bardziej szczegółowe informacje w panelu aktywnych zleceń np. "udostępnione copywriterom", "w trakcie pisania".

3. Uważam, że to zleceniodawca powinien jako pierwszy dokonywać weryfikacji tekstu i dopiero jeżeli nie jest zadowolony to wtedy przekazywać do moderacji. Przecież to zleceniodawca wie najlepiej na jakim tekście mu zależy, a dla was mniej roboty.

Aha i jeszcze jedno pytanie, czy jest jakiś Copywriter, który nie zaznaczył wszystkich "kategorii i dziedzin"?

1. Dziękujemy za sugestię, postaramy się ją wdrożyć choć wszystko będzie zależeć od tego czy w danym momencie copywriter nie rozpoczął już pracy nad danym zleceniem - jeżeli tak to nie będzie możliwa jego edycja.

2. Każde zlecenie w momencie zatwierdzenia jest automatycznie przekazywane copywriterom. Dodatkowo jeżeli zlecone jest przykładowo 10 tekstów to za każdym razem gdy choć 1 tekst zostanie napisany to jest on automatycznie przesyłany do klienta. Choć faktycznie może jakieś krótkie informacje, że teksty są w trakcie realizacji będą dodatkową informacją - zapiszemy je na liście rzeczy do zrobienia.

3. Moderator tak czy inaczej musi sprawdzić unikalność danego tekstu zanim dotrze do klienta. Choć tutaj jeżeli chodzi i sprawdzanie jakości tekstu to zastanawiam się nad jedną ważną rzeczą - jeżeli przykładowo klient zamówi 50 tekstów preclowych a moderator sprawdzi tylko ich unikalność a nie jakość i wszystkie będą do poprawy to czy nie będzie to za duże obciążenie czasowe dla klienta aby wszystkie teksty zgłosić do poprawy a później jeszcze raz sprawdzić?

Tak - są takie osoby.

Są tacy :-).

Widzę, że zleceń przybywa, nasunęło mi się jedno udogodnienie. Przydałaby się opcja przeglądania wszystkich zleceń i "wchodzenia" tylko w te interesujące. Dzisiejsze przeglądanie po kolei jest dość czasochłonne i denerwujące (tym bardziej, gdy okazuje się, że 5-10 z rzędu, to zlecenia takie same).

Ok - popracujemy nad tym :)

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Banki owszem oferują darmowe przelewy ale dla osób fizycznych. W przypadku kont firmowych tylko nieliczne mają je w swojej ofercie.

To nie dałoby się tego jakoś rozdzielić w ten sposób, że płaciliby tylko autorzy, którzy posiadaą konto firmowe?

To nie dałoby się tego jakoś rozdzielić w ten sposób, że płaciliby tylko autorzy, którzy posiadaą konto firmowe?

TB,com chodzi o to, że oni mają konto bankowe firmowe, a w takich kontach zazwyczaj przelewy sa płatne np. 50groszy.

Dzisiaj w 3 godziny po zatwierdzeniu kilku zamówionych wcześniej tekstów otrzymałem maila, pt. "Niektóre Teksty zostały napisane". Po co mi taka wiadomość 3 godziny po fakcie system powinien wysłać tą wiadomość natychmiast po napisaniu i zatwierdzeniu tekstów a w momencie gdy je zatwierdziłem powinien zaniechać powiadamiania gdyż wprowadza użytkownika w błąd sugerując, że kolejne teksty są gotowe.

Odnalezione błędy i sugestie zmian i poprawek w serwisie:

1 Podczas realizacji zlecenia licznik ilości znaków powinien być w górnej części gdyż jeżeli opis zlecenia jest długi licznik jest podczas pisania niewidoczny.

2. Potrzebne bardziej przystępne przeglądanie zleceń dla copywriterów.

Zalega 50 tekstów o kontach bankowych i niemożna się dokopać do innych, np mój jeden tekst wisi cały dzień niezrealizowany. Podejrzewam, że wynika to z tego, że nikt nie ma cierpliwości napisanie tylu tekstów na jeden temat ani na przekilnięcie się 50x . Ja już napisałem 6 na temat kont bankowych i wygląda na to, że całe zlecenie niedługo obsłużę sam.

3. Pisząc kolejny tekst o kontach bankowych system nie chciał go przepuścić bo stwierdził, że ma występować w nim dwa razy słowo "konto firmowe" czego zamawiający nie zawarł w dokładnym opisie zamówienia. Zrealizowałem więc zamówienie z dwoma na siłę wstawionymi frazami.

4. Przydał by się licznik znaków podczas opisu oddawania tekstu do poprawy.

5. Maile wniosku o poprawę zlecenia nie zawierają nawet numeru zlecenia skąd więc copywriter ma wiedzieć, którego tekstu wiadomość się tyczy?

6. Przydała by się jakaś ułatwiona komunikacja zamawiającego z copywriterem, np. chronologiczne archiwum wiadomości widoczne pod tekstem zlecenia

7. Teksty zatwierdzone po poprawce wyparowały z panelu copywritera. Nadal jednak są widoczne w kokpicie jako teksty do poprawy w liczbie 5 szt.

8. Dostałem maila o otrzymaniu punktów po zatwierdzeniu poprawionych tekstów jednak nie ma ich w panelu. Powinno być to zsynchronizowane aby zmiany pojawiały się natychmiast skoro dostaję taką wiadomość.

9. Podznaczenie fraz kluczowych tak aby zamawiający sprawdzając nie musiał ich szukać. Niektórzy zamawiający są zbyt tępi aby je zauważyć bez tego i oddają teksty do poprawki twierdząc, że nie spełniają wymagań. Wynagrodzenie za teksty jest tak niskie, że poświęcenie dodatkowego czasu z winy zamawiającego powinno być eliminowane. Można by karać zamawiających za bezpodstawne odrzucenie tekstów. (Wogóle niektórym zamawiającym wydaje się, że za tą cenę powinni dostać jakiś poemat i czepiają się do mało ważnych kwestii w tekstach.)

10. Jakość moderacji jest niska.

Dziś otrzymałem jeden z zamówionych tekstów i nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać.

Masa błędów stylistycznych "jest to duża zaletą", "Właściciel firmy, jest jej również pracownikiem". Część zdań bez sensu. Brak przecinków w miejscach oczywistych. Zbyt częste powtarzanie słów takich jak np. "zawiera". Frazy kluczowe po przecinku. No i miałem ogólne wrażenie, że czytam przerobione teksty z mojej strony. Zastanawiam się dlaczego moderator przepuścił taki gniot. Jaki jest sens moderacji skoro moderatorzy przepuszczają takie teksty.

11. Przydała by sie też osobista czarna lista zleceniodawcy tak aby można było wyeliminować ze swoich zleceń marnych copywriterów.

Moim zdaniem jeszcze długa droga zanim ten serwis będzie naprawdę dobry, puki co jest jeden wiele rażących błędów. Wciąż natrafiam na trudności zniechęcające do redagowania tekstów i ich zamawiania.

Edytowane przez neidi

Wracając do tematu punktów, które nie są naliczane. Jednak chyba są. Prawidłowe punkty istnieją w historii zleceń, sprawdziłem, że nawet możliwa jest wypłata prawidłowej wartości. Wniosek z tego, że nie zmienia się tylko ikonka saldo - według niej cały czas mam tylko 2 punkty.