Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maugosias
3 godziny temu, aleksandra_dabrowska napisał:

Przynajmniej nikt w tym momencie nie marudzi na precle o długości 6 tys. znaków :D

Zawsze można "pomarudzić", że ich nie ma, prawda? :D :rotfl:Pod warunkiem, że ktoś "lubi" coś takiego pisać na psie pieniądze. :rotfl:

Ja lubiłem i żałuję, że ich nie ma, bo to był łatwy pieniądz.

Jeden precel na 6k to 9,42zł. Wystarczyło napisać 13 takich precelków co dla mnie nie było problemem, aby nabić 120zł brutto, czyli stówka do wypłaty.

Chyba, że ktoś ma problem z takimi tekstami, ale to już kwestia kreatywności i lekkości piórka. Mi 13 takich tekstów zajmowało mi kilka godzin bez spinania się i stówka wpadała.

A co do stawek to one na TB nigdy nie będą wysokie, a nawet rynkowe. I pisząc na tego typu platformie trzeba to zaakceptować. Z dwóch powodów. Po pierwsze model biznesowy takiej platformy polega na oferowaniu klientom dobrej usługi za NISKĄ ceną. I po drugie platforma zawsze jest pośrednikiem, więc zawsze jakaś marża musi być pobierana. I to jest proste, jeśli komuś stawi nie odpowiadają to rozwiązaniem jeszcze szukanie zleceń na wolnym rynku.

Edytowane przez pawig
  • Like 2

Gość maugosias
2 godziny temu, pawig napisał:

Ja lubiłem i żałuję, że ich nie ma, bo to był łatwy pieniądz.

Jeden precel na 6k to 9,42zł. Wystarczyło napisać 13 takich precelków co dla mnie nie było problemem, aby nabić 120zł brutto, czyli stówka do wypłaty.

Chyba, że ktoś ma problem z takimi tekstami, ale to już kwestia kreatywności i lekkości piórka. Mi 13 takich tekstów zajmowało mi kilka godzin bez spinania się i stówka wpadała.

A co do stawek to one na TB nigdy nie będą wysokie, a nawet rynkowe. I pisząc na tego typu platformie trzeba to zaakceptować. Z dwóch powodów. Po pierwsze model biznesowy takiej platformy polega na oferowaniu klientom dobrej usługi za NISKĄ ceną. I po drugie platforma zawsze jest pośrednikiem, więc zawsze jakaś marża musi być pobierana. I to jest proste, jeśli komuś stawi nie odpowiadają to rozwiązaniem jeszcze szukanie zleceń na wolnym rynku.

Nie chodzi o problem z pisaniem, tylko o zgodność precla na 6000 zzs z założeniem tekstów typu precel.  Ktoś miał takie "widzi mi się", a poza TB nikt mu nie chciał czegoś takiego napisać albo copy żądali przynajmniej 50 gr więcej za 1000 zzs za precla.

"model biznesowy takiej platformy polega na oferowaniu klientom dobrej usługi za NISKĄ ceną" - i jeszcze szybko : D Ale znasz tę tezę: "może być szybko i dobrze, ale nie będzie tanio, może być tanio i dobrze, ale nie będzie szybko; może być szybko i tanio, ale nie będzie dobrze". Na TB zleceniodawcy mają najczęściej problem z tą ostatnią opcją  - dostają produkt szybko i tanio, ale przynajmniej połowa tekstów pozostawia przynajmniej trochę do życzenia. Ryzyk fizyk

i znowu... chłop mówi, że lubił pisać te zlecenia, zarabiał na tym w dość łatwy sposób z tego co mówi, był zadowolony z kasy, nie czuł się oszukany, a ta dalej swoje o założeniach, bla bla... i kolega dobrze zauważył, sama obecność na TB to zgodzenie się na niskie stawki, 10 zł za 1000zzs za specjalistyczny to nie jest cena rynkowa, więc dalej nie rozumiem tego lamentu... jak to śpiewał klasyk "zawsze znajdzie się ktoś, kto lepiej wie, co dla ciebie jest dobre, a co złe". ręce opadają. btw. dostałem czwórkę jako ocenę, nie zgłosiłem i nawet się nie rozpłakałem

Edytowane przez amebix
  • Like 4

Bo po prostu precel to precel. Nie ważne czy ma 1500 znaków czy 6000 znaków. Klient chce precla to dostaje tekst o jakości preclowej. Nawet jeśli w jednym tekście pisze się trzy razy o tym samym :) Nie trzeba tu robić żadnego researchu czy czegokolwiek :)

• Like 1

20 godzin temu, maugosias napisał:

Nie chodzi o problem z pisaniem, tylko o zgodność precla na 6000 zzs z założeniem tekstów typu precel.  Ktoś miał takie "widzi mi się", a poza TB nikt mu nie chciał czegoś takiego napisać albo copy żądali przynajmniej 50 gr więcej za 1000 zzs za precla.

"model biznesowy takiej platformy polega na oferowaniu klientom dobrej usługi za NISKĄ ceną" - i jeszcze szybko : D Ale znasz tę tezę: "może być szybko i dobrze, ale nie będzie tanio, może być tanio i dobrze, ale nie będzie szybko; może być szybko i tanio, ale nie będzie dobrze". Na TB zleceniodawcy mają najczęściej problem z tą ostatnią opcją  - dostają produkt szybko i tanio, ale przynajmniej połowa tekstów pozostawia przynajmniej trochę do życzenia. Ryzyk fizyk

Mnie tylko zastanawia skąd Ty to wszystko wiesz? Wiesz, że nikt nie chciał nigdzie pisać precli po 6k. Wiesz, że połowa tekstów pozostawia wiele do życzenia. I skąd wiesz ile copy chcieli za te precle? Jacy copy? Nazwiska :D. 

• Like 4
  • Thanks 2

Przed chwilą, CzasemSeCośNapiszę napisał:

Mnie tylko zastanawia skąd Ty to wszystko wiesz? Wiesz, że nikt nie chciał nigdzie pisać precli po 6k. Wiesz, że połowa tekstów pozostawia wiele do życzenia. I skąd wiesz ile copy chcieli za te precle? Jacy copy? Nazwiska :D. 

to jest tajemnica biznesowa ;)

Jeszcze kilka lat temu wszystkie precle miały 1000 - 1500 znaków, max. 2000. Nie mówię tu tylko o TB tylko w ogóle. Ale rynek się zmienia i widać, że klienci potrzebują dłuższych precli. Ale to czy dany tekst jest preclem czy nie, nie ocenia się pod kątem ilości znaków, ale pod kątem jego jakości.

Ja już gdzieś kiedyś pisałem, że w sumie na miejscu klienta raczej zleciłbym dwa zaplecza po 2000 znaków niż jeden precel na 6000. Wydatek taki sam, a jakość dużo lepsza. Ale jeśli klient zamiast dwóch krótszych zaplecz dobrej jakości woli jeden długi precel pisany na zasadzie bla bla bla jak to precel to już sprawa klienta. Ja nie widzę powodu, dla którego miałbym takiego zlecenie nie realizować. Jeśli klient tak woli to ma.

Aaaa i nawet jak jest to zlecenie, gdzie frazą kluczową jest merytoryczne pytanie to w żadnym wypadku nie robię żadnego reserachu. Posiłkuje się jedynie posiadaną wiedzą ogólną. Gdyby było to zaplecze to byłby reaserch i tym samym tekst lepszej jakości.

• Like 3

2 minuty temu, iwonapracaa napisał:

Uważajcie, jak będziecie pisać. TB zmieniło politykę prywatności. Napisałam długi tekst kliknęłam wyślij, po czym pojawiło mi się okienko, żeby zaakceptować przetwarzanie danych itd. Oczywiście tekst przepadł :( 

Dzięki Iwonka, ale nie ma co pisać:D 

36 minut temu, iwonapracaa napisał:

Uważajcie, jak będziecie pisać. TB zmieniło politykę prywatności. Napisałam długi tekst kliknęłam wyślij, po czym pojawiło mi się okienko, żeby zaakceptować przetwarzanie danych itd. Oczywiście tekst przepadł :( 

no przykre, dzięki za cynk, akurat dziś muszę napisać długi tekst, szkoda byłoby go stracić. Kiedyś miałem podobnie z automatycznym wylogowaniem przy dłuższym pisaniu treści, napisałem tekst grubo powyżej 10000 zzs, wysyłam, a tam okienko do logowania, oczywiście jak się zalogowałem to tekst był pusty, no nie skakałem wtedy z radości pod sufit