Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Moje zarobki różnią się od tego, co zostało wypłacone. Co prawda na moją korzyść, ponieważ wypłacono mi 1.07 razy więcej niż teoretycznie zarobiłem, ale już było coś takiego zgłaszane przez innego użytkownika wcześniej.

U mnie sprawa wygląda podobnie. Zgłaszame, brak reakcji. Może tak ma być.

Całe szczęście, że nie przekroczyłem w ubieglym roku kwoty wolnej od podatku :D Gdyby tak było, to musiałbym się długo głównkować jak te pieniędze rozliczyć. Do wyjaśnienia sprawy dziękuję portalowi za współpracę :)

Całe szczęście, że nie przekroczyłem w ubieglym roku kwoty wolnej od podatku :D Gdyby tak było, to musiałbym się długo głównkować jak te pieniędze rozliczyć. Do wyjaśnienia sprawy dziękuję portalowi za współpracę :)

Zaliczki i tak muszą być płacone, po prostu kasę Ci w całości zwracają. W zależności od tego na kim ciąży obowiązek odprowadzania zaliczek ten dostanie karę finansową. W tym roku, za rok bądź dwa, ale dostanie. Dlatego to jest ważne dla wszystkich w jaki sposób należy się rozliczać. To, co biuro powiedziało na temat tego, że niby jeśli się nie przekroczy kwoty wolnej od podatku to nie trzeba zaliczek odprowadzać przemilczałem, uznałem to za błąd albo biura albo TextBookers, jakieś literówki czy coś. Polecam wejść do dowolnego Urzędu Skarbowego i im to powiedzieć - przerażenie na twarzy w pierwszej chwili a w późniejszej wypytywanie o szczegóły z chytrym uśmieszkiem, bo już widzą możliwość nałożenia kary. Obowiązek odprowadzania zaliczek ma każdy od każdego możliwego przychodu. Jak nie przekroczy kwoty wolnej od podatku to po prostu mu ta kwota zostaje zwrócona po złożeniu rozliczenia rocznego. Kto ma jednak odprowadzać zaliczki - podatnik czy płatnik - to już inna kwestia. Jednak ktoś musi. Zawsze. To, że niby nie trzeba to mit taki sam jak to, że 50% kosztów uzyskania przychodu z tytułu przeniesienia autorskich praw majątkowych można w umowie o dzieło zastosować dopiero od wartości dzieła 200 zł brutto wzwyż. Tylko, że akurat jak się nie odprowadzi zaliczek to ktoś oberwie karą od skarbówki.

Polecam wejść do dowolnego Urzędu Skarbowego i im to powiedzieć - przerażenie na twarzy w pierwszej chwili a w późniejszej wypytywanie o szczegóły z chytrym uśmieszkiem, bo już widzą możliwość nałożenia kary.

Tak się składa, że pytałam o to w swoim US i tam dostałam informację, że jeśli obowiązek odprowadzania zaliczek jest po stronie zleceniodawcy, to mnie te zaliczki nie interesują. Nie muszę więc ich odprowadzać i żadnej kary nie dostanę. Jeśli kara będzie, to dla zleceniodawcy. Ale to informacja z mojego US. Ja wolę poczekać na odpowiedź od serwisu niż cały czas roztrząsać się nad tym co znalazłam, przeczytałam itd. Jak ktoś się martwi, że dostanie karę, to nikt mu nie każe pisać dla textbookers.

Polecam wejść do dowolnego Urzędu Skarbowego i im to powiedzieć - przerażenie na twarzy w pierwszej chwili a w późniejszej wypytywanie o szczegóły z chytrym uśmieszkiem, bo już widzą możliwość nałożenia kary.

Tak się składa, że pytałam o to w swoim US i tam dostałam informację, że jeśli obowiązek odprowadzania zaliczek jest po stronie zleceniodawcy, to mnie te zaliczki nie interesują. Nie muszę więc ich odprowadzać i żadnej kary nie dostanę. Jeśli kara będzie, to dla zleceniodawcy. Ale to informacja z mojego US. Ja wolę poczekać na odpowiedź od serwisu niż cały czas roztrząsać się nad tym co znalazłam, przeczytałam itd. Jak ktoś się martwi, że dostanie karę, to nikt mu nie każe pisać dla textbookers.

Tak, o tym samym powiedziałem też. Trzeba, ale czy płatnik (zleceniodawca) czy podatnik (my) to inna sprawa. Mnie po prostu trochę już męczy nieudolność biura rachunkowego. Nie wiem czy wynika to z faktu, że biuro samo nie ma pojęcia o czym mówi i musi posprawdzać, czy też za dużo klientów na głowę sobie wzięło i się nie wyrabia (do tego też nie powinno dojść, zwłaszcza że mogą w ten sposób działać na niekorzyść swojego klienta, w tym przypadku TextBookers). Nie ma niczego konkretnego powiedzianego tak naprawdę już od prawie miesiąca. Nie sądzisz, że jest to trochę żałosne?

Właśnie tak zrobiłem. Skoro i tak wcześniej kasę bym dostał bo już coś robiłem, i tak jakoś to trzeba rozliczyć to do końca okresu pisałem. Teraz basta. Nie chcę pracować dla kogoś, kto nie ma pojęcia jak moje zarobki rozliczyć i nie może się tego dowiedzieć przez miesiąc. Co prawda jeden tekst załapie się na nowy okres, ale w najgorszym przypadku jeśli nie uda się niczego konkretnego ustalić przez następny miesiąc (a na to się zanosi, bo TB całkowicie milczy i tylko wrzuca w rachunki oświadczenia, na które ja nie wyrażałem zgody, co jest bezprawne - nie dostałem żadnego aneksu ani na adres mailowy ani elektroniczny, gdzie mógłbym zrezygnować bez ponoszenia konsekwencji lub wyrazić zgodę) to po odjęciu kosztów przelewu na moje konto wpadnie jakieś 20 gr. Ktoś jakoś od tego będzie musiał zaliczkę odprowadzić. :)

Czy takie oświadczenie z rachunku nie wymaga przypadkiem formy pisemnej i podpisu? Nie rachunek, bo chyba od marca 2011 już nie trzeba ich podpisywać, ale samo oświadczenie.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Pewnie zdaniem biura rachunkowego, z którego usług korzysta Textbookers, nic takiego nie jest potrzebne :D

Edytowane przez mks22

Z jednej strony chcielibyście 100% kasy, którą płaci nabywca, z drugiej - aby Wam zapłacić podatek dochodowy i ZUS :)

Prawda jest taka, że ŻADEN sposób zarabiania w internecie nie jest wolny od problemów z podatkami - nawet AdSense.

Sam mam dochód pasywny z różnych źródeł i wiem, że wszystko jest git do czasu, dopóki ktoś się naprawdę nie doczepi. Że nie PIT-37, tylko 36, że nie 8% tylko 18, że regularne zaliczki zamiast PIT-u na koniec itp. Mój sposób? Np. nie kombinować z 8% podatkiem, tylko deklarować 18.

I tak jest fajnie, że giełdy tekstów są wypłacalne i że można na nich zarobić bez potrzeby wystawiania faktur jako firma.

mija drugi tydzień a odzewu i konkretów brak.

Zaczyna mnie to irytować.

Jakieś machloje?

Aż prosi się zgłosić to w odpowiednie organy....

moja irytacja sięgneła zenitu, a czekałam półtorej miesiąca, najpierw na zainteresowanie się sprawą, potem na ruszenie tej sprawy, teraz na konkrety i odpowiedź...Zresztą nie ja jedna. Czas najwyższy zrobić z tym porządek. Kretynów z nas robią i tyle.

Witam serdecznie,

Przepraszam, za tak długi brak odzewu ale po prostu tak jak wspominałem czekaliśmy na ustosunkowanie się biura księgowego które długo zwlekało z konkretną odpowiedzią. Poniżej przeklejam ich odpowiedź:

"Krajowa Informacja Podatkowa.

Informacje udzielane przez Krajową Informację Podatkową nie są wiążące dla organów podatkowych. Poleganie na nich obarczone jest dużym ryzykiem. Często podatnicy w rozmowie telefonicznej dokonują znacznych uproszczeń w opisie stanu faktycznego, a w wielu przypadkach jeden, na pozór nieistotny szczegół diametralnie zmienia konsekwencje podatkowe. Może to prowadzić do nieporozumień i do uzyskania nieadekwatnej odpowiedzi. Należy więc unikać formułowania jakichkolwiek wniosków popartych wyłącznie o informacje uzyskane telefonicznie. Krajowa Informacja Podatkowa nie ma bowiem zastąpić systemu wiążących interpretacji pisemnych ani profesjonalnych doradców podatkowych. Najbezpieczniejszym i zawsze pewnym rozwiązaniem jest wystąpienie o pisemną interpretację do Ministra Finansów, która to jest wiążąca dla organów podatkowych.

Forma rozliczenia copywriterów z serwisem TextBookers.

Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2012 r., poz. 361 ze zm.), opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlegają wszelkiego rodzaju dochody, z wyjątkiem dochodów wymienionych w art. 21, 52, 52a i 52c oraz dochodów, od których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku.

W myśl art. 10 ust. 1 pkt 7 ww. ustawy, źródłami przychodów są kapitały pieniężne i prawa majątkowe, w tym odpłatne zbycie praw majątkowych innych niż wymienione w pkt 8 lit. a)-c).

Stosownie do treści art. 18 ustawy, za przychód z praw majątkowych uważa się w szczególności przychody z praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, praw do projektów wynalazczych, praw do topografii układów scalonych, znaków towarowych i wzorów zdobniczych, w tym również z odpłatnego zbycia tych praw. Wyliczenie zawarte w ww. przepisie nie ma charakteru zamkniętego, na co wskazuje użycie wyrażenia „w szczególności”, jednakże wprost zalicza się do przychodów z praw majątkowych przychody uzyskiwane z praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, a także z odpłatnego zbycia tych praw.

Odrębnymi przepisami, o których mowa w cyt. art. 18 ww. ustawy, są natomiast regulacje zawarte w ustawie z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. z 2006 r., Nr 90, poz. 631 ze zm.). Zgodnie z art. 1 ust. 1 tej ustawy, przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia. Z kolei w świetle art. 1 ust. 2 ww. ustawy, w szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:

• wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe),

• plastyczne,

• fotograficzne,

• lutnicze,

• wzornictwa przemysłowego,

• architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne,

• muzyczne i słowno-muzyczne,

• sceniczne, sceniczno-muzyczne, choreograficzne i pantomimiczne,

• audiowizualne (w tym filmowe).

Zgodnie z art. 41 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inne osoby w drodze dziedziczenia lub na podstawie umowy. Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych lub umowa o korzystanie z utworu, zwana dalej „licencją”, obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione (art. 41 ust. 2 ww. ustawy). Przychody z tytułu korzystania przez twórców z praw autorskich albo rozporządzania tymi prawami, występują wówczas, gdy spełnione są dwie przesłanki:

• po pierwsze konieczne jest wystąpienie przedmiotu praw majątkowych w postaci utworu,

• po drugie zaś osiągnięty przychód musi być bezpośrednio związany z korzystaniem z określonych praw autorskich albo rozporządzaniem nimi.

Przychody uzyskane przez twórców ze zbycia praw autorskich w serwisie TextBookers zaliczane są do źródła przychodów, o którym mowa art. 18 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

W przypadku korzystania przez twórców z praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, lub rozporządzania przez nich tymi prawami, mają zastosowanie 50% koszty uzyskanego przychodu. Zgodnie z art. 22 ust. 9 pkt 1-3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawodawca wymienia trzy przypadki przychodów, do których znajdują zastosowanie 50% koszty uzyskania:

• z tytułu zapłaty twórcy za przeniesienie prawa własności wynalazku, topografii układu scalonego, wzoru użytkowego, wzoru przemysłowego, znaku towarowego lub wzoru zdobniczego - w wysokości 50% uzyskanego przychodu, z zastrzeżeniem ust. 9a,

• z tytułu opłaty licencyjnej za przeniesienie prawa stosowania wynalazku, topografii układu scalonego, wzoru użytkowego, wzoru przemysłowego, znaku towarowego lub wzoru zdobniczego, otrzymanej w pierwszym roku trwania licencji od pierwszej jednostki, z którą zawarto umowę licencyjną - w wysokości 50% uzyskanego przychodu, z zastrzeżeniem ust. 9a,

• z tytułu korzystania przez twórców z praw autorskich i artystów wykonawców z praw pokrewnych, w rozumieniu odrębnych przepisów, lub rozporządzania przez nich tymi prawami - w wysokości 50% uzyskanego przychodu, z zastrzeżeniem ust. 9a, z tym że koszty te oblicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 lit. B), których podstawę wymiaru stanowi ten przychód.

Przy czym, stosownie do art. 22 ust. 9a ww. ustawy, w roku podatkowym łączne koszty uzyskania przychodów, o których mowa w ust. 9 pkt 1-3, nie mogą przekroczyć 1/2 kwoty stanowiącej górną granicę pierwszego przedziału skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1.

Na podstawie art. 22 ust. 10 ww. ustawy, jeżeli podatnik udowodni, że koszty uzyskania przychodów były wyższe niż wynikające z zastosowania normy procentowej określonej w ust. 9 pkt 1-4 i pkt 6, koszty uzyskania przyjmuje się w wysokości kosztów faktycznie poniesionych. Przepisy ust. 5 i ust. 5a pkt 2 stosuje się odpowiednio.

Przepis ten stosuje się również, jeżeli podatnik udowodni, że w roku podatkowym łączne koszty uzyskania przychodów, o których mowa w ust. 9 pkt 1-3, były wyższe niż kwota określona w ust. 9a (art. 22 ust. 10a ww. ustawy).

W myśl art. 41 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, osoby prawne i ich jednostki organizacyjne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które dokonują świadczeń z tytułu działalności, o której mowa w art. 13 pkt 2 i 4-9 oraz art. 18, osobom określonym w art. 3 ust. 1, są obowiązane jako płatnicy pobierać, z zastrzeżeniem ust. 4, zaliczki na podatek dochodowy, stosując do dokonywanego świadczenia, pomniejszonego o miesięczne koszty uzyskania przychodów w wysokości określonej w art. 22 ust. 9 oraz o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 lit. b, najniższą stawkę podatkową określoną w skali, o której mowa w art. 27 ust. 1.

Natomiast w myśl art. 45 ust. 1 ww. ustawy, podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.

Zatem serwis TextBookers będzie odprowadzać miesięczne zaliczki na podatek dochodowy za copywriterów o ile ich miesięczny przychód wyniesie więcej niż 521zł. Taka sytuacja w Państwa serwisie do tej pory nie wystąpiła.

Przykład:

520 zł (przychód) - 260 zł (koszty uzyskania przychodu – 50%) x 18% - 46,34 (miesięczna kwota ulgi podatkowej) = 0 zł podatek

521 zł (przychód) - 260 zł (koszty uzyskania przychodu – 50%) x 18% - 46,34 (miesięczna kwota ulgi podatkowej) = 1 zł podatek

Copywriterzy na koniec roku samodzielnie wykażą przychody osiągnięte w serwisie w zeznaniu rocznym jako „Prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art. 18 ustawy” (art. 44 ust. 1a pkt. 3)."

Z powyższych informacji wynika, że poprzedni rok mogą Państwo rozliczyć zgodnie z dotychczas dostępnymi na naszej stronie informacjami samodzielnie wpisując osiągnięty dochód w PIT'cie.

Jednocześnie z racji, że biuro księgowe zwlekało tak długo z odpowiedzią a z pewnością zarówno nam jak i Państwu zależy na rzetelnej obsłudze pod względem księgowym postanowiliśmy zrezygnować z dotychczasowych usług i przekazać sprawy rozliczeniowe do firmy SuperKsięgowa SA co jednocześnie wiązać się będzie z gruntowną analizą formy rozliczeniowej od podstaw. Jeżeli okaże się, że konieczna będzie zmiana sposobu rozliczenia to od tego roku oczywiście się do tego zastosujemy.

W przypadku gdyby mimo wszystko powstały problemy z rozliczeniem dochodów z roku 2013 proszę pisać a my będziemy wymagać od biura księgowego które ustaliło powyższy sposób rozliczeń sprostowania sytuacji.

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

• Like 1

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Cóż, dziękuję za umieszczenie wyjaśnienia. Z artykułami i tak dalej, czyli wszystko byłoby jasne. No prawie. Mam jeszcze jedną wątpliwość, ale myślę, że nowe biuro szybciej ją zniweluje. Wszystko, co napisało dotychczasowe biuro to dokładnie to, co ja mówiłem, tylko się pojawiają dwa pytania:

1) Dlaczego poniżej kwoty wolnej od podatku nie ma odprowadzanych zaliczek mimo, że jest taki obowiązek (co nawet biuro napisało powyżej)?

2) Dlaczego konieczne są comiesięczne wypłaty?

Najpierw spróbuję rozpisać pierwsze pytanie. Jeśli jedynym dochodem danego użytkownika w ciągu całego roku jest TextBookers no to w sumie Urząd Skarbowy może i by przymknął oko na brak zaliczek i niezgodność wypełnionego PIT-37 z ilością zaliczek, które trafiły (a raczej nie trafiły) do państwa. Dla nich w tym przypadku to jeszcze lepiej - nie muszą wysyłać kasy, bo i tak się to takiemu człowiekowi prawnie należy.

Problem się pojawia, kiedy ktoś ma inne dochody. Przyjmijmy taką sytuację:

- TextBookers - 200 zł co miesiąc

- etat - 2000 dochodu co miesiąc, od którego się odprowadza podatek

- jakiś tam dodatek - 2 razy w roku po 500 zł przychodu

Jak widać kwotę wolną od podatku to się spokojnie przebije. Teraz przeliczmy ile trafi zaliczek do urzędu - w tym przypadku według powyższej rozpiski TextBookers nie będzie odprowadzało zaliczek, ponieważ miesięczny przychód to raptem 200 zł.

z etatu: 360 zł miesięcznie (specjalnie po prostu odliczam podatek ryczałtem od 2000, żeby było łatwiej, po prostu chcę pokazać zasadę działania, nie idealnie poprawne wyliczenia), co w ciągu roku da 4320 podatku

z jakiegoś tam dodatku: 2 x 500 zł = 1 000 zł, od tego odjąć 9% podatku (po odjęciu 50% tak wyjdzie) = 90 zł.

Łącznie do Urzędu trafi 4 320 + 90 = 4 410 zł.

W ZEZNANIU WPISZEMY:

TextBookers - zaliczka na podatek 18 zł x 12 miesięcy = 216 zł

etat - zaliczka na podatek 4 320 zł

dodatek: 90 zł

ŁĄCZNIE: 4 626 zł

No się nie zgadza, trzeba dopłacić. Oczywiście nie jest to nasz obowiązek, ale najpierw to nas będą ciągać. My musimy wówczas udowodnić im, że to nie jest nasz obowiązek, że nie dostaliśmy PIT-11, albo dostaliśmy z zerowymi pozycjami i tak dalej. Jak już uda nam się udowodnić to Urząd Skarbowy zwróci się do TextBookers żądając wyrównania z karnymi odsetkami.

Drogie TextBookers, ja tego wszystko naprawdę nie wywlekam i nie drążę złośliwie. Jak widzicie jest tak, jak cały czas mówiłem, że po Państwa stronie wisi konieczność odprowadzania zaliczek, biuro to potwierdziło, podało stosowne artykuły. Spróbujcie mi w takim razie na słowo uwierzyć (oraz uwierzyć ze względu na powyżej przytoczone artykuły przez biuro), że musicie od każdej wypłaty zaliczkę odprowadzać. Jedynie możecie ułatwić sobie zadanie zbierając listę osób, których jedynymi dochodami są właśnie Państwa wypłaty, a nie sądzę, żeby było ich za dużo. Ja w tym momencie mógłbym się wypiąć na wszystko, bo wiem, że mnie skarbówka nie tknie, ja się wybronię i urzędnicy zapukają do Państwa drzwi. Jednak czy o to chodzi?

Tutaj się również drugi punkt pojawia. Nie ma żadnego prawnego przymusu, aby wypłaty były co miesiąc. Jeśli będą raz w roku z większą kwotą to lepiej dla Państwa - tylko jeden raz się zaliczkę odprowadza i mniej papierkowej roboty - oszczędnośći księgowe. Tak to za każdego użytkownika co miesiąc będziecie musieli odprowadzać zaliczkę. Nawet jeśli przelew pójdzie na 1 zł. Nawet wówczas.

Rozumiem, że idea od początku była taka - brak minimum wypłaty. Sądzę jednak, że i tak większość użytkowników woli sobie odłożyć więcej i dopiero wypłacić, a próg można i tak zrobić niski.

Czy to 200 zł czy 50 zł to w sumie nawet najmniejszy problem tak naprawdę, nawet by mogło nie być w ogóle progu jak dla mnie, byle każdy mógł wypłacić kiedy chce, a nie kiedy TB chce. Nie mamy stosunku pracy, także nie musimy dostawać co miesiąc. A to jest tylko utrudnieniem i generowaniem dodatkowych kosztów dla TB, bo niestety zaliczki trzeba odprowadzać i to od każdej wypłaty (może wyłączając właśnie osoby, które TB mają jako jedynego pracodawcę i nie przekroczą kwoty wolnej od podatku).

Witam serdecznie.

Dziobię w serwisie Textbookers od miesiąca i zastanawiam się, dlaczego w dalszym ciągu nie zostały roztrzygnięte takie kwestie jak:

1. Moderacja zleceń. O co chodzi? Otóż bardzo kręci mnie temat mody, urody - w zasadzie fajnie realizuje mi się każde zlecenie w tym temacie, ale wczoraj nacięłam się na dwa zlecenia, których szczerze mówiąc nie dało się zrealizować. Przykład: Treść zlecenia: Opis firmy C&X (branża odzieżowa). Słowo kluczowe: C&X. O ile w poprzednich zleceniach (przypuszczam że tego samego) zleceniodawcy można było namierzyć firmę w necie, tak w przypadku tego C&X niestety żadnej info na temat firmy brak. No i jak wtedy z tego wybrnąć. Tekst zachęca, bo ma ok. 4 pkt. do zdobycia, tematyka również, ale jak ogarnąć czym dokładnie zajmuje się firma? Dlatego moim zdaniem powinno się wymagać dokładnego sprecyzowania firmy, jakiegoś namiaru typu strona www, itp.

2. Nie do końca ogarniam kwestię rezygnacji ze zlecenia. Załóżmy że zlecenia które mi nie pasuje ma nr 1 (numr widoczny jest gdy zaznaczymy obszar za tekstem "Realizuj zlecenia"). Klikam "następne zlecenie" i pojawia się zlecenie nr 2. Gdy zlecenie nr 2 też mi nie odpowiada to klikam "następne" i wtedy znów mam zlecenie nr 1, mimo, że dostępnych mam 10 zleceń. Zatem moim skromnym zdaniem zlecenia powinny mieć formę jakiejś listy, z której można wybrać zlecenie nad którym chce się w danej chwili pracować. Bo teraz trzeba albo zrezygnować z pracy i przeczekać aż ktoś inny rozprawi się z tym, czego nie chcemy my, albo odklikać temat w ustawieniach i zupełnie zrezygnować czasowo z pisania zleceń o danej tematyce.

3. W dalszym ciągu nie ma możliwości edycji napisanych tekstów - dlaczego? A może to ja nie umiem wejść w tę opcję. Proszę w tym przypadku o instruktaż :D