Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Załącznikiem do regulaminu jest wzór umowy licencyjnej z autorem. Na podstawie tej umowy następuje rozliczenie:

1. Przy comiesięcznej wypłacie wynagrodzenia odprowadzamy za autora podatek, rachunek generowany jest automatycznie przez nas.

2. Na koniec roku w zeznaniu rocznym PIT autor w polu dotyczącym dochodu z tytułu praw autorskich wpisuje łączną kwotę swoich dochodów z serwisu. Informację otrzyma w odpowiednim raporcie.

A ja mam pytanie co do odprowadzanego przez Was podatku dochodowego od osób fizycznych nieprowadzących działalności.

"w momencie, gdy zlecona czynność została wyceniona na kwotę nie przekraczającą wartości wspomnianych już 200 zł, przychód ten nie podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych tylko jest obciążony ryczałtem w wysokości 18% przychodu. Warto przy tym pamiętać, że zryczałtowany podatek dochodowy pobierany jest bezpośrednio przez zleceniodawcę, co zwalnia z obowiązku rozliczeniowego zleceniobiorcę. Oznacza to, że taki przychód nie tylko nie będzie wymagał od podatnika obliczenia stosownej wartości zobowiązania względem organu podatkowego, ale także wykazania go w deklaracji podatkowej. źródło: https://www.taxcare.pl/porady/czy-przychod-z-umowy-zlecenia-ponizej-200-zl-trzeba-wykazac-w-rocznym-pit

Nie rozumiem, więc dlaczego w 2. pkt piszecie, że autor ma wpisać dochód uzyskany od Was do rocznego zeznania. Zaliczki na podatek dochodowy odprowadzacie na zasadach ogólnych?

Zaznaczone są te tematy, które mnie interesują i tylko teksty zapleczowe. Dostaję maila, wchodzę i nic. Dlatego za takie coś dziękuję :)

Powiadomienia wysyłane są zbiorczo z opóźnieniem 30 minut tak, żeby nie zasypać copywriterów zbyt dużą ilością wiadomości. W tym wypadku widać zdarzyło się, że w wybranych kategoriach teksty zostały już napisane.

Załącznikiem do regulaminu jest wzór umowy licencyjnej z autorem. Na podstawie tej umowy następuje rozliczenie:

1. Przy comiesięcznej wypłacie wynagrodzenia odprowadzamy za autora podatek, rachunek generowany jest automatycznie przez nas.

2. Na koniec roku w zeznaniu rocznym PIT autor w polu dotyczącym dochodu z tytułu praw autorskich wpisuje łączną kwotę swoich dochodów z serwisu. Informację otrzyma w odpowiednim raporcie.

A ja mam pytanie co do odprowadzanego przez Was podatku dochodowego od osób fizycznych nieprowadzących działalności.

"w momencie, gdy zlecona czynność została wyceniona na kwotę nie przekraczającą wartości wspomnianych już 200 zł, przychód ten nie podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych tylko jest obciążony ryczałtem w wysokości 18% przychodu. Warto przy tym pamiętać, że zryczałtowany podatek dochodowy pobierany jest bezpośrednio przez zleceniodawcę, co zwalnia z obowiązku rozliczeniowego zleceniobiorcę. Oznacza to, że taki przychód nie tylko nie będzie wymagał od podatnika obliczenia stosownej wartości zobowiązania względem organu podatkowego, ale także wykazania go w deklaracji podatkowej. źródło: https://www.taxcare.p...c-w-rocznym-pit

Nie rozumiem, więc dlaczego w 2. pkt piszecie, że autor ma wpisać dochód uzyskany od Was do rocznego zeznania. Zaliczki na podatek dochodowy odprowadzacie na zasadach ogólnych?

Pierwotnie było takie założenie jednak z racji, zbyt dużej liczby copywriterów ze względów technicznych byłoby to zbyt ciężkie. Na podstawie konsultacji z biurem księgowym sprawy rozliczeniowe trochę się zmienią. Copywriter będzie otrzymywał od nas pełne wynagrodzenie (bez pomniejszania go o podatek dochodowy) za działalność wykonywaną osobiście (Art. 10 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) i sam na koniec roku rozliczał je w zeznaniu rocznym poprzez zwykłe wpisanie w odpowiednim polu sumy zarobków i przelaniu podatku na konto US. Podamy oczywiście wszelkie instrukcje jak to zrobić więc nie będzie z tym problemu. Niedługo podamy kompletne informacje na temat nowego sposobu rozliczania.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Edytowane przez TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Pierwotnie było takie założenie jednak z racji, zbyt dużej liczby copywriterów ze względów technicznych byłoby to zbyt ciężkie. Na podstawie konsultacji z biurem księgowym sprawy rozliczeniowe trochę się zmienią. Copywriter będzie otrzymywał od nas pełne wynagrodzenie (bez pomniejszania go o podatek dochodowy) za działalność wykonywaną osobiście (Art. 10 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) i sam na koniec roku rozliczał je w zeznaniu rocznym poprzez zwykłe wpisanie w odpowiednim polu sumy zarobków i przelaniu podatku na konto US. Podamy oczywiście wszelkie instrukcje jak to zrobić więc nie będzie z tym problemu. Niedługo podamy kompletne informacje na temat nowego sposobu rozliczania.

Niestety ale nasze prawo nie interpretuje się jak nam wygodnie. W przypadku umowy o dziełu między osobą fizyczną nieprowadzącą działalności (Copywriter) , a firmą (TextBookers.com) - płatnikiem podatku dochodowego jest firma. Nie ma możliwości przerzucenia tego obowiązku na zleceniobiorcę.

Jedynie gdy umowa o dzieło tego typu jest zawarta miedzy dwiema osobami fizycznymi nieprowadzącymi działalności, wówczas zleceniobiorca odprowadza zaliczkę na podatek dochodowy.

• Like 2

Niestety ale nasze prawo nie interpretuje się jak nam wygodnie. W przypadku umowy o dziełu między osobą fizyczną nieprowadzącą działalności (Copywriter) , a firmą (TextBookers.com) - płatnikiem podatku dochodowego jest firma. Nie ma możliwości przerzucenia tego obowiązku na zleceniobiorcę.

Jedynie gdy umowa o dzieło tego typu jest zawarta miedzy dwiema osobami fizycznymi nieprowadzącymi działalności, wówczas zleceniobiorca odprowadza zaliczkę na podatek dochodowy.

Rozliczenia w TextBookers nie przebiegają na podstawie umowy o dzieło tylko umowy o licencję niewyłączną. TextBookers pełnić będzie rolę pośrednika pomiędzy klientami a copywriterami.

Rozliczenia w TextBookers nie przebiegają na podstawie umowy o dzieło tylko umowy o licencję niewyłączną. TextBookers pełnić będzie rolę pośrednika pomiędzy klientami a copywriterami.

Czy umowa będzie zawierana między copywriterem a poszczególnym klientem? Nie z TextBooker? Niezależnie czy nazwiecie to umową o dzieło czy też umową o licencję niewyłączną to płatnikiem jest firma, a nie osoba fizyczna nieprowadząca działalności. Nie bardzo rozumiem jak działacie teraz, skoro dopiero ustalacie zasady podatkowe. Nie wystawiacie na koniec roku PIT-a, a twierdzicie, że copiwriter ma te dochody wykazać w zeznaniu rocznym.

Czy umowa będzie zawierana między copywriterem a poszczególnym klientem? Nie z TextBooker? Niezależnie czy nazwiecie to umową o dzieło czy też umową o licencję niewyłączną to płatnikiem jest firma, a nie osoba fizyczna nieprowadząca działalności. Nie bardzo rozumiem jak działacie teraz, skoro dopiero ustalacie zasady podatkowe. Nie wystawiacie na koniec roku PIT-a, a twierdzicie, że copiwriter ma te dochody wykazać w zeznaniu rocznym.

Zasady podatkowe są ustalone z tym, że okazało się, że można to zrobić prościej bez szkody dla copywriterów stąd pewne zmiany. Poprosiłem biuro księgowe o przygotowanie rzeczowej instrukcji co do naszego sposobu rozliczania copywriterów dlatego prosiłbym o chwilę cierpliwości. Jak będzie gotowa to przekażę od razu informację, tak żeby wszystko było jasne.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Ciekawe zlecenie z interesującym opisem: Przy wysyłaniu porówniania konkurencji frisco.pl zadać pytanie o swl, czy to ich robota i jak będą producenci na stronie to wtedy można starać się o linki od nich.

Ktoś przetłumaczy to z polskiego na nasze i podpowie, jaki to ma związek ze słowem kluczowym "zlewozmywaki granitowe"?

• Like 2

Skoro bawimy się w cytaty: "turystyka kwalifikowana, przeznaczona dla osób podróżujących po górach z plecakiem" - prawda że poziom copywritera jest boski?

To tylko jeden z kilku kwiatków jakie mi się trafiły w zapleczówce. Oczywiście copywriter ma ocenę 6.0 :) Jeszcze...

Krew mnie zalewa jak za pisanie bierze się ktoś kto nie ma pojęcia o temacie i skoro już przepisuje źródło podmieniając słowa lub streszczając, to przynajmniej niech robi to z głową i zrozumieniem tego co pisze.

Ale to już podobno na dniach, że będę mógł wybierać komu chcę zlecić. I wtedy będzie prawdziwy odsiew.

Przy okazji - czy można się spodziewać, że kiedyś będzie można zamawiać teksty lepszej jakości, niż zapleczówki?

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Skoro bawimy się w cytaty: "turystyka kwalifikowana, przeznaczona dla osób podróżujących po górach z plecakiem" - prawda że poziom copywritera jest boski?

To tylko jeden z kilku kwiatków jakie mi się trafiły w zapleczówce. Oczywiście copywriter ma ocenę 6.0 :) Jeszcze...

Krew mnie zalewa jak za pisanie bierze się ktoś kto nie ma pojęcia o temacie i skoro już przepisuje źródło podmieniając słowa lub streszczając, to przynajmniej niech robi to z głową i zrozumieniem tego co pisze.

Ale to już podobno na dniach, że będę mógł wybierać komu chcę zlecić. I wtedy będzie prawdziwy odsiew.

Przy okazji - czy można się spodziewać, że kiedyś będzie można zamawiać teksty lepszej jakości, niż zapleczówki?

Chodzi o zlecenia związane z Bieszczadami?

A możesz wrzucić cały tekst, w którym trafiło się powyższe zdanie? Potem najwyżej przeedytujesz posta żeby to samo nie wisiało w dwóch miejscach. Po prostu jestem ciekaw jak wyglądał cały tekst pod względem jakościowym. Oczywiście jeżeli to nie problem.

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

Nie mogę, po wysłaniu do poprawki tekst jest dla mnie niedostępny. Ale mogę ci powiedzieć, że pod względem jakości wypada słabo w stosunku do średniej i bardzo słabo w porównaniu do tekstów które oceniłem na 6 (około 50% z tego co zamawiałem)

Rozumiem, że wolałbyś coś w tylu "Superancko jest też w bieszczadach, morzna se połazić po gurach, hehe" ?

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

@up - Joł men byłoby superaśnie...

https://pl.wikipedia....a_kwalifikowana

W tym przypadku poprawna wersja mogła by brzmieć: "Bieszczady są idealnymi górami do uprawiania turystyki kwalifikowanej, polegającej w tym przypadku na chodzeniu po górach z plecakiem i nocowaniu w schroniskach górskich, lub jeszcze lepiej - w bazach namiotowych."

Mam nadzieje że z twojej strony to był tylko sarkazm ;)