Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panowie Oldi doskonale ujął sedno sprawy. Warunki współpracy z naszym serwisem są przedstawione jasno i czytelnie. Podstawa prawna została skonsultowana z kancelarią podatkową tak aby obie strony bez problemu mogły rozliczać się z US. Jeżeli forma rozliczenia z jakiegokolwiek względu jest dla Was nieodpowiednia to nie musicie się na nią decydować.

Bold - tak wystarczy, że dasz umowę i rachunki. W praktyce wszystko sprowadza się do tego aby sumę z rachunków wpisać w PIT'cie w pozycję dotyczącą przychodów z praw autorskich.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

• Like 1

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Powiedz mi proszę, w czym jakaś dziwna licencja jest lepsza od standardowej UoD, którą zaakceptuje każdy US? I jak wyjaśnisz urzędowi regularne (miesiąc w miesiąc) wpływy od jednego zleceniodawcy, podczas gdy nie masz DG?

A w przypadku Giełdy Tekstów.pl, gdzie administracja odprowadza każdego miesiąca składkę na podatek dochodowy za autora, też w przypadku każdomiesięcznych wypłat, można mieć problemy z powodu braku założenia DG? Dodam, że były to przelewy na 50-200 zł miesięcznie...Przecież to by nawet nie wystarczyło na opłacenie ZUSU...

Wydawało mi się to dziwne, żeby zakładać działalność, skoro byłem pewien, że nie przekroczę w bieżącym roku kwoty wolnej od podatku...

Tak w ogóle z Giełdą tekstów.pl nie podpisujemy umowy o dzieło, prawda?

Z tego artykułu wynikałoby, że copywriterzy nie muszą zakładać działalności:

https://www.bankier.p...za-2644235.html

Edytowane przez mks22

Powiedz mi proszę, w czym jakaś dziwna licencja jest lepsza od standardowej UoD, którą zaakceptuje każdy US? I jak wyjaśnisz urzędowi regularne (miesiąc w miesiąc) wpływy od jednego zleceniodawcy, podczas gdy nie masz DG?

A w przypadku Giełdy Tekstów.pl, gdzie administracja odprowadza każdego miesiąca składkę na podatek dochodowy za autora, też w przypadku każdomiesięcznych wypłat, można mieć problemy z powodu braku założenia DG? Dodam, że były to przelewy na 50-200 zł miesięcznie...Przecież to by nawet nie wystarczyło na opłacenie ZUSU...

Wydawało mi się to dziwne, żeby zakładać działalność, skoro byłem pewien, że nie przekroczę w bieżącym roku kwoty wolnej od podatku...

Tak w ogóle z Giełdą tekstów.pl nie podpisujemy umowy o dzieło, prawda?

Z tego artykułu wynikałoby, że copywriterzy nie muszą zakładać działalności:

https://www.bankier.p...za-2644235.html

To że odprowadzana jest za Ciebie zaliczka i jeśli otrzymasz od GT PIT-11, to już połowa sukcesu. W takim przypadku raczej US nie powinien mieć wątpliwości, gdy będziesz się rozliczał. Choć według mnie warto robić wypłaty rzadziej niż co miesiąc, by jednak działalność nie miała charakteru stałego, co już może świadczyć o tym, że jest to DG.

Co do artykułu: ciekawy, ale niestety nie jest żadną wykładnią prawa i gwarancją, żeby się na nim wzorować.

Choć według mnie warto robić wypłaty rzadziej niż co miesiąc, by jednak działalność nie miała charakteru stałego, co już może świadczyć o tym, że jest to DG

Rozumiem że jak pracujesz na umowę o dzieło i co miesiąc dostajesz z tego tytułu wynagrodzenie to musisz założyć DG?

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Choć według mnie warto robić wypłaty rzadziej niż co miesiąc, by jednak działalność nie miała charakteru stałego, co już może świadczyć o tym, że jest to DG

Rozumiem że jak pracujesz na umowę o dzieło i co miesiąc dostajesz z tego tytułu wynagrodzenie to musisz założyć DG?

DG to szereg cech, a nie jedna. Piszę tylko o własnym zdaniu, co może okazać się korzystniejsze przy wyjaśnieniach z US. Gdy mamy zawartą UoD z firmą, to ona wystawia nam potem PIT-11 i nie ma tu żadnego problemu. Poza tym jak już wcześniej wspomniał inny użytkownik w pewnych sytuacjach warto postarać się o interpretację Izby Skarbowej, bo co urząd i urzędnik to inna interpretacja. Ale tu chodzi mi o sytuacje, gdy w ciągu roku nie jest odprowadzana zaliczka na podatek dochodowy.

To że odprowadzana jest za Ciebie zaliczka i jeśli otrzymasz od GT PIT-11, to już połowa sukcesu. W takim przypadku raczej US nie powinien mieć wątpliwości, gdy będziesz się rozliczał. Choć według mnie warto robić wypłaty rzadziej niż co miesiąc, by jednak działalność nie miała charakteru stałego, co już może świadczyć o tym, że jest to DG.

Co do artykułu: ciekawy, ale niestety nie jest żadną wykładnią prawa i gwarancją, żeby się na nim wzorować.

Autorem artykułu jest członek zarządu jednej z największych firm w kraju zajmujących się rozliczaniem księgowym działalności gospodarczych. Wątpię więc, aby ryzykowali swoją reputacją wypuszczając artykuł zawierający niepotwierdzone informacje.

Pomijając to, nie zgodzę się również ze stwierdzeniem, że wypłaty co miesiąc mogą świadczyć o prowadzeniu DG. Wszyscy autorzy różnego rodzaju książek, publikacji rozliczają się poprzez wynagrodzenie otrzymywane z tytułu praw autorskich które wypłacane jest np. raz na miesiąc w zależności od umowy z wydawnictwem.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Jestem tylko ciekaw, czy po wprowadzeniu przez rząd zmian dotyczących umów cywilnoprawnych, będziemy mogli jeszcze zarabiać w tego typu serwisach bez prowadzenia DG...

• 2 tygodnie później...

Przed chwilą dostałam na maila informację o automatycznej wypłacie punktów. W załączniku znajdowało się 15 rachunków. Tylko jeden rachunek był mój. Pozostałych 14 dotyczyło ludzi, których nie znam, ale których dane teraz mam - imiona, nazwiska, adresy. Proszę o wyjaśnienie co to ma znaczyć.

Jestem bardzo ciekawa ile osób, właśnie otrzymało moje dane :(

Z regulmaminu:

§ 2.8

Administrator zbiera i wykorzystuje dane Użytkowników jedynie w zakresie niezbędnym dla prawidłowego świadczenia usług w ramach niniejszego Serwisu. Administrator zapewnia ochronę danych osobowych Użytkowników w zakresie określonym w Polityce Prywatności stanowiącej załącznik do niniejszego Regulaminu.

Rozumiem, że wysyłanie mojego rachunku do przypadkowych osób to ochrona danych osobowych?

Edytowane przez filoksera

Witam serdecznie,

Do oprogramowania serwisu wkradł się błąd za co ogromnie przepraszamy. Usterkę właśnie naprawiamy i obiecujemy, że podobna sytuacja w przyszłości nie będzie miała miejsca. W razie pytań jesteśmy dostępni pod adresem biuro@textbookers.com

Z wyrazami szacunku,

Maciej Matysik

Witam serdecznie,

Do oprogramowania serwisu wkradł się błąd za co ogromnie przepraszamy. Usterkę właśnie naprawiamy i obiecujemy, że podobna sytuacja w przyszłości nie będzie miała miejsca. W razie pytań jesteśmy dostępni pod adresem biuro@textbookers.com

Z wyrazami szacunku,

Maciej Matysik