Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj działacie tak, jakbyście sami podpisywali umowę o dzieło z daną firmą (ja tak przynajmniej to analizuje), czyli jak wspomniano powyżej (najlepiej przy każdym rozliczeniu wysłać kwotę odpowiednią do US) ja na koniec roku zanosze tego typu umowy (a też miałem problem z wystawieniem jako osoba fizyczna) do księgowej, która za 50 zł to wszystko pięknie podlicza (ja nawet przy każdej umowie, mam wydrukowane potwierdzenie przelewu do US)

PiT-11 to sytuacja w której pracodawca odprowadza za ciebie podatek (odwrotna do powyższej)

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

No, udało się. Zadzwoniłem do KIP. W poprzedniej rozmowie nie wspomniałem o - jak się okazuję istotnej w tym przypadku - informacji o tym, że autorskie prawa majątkowe są przekazywane. Wszystkie te moje wywody, które prowadziłem okazują się prawidłowe w przypadku, gdy nie ma własnie zbycia praw majątkowych (i wchodzi tu 20% ryczałtu z art. 29 opisywanego w art. 27, o którym mowa w art. 44.). Jeśli są, to wszystko rozlicza się według art. 18 ustawy o PDoOF. Z informacji jakie uzyskałem w tym przypadku rzeczywiście nie obchodzą copywriterów żadne zaliczki, to jest prawny obowiązek zleceniodawcy czy mu się to podoba czy też nie. Na koniec roku ma on obowiązek wystawić PIT-11.

Jeżeli zleceniodawca nie odprowadza zaliczek ani nie wystawi nam PIT-11 to po prostu rozliczamy się z tego, co rzeczywiście zarobiliśmy w ciągu roku wpisując nasze zarobki w rubryczce z prawami majątkowymi wynikającymi z art. 18. Nam w tym przypadku nie zostaną naliczone karne odsetki, obarczony zostanie nimi zleceniodawca za nieodprowadzenie zaliczek.

Wszystko jest omówione właśnie dla naszego przypadku - powiedziałem jak wygląda sytuacja, że my piszemy, przekazujemy licencyjnie prawa autorskie, pokazałem na jakiej zasadzie portal działa (my piszemy, klienci kupują, pośredniczy portal), portal ma działalność gospodarczą (bo w przypadku zbycia praw majątkowych dla osoby fizycznej należy odprowadzić samemu zaliczkę w wysokości 20% przychodu) i tak dalej. Także zostałem zapewniony, że postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku umowy o dzieło z przeniesieniem praw autorskich, tylko bez umowy.

Przynajmniej wreszcie jest wszystko jasne. W żadne zaliczki się nie bawimy tylko grzecznie czekamy na PIT-11 - działamy jak na umowie o dzieło. Mam nadzieję, że TextBookers tylko nie wpadnie pomysł zrezygnowania z przenoszenia praw autorskich. Chociaż z drugiej strony plus dla mnie - wówczas bym się pomęczył z tymi zaliczkami ale teksty wykonane tutaj bym sprzedawał też gdzieś indziej. :) Niestety nie będą to już unikalne teksty, bo będę miał pełne prawa do dysponowania nimi w dowolny sposób. :)

@monis190 - a nie ma tam wielkich liter w słowie kluczowym? Zauważyłem, że system je rozpoznaje, też tak miałem. Dziwiłem się czemu nie zaakceptowało słowa kluczowego, zauważyłem, że zostało rozpoczęte z wielkiej litery. Po zmianie śmigało.

EDIT:

TextBookers polecam zmianę biura rachunkowego - wiem, że nie chcecie źle tylko szukacie złotego środka, ale z takimi doradcami to obawiam się, że zwiększycie koszty działalności zamiast zmniejszyć...

Edytowane przez ampH

Czyli po raz kolejny potwierdza się, że Panowie z GT to profesjonaliśći :) Od samego początku na moje zapytania mailowe tłumaczyli wszystko dokładnie tak, jak wskazuje interpretacja wyżej :) Byłem parę dni temu w swoim Urzędzie Skarbowym i oni widzą to dokładnie tak samo.Textbookers naraża się na poważne konsekwencje nie odprowadzając za nas zaliczek (podobnie jak Textmarket).

Co do formularza PIT, to jednak chyba niekoniecznie PIT 36 jest wypełniany tylko w przypadku działalności gospodarczej. Wypełniamy go przecież również w sytuacji, gdy jako osoby fizyczne osiągamy inne dochody, na które nie są odprowadzane w ciągu roku podatkowego zaliczki (podatek płacony na koniec roku).

Edytowane przez mks22

Czyli po raz kolejny potwierdza się, że Panowie z GT to profesjonaliśći :) Od samego początku na moje zapytania mailowe tłumaczyli wszystko dokładnie tak, jak wskazuje interpretacja wyżej :) Textbookers naraża się na poważne konsekwencje nie odprowadzając za nas zaliczek (podobnie jak Textmarket).

Co do formularza PIT, to jednak chyba niekoniecznie PIT 36 jest wypełniany tylko w przypadku działalności gospodarczej. Wypełniamy go przecież również w sytuacji, gdy jako osoby fizyczne osiągamy inne dochody, na które nie są odprowadzane w ciągu roku podatkowego zaliczki (podatek płacony na koniec roku).

Obecnie GT to własność Setugo, a oni akurat do spraw księgowych podchodzą bardzo dobrze, miałem okazję już z nimi współpracować także wiem, że nie oszczędzają na księgowości. :)

Ja osobiście informacjom z Krajowej Informacji Podatkowej wierzę, bo wszystko co mówią podpierają stosownymi artykułami oraz orzecznictwami i interpretacjami. Dla wielu osób denerwujące może być to klikanie cyferek podczas połączenia, żeby wybrać dział rozmowy, ale to akurat dobre jest - pracują w danym dziale osoby znające go na wylot. Tak czy siak mamy teraz jedną wersję, którą podaje inny portal tego typu, jeden Urząd Skarbowy oraz Krajowa Informacja Podatkowa oraz wersję biura rachunkowego, nie popartą żadnymi artykułami. Wnioski są proste.

A co do PIT-36 się kłócił nie będę, jestem tylko amatorem, który lubi znać swoje prawa. :) Z tym PITem akurat nigdy nie miałem do czynienia także moja wiedza na jego temat jest znikoma.

monis190 - to nie mam pojęcia... Może jakoś pętla warunkowa jest schrzaniona gdzieś i nie łapie wszystkich pozycji tylko niektóre.

Edytowane przez ampH

Ciekaw jestem co z takimi informacjami zrobi teraz Textbookers :D Będą nadal ryzykować i ciąć na koszach, czy może sami sobie zadzwonią do Krajowej Informacji Podatkowej dla upewnienia :D

Osobiście wolałbym mniejse stawki za teksty niż są obecnie, ale żeby w zamian księgowość była prowadzona całkowicie zgodnie z prawem :)

Edytowane przez mks22

mks22, ja osiągam "inne dochody", na które nie odprowadzam zaliczek (ani ja, ani nikt inny) w ciągu roku, np. sprzedaż na Allegro i wszystko rozliczam w pit 37, wpisując to po prostu do rubryki "inne dochody niewymieniowe wyżej" czy jakoś tak i nie było z tym żadnych problemów, nikt mi nie kazał składać dodatkowych czy innych pitów prócz 37.

Do swojego US wysłałem zapytanie, jak widzą taką sytuację jak z TextBookers (pracuję jako osoba fizyczna dla firmy, która nie odprowadza za mnie zaliczek) i czekam na interpretację :)

Edytowane przez sindirus

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

W sumie w PIT 37 też jest rubryka inne dochody, więc faktycznie nie powinno być z tym problemów :)

U mnie są to dochody z Programu Partnerskiego Giełdy Tekstów, zarobki z serwisu SuperTreść.pl i serwisu rekalmowego z bannera z mojej zygnatury. Dodatkwowo zastanawiam się, czy nie wliczyć do tych dochodów premii od banku (Arior Sync) za założenie konta, konta Pay Pal i bonusy z programu CashBack, ale chyba tak właśnie zrobię :)

P.S Ma ktoś jakieś zarobki z serwisu Super Treść? DO końca nie jestem pewien w jaki sposób to rozliczyć. Jako autorskie prawa majątkowe na pewno nie, bo jest to serwis zagraniczny, więc też inne prawo. Jako działalność wykonywana za granicą też nie, bo pracę wykonywałem w Polsce. Zostaje więc chyba tylko opcja "inne dochody". W każdym razie już sobie odpuściłem ten serwis :P

Edytowane przez mks22

Ma ktoś jakieś zarobki z serwisu Super Treść? DO końca nie jestem pewien w jaki sposób to rozliczyć. Jako autorskie prawa majątkowe na pewno nie, bo jest to serwis zagraniczny, więc też inne prawo. Jako działalność wykonywana za granicą też nie, bo pracę wykonywałem w Polsce. Zostaje więc chyba tylko opcja "inne dochody". W każdym razie już sobie odpuściłem ten serwis :P

Ja mam. Jeszcze się nie rozliczałam, bo nie zarabiałam w tamtym roku, ale gdzieś u nich na stronie czytałam, że to jest właśnie dochód uzyskany za granicą.

Witam serdecznie,

Sprawę związaną z rozliczeniem podatkowym rozwiążemy w następujące sposób:

1. Poprosiłem biuro rachunkowe o dwie rzeczy:

a) Szczegółową rozpiskę procesu rozliczania na którym opiera się serwis wraz z podparciem odpowiednimi przepisami prawnymi.

b ) Instrukcję krok po kroku jak copywriterzy mają rozliczać się z podatku w każdym przypadku czyli w momencie gdy mają przychody z innego źródła czy też nie.

W momencie gdy otrzymam szczegółową rozpiskę procesu rozliczania dla potwierdzenia złożę wniosek do Krajowej Informacji Podatkowej o interpretację czy jest on poprawny. Myślę, że będzie to najpewniejsza forma uzyskania informacji gdyż na papierze czarno na białym pojawi się informacja co do poprawności tej formy rozliczania.

Mam nadzieję, że rozwieje to wszelkie wątpliwości. Będę na bieżąco informował na forum jak tylko pojawią się jakieś wiadomości. Dziękuję za wszystkie komentarze w tej sprawie i proszę jeszcze o chwilę cierpliwości.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Edytowane przez TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Ok, chociaż już wiadomo, że my nie musimy się rozliczać w tym przypadku tylko grzecznie czekamy na PIT-11, co poprawiło mi nastrój. Chyba, że Państwo zamierzacie zrezygnować z przenoszenia praw autorskich, to w sumie też bomba bo będę mógł sprzedawać nieunikaty za jakieś groszowe stawki bonusowo. :)

Ok, chociaż już wiadomo, że my nie musimy się rozliczać w tym przypadku tylko grzecznie czekamy na PIT-11, co poprawiło mi nastrój. Chyba, że Państwo zamierzacie zrezygnować z przenoszenia praw autorskich, to w sumie też bomba bo będę mógł sprzedawać nieunikaty za jakieś groszowe stawki bonusowo. :)

W tym wypadku akurat zadał Pan błędne pytanie do KiP jak również niedokładnie przeczytał Pan Regulamin TB jak i umowę z copywriterami. Nie dochodzi tutaj do zbycia praw autorskich a zyski otrzymuje Pan z racji udzielonej nam licencji niewyłącznej. Z tym, że jednocześnie zgadza się Pan na nieudostępnianie stworzonego tekstu w żadnym innym miejscu - złamanie tego punktu Regulaminu skutkuje karą finansową jak i blokadą konta w serwisie.

Dlatego też chcę zadać do KiP precyzyjne pisemne zapytanie o interpretację aby nie było żadnych niejasności. Jak wspominałem, będę na bieżąco informował.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Edytowane przez TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

W tym wypadku akurat zadał Pan błędne pytanie do KiP jak również niedokładnie przeczytał Pan Regulamin TB jak i umowę z copywriterami. Nie dochodzi tutaj do zbycia praw autorskich a zyski otrzymuje Pan z racji udzielonej nam licencji niewyłącznej. Z tym, że jednocześnie zgadza się Pan na nieudostępnianie stworzonego tekstu w żadnym innym miejscu - złamanie tego punktu Regulaminu skutkuje karą finansową jak i blokadą konta w serwisie.

Dlatego też chcę zadać do KiP precyzyjne pisemne zapytanie o interpretację aby nie było żadnych niejasności. Jak wspominałem, będę na bieżąco informował.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

Owszem przeczytałem, fakt, umknęło mi to o zobowiązaniu się do niesprzedawania. A tak na temat to licencje - zarówno wyłączna jak i wyłączna jest klasyfikowana w podatkach jako przeniesienie praw autorskich, w tym właśnie sęk. Wszystko, w czym można ująć 50% kosztów uzyskania przychodu i co widnieje w ustawie o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych jest rozliczane według sposobu, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych: „źródłami przychodów są: kapitały pieniężne i prawa majątkowe, w tym odpłatne zbycie praw majątkowych innych niż wymienione w pkt 8 lit. a-c”. Do tego stosuje się art. 18. ustawy o PoOF. Zresztą, tutaj wrzucam interpretację:

https://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/4-podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/10-zrodla-przychodow/39676-koszty-uzyskania-przychodow-licencja-prawa-majatkowe.html

I kolejna, tym razem Izba Skarbowa Warszawa:

https://www.podatki.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/od-dochodow-z-licencji-nie-placisz-zaliczki-na-podatek

W tej kwestii sprawa jest jasna i klarowna. Jednak z chęcią poczekam na odpowiedź zarówno biura rachunkowego, byle miało to ręce i nogi i było gęsto okraszone przepisami, oraz Izby Skarbowej. Przy okazji sam chyba skrobnę również pytanie wrzucając nawet treść licencji. Tak dla pewności, niech będzie jeszcze jedna interpretacja, która potwierdzi moje słowa.