Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

1) Według mojej wiedzy nie będziesz musiał nic robić
2) Powinien być PIT - ja miałem

3) A po co?:D

5) hasło do konta - > aby zapisać zmiany. Chodzi o ochronę, żeby nikt nie powołany Ci nie zmienił numeru rachunku.

swiatla.auto.pl - zapraszam

Skuteczne pozycjonowanie - rozwiń swój biznes dzięki promocji w Google

Witam, niedawno zarejestrowałem się na textbookers i byłbym rad, gdybym otrzymał o Was, doświadczonych copywriterów kilka odpowiedzi na moje pytania, dodam, że jestem kompletnie zielony w dziedzinie copywritingu.

1.Na razie chciałbym na próbę napisać kilka tekstów i zobaczyć jak mi będzie szło, stąd pytanie o rozliczenie podatku - czy w przyszłym roku będę musiał się rozliczyć, jeżeli napiszę tylko kilka tekstów, bez wypłacania jakichkolwiek pieniędzy.Jeśli po prostu zrezygnuję.

2.Jak wygląda sprawa rozliczania się, czy mieliście z tym kłopoty, czy przysyłają mi jakiś PiT i czy można spodziewać się jakiegoś zwrotu/dopłaty.

3.Czy potrzebne jest jakiekolwiek ubezpieczenie zdrowotne, bo obecnie nie mam żadnego.

4.Ile w stanie jest wyciągnąć miesięcznie początkujący, piszący precle, teksty zapleczowe i opisy do katalogów, piszący powiedzmy z 6 godzin dziennie?

5.Na stronie Textbookers w rubryce przelewy razem z numerem konta iban należy wpisać hasło - o jakie hasło chodzi?

Pewnie dla niektórych moje pytania wydadzą się śmieszne, ale liczę na cierpliwość dla takiego żółtodzioba jak ja :-) Pozdrawiam

1. Jeżeli nie wypłacisz pieniędzy to zarobisz 0zł i z tej kwoty będziesz musiał zapłacić podatek od dochodu

3. Ubezpieczenie nie jest potrzebne, ale musisz mieć paszport Polsatu i konto na naszej klasie

4. w rankingu fifa który jest ogłaszany na textbookeru najlepsi copy miesięcznie przekraczają 1000 zł, jak chcesz pisać 6 godzin dziennie to nie wyrobisz na psychologa :)

5. hasło do paszportu Polsatu, dlatego wcześniej pisałem że jest wymagane

Jeśli liczyć, że serio pisałbyś 6 godzin dziennie (a nie da się), to wyłączając weekendy masz około 120 godzin w miesiącu. U mnie, jeżeli mam zaklepane zlecenia, to jestem w stanie wyrobić jakieś 15-18 pkt na godzinę. Oczywiście, wyłączając z tego przerwy na zastanawianie się nad własną niedolą i tekstami, wyrobisz max 10 pkt.

Czyli 120 x 10 = 1200 zł.

Nie wiem ile jest aktywnych copy, ale pierwsza 50tka wyrabia 150-900 zł/miesiąc, 1200 "czasem się komuś zdarzy",

Edytowane przez Mazz

Dzięki za odpowiedzi.

@ SeoMagic - panie kolego widzę, że jednak copywriting rzuca się na mózg trochę :-) Muszę uważać. Może być zamiast paszportu polsatu pas B.A. z drużyny A, lub ulotka z InterMarche ?

poziom odpowiedzi jest adekwatny do twoich pytań. Jak założyłeś konto w textbookers,com to masz w regulaminie, który trzeba sobie przeczytać wszystko opisane. Pytasz się czy dostaniesz PIT na koniec roku? przecież przed chwilą podpisałeś umowę współpracy z texbooker gdzie masz napisane czarno na białym zasady współpracy i rozliczania. Popracuj sobie godzinę zobacz ile przez ten czas zarobiłeś i sobie oblicz w kalkulatorku ile średnio wyciągniesz. Jeden copy na godzinę zarobi 5 a drugi 50zł. Jak wchodzisz w copy do płać zdrowotne bo jak napisałem wcześniej na psychologa nie wyrobisz.

Nowy00, naprawdę trudno jest pisać teksty, jeśli nie potrafi się czytać ze zrozumieniem, droga na skróty też nie prowadzi do celu. Niskie oceny to beznadziejnie niskie stawki. SeoMagic ma 100% racji. Dobrze przemyśl decyzję, bo chcac zarobić będzie musiał pisać także o podatkach, PITach, i różnych dziwnych rzeczach, jak nie chce Ci się dokładnie czytać to zapomnij. Na kokosy nie licz, na początku to będą kwoty kilkudziesięciozłotowe, bo zaczynasz od średniej 4, jak będziesz dobry to zarobisz trochę więcej.

Zdaję sobie sprawę jak ta robota wygląda,monotonia i mętlik w głowie, ale nie rozśmieszajcie mnie, że jest tak straszne, bo ciężką pracę to ja miałem przez ostatnie 3 lata. 12-15 ton mebli dziennie w pojedynkę przenosiłem i kręgosłup mi wysiadł dlatego szukam innego zajęcia.

@Nowy00 - copy nie jest łatwą pracą, zresztą inne prace umysłowe też. Oczywiście, zmęczenie jest inne, niż przy noszeniu mebli, ale nie znaczy, że lżejsze. Na TB jak pójdziesz na ilość to możesz nawet wylecieć, za bardzo słabą jakość. Ja np. biorę precla lub zaplecze i piszę go ho,ho albo dłużej. Robię tak, gdy chcę zgłębić jakiś temat - a wiesz mi, tematy zaskakują, a mało kto jest tak mocny, aby pisać "z kopa" na każdy temat. Inaczej - pisać "z kopa" na każdy temat można - z czasem. 

Edytowane przez Adela

Adela ma rację z pisaniem na ilość. TB jest dobre na początek, żeby poćwiczyć sobie w ogóle sensowne pisanie w coraz szybszym tempie. Jak ktoś chce bawić się w copywriting przez dłuższy czas, potrzebuje dużo więcej - trzeba ćwiczyć wiele innych rzeczy niż samo pisanie, choć może wydawać się, że nie ma to sensu.

Rzeczywiście TB jest dobry na początek, można ćwiczyć różne kategorie i przekonać się, w której jesteśmy najlepsi, które tematy wychodzą nam najlepiej. Wtedy możemy specjalizować się w tematyce i kategorii tekstów. Ja zastanawiam się, jak to się dzieje, że już 24 h czekam na zaakceptowanie tekstów przez moderatora. To chyba nie jest trudne, a klient czeka na zrealizowane teksty.

Teraz opisy do katalogów w 80% są zasypane opisami do stron docelowych:

Artykuł zostanie opublikowany nie w katalogu stron, ale na stronie docelowej, która będzie oferowała zamieszczanie ogłoszeń związanych ze sprzedażą i wynajmem mieszkań, czyli zależy mi na opisie strony oferującej ogłoszenia, a artykuł zostanie opublikowany na tej stronie jako jej opis. Proszę o odpowiednią formę :)

Opis strony oferującej usługę porównywania cen produktów, opis zostanie opublikowany na stronie nie w katalogu więc prosze o odpowiednią formę.

ktoś ostro przyżydził :)