Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie jak działa zleć opisy do katalogów, wydawać by się mogło, że są to najłatwiejsze teksty do napisania, tym czasem czas oczekiwania na ich wykonanie jest mega długi i wiele razy mam zwroty, wszystko to sprawia, że mam opóźnienia w swoich działaniach klient jest wtedy niezadowolony i ja też. I czemu nie ma możliwości wyboru zleceniobiorcy, zaraz bym takiego jednego z drugim do czarnej listy dodał.

@janekszeryf to mnie teraz pocieszyłeś.. ;/ Wczoraj w ramach testów założyłem konto na TextBrookers i jako pierwsze zlecenie wrzuciłem kilkadziesiąt opisów do katalogów (myślę sobie - takie opisy są najprostsze, więc pewnie szybko i sprawnie pójdzie). Jeżeli się okaże, że wykonanie tego zlecenia będzie trwało dużo dłużej niż deklarowane 48 godzin, to pierwsze wrażenie z serwisu będzie co najmniej mierne.. A należy pamiętać, że pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz..

Ale jak są te opisy przydzielane do użytkowników? Losowo?

Wpadają do ogólnej puli, dostępnej dla wszystkich copywriterów. Kto chce ten klika i pisze tekst. Tak więc paczka 10 opisów do kat teoretycznie może być wykonana nawet przez 10 copy...

W przypadku precli i opisów do katalogów nie ma możliwości wyboru konkretnego Wykonawcy.

Edytowane przez seoskryba_pl

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

@Katalina moje uwagi są bardziej do administratora systemu niż do copywriterów. Jeżeli serwis TextBrookers jest sprzedającym (bo tak naprawdę to on jest stroną w transakcji ze mną jako zamawiającym), i oferuje swoje usługi (np. teksty do katalogów do 48h), to to już jego problem jak to wykona. Tłumaczenia typu: nie mamy wystarczającej ilości copywriterów; nikt nie chce brać tekstów do katalogów; mamy wakacje itp. w ogóle mnie nie interesują, bo zlecając teksty jest napisane: teksty do katalogów do 48h! Nie ma żadnego komunikatu: "są wakacje nie ma komu robić, poczekaj 2 tygodnie to może dostaniesz".

Wczoraj w ramach testów założyłem konto na TextBrookers i jako pierwsze zlecenie wrzuciłem kilkadziesiąt opisów do katalogów

Jeżeli serwis TextBrookers jest sprzedającym (bo tak naprawdę to on jest stroną w transakcji ze mną jako zamawiającym), i oferuje swoje usługi (np. teksty do katalogów do 48h), to to już jego problem jak to wykona.

A minęło już te 48h?

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

@Katalina moje uwagi są bardziej do administratora systemu niż do copywriterów. Jeżeli serwis TextBrookers jest sprzedającym (bo tak naprawdę to on jest stroną w transakcji ze mną jako zamawiającym), i oferuje swoje usługi (np. teksty do katalogów do 48h), to to już jego problem jak to wykona. Tłumaczenia typu: nie mamy wystarczającej ilości copywriterów; nikt nie chce brać tekstów do katalogów; mamy wakacje itp. w ogóle mnie nie interesują, bo zlecając teksty jest napisane: teksty do katalogów do 48h! Nie ma żadnego komunikatu: "są wakacje nie ma komu robić, poczekaj 2 tygodnie to może dostaniesz".

Mylisz się. textbookers nie jest sprzedającym, textbookers jest tylko platformą umożliwiająca zamawiającym wystawianie zleceń, a copywriterom pisanie. To tak jakbyś napisał do głównej siedziby Allegro czemu jeszcze zamówione buty z aukcji nie przyszły i czekasz aż ci pracownik Allegro je wyśle...

Edytowane przez noupe

Ok, wszystko rozumiem, tylko w regulaminie chyba nie ma określonego czasu 48 h na realizację zlecenia? Na stronie głównej jest wyrażenie "nawet do 48 h" a to nie oznacza, że na pewno do 48h. 

Ponadto Textbookers jako pośrednik nie ma możliwości zmuszenia copywriterow do pisania. Piszą ci, którzy maja na to ochotę i mają oni prawo do wyboru zleceń. 

Przy okazji - bo akurat dzisiaj co nieco piszę dla Textbookers - niektóre zlecenia zawierają tak rażące błedy (ortograficzne!), że z pewnością ich nie ruszę. Niech leżą, a najlepiej jak najszybciej wypadną z puli. 

@seoskryba_pl w moim wypadku jeszcze nie minęło

@noupe też w pewnym sensie się mylisz: jak kupujesz na Allegro do dostajesz fakturę od Allegro czy od sprzedającego? Jak kupujesz na Allegro to możesz sobie wybrać od kogo kupujesz? A teraz przechodząc do TextBrookers: od kogo dostajesz fakturę jak wpłacisz kasę? możesz sobie wybrać konkretnego copywritera z którym podejmujesz współpracę? Rozumiesz różnicę dlaczego porównanie tych dwóch serwisów do siebie jest błędne?

@Katalina jeżeli ktoś popełnia błędy ortograficzne, to z jego punktu widzenia kupowanie tekstów jest rozsądnym posunięciem  :zeby:

Natomiast doskonale zdaję sobie sprawę jak działa ten system, i jaki z tego powodu mogą wyniknąć problemy. Na rynku są dwa rodzaje serwisów tego typu:

1) typowe giełdy tekstów: z jednej strony kupujący/zamawiający/zlecający a z drugiej copywriter. Ten pierwszy wrzuca ogłoszenie, a ten drugi może się zgłosić, i jeżeli kupujący zaakceptuje jego ofertę to się dogadali

2) serwisy które mają swoich copywriterów: kupujący zamawia i za np. 2 dni dostaje teksty

TextBrookers jest pomiędzy: od strony kupującego wygląda jak schemat 2, a od strony copywritera jak schemat 1. Problem polega na tym, że ja jako kupujący nie mam wglądu jak ten system wygląda od strony copywriterów. Bo gdybym mógł to zrobić, to wiedziałbym jak ogłoszenia są prezentowane, ile ich aktualnie jest itp.

@noupe też w pewnym sensie się mylisz: jak kupujesz na Allegro do dostajesz fakturę od Allegro czy od sprzedającego??

od kogo dostajesz fakturę jak wpłacisz kasę?

Jaką fakturę? Po co byś miał dostać od Allegro fakturę? Chyba tylko za opłaty z tytułu prowizji. Jak sprzedajesz coś na allegro i ci kupujący zapłaci przez PayU to potem czekasz nawet i 3 dni na pieniądze, które ma Allegro/PayU.

Dostajesz FV od textbookers bo textbookers jest pośrednikiem i nic więcej. Administracja texbookers nie wykonuje dla ciebie tych tekstów tylko osoby trzecie. Ona udostępnia platformę, przyjmuje wpłaty od zleceniodawców, by potem wziąć swoją prowizję i resztę dać copywriterom.

1. Serwis świadczy usługi pośrednictwa, które są odpłatne.
  2. Serwis świadczy usługę pośrednictwa między Autorami i Klientami w zakresie publikacji, sprzedaży oraz zakupu unikalnych tekstów.

Więc Textbookers nie gwarantuje wykonania tekstów w określonym czasie, nawet nie gwarantuje wykonania zlecenia w ogóle, jeżeli żaden copywriter się nie zgłosi to jego realizacji. Więc nie możesz mieć pretensji do textbookers, że zlecenie nie zostało wykonane. Jak nie zostaje wykonane to otrzymujesz po prostu zwrot punktów na konto.

możesz sobie wybrać konkretnego copywritera z którym podejmujesz współpracę?

Tak można wybrać konkretnego copywritera, z którym podjęło się wcześniej już współpracę, można zlecić konkretnej potem osobie/osobom.

Edytowane przez noupe

Czasem jak patrzę na specyfikację zleceniodawcy na temat precla czy opisu do katalogu, to łapie się za głowę ;)

Jednym słowem za kilkadziesiąt groszy, ktoś liczy na wieczne elaboraty ;) (a przecież powinien być krótki tytuł, ewentualnie frazy i zachowanie sensu opisu z charakterystyką firmy czy działalności).

Niskie stawki, większość pośredników (czyli lepsza jakość w cenie precla), to tylko niektóre z powodów, dla jakich ta platforma traci na zainteresowaniu 

Edytowane przez Herkules

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków