Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

W normalnej firmie jak pracownik idzie na urlop, to jego obowiązki przejmuje inny. Przecież jak w szpitalu lekarz idzie na urlop to nie odwołują operacji, a jak na urlop idzie księgowa to nie znaczy, że pracownicy zostają bez pensji. Za opóźnienia w wypłatach należą się odsetki i pokrycie kosztów za ewentualne straty. Masz np. do zapłacenia rachunki, za ich opóźnienie płacisz odsetki. Niestety wypłaty w TB są tak "wysokie", że nie opłaca się pozywać ich o odsetki. Ja na szczęście czekam na ostatnią. 

Każdy z nas, gdyby miał lepszą propozycję, z całą pewnością by zrezygnował. Zobaczcie sami, jak duża liczba osób ma te same problemy i TB nie robi nic, aby temu zapobiegać. Skoro nie jest to działalność priorytetowa twórcy, to nic dziwnego, że pozwala na sobie na tego typu zagrania. Nie ukrywajmy, pracownicy nie są doceniani, liczy się tylko zysk dla TB. Dobrze wiedzą, że zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie musiał zacisnąć usta i pisać w celu uzyskania chociażby jakich pieniędzy. Większość osób tutaj ma olej w głowie i posiada odpowiednie umiejętności do tego, aby pisać za znacznie bardziej przyzwoite pieniądze, ale jak dotąd nie udało nam się znaleźć lepszego, bezpiecznego rozwiązania, wiec tkwimy w tym, godząc się na liczne niedogodnosci. Tak, ja też jestem jedną z takich osób, ale mam nadzieję, że niedługo też uda mi się wyrwać, tak jak to miało miejsce w przypadku Gochy.

Maggyxflame skorzystaj z mojego sposobu, to naprawdę działa. Wybieraj tylko firmy pozycjonujące, które nie mają copy na etacie. Na stronie w ofercie podają, że teksty piszą dziennikarze albo tym podobne i są najwyższej jakości. Jak takiej informacji nie ma to firma najczęściej kupuje teksty na różnych serwisach, a więc trochę w ciemno i nie są zadowolone. Obie firmy, które odpowiedziały na moją propozycję (list intencyjny, ocena z TB, po kilka tekstów z różnych dziedzin i kategorii) wcześniej zlecały na TB i były niezadowolone z jakości otrzymywanych tekstów. Zajeło mi to 2 tygodnie, ale było warto. Oczywiście wiele firm w ogóle nie odpowie.

Na tym forum oprócz postów dotyczących problemów z TB nie ma prawie niczego innego, więc to, że Gocha jest na tyle uprzejma, aby podzielić się z nami cennymi wskazówkami, jest po prostu godne pochwały. Dzięki Tobie dowiedzieliśmy się wielu ciekawych informacji odnośnie działania TB, a raczej kłopotów na które warto być przygotowanym. Po to właśnie jest forum, czyli do rozwiązywania problemów, gdy "góra" zawodzi i zostawia siłę roboczą samej sobie.

maggyxflame od takich tematów gdzie jak i kiedy łapać zlecenia są inne tematy. A kłopoty z TB to chyba tylko Gocha ma na to tu wychodzi. Stawki tajemnicą nie są, a jakoś wypłaty ja dostawałam zawsze, problemy zawsze miałam rozwiązane. Nie wiem jak to możliwe, że tyle nieszczęść spadło na jedną osobę i tej jednej osobie nikt nie odpisuje i nie rozwiązuje jej kłopotów. Jak widać, zlecenia na TB znikają w mgnieniu oka, a ludzie sobie dorabiają. 

Tutaj chodzi cały czas o TB. Przecież wystarczy przeczytać forum i już widać, że znacznie więcej osób pisze o swoich problemach, a z pewnością są też tacy, co po prostu siedzą cicho i nie udzielają się na forum. Nic dziwnego, że zlecenia znikają, bo przecież dobre nie pojawiają się często, a każdy liczy na jak najlepszy zarobek, więc nawet zapleczowe są rozchwytywane w mgnieniu oka. Jak widać, w weekend trzeba się głównie zadowolić precelkami. To, że jedna osoba wypłaty dostaje na czas, wcale nie oznacza, że cała masa pozostałych copywriterów również. Sama także mam masę problemów z TB, a oni nie raczą odpowiada na żadne zgłoszenia, pomimo wysłania im dowodów na to, że wina leży po ich stronie. Nie wiem, granie na czas czy wystawianie czyjejś cierpliwości na próbę?

Ech, bo na forum zwykle rozmawia się o tym, z czym ma się problem, a jak wszystko gra to się nikomu nie chce produkować i pisać pieśni pochwalnych.

Naprawdę serio myślisz, że ja jedna tu mam/miałam wypłaty na czas? Serio?

Już tu było tłumaczone, że jak ktoś jest profesjonalnym copy to pisać tu nie będzie i to jest oczywiste. A te osoby, które chcą trochę dorobić mają tu dobre miejsce dla siebie.

Co do tekstów kiepskiej jakości, parę razy sama coś zamówiłam i 1 na 10 był zły, po poprawce przyszedł dobry. 

Gdyby tylko jedna osoba miała wypłaty na czas, to TB dawno by przestało istnieć, co nie zmienia faktu, że są z tym problemy. Samo czekanie 14 dni za swoim wynagrodzeniem jest przecież wystarczająco długie, a przecież zlecając przelew gdziekolwiek, nie czekamy połowy miesiąca aż dojdzie. JEdnakże nie mam zaiaru polemzować nad koniecznością tak długiego okresu oczekiwania na swoją należność. Zgadzam się z tym, że dorobić można 'trochę', i to jak się zaczatuje na zlecenia. No ale nikt nikogo przecież nie zmusza, tylko koniecznosć posiadania pieniędzy na tym świecie.

Przepraszam czytających za literówki, ale chyba za lekko naciskam klawisze ;)

Monis nie tylko ja mam kłopoty z TB, poczytaj wcześniejsze posty, w których ludzie pisali, że zgłaszali problemy i nie doczekali się odpowiedzi. Ja się uparłam, bo wina leżała po stronie TB, a najlepiej świadczy o tym odpowiedź p. Macieja. Wcześniej żadnych problemów nie miałam, na brak zleceń nie narzekałam, bo jechałam na samych indywidualnych i to mi pozwalało sensownie zarobić. Zleceń wolnoidących jest jak na lekarstwo. 

To już nie moja bajka, ale sprawdzam zlecenia indywidualne, by ich nie blokować.

Z wszystkich podobnych serwisów TB jest zdecydowanie najlepszy, ale to nie znaczy, że doskonały. Wydaje mi się, że forum służy do wymiany doświadczeń i wskazywania co można poprawić. Wypłaty to w tym wszystkim najmniejszy problem, jeżeli realizowane są w ciągu 14 dni.

Tylko dzisiaj odrzuciłam 19 zleceń indywidualnych od stałego klienta (bardzo fajny), dlatego że zleca zapleczowewe, ale opis wskazuje na tematyczne. Dotyczą różnego rodzaju chorób, wiec nie można pisać co ślina przyniesie na język, wszystkie informacje muszą być sprawdzone, a to zajmuje czas. 

Z mojej perspektywy największy problem stanowi czas oczekiwania na zatwierdzenie tekstu przez klienta (moderacja jest OK). Czy mogę czekać na to 2-3 tygodnie, a nawet dłużej? Istnieje jakieś maksimum, po którym tekst ulega automatycznemu zatwierdzeniu? Po prostu chciałbym uniknąć sytuacji, w której po napisaniu setek tekstów na moim koncie nadal będzie stówka lub dwie.

Piszecie o wypłatach. Z reguły mają na nie dwa tygodnie, ale czasami się opóźniają? Tak czy siak płacą Wam regularnie, tak? W sensie, że nie macie jakichś mocno przeterminowanych zaległości od nich :) Dzięki za informacje.