Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Informuje, że od dawno mamy taki punkt w regulaminie :

9) Posiadanie wielu kont na forum nie jest mile widziane, czyli zabronione. Konta takie będą banowane. Jak i przyszłe konta byłego forumowicza.

To co wy Dziewczyny i Chlopaki myślicie, że znacie o internecie administracja tego forum przerobiła 10 lat temu więc wykrycie takiego multikonta to tylko i wyłącznie kwestia poświęconego czasu. To prywatne forum, jeśli nie pasują komuś zasady, że można mieć tylko jedno konto to polecamy udzielać się gdzie indziej. 

Moim zdaniem wielu kwestii między copy a klientami nie da się na sztywno ustalić w regulaminie, bo wiele z nich jest bardzo subiektywnych. Dajmy jako przykład precle na 6K. Już dyskusja na tym forum pokazała, że zdania są rozbieżne. Dla jednych copy tekst na 6K to już nie precel tylko zaplecze, a dla innych copy precel na 6K to żaden problem. Trudno tu chyba zatem na sztywno ustalić ile max znaków może mieć precel. Tym bardziej, że obecnie największym problem na TB jest mała liczba klientów. Wprowadzanie więc dodatkowych regulacji, które jeszcze bardziej miałby uprzykrzać życie klientom mogłoby nam się po prostu odbić czkawką.

Dobrym pomysłem, o którym już ktoś pisał kiedyś na forum, jest wprowadzenie najwyższych stawek już od średniej oceny 5,0. Klienci często takie oceny dają, bo zakładają, że to po prostu bardo dobra ocena. TB nie uznaje reklamacji od ocen 5, jednak takie oceny obniżają copy stawki. Być może rozwiązaniem problemu byłoby właśnie wprowadzenie najwyższych stawek od 5,0.

Inna kwestia jeśli chodzi o oceny to może warto wprowadzić taką opcję wedle której jeśli klient będzie chciał dać ocenę 4 lub niższą to obowiązkowo będzie musiał podać powód takiej oceny. Dzięki temu uniknie się sytuacji, w której copy dostaje ocenę 3 i komentarz "bardzo dobry tekst".

Edytowane przez pawig
  • Like 1

14 minut temu, maciej_maciej napisał:

A ja z TB jak na razie jestem zadowolony, byle pojawiły się jakieś zlecenia. ;) 

Mam to samo podejście :D dla mnie copywritting to poboczne zajęcie, a nie przepis na życie, więc kilka zleceń raz na jakiś czas to dla mnie dość! 

Gorzej, jeżeli ktoś chciałby więcej zarobić, bo wtedy faktycznie może być problem.

pawing. Na TB nikt nie wymaga od copy specjalnego formatowania, zresztą w zleceniach dla innych firm też nie muszę tego robić. Tekst ma być bardzo dobry merytorycznie, zawierać słowa, frazy, i odpowiednią strukturę. Znaczniki wstawia informatyk, który robi to w 5 min. a napisanie tekstu zajęłoby mu kilka godzin. To po prostu podział pracy, każdy robi to, co potrafi najlepiej. 

Masz rację, że wielu kwestii nie da się ustalić sztywno i nie o to chodzi. Rozbieżności należy jednak eliminować. W wymaganiach dla copy precel to krótki tekst zawierający słowo kluczowe, nie wymaga wiedzy merytorycznej. W opisie dla zlecających precel to tekst do 10 000 zzs, a to już jest ok. 5 stron czcionką 12 i na pewno nie jest to krótki tekst. No chyba, że porównamy go do długości powieści. 

Uzasadnianie ocen od 4 w dół jest dobrym pomysłem, bo pozwala nam eliminować błędy, ale zlecający mają multum obowiązków i nie zawsze się im chce, więc taka opcja może zniechęcać. Z drugiej strony, jeżeli im na jakości, to powinni komentować. Ocena 5 jest ustawiona w TB automatycznie, więc klient nie zawsze zdaje sobie sprawę, że jest wyższa, klika automatycznie. Nie wie również, że ma ona wpływ na nasze stawki. Rozwiązania są dwa: pierwsze proponowane przez pawing, drugie - ustawienie oceny wyjściowej na 6. Klient ma zastrzeżenia do tekstu to ją obniża.  

42 minuty temu, pawig napisał:

Nawet parę tematycznych było. 

a to przegapiłem ;)

mniej opluwania TB, to i zlecenia się pojawiają, może zleceniodawcy odzyskają zaufanie, że jednak są copy, którzy chcą tam pisać, a nie narzekać, hehe. Dalej twierdzę, że za wypięcie pewnej części ciała przez zleceniodawców na TB, odpowiada m.in. pewna gwiazda tego wątku :)  

Edytowane przez amebix

Skoro jest mało zleceń to te co są to i tak i tak szybko schodzą. To może być powodem mniejszego bonusa za szybką realizację.

Ale przyznać trzeba, że w końcu coś się rusza. Sporo precli i zapleczówek. 

Edytowane przez pawig

Zdradzi mi ktoś jakie są kwoty za poszczególne typy tekstów? Obecnie mam dostęp tylko do preclowych, bo napisałem w sumie tylko jeden i to przed podwyżkami i trochę mnie odrzuciło wynagrodzenie, ale zerknąłem teraz w panel i po podwyżkach jest całkiem przyjemnie. Warto polować na precle, żeby awansować wyżej ;)?

Stawki nie powalają, te które podałeś to za teksty bardzo dobrej jakości (nie pamiętam przedziałów). Za teksty niższej jakości - niższa stawka i słusznie. Właściwie godziwą stawką jest tylko stawka za teksty specjalistyczne. Kryteria i stawki są jasne, więc każdy, kto akceptuje zlecenie powinien wykonać je na najwyższym poziomie. Ja piszę tematyczne za 10 zł za 1000 zzs dla innego zleceniodawcy, ale czasami mam przerwy. Biorę wtedy zlecenia z TB i robię je tak, że oceny mam 6. To po prostu rzetelność i uczciwość. Stawki za precle są stanowczo za niskie, więc ich nie biorę. Cwaniactwo w postaci plagiatów jest niedopuszczalne i trzeba je tępić. To przede wszystkim rola programów antyplagiatowych  i moderatorów.