Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

^ Zlecił tekst Wysokiej jakości, a nie preclowy. Więc może już wymagać lepszego tekstu niż precla.

screenshot_1594.png

dostał za te teksty 10 zł,

To wina zleceniodawcy, że płaci 13zł a copy dostaje 10zł?

od tego musi odliczyć podatek.

Eh, co te państwo....

że wykorzystuje innych.

Ktoś kogoś zmusza do pisania? Nie.

Właśnie ze względu na takich klientów przestałam pisać na TB.

Już nie jeden raz piszesz to, ale jakoś cię ciągnie to obserwowania tego wątku ciągle. Załóż swój serwis GochaKopyrajt.pl i oferuj pisarzom po 10zł za 1k znaków precla i jeszcze najlepiej dokładaj do biznesu :)

Edytowane przez noupe
  • Like 2

Sorry może źle zrozumiałam, ale wydawało mi się, że to cena za całe zlecenie, a nie za jeden tekst. Jak za jeden to ok i przepraszam. Noupe nie dziw się mojej reakcji, bo wiele zleceń nie jest zgodna z wymaganiami. Nie muszę zakładać firmy, bo inni płacą mi 10 zł za 1k znaków i mam czas na śledzenie forum. Oczywiście, że nikt nikogo nie zmusza, ale jak copywriter nie ma prywatnych zleceń to życie zmusza go do pisania za śmieszne stawki. Na pewno stawki na TB nie są stawkami rynkowymi. Ciekawa jestem za ile Ty piszesz.

No tym ostatnim akapitem to się popisałeś. Takie "złote rady" to zachowaj dla siebie, może jakimś cudem Ci się przydadzą. Ja również widziałam teksty preclowe z działu zdrowie/medycyna po 3 tys. znaków, gdzie słowa kluczowe wymuszały na copy wręcz napisanie tekstów tematycznych. To ma do siebie ta kategoria. Jednakże syty nigdy nie zrozumie głodnego.

Chociaż wiedziałam, jak wygląda cennik, to dopiero po tym poście dotarło do mnie dobitnie, jak wysoką prowizję TB zdziera z copy. Wow tekst netto 11 zł za 2 tys. znaków, a copy dostaje ledwie 7,6 zł i do tego jeszcze mu zostanie odciągnięty podatek. Szczycą się, że podnieśli stawki o marne grosze, a sami ile zarabiają na czyjejś pracy. Wiadomo, że portal po to powstał, ale bez przeginki... Faktycznie nikt nikogo bezpośrednio nie wykorzystuje, ale lipna sytuacja na TB wymusza prace za grosze. Bezsensowne są także teksty - jak Ci się nie podoba, to znajdź sobie zleceniodawców poza TB i zarabiaj kokosy. Gdyby to było takie proste, to takie portale nie miały by prawa bytu, bo każdy by je olał.

Ale wiesz, jak cenne jest pozyskanie klienta? W takich platformach jak TB.com masz wszystko na tacy (klienta z gotowym zleceniem, pewnie wypłaty).

i do tego jeszcze mu zostanie odciągnięty podatek.

A jak piszesz bezpośrednio dla klienta bez pośredników to nie musisz odjąć podatków?

hociaż wiedziałam, jak wygląda cennik, to dopiero po tym poście dotarło do mnie dobitnie, jak wysoką prowizję TB zdziera z copy

A TB.com to działa nonprofit? Utrzymanie działalności, koszty moderowania tekstów - to samo się opłaci?

Napiszę to jeszcze raz: nikt, nikogo nie zmusza do korzystania z Serwisu X czy Serwisu Y.  Podobna sytuacja do tej ze sprzedawcami na allegro - piszczą, ale jakoś nie odchodzą, bo wiedzą, że tam mogą liczyć na kupujących jakichkolwiek, mogą przecież założyć sobie e-sklep i wyłożyć kasę na promocję, pozycjonowanie, reklamę a efekt może być znikomy.

Edytowane przez noupe
  • Like 1

No tak, bo te 3,40 zł, które zostaje portalowi, idzie już tylko i wyłącznie do kieszeni właściciela. Pewnie jest Żydem i wybudował sobie już trzeci pałac za mamonę z TB... Litości ludzie litości :P Przecież też musi płacić podatki, z tego musi opłacić moderację, support techniczny, domenę, marketing i jeszcze pewnie pierdylaria innych spraw, żeby to wszystko działało.

Co do preclów z wymaganiami technicznych - jeśli ktoś nie umie napisać precla, nawet z medycznymi frazami, to się nie powinien brać za precle. Co prawda już od dawna ich nie tworzę, ale jakoś sobie nie przypomina, żebym kiedykolwiek się do precla doszkalała, nawet na frazy mocno techniczne. Tutaj jest jeszcze taka swoboda, że można go napisać, albo i nie - to Ty decydujesz. Jeśli ktoś nie potrafi napisać precla, który jest preclem, to niech może lepi aniołki z masy solnej, a nie na siłę nazywa się "copywriterem". A jeśli ktoś umie pisać i może na to poświęcić więcej niż pół godziny dziennie, to bez problemów znajdzie zlecenia poza TB. Proponuję nie jęczeć na forum, tylko ewentualnie wziąć się do pracy. A jeśli ktoś lubi być nadgorliwy, to niech sobie będzie nadgorliwy. Tylko niech potem nie marudzi.

@noupe ma racje - nikt nikogo nie zmusza. Oby Nowy Rok przyniósł mniej takich jęczydusz.

Edytowane przez CheNelly
  • Like 2

SEOpisanie - seo copywriting i nie tylko...

Jeśli będą klienci podani na tacy, to będzie okej. Problem z tym, że ich nie ma - i o to głownie chodzi. No można przeczytać, że pozyskać klienta poza TB jest łatwo, wręcz bezproblemowo, a teraz z kolei zmiana frontu. Oczywiście wszystko, aby tylko postawić swoje racje na piedestale.

Ten wieczny argument o tym, że nikt nikogo nie zmusza - co to w ogóle za argument? Że niby co - ktoś twierdzi, że copy są siłą sadzani przy komputerze i każą im pisać za grosze niczym niewolnicy?

No sorry, ale zdzieranie prawie 50 % zarobków na samą prowizję to nie jest mało. Powinno być ze dwa złote na tekście, a i tak by dużo zarobili za free.

CheNelly jak chcesz coś komuś doradzić, to niech to będzie chociaż coś wartościowego. Myślisz, że ludzie nie mają co robić, tylko piszą komentarze na forum? Szkoda mi każdej minuty na pisanie za darmo, ale aż mnie skręca jak widzę tego typu komentarze. Jak coś jest nie tak, to trzeba próbować chociaż coś zmienić, a nie pouczać innych, tworząc bezwartościowe docinki. Ocenianie innych jest takie proste, ale wiele też świadczy o oceniającym...

Noupe, oczywiście, że płacę. Różnica polega jednak na tym, że jak piszesz za 8-10 zł za 1k to zostaje Ci ok. 6-8 zł, jak za 2 zł to dostajesz 1,6. Oczywiście wyliczenie jest przybliżone i ma obrazować skalę różnicy. Na tacy to masz klientów zlecających precle i katalogi. Wyższe kategorie idą tylko indywidualnie. Nie wiem z czego to dokładnie wynika. Moim zdaniem to efekt braku nowych klientów. Starzy poznali już style różnych copy i wybrali sobie tych, którzy im najbardziej pasują. Miałam takich klientów kilku, ale zostawiłam sobie tylko jednego. Nowi copy nie mają szans wykazać się w wyższych kategoriach (lepiej płatnych). Takiej sytuacji nigdy nie było. 

Nigdy nie byłam i nie będę oportunistką, jeżeli uważam, że można coś poprawić to mówię o tym głośno. W TB wystarczy wprowadzić moderowanie zleceń i wszystko jasne. Wtedy precla z terminami technicznymi napiszę na poziomie precla (mało kto już na tym pozycjonuje, bo Pingwiny mają większe wymagania). 

CheNelly zmień portfolio, bo Twoje precle i zaplecza nie upoważniają Cię do takich komentarzy. Nawet jak piszę za złotówkę to tekst musi być poprawny stylistycznie i merytorycznie. Nie ma mowy o powtórzeniach i błędach interpunkcyjnych. Komentarz maggyxflame jest super.

TB ma wielką przewagę nad innymi tego typu portalami, ale jak dla mnie nie potrafi jej wykorzystać. I stawki mogłyby być wyższe i więcej klientów. Wystarczy postawić na jakość.

• 4 tygodnie później...

Hej:)

Znowu mam ten problem - gdy chcę zarezerwować tekst zapleczowy pojawia się komunikat:

To zlecenie jest niedostępne. Mogło zostać rozpoczęte przez innego copywritera lub po prostu nie masz do niego uprawnień (musisz posiadać napisany przynajmniej jeden tekst dowolnego rodzaju w ciągu ostatnich 30 dni oraz średnią ocen powyżej 4,5) lub Twoja liczba aktywnych jednoczeście zleceń została osiągnieta (limit to 30 tekstów).

Tymczasem nie mam przekroczonego limitu tekstów itd. Mam to od wczoraj. Ktoś zetknął się z podobnym problemem?

13 hours ago, SeoMagic said:

To zlecenie jest niedostępne. Mogło zostać rozpoczęte przez innego copywritera

- czego tutaj nie rozumiesz ??

teksty zapleczowe znikają po kilku sekundach od dodania, dlatego szanse złapania są niewielkie

Podobny komunikat mają teksty zlecane indywidualnie, nim adresat zaakceptuje, drażnią innych. Lepiej, by do akceptacji były widoczne tylko dla adresata, a ewentualnie po 24 h w ogólnym panelu. 

22 hours ago, SeoMagic said:

To zlecenie jest niedostępne. Mogło zostać rozpoczęte przez innego copywritera

- czego tutaj nie rozumiesz ??

teksty zapleczowe znikają po kilku sekundach od dodania, dlatego szanse złapania są niewielkie

YYY dziękuję za miłą odpowiedź:P

Akurat nie zostały one przez nikogo zajęte, bo widoczne były przez dłuższą chwilę.

Czy też spotkała was jedna z żenujących sytuacji na portalu TB, gdzie klient wystawiający opinię bardzo dobry tekst, przypadkowo klika na niższą ocenę, wysyłacie żądanie o unieważnienie oceny, a TB go wam odrzuca? Kto w ogóle rozpatruje te wnioski, skoro dochodzi do takich sytuacji, kiedy to portal działa na niekorzyść osoby, dzięki której ma zysk ?

13 hours ago, maggyxflame said:

Czy też spotkała was jedna z żenujących sytuacji na portalu TB, gdzie klient wystawiający opinię bardzo dobry tekst, przypadkowo klika na niższą ocenę, wysyłacie żądanie o unieważnienie oceny, a TB go wam odrzuca? Kto w ogóle rozpatruje te wnioski, skoro dochodzi do takich sytuacji, kiedy to portal działa na niekorzyść osoby, dzięki której ma zysk ?

Klienci nieraz wystawiają niższą ocenę, a "bardzo dobry tekst" jest standardowym tekstem, którego jeśli nie zmienią to zostaje. Czasem śmiesznie więc wygląda: 2.0 bardzo dobry tekst :P

Szczerze to ja jeszcze nie spotkałam się akurat z odrzuceniem prośby o unieważnienie - zawsze unieważaniają, oczywiście o ile jest to słuszne :)