Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, Dundn napisał:

Ja mam pytanko. Jakie są konsekwencje przekroczenia terminu na realizację zlecenia? 

Kolego, proponuję przeczytaj regulamin, a będziesz miał dużo mniej pytań i wątpliwości :) Utrata możliwości dokończenia zlecenia, punkty karne i potrącenie wynagrodzenia, nie pamiętam w jakim wymiarze

No cóż, wystarczy trochę poczytać i będziesz pisał na każdy temat. Jeśli chcesz coś osiągnąć jako copy to musisz czytać i jeszcze raz czytać. Po pierwsze jak pisze się teksty SEO, po drugie jakie są algorytmy Google i po trzecie artykuły dotyczące konkretnego tematu. Wiadomo, że copy nie jest omnibusem. W swojej dziedzinie napiszesz od razu, w innych musisz doczytać. Kredyty online to jeden z łatwiejszych tematów. We wszystkich bankach i parabankach zasady są te same. 

Mnie irytuje mała ilość znaków w polu zgłoś uwagi do tekstu - wrzucisz 3-4 dłuższe linki aby wskazać autorowi o co chodzi i nie ja już miejsca na skomentowanie. Może admini TB pomyśleliby na zwiększeniu tego pola przy np tekstach bardziej rozbudowanych (4-10 kznaków) - bo 600 znaków to ZDECYDOWANIE za mało. Tracimy swój czas i piszącego - zamiast jednej poprawki muszę zrobić 2-3 ... I oczywiście copy też traci czas bo musi przegryzać się kolejny raz przez teks / uwagi

Tylko pole "zgłoś uwagi" nie służy do komunikacji ze zleceniodawcą tylko z moderatorem TB. Nie służy do tego, aby wyjaśnić z klientem o co mu chodzi tylko służy do zgłoszenia moderatorowi, że dane zlecenie znalazło się w niewłaściwej kategorii. Chodzi to, że klient zleca np. tekst preclowy, ale opisane wymagania są typowe dla tekstu np. tematycznego.

Pole to powstało po słynnej już dyskusji dotyczącej precli na 6K :) 

21 minut temu, Egon1700 napisał:

Mnie irytuje mała ilość znaków w polu zgłoś uwagi do tekstu - wrzucisz 3-4 dłuższe linki aby wskazać autorowi o co chodzi i nie ja już miejsca na skomentowanie. Może admini TB pomyśleliby na zwiększeniu tego pola przy np tekstach bardziej rozbudowanych (4-10 kznaków) - bo 600 znaków to ZDECYDOWANIE za mało. Tracimy swój czas i piszącego - zamiast jednej poprawki muszę zrobić 2-3 ... I oczywiście copy też traci czas bo musi przegryzać się kolejny raz przez teks / uwagi

Copy nie traci czasu, bo jak drugi raz oddajesz tekst do poprawki, to tak naprawdę go nie oddajesz tylko rezygnujesz z niego, a copywriter dostaje -1 punkt kary. Za takich zleceniodawców jak ty mam od roku zablokowane konto i żadnych poprawek w systemie nie ma.

@Egon1700 Dziwne, bo mi klienci w opisach zlecenia wstawiają nawet kilkadziesiąt linków. Nie ma tam limitu... W przypadku precli nie można (chyba) dodać żadnego opisu. W innych typach masz okienko "Opis zlecenia", ale pojawia się ono dopiero gdy wybierzesz tematykę tekstu podczas dodawania zlecenia. Tam wpisujesz, jakie chcesz uwagi. Funkcja "zgłoś uwagi" to zupełnie coś innego i copy nawet ich nie otrzyma do wglądu. Jak wybierze się tematykę, to można również wybrać konkretnego copy, któremu zleci się tekst (opcjonalnie).

Plus niestety nie można poprawiać tekstów tyle razy. Poprawić można tylko raz, a jeśli nie zaakceptujesz go po pierwszej poprawce to copy nie tylko nie zarobi, ale również zapłaci karę finansową (jakiś tam procent zlecenia) plus zostaną mu naliczone punkty karne. Miałam tak niejednokrotnie - klient prosił o dopisanie informacji, ale tekst za drugim razem nawet do mnie nie trafia, więc nie jestem w stanie nic dopisać. Już lepiej zostawić maila w opisie i poprosić o kontakt. Ja osobiście wolałabym nanieść kilka poprawek, niż być stratna czas i pieniądze, a wiem że wielu zleceniodawców nie wie, że tak jest na TB.

EDIT. Chyba też nie zrozumiałam :D Chodzi o pole, które uzupełnia się podczas odrzucenia tekstu do poprawki? No to faktycznie nie można tutaj wiele napisać - jeden klient stworzył dokument tekstowy i wrzucił na dysk Google, a link do pliku wstawił w uwagach. Może to dobry sposób dla Ciebie, bo pewnie prędko się to nie zmieni. 

Edytowane przez iwonapracaa

@SeoMagic Mnie nie chodzi o blokowanie kogokolwiek - tylko jak dajesz zlecenie i ktoś myli techniki / produkty to co mam zrobić? Zamawiałem u tego copy kilka tekstów i były ok - wręcz byłem z nich zadowolony. Ten wyszedł "dziwny" jak robiony jakimś agregatorem - stąd moja prośba o poprawki. A trudno napisać poprawki / uwagi skoro do każdego akapitu mam uwagi że coś jest "pomylone" i to nie to co było w zaleceniach.
Dzięki za info - dla mnie nie jest to jednoznacznie opisane, że jest tylko jedna poprawka!

Niestety tak jest. Jeśli tekst zostanie odesłany przez moderatora lub przez klienta to copy może go poprawić tylko raz. Jeśli po takiej poprawie moderator lub klient uzna, że tekst nie jest do końca poprawiony to tekst niestety zostaje odrzucony. Traci na tym i klient i copy. Jest to denerwujące zwłaszcza jeśli do końca realizacji zlecenia pozostaje jeszcze dzień czy dwa. Wówczas taki tekst mógłby po raz drugi wrócić do poprawy, ale niestety copy już drugi raz go poprawić nie może.

Sam miałem kiedyś taką sytuację. Moderator cofnął mi tekst, bo o jeden raz za mało użyłem w nim słowa kluczowego i w jednym miejscu była literówka. Zmieniłem akapit, aby dodać słowo kluczowe, ale z rozpędu nie poprawiłem literówki. Tekst został wyrzucony przez moderatora do kosza mimo, że czas na jego realizację mijał dopiero za dwa dni. Ja dostałem punkt karny i karę finansową, a klient nie dostał tekstu, na który czekał. A wystarczyło, aby moderator jeszcze raz zwrócił tekst do poprawy, bo poprawić wystarczyło drobnostkę i wszyscy byliby zadowoleni.

• Like 2

47 minut temu, Egon1700 napisał:

@SeoMagic Mnie nie chodzi o blokowanie kogokolwiek - tylko jak dajesz zlecenie i ktoś myli techniki / produkty to co mam zrobić? Zamawiałem u tego copy kilka tekstów i były ok - wręcz byłem z nich zadowolony. Ten wyszedł "dziwny" jak robiony jakimś agregatorem - stąd moja prośba o poprawki. A trudno napisać poprawki / uwagi skoro do każdego akapitu mam uwagi że coś jest "pomylone" i to nie to co było w zaleceniach.
Dzięki za info - dla mnie nie jest to jednoznacznie opisane, że jest tylko jedna poprawka!

Skoro zadałeś pytanie i  3 osoby Ci odpisało (każda inaczej zrozumiała pytanie) to może nie ktoś myli techniki/produkty, tylko źle pytanie formułujesz.