Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Mam propozycję usprawnienia serwisu, poprawiającą jakość tekstów a jednocześnie ograniczającą ilość pracy, którą zamawiający musi włożyć w sprawdzanie tekstów.

Chodzi o to, że jedną z bolączek w tekstach np. katalogowych jest wielokrotne powtarzanie jednego słowa lub jego odmiany np. "wykonujemy", "oferujemy", "nasz, nasza", "także", "również" oraz wiele innych.

Mało tego przed chwilą sprawdzałem tekst, który ma 793 znaków i po 7 x są powtórzone słowa (lub ich odmiany) "wykonujemy" i "usług". Oznacza to, że 105 znaków tekstu to wyłącznie te dwa słowa, a to prawie 1/7 tekstu. No kur...a!

Ja wiem, że to niby tekst katalogowy więc jakość taka sobie ale, jeżeli tekst ma 700 znaków i 7 x jest powtórzone jedno słowo to jest to karykatura tekstu. A autor takiego tekstu powinien zająć się czymś innym.

Proponuję aby opracować funkcję, która będzie w czasie pisania lub przy zatwierdzaniu sprawdzać i ograniczać ilość powtórzeń (łącznie z odmianą słowa) do 2 szt.

Druga sprawa to konieczne jest abym podczas sprawdzania tekstu widział, że tekst był oddawany już do poprawy oraz treść swoich uwag na jego temat. Nie mam pojęcia dlaczego jeszcze nie ma tej funkcji.

Edytowane przez neidi

@neidi - napiszę Ci dlaczego Twój pomysł jest do bani:

"powtórzenie słowa kilka razy w tekście to nie oszustwo, tekst może wyglądać fajnie, mimo podobnych słów użytych kilka razy. Napisałem w tym krótkim tekście pięć słów po trzy razy. Źle wygląda? IMHO wygląda spoko."

Statystyka:

długość tekstu: 231 znaków

ilość powtórzonych słów więcej niż dwa razy: 5

Więcej takich wymagań i sam będziesz musiał sobie pisać teksty, bo nikt za grosze nie będzie pisał tekstów z takimi wymaganiami. Zejdź na ziemię.

Edytowane przez okazwłoka
  • Like 1

Dlaczego nie do końca masz rację.

Teksty o których ja piszę wyglądają bardziej tak (przerobiony twój tekst):

"Przecież powtórzenie słowa kilka razy w tekście to bynajmniej nie całkiem oszustwo, bo przecież tekst może bynajmniej wyglądać całkiem fajnie, mimo całkiem podobnych słów użytych przynajmniej kilka razy. Napisałem przecież w tym krótkim tekście conajmniej pięć słów po trzy razy. Przecież bynajmniej całkiem źle nie wygląda. IMHO wygląda przecież całkiem spoko."

Brzmi inaczej prawda? Razi nadużycie słowa "przecież", "całkiem" oraz składanki słów (bynajmniej, conajmniej, przynajmniej)? I tak się czyta teksty o których piszę. A z 231 znaków zrobiło się 360 więc z tej karykaturalnej mieszanki otrzymałem dodatkowe 129 znaków.

Ponadto twój tekst tyczy się powtarzania słów w tekście, dlatego zwielokrotnione przez ciebie słowa brzmią naturalnie.

Edytowane przez neidi

Więc w jaki sposób chcesz to ograniczyć? W jaki sposób algorytmicznie chcesz sprawdzić, że mój tekst jest ok, a ten co podałeś razi po oczach?

Po prostu zwracasz taki tekst do poprawki.

No tak tu masz rację. Można by sformułować takie ogólne zasady jak nie pisać.

Niestety mam przypadek, że tekst z poprawki wraca jeszcze gorszy i wtedy to już reklamacja. A ja bym wolał tego uniknąć. Nie zależy mi na dosrywaniu osobom piszącym tylko na tekście o pewnej minimalnej jakości. To nie musi być poezja ale pewne zasady pisania przecież są uczyli tego w podstawówce i średniej szkole na języku polskim.Jeśli ktoś ich nie opanował to nie powinien pisać tekstów za pieniądze, nawet te małe pieniądze.

Najgorsze, że osoba z tak masakrycznym tekstem ma ocenę ponad 5 tak jak by z jednego konta pisało kilka osób.

Edytowane przez neidi

"Przecież powtórzenie słowa kilka razy w tekście to bynajmniej nie całkiem oszustwo, bo przecież tekst może bynajmniej wyglądać całkiem fajnie, mimo całkiem podobnych słów użytych przynajmniej kilka razy. Napisałem przecież w tym krótkim tekście conajmniej pięć słów po trzy razy. Przecież bynajmniej całkiem źle nie wygląda. IMHO wygląda przecież całkiem spoko."

W tym przypadku to nie kwestia powtarzania słów tylko raczej sztucznego wydłużania zdań. Tak jak stwierdził OKA w takiej sytuacji należy po prostu zgłosić tekst do poprawy. Wprowadzanie algorytmów wychwytujących powtarzanie słowa sprawi, że w wielu przypadkach trzeba będzie na siłę poprawiać i tak dobry tekst. A to wydłuży czas pracy i uczyni ją już całkiem nieopłacalną ;)

Poza tym tworząc tego typu mechanizmy utrudniasz pracę osobom, które pisać potrafią, a starasz się na siłę nakierować "pseudo pisarzy" na dobre jakościowo (stylowo) pisanie. A przecież nie o to chodzi. "Pseudo pisarze" powinni zająć się czymś innym, a copywriting pozostawić osobom, którym to wychodzi.

Edytowane przez seoskryba_pl

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

Ukończenie 6 klas podstawówki powinni być wystarczającą wytyczną, w końcu od najmłodszych lat tłuką nam w głowy "nie powtarzaj!" :P

Ilość powtórzeń pewnie też zależy od ilości napisanych tekstów, łatwo wpaść w schemat i samemu zacząć pisać teksty powtarzające się, ale myślę, że jak raz czy dwa tekst wróci do poprawy to człowiek bardziej się pilnuje :) Myślę, że algorytm czy wytyczne są trudne do wprowadzenia, mnie by osobiście bardzo zniechęciły nawet jeżeli staram się pisać teksty dobrej jakości, ale to zawsze jakieś dodatkowe "ale" i zamiast czytać tekst raz, trzeba przeczytać dwa razy itd.

SEOpisanie - seo copywriting i nie tylko...

A ja mam jeszcze jedno pytanie, czy jeżeli wprowadzę zmianę w tekście podczas jego sprawdzania i zatwierdzę to zmiana będzie wprowadzona do tekstu? Jeżeli nie to powinna być, bo i tak czytam tekst i poprawiał bym sam literówki i przecinki, a tak to zgłaszam do poprawy bo wiem, że później tego już nie przeczytam i nie będzie mi się chciało poprawić. Zajęło by to mniej czasu niż opisywanie błędów copywriterowi.

Jeżeli nie ma takiej możliwości to bardzo proszę ją szybko wprowadzić.

Najgorsze, że osoba z tak masakrycznym tekstem ma ocenę ponad 5 tak jak by z jednego konta pisało kilka osób.

To dość ciekawe spostrzeżenie. Z sufitu przecież taka ocena się nie wzięła. Nie chce mi się wierzyć, że pisarze z oceną 5 popełniają jakieś rażące błędy. Być może masz za wysokie wymagania? Musisz wziąć po uwagę fakt wynagrodzenia copywriterów. Pisząc precla za złotówkę nie ma się motywacji do osiągania wyżyn stylistycznych. Chcesz mieć lepszy tekst - zamów jego wyższą jakość i zapłać za nią :)

istotą takich tekstów jest ich ilość, przecież wyszukiwarka nie ukarze strony z tekstem nie przyzwoitym gramatycznie z powtarzającymi sie słowami no bo jak:) każdy ma prawo udzielać się w internecie, nawet ci z ograniczonym zasobem słownictwa:) a może jakiś wybitny matematyk chce przekazać swoje przemyślenia, lecz nie po drodze mu język ojczysty w formie pisanej, wtedy taki tekst może okazać się więcej niz specjalistyczny

niektórzy ponoc potrafia klepnąc 100 precli na dzień(ale też nie codziennie), przy takim czymś schematycznośc zdań jest raczej nieunikniona

Przy 100 preclach dziennie to chce człowiekowi mózg wypalić - wiem, bo kilka razy mi się zdarzyło pisać, ale po obowiązkowo kilka dni przerwy :P

Fakt, że czasami cena nie jest adekwatna do wymagań. Czasami też to co napiszę copywriter nie jest adekwatne to wymagań tekstów. Cóż zrobić - i tak źle, i tak niedobrze ;)

Wczoraj zleciłam wypłatę środków, ciekawa jestem w jakim czasie wypłata zostanie zrealizowana, czy faktycznie będą to bite 2 tyg. czy może wcześniej :)

SEOpisanie - seo copywriting i nie tylko...

Wczoraj zleciłam wypłatę środków, ciekawa jestem w jakim czasie wypłata zostanie zrealizowana, czy faktycznie będą to bite 2 tyg. czy może wcześniej :)

W moim przypadku średnio 12-14 dni.

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.