Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Tekst do precli i katalogów to są teksty "dla robotów Google" a nie dla ludzi.

??? - nie widzę w tym zdaniu żadnego zaprzeczenia.

Zamawiając teksty do katalogów/precla np. do grupy Kulfika (która na tym forum cieszy się dużą popularnością) zamawiam teksty dla robotów Gogole. Dodaje wpisy do stron wyłącznie po to, aby podnieść pozycje mojej stronie. Żaden człowiek nie wejdzie do tych precli i katalogów i nigdy ich nie przeczyta.

problem jest w tym że większość klientów www.textbookers.com pod tekstem dla katalogów i precli rozumie coś innego.

Przykładowa właściciel restauracji prowadzi sobie bloga tematycznego i zamawia tekst preclowy 2000 znaków. taki klient dostaje tekst na poziomie precla i wystawia ocenę 3 bo jest słabej jakości. Druga osoba zamówi tekst do grupy Kulfika i za ten sam tekst wystawi ocenę 6.

dla mnie koleś który prowadzi bloga zamiast tekstu preclowego powinien zamówić tekst tematyczny.

pisałem teksty tematyczne i specjalistyczne na www.textbookers.com z każdej dziedziny chyba (oceny 5-6). Jak zamawiasz tekst np. o "pozycjonowaniu stron" to tekst ten może napisać osoba, która przed podjęciem zlecenia pierwszy raz słyszy słowa "pozycjonowanie".

Każdy zamawiany tekst za który się płaci powinien być czytelny dla "człowieka" niezależnie od docelowego miejsca publikacji dlatego nie każdy na predyspozycje do tego by być copywriter'em .

Przykładowa właściciel restauracji prowadzi sobie bloga tematycznego i zamawia tekst preclowy 2000 znaków. taki klient dostaje tekst na poziomie precla i wystawia ocenę 3 bo jest słabej jakości. Druga osoba zamówi tekst do grupy Kulfika i za ten sam tekst wystawi ocenę 6
Problem jest w tym do jakiego bloga ma taki tekst trafić. Właścicielka oczekuje raczej tekstu specyficznego zgodnego zawartością jej bloga. Natomiast na precle wielotematyczne ten tekst może być bardziej dowolny np o wakacjach i w, nim będzie zdanie z "Podczas wakacji byliśmy w restauracji Grota piaskowa etc, etc..." Tak, że w takim wypadku trudno się dziwić "właścicielce" z jej niezadowolenia, bo takiego tekstu na blogu u siebie nie opublikuje.

dla mnie koleś który prowadzi bloga zamiast tekstu preclowego powinien zamówić tekst tematyczny.
To jest sprawa oczywista. Przykładem tekstu tematycznego mogą być teksty z serwisów typu murator.

:pisze:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To w takim razie jak pisać te nieszczęsne precle?? Ja zawsze staram się pisać z sensem, dla człowieka, tylko w treści jest mniej konkretów niż w tekście zapleczowym. Zauważyłam, że jeśli precel nie zawiera sensownych informacji (a przecież nie musi) to mi obniżają ocenę.

To w takim razie jak pisać te nieszczęsne precle??
Sama nomenklatura jest nieszczęsna, bo "precel" nic konkretnego nie mówi zbyt duża dowolność interpretacji.

Ja zawsze staram się pisać z sensem, dla człowieka, tylko w treści jest mniej konkretów niż w tekście zapleczowym.
I bardzo dobrze. Wszak i tak chodzi o, to by w treści zamieścić link(i).

Zauważyłam, że jeśli precel nie zawiera sensownych informacji (a przecież nie musi) to mi obniżają ocenę.
Tą kwestię powinno się uzgadniać z zamawiającym najlepiej na przykładach. Do tego ocenianie czegoś jest działaniem czysto subiektywnym. Chyba, że się ma korzystało wcześniej z usług np pogotowietekstowe i zna możliwości - pióro tekstmastera, wtedy można dawać wolną rękę ...

:pisze:

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Witam serdecznie,

Postaram się zbiorczo odpowiedzieć na najważniejsze tematy poruszone na ostatnich trzech stronach - jeżeli coś przeoczę proszę o informację :)

1. Wystawianie ocen i ich uzasadnienie - jak słusznie zauważyliście system ocen jest konieczny ponieważ w sporym stopniu filtruje osoby które tworzą teksty niskiej jakości. Wprowadzimy tu jednak małą zmianę odnośnie domyślnego tekstu "Bardzo dobry tekst" a mianowicie skasujemy go i jeżeli klient będzie chciał wystawić ocenę to będzie musiał wpisać jej treść. Spowoduje to pewnie zmniejszenie liczby wystawianych ocen ale myślę, że będą dzięki temu bardziej rzetelne.

Tak przy okazji bo widziałem, że ktoś o tym wspomniał - jeżeli zależało by nam na niskich zarobkach copywriterów to nie anulowalibyśmy większości nisko wystawionych ocen ;)

2. Punkty karne - aktualnie pkt karne się nie przedawniają. Być może wprowadzimy ich automatyczną kasację np. po 3 miesiącach w przypadku "lekkich przewinień" - wiadomo, że osoby które umyślnie plagiatują teksty nie mają już możliwości dalszej współpracy z nami. Póki co nie ma problemu, żeby w razie czego do nas napisać - do każdego przypadku staramy się podejść sprawiedliwie i jeżeli autorowi który współpracuje z nami od jakiegoś czasu potknie się noga to punkty kasujemy :)

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

w jednym zapleczowym frazy: biuro rachunkowe i akcesoria dla gryzoni:)

(...)Jeżeli prowadzisz biuro rachunkowe i któryś z klientów nagle zażąda od Ciebie, że usilnie i już w tym momencie potrzebuje mieć fakturę na akcesoria dla gryzoni(...)

Co się nie da, na "bidę" wszystko się da :D

• Like 2

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i cenne uwagi.

Mam jeszcze banalne pytanie do Was ... program partnerski 5% za polecenie - jednak napisano, że za zakup tekstów, a czy to działa też w przypadku polecenia osób, które piszą, od ich zarobków też mamy 5%?

Teksty są pisane na takim samym poziomie jak użytkownicy wystawiają oceny, czyli

3,00 Bardzo dobry tekst

A nie jest tak, że jeśli komentarz wykreśli się w caości, a ocenę wstawi, to i tak wskoczy tekst domyślny? Bo na tekstach przeniesionych do archiwum widzę w kilku przypadkach dopisek "bardzo dopbry tekst" mimo, ze wydaje mi sie, że wystawiałem tam ocenę bez dopisków.

Według mnie wszystkie oceny poniżej 4 powinny być przez zleceniodawce uzasadnione opisem

To samo dotyczy oceny 6, bo potem ocenę maksymalną dostają ludzie, któzy "po prostu zrobili".

Edytowane przez Wilk

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.