Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

"Ilość zleceń jest dużo mniejsza, niż rzekomo dostępnych" bo ilość zleceń w sumie jaka jest dostępna zawiera też zlecenia indywidualne, które dostają copy, ale my ich nie widzimy. Tak mi się wydaje. Fajnie, że po wprowadzonych zmianach wypłaty są szybsze. Dzisiaj miło się zaskoczyłam :) oby tak dalej.

Z wypłatami rzeczywiście fajnie, z oceną zapleczy to jest tak, że dostaniesz 6 za teksty pisane na poziomie tematycznych. Ja niestety popełniłam ten błąd i realizowałam teksty na bardzo wysokim poziomie. Efekt był taki, że mam wielu klientów zlecających indywidualnie duże ilości tekstów. Tylko niektórzy są na tyle uczciwi, że podnieśli kategorię ne tematyczną, reszta dalej zleca zapleczówki, które niestety odrzucam. Kończę moją przygodę z TB Dleczego i w jakich okolicznościach napiszę Wam w środę, po rozpatrzeniu reklamacji.

Rzecz w tym, że moderatorzy sprawdzają nasze teksty pod kątem zgodności z kategorią tekstu i zleceniem klienta, ale nikt nie sprawdza zgodności zleceń klientów z kategoriami tekstów. Np. klient zleca tekst zapleczowy ze słowami kluczowymi, podaje linki do dwóch stron i chce tekst na 5000 za 10 zł, który ma być kompendium wiedzy w danym temacie. Sorry, ale taki tekst to co najmniej tematyczny, czyli za zł 19..To powinien weryfikować moderator przyjmujący zlecenia. Oparłam się na znacznie większej ilości stron (poświęciłam dodatkowy czas), ale klient nie był zadowolony, więc wystawił 5.Mam nadzieję, że potrafi napisać lepszy. TB zupełnie nie zwraca uwagi na opisy klientów i ich zgodność z kategorią, to zmartwienie copy. Polityka: byle złapać klienta jest polityką krótkofalową i błędną. Teksty niższej kategorii są nie tylko niżej płatne dla copy, ale także przynoszą niższy zysk dla TB. Copy dobrze piszący odchodzą do innych portali, to obniża jakość oferowanych tekstów. Klienci ceniący jakość zlecają indywidualnie teksty i oferują pisanie poza platformą za wyższą stawkę. Reszta refleksji w środę. 

Dzięki Gocha za udostępnianie tak ważnych informacji. Nie można przecież ciągle brnąć w coś, co na dłuższą metę nie da satysfakcji i jest po prostu nieopłacalne. Byłabym Ci wdzięczna za podzielenie się też wiedzą na temat innych portali, gdzie można liczyć na godne stawki. Wiem, że giełda tekstów pozwala na samodzielną wycenę tekstów, ale jest coś jeszcze w zasięgu ręki copywriterów?

Było nie raz tutaj pisane, że moderacja nie ma wpływu na to, co klient napisze w wymaganiach - tak więc to Wasza wina, drodzy piszący :D Bo opis zlecenia można zobaczyć przed przyjęciem zlecenia. Miejcie pretensje sami do siebie, że piszecie zaplecze w jakości tekstu tematycznego ;)

Gdyby zlecenia były przez copy pisane zgodnie z wymaganiami i nikt by nie przyjmował zbyt wymagających zleceń od klientów to problem by w krótkim czasie przestał istnieć, bo klienci by się nauczyli, że piszący nie dają sobie w kaszę dmuchać.

Edytowane przez CheNelly
  • Like 1

SEOpisanie - seo copywriting i nie tylko...

CheNelly a według Ciebie podany tekst spełnia normę tekstu zapleczowego :

Levanto - perła Ligurii
Levanto to niewielka miejscowość, a także gmina w rejonie La Spezia we Włoszech, który znajduje się w regionie Liguria.

masz zlecenie na zaplecze ze słowem kluczowym Levanto bez żadnego opisu. Wstawisz sobie swój zajebiaszczy tekst, a klient Ci odrzuci do poprawki i napisze sobie, aby pododawać śródtytułu i inne duperelki.

Ostatnio otrzymałem zacną ocenę 2 za plecla 2000 znaków ponieważ - brak śródtytułów i wypunktowań.

Ps

Twoje teksty, które podajesz w portfolio to jest mistrzostwo świata - popraw je bo wstyd nawet jako plecla dać

Każdy chcę, aby jego dom lub mieszkanie wyglądał pięknie.

Edit: A zresztą, na TB już nie pisuję, SeoMagic jest nie do przegadania, szkoda czasu na tłumaczenia :D Miłego dnia wszystkim!

@AlexandraD - tak z ciekawości, o ile szybciej teraz jest wypłata środków? :) I czy to tylko ostatnia wypłata, czy już od jakiegoś czasu jest lepiej?

Edytowane przez CheNelly

Wiecie jaką miałam ciekawą przygodę? Realizowałam dla Klienta zlecenie indywidualne na 3 teksty zapleczowe. Pierwszy wysłał się ok. Drugi przy wysyłaniu zamulił. Czekam i czekam. W końcu odświeżyłam stronę, wkleiłam jeszcze raz i wysłał się migusiem. I tu zonk! Okazało się że wysłałam ten tekst dwukrotnie. No to piszę do TB maila i opisuję sytuację, że mi się tekst zdublował. Tekst przez moderację przeszedł w sekundę. I piszę im w tym mailu, że mam gotowy trzeci tekst i chce go wysłać klientowi. Ale nie mam do niego przecież maila więc może im prześlę, a oni jemu? Piszę dla klienta regularnie i trochę mi już dał zarobić, więc nie chcę żeby się wkurzył. A oni mi odpisują że klient jak się połapie to odrzuci i wtedy poprawię. A klient zaakceptował :/ No to ja znowu do nich piszę żeby mi umożliwili kontakt z klientem. Pani odpisała że przekaże sprawę komuś kompetentnemu. No i chyba nikogo takiego nie mają bo już czekam 3 tygodnie. W sumie mnie to wszystko jedno - kasę dostałam. Ale jakoś mi tak nie leży ta sytuacja, no i klient nie przysłał już więcej zleceń. To też mnie akurat nie boli bo wypisuję się z tego biznesu. Mam dostęp do lepiej płatnych zleceń zapleczowych, a nie darmowych tematycznych więc nie muszę się już wysilać za free.

CheNelly, Seo Magic ma rację. Twoje teksty na portfolio są kiepskie, łatwo to sprawdzić, bo podajesz link. Ciągle deklarujesz, że dla TB nie piszesz, ale to nie prawda. Łapałaś się na rankingi i jesteś w wykazie dostępnym dla klientów (zlecałam to wiem). Nie wiem, czy dostajesz premię od TB za ciągłą krytykę copy, czy chcesz uchodzić za guru. Widziałam Twoje wypowiedzi na innych portalach, choć pisałaś pod innym nickiem, ale zawsze ten sam link. Wszystkie Twoje wypowiedzi są w stylu "czego chcecie, ja wiem lepiej". Na jednym nawet Ci sugerowałam, ze Cię rozpoznałam, ale nie załapałaś. Sokrates twierdził: Wiem, że nic nie wiem i dlatego został uznany za mędrca. Ty twierdzisz, że wiesz wszystko.

Do pozostałych forumowiczów. Jutro podpowiem Wam jak zarabiać godnie za rzetelną pracę. TB ma uwzględnić moją reklamację do 3 w nocy. Po tym czasie nie będę miała żadnych skrupułów.

Gocha, właściwie to troszkę Cię nie rozumiem. Z jednej strony domyślam się, że pisanie jest dla Ciebie źródłem utrzymania, z drugiej jeśli tak jest, to co Ty robisz na portalach? Nie tylko na TB, ale na jakichkolwiek? Jeśli tak zamierzasz się utrzymywać to nigdy nie zarobisz na takich serwisach. To jest świetne miejsce dla osób, które chcą dorobić 200-300 zł w miesiącu, dla studentów, kobiet na macierzyńskim itp. Wiadomo, że jak chcesz żyć tylko z copywritingu to TB to nie jest miejsce dla Ciebie. Dla mnie było tu super na macierzyńskim, 400 zł dodatkowego zarobku było dla mnie ok - nie traciłam czasu na szukanie zleceń, negocjowanie z klientami. Możesz psioczyć na serwis ile chcesz, ale ja nie znam innej platformy, gdzie serio coś zarobisz i będzie więcej (a trochę ich zaliczyłam jakiś czas temu). Lepsze zlecenia mam indywidualnie, właściwie już tylko z poleceń zyskuję nowych klientów - ale teraz jestem w innej sytuacji niż wcześniej i utrzymuję się z pisania. Jak tak nie było i miałam etat, to TB było dla mnie ok, zwłaszcza, że dzięki paru klientom (np. "wiadomo :)" na którego część z Was narzeka) sporo się nauczyłam na przyszłość.

Gocha, Zainwestuj trochę we własną stronkę z portfolio, wstaw tam swoje teksty perełki i nie trać czasu na portale, jeśli wiesz, że to nie dla Ciebie. TB zawsze będzie dla kogoś dobry, a dla innych nie i taka jest prawda. Daj sobie spokój z pośrednictwem i działaj na własną rękę, jak jesteś dobra na pewno sobie poradzisz. :)

Monis 190 masz rację, że TB to dla mnie dodatkowe źródło, gdzie chciałam dorobić do emerytury, ale równocześnie traktowałam to jako zajęcie rozwijające intelektualnie, pozwalające utrzymać aktywność (nie lubię typowych zajęć domowych, prac na działce itp.). Wiedziałam, że dobrze piszę i jestem otwarta na nowe informacje. Na TB zaczynałam od zera, w internecie uczyłam się czym różnią się poszczególne kategorie tekstów i wiele innych rzeczy. Forum TB przeczytałam w całości i bardzo wiele dały mi porady bardziej doświadczonych. Nie narzekałam, bo podpisując umowę godziłam się na stawki. Zawsze jednak stawiałam na jakość, a nie na ilość. Zaowocowało to coraz wyższymi ocenami. Ostatnie kilka miesięcy to same 6, sporadycznie 5. Próbowałam z innymi portalami, ale czekanie na odpowiedź po kilkadziesiąt dni mnie wkurzało, więc pod tym względem TB jest najlepszy. Bierzesz zlecenie, realizujesz, wypłata. Moja strategia jakości się sprawdziła. Zyskałam klientów indywidualnych, którzy przysyłali wiele tekstów i nie musiałam polować na zlecenia. W ostatnim miesiącu było ich tak dużo, że niektóre musiałam odrzucać. W rankingach plasowałam się w 10 lub tuż poza nią. W zeszłym tygodniu w jednym dniu dostałam zlecenia na ponad 30 tekstów tematycznych po 3000. W opisie 3 zleceń klient napisał, że mogą być zrealizowane w ciągu 7 dni, bo firma idzie na urlop. W tym terminie mogłam to spokojnie wykonać. Przed upływem terminu akceptacji napisałam do TB w jaki sposób wydłużyć czas. Odpowiedź dostałam szybko, że nie ma takiej możliwości, ale mogę wysłać teksty niedokończone ze słowem kluczowym i prośbą do moderatora o odesłanie do poprawy i tym sposobem zyskam 48 h. To mi wystarczało i tak zrobiłam. Jedno zlecenie wysłałam 17 godzin przed upływem czasu poprawki, a drugie chciałam wysłać 2 godziny później, czyli 15 godzin przed upływem terminu. Okazało się, że dostałam 8 pkt za przekroczenie czasu i blokadę za przekroczenie 10 pkt (wcześniej zarobiłam pkt też za czas). Zgłosiłam reklamację i wysłałam im teksty, równocześnie wysłałam teksty do klienta, bo w zleceniu podał namiary. Automat odpowiedział, że w ciągu 48 h dostanę odpowiedź. Jak dotąd jej nie mam, czas im minął, więc powinni się zablokować, tak jak mnie zablokowali. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że zlecenia indywidualne nadal do mnie przychodzą. Jedno zaakceptowałam, żeby sprawdzić jak to zadziała. Resztę odrzucam z wpisem o zablokowaniu. Niektórzy klienci podawali e-maile, ale nigdy nie skorzystałam z tego, by nawiązać kontakty poza TB. 

Odnośnie dobrze płatnych zleceń. Nie tworzyłam strony, bo to wymaga pozycjonowania itd. Wybrałam inną drogę. Stworzyłam ofertę z tekstów sprzedanych na TB w różnych kategoriach i różnej tematyce. W internecie wyszukałam kilka firm zajmujących się pozycjonowaniem, sprawdziłam na forach i wysłałam. Efekt jest taki, że obecnie piszę tekst zapleczowy 1500 zzs za 10 zł na rękę (tematyczne są droższe). I są to typowe teksty zapleczowe nie wymagające doktoryzowania się. Dodatkowym plusem jest również brak zegara ustawionego co do minuty. Dla nich ważna jest jakość, stwierdzili, że moje teksty są za dobre, ale i tak poziomu nie zmienię. Mój sposób jest bardzo dobry i bezinwestycyjny dla tych, którzy mają wysokie oceny i dużą ilość zleceń indywidualnych. To najbardziej obiektywna ocena ich jakości. 

Jak TB rozwiąże sprawę wynagrodzenia za zlecenie to pewnie w kolejnym odcinku. Teksty wysłałam im i klientowi. Mogę być w plecy 70 zł, ale chodzi o zasady.

Gocha, przypuszczam, że w takiej sytuacji w końcu dostaniesz zwrot wynagrodzenia i odblokują Ci konto. Właściwie ja się nie spotkałam z sytuacją, żeby w takim przypadku portal stanął przeciwko autorowi. Nigdy nie miałam problemu choćby z anulowaniem oceny 4 jak nie była uzasadniona, o niższych nie mówię, bo oczywiście też były anulowane. Także stawki szybko miałam najwyższe. Z moderacją problemów nie miałam, raz dostałam odrzut niesłuszny i chyba po tygodniu miałam odpowiedź, że ja miałam rację. Dla jasności: to był prosty katalog, ale we frazie była literówka. Napisałam tekst z poprawną frazą, ale nie dopisałam do frazy z literówką, że w tekście jest poprawnie itp. Moderacja odrzuciła za brak frazy w tekście, ale potem przyznała mi rację.

Gocha, jak zebrałaś dobre teksty i udało Ci się złapać klientów indywidualnie, to brawo dla Ciebie. Możesz być dumna, że czas, który tu poświęciłaś, zaowocował i możesz działać dalej. Dodatkowo zarobić więcej za to, co lubisz. TB jest dobry do nauki, nauka kosztuje, więc tu i tak jest o tyle dobrze, że zarobek masz jakikolwiek, bo zwykle praktyka jest darmowa. 

Na TB na pewno na plus i to ogromny jest to, że jest wypłacalny. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, jak wielu początkujących copy lub dorabiających na pisaniu zostało oszukanych, tu przynajmniej mają pewne pieniądze. 

A jeszcze co do wymagań klientów i stawek za pracę to opowiem Ci historię. O godzinie 22 w czwartek dostałam maila od klienta, że ma do poprawienia pracę magisterską (wszystko łącznie z bibliografią). Termin: piątek 7.00. Powiedziałam, że spoko, mogę zarwać noc, ale usługa płatna podwójnie ze względu na termin - 500 zł. Przez miesiąc dostawałam maile z obelgami na moje chamstwo i jak to można tyle wziąć, bo przecież tyle Pan szanowny mógłby zapłacić za całą pracę, a nie jedynie za jej korektę. Zapewne właśnie tyle zapłacił i dostał pracę, w której nawet pół zdania po polsku nie było, tylko po polskawu. :)

Z reklamacją masz rację, pewnie jakiś błąd systemu, bo wątpię, żeby ktoś specjalnie Ci napisał, że będą 48 godziny, a było mniej. Może przez okres wakacyjny mają jakieś opóźnienia z odpowiedziami, chociaż ostatnio słyszałam od kilku osób, że jakieś opóźnienia były. Kiedy ja się z nimi dawno temu kontaktowałam, to zawsze była szyba odpowiedź.

Edytowane przez CheNelly