Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Ale od dłuższego czasu tam są tylko opisy do katalogów i od czasu do czasu precle. Gdzie te czasy, że nie ważne kiedy człowiek zalogował się na TB to było mnóstwo np. zapleczowek.

Ba, jeszcze w 2018 roku czymś normalnym było ponad 1000 precli na liście zleceń. Teraz pustki i pustki. Nie dzieje się nic. 

A trzepanie opisów do katalogów za takie stawki, żeby zarobić jakąś konkretną kasę jest po prostu bez sensu. 

TB na tym forum nie odzywa się już w ogóle. Trochę mam wrażenie, że platforma została olana, a to co wpadnie na konto TB miesięcznie to ok. 

Piszę na TB od 2016 i obecny rok jest najsłabszy. No mega posucha.

A co do top10 to masz rację. Tylko, że w ostatnich miesiącach Iwona wyciągala ponad 3 koła miesięcznie. We wrześniu ledwie 2300. Stąd mój wniosek, że wrzesień był słaby. 

Edytowane przez pawig

Widocznie zapleczówki też są coraz częściej zlecanie jedynie indywidualnie. Ja pojedyncze zapleczówki widuję, ale znikają po kilku sekundach. Osobiście ich nie piszę, bo klienci mają wymagania co najmniej jak do tematycznych. Wkurzają mnie natomiast notorycznie niższe oceny za katalogi - nie wiem czego klienci oczekują w tej cenie. Faktycznie, na to wygląda, że administracja TB dała sobie spokój i ciągnie to minimalnym nakładem sił, a szkoda.

Istota braku zleceń na TB tkwi w algorytmach Google. Obecnie żadna firma nie jest w stanie wypozycjonować strony na dawnych preclach, stąd precle mają wymagania zapleczówek a zapleczówki tematycznych. Pingwiny, Pandy, kolibry i tym podobne algorytmy stawiają na treść, naturalne użycie fraz kluczowych, linkowanie oraz wartości użytkowe tekstu. Najnowszy Gołąb łączy lokalizację zapytania z odpowiedziami. Automatycznie wyświetla w pierwszej kolejności firmy zlokalizowane najbliżej pytającego. Wniosek z tego prosty. Teksty z frazą fryzjer Katowice są bez sensu, teksty z nadmiernym nasyceniem frazami kluczowymi są nisko oceniane. 

Opis wymagań jakościowych i stawek na TB powinien ulec diametralnym zmianom i powinien być dostosowany do algorytmów.

Precli będzie coraz mniej, a wyższej kategorii teksty będą zlecane tym, którzy piszą dobrze i rzetelnie. 

Z jednej strony masz dużo racji, że algorytmy Google przykładają coraz większą uwagę do jakości, a z drugiej wciąż nie brakuje klientów, którzy chcą teksty jak najtańsze i zlecają precle. Jest ich faktycznie nie za dużo, ale już 3 lata temu mówiło się, że precle umierają, a wciąż są. Dla mnie to zły kierunek, bo zawsze wolałem tworzyć proste teksty z głowy, niż pisać teksty wysokiej jakości po researchu.

Dziś spotkala mnie taka oto sytuacja. 

Napisałem tekst, w którym jedna z fraz umieściłem w sformułowaniu "wpisać w wyszukiwarce". Chodziło o frazę "wozidla budowlane wynajem". Ja wiem, że klienci często nie lubią tak umieszczanych fraz, ale w tym przypadku klient w ogóle w opisie zlecenia nie odniósł się do tego w jaki sposób frazy maja być lub nie mają być użyte. 

Wysłałem tekst i moderator cofnął mi go do poprawy wskazując, aby nie używał sformułowania "wpisać w wyszukiwarkę". 

Odpisałem moderatorowi, że klient w żadnen sposób nie odniósł się do tego w jaki sposób frazy maja być użyte w tekście, a zatem tekst jest zgodny z wymaganiami opisanymi w zleceniu. A skoro tak to tekst powinien być przez moderatora zatwierdzony i to klient powinien decydować czy to mu się podoba czy nie. 

Tekst został przez moderatora odrzucony. No kurde, to teraz na TB moderatorzy wymyślają własne wymagania co do tekstu za klientów? Piszę na TB od 4 latał, mam kilka tysięcy tekstów na koncie, ale z taką sytuacją spotkałem się po raz pierwszy. Przez widzimi mi się z kosmosu moderatora tekst, który był zgodny z wymaganiami i bez żadnych błędów został odrzucony. Klient nawet nie miał okazji to zapoznania się z tekstem i jego samodzielnej oceny. Pomijam fakt, że przez amatirszczyzne moderatora klient czekał na tekst, test został napisany, a klient nic nie dostanie. 

Przestaje mnie już dziwić, dlaczego na TB nie ma zleceń. Proszę @TextBookers.com o ustosunkowanie się do tej sprawy. Proszę o zwrot kasy i przywrócenie tekstu dla klienta. 

Chodzi o tekst 959568. 

Edytowane przez pawig

Faktycznie, umieszczanie słów w kontekście wyszukiwarki jest często niemile widziane (inna sprawa, że nie jest zabronione). Ja wolę napisać może niezbyt poprawnie gramatycznie, ale coś w stylu "Jeżeli interesują Państwa wozidła budowlane wynajem ich jest możliwy w naszej firmie". Spróbuj może wyjaśnić sprawę na maila, tu TB od jakiegoś czasu w ogóle nie odpisuje.

Masz całkowita rację. To może często nie jest mile widziane, ale jeśli klient w żaden sposób nie odnosi się do tego w opisie zlecenia, to copy ma tu dowolność. I to nie moderator, a klient powien ocenić czy użycie frazy w taki sposób mu się podoba czy nie. 

Moderator ma jasno trzymać się wytycznych klienta, a nie narzucać swoje. I jeśli to klient by cofnął tekst do poprawy to byłyby to dla mnie zrozumiałe. 

Edytowane przez pawig

To też prawda, ja 3 razy miałem zwrócony tekst do poprawy z powodu "nielogicznych zdań" (wg mnie były logiczne), ale po prostu poprawiłem te pojedyncze zdania i nie kłóciłem się.

Pisałeś zaplecze? Jeżeli tak to może moderator z automatu uznał, że to "za wysoka jakość" tekstu by używać frazy w taki sposób, w preclach to chyba raczej przechodzi.

Tutaj nie ma znaczenia kategoria tekstu. Moderator ma się trzymać wytycznych klienta, a nie wymyślać własne. 

Tak brzmiał opis zlecenia: Tekst na temat wozideł budowlanych, czym są, jak wyglądają i działają, jakie mają zastosowanie. Opisać że warto je wynająć w razie zapotrzebowania. 

Jest coś tutaj o tym jak użyć bądź nie użyć frazy kluczowej? Nie ma. W związku z tym moderator ma zasrany obowiązek zaakceptować tekst, a jego ocenę pozostawić klientowi. 

To, że teksty zapleczowe są przez moderatorów i klientów traktowane pod względem jakości jak co najmniej tematyczne (+ milion wymagań odnośnie formatowania: leady, sekcje, nagłówki, listy) to już temat na inną dyskusję i również mi się to nie podoba (dlatego tak długo jak się da, zostaję przy preclach). Ja starałem się tylko przybliżyć Ci prawdopodobny punkt widzenia moderatora, a nie to, że się z nim zgadzam :).

Dnia 4.10.2019 o 11:57, pawig napisał:

Tylko, że tu nie ma wymagań z kosmisu. Patrz opis zlecenia klienta. Czy to są jakieś trudne wymagania? No nie. To moderator wpadł na pomysł, że będzie Panem tego świata :)

miałam podobna sytuację - kategoria zlecenie i podane trzy zwroty kluczowe w mianowniku, żadnego innego opisu, wytycznych czy wskazań. Napisałam tekst, umieściłam słowa kluczowe w innej formie, bo nie dało się inaczej (tekst zrobiłam by był logiczny i spójny, a nie pod SEO, bo nie było wskazań), moderator odrzucił. Miałam pecha, że to były spóźnione teksty (2) i nie mogłam moderatorowi odpowiednio wytknąć "rządzenia się" więc teksty przepadły a dla mnie kara. Napisałam odwołanie - niestety, jak zwykle stanęli po stronie moderacji. No to poświęciłam czas, poszukałam i znalazłam - w 2017 roku pisałam dla tego samego klienta, ten sam temat, i tekst został bez gadania przyjęty i w moderacji i u klienta. Nie wiem, czy tamten moderator był świadomy swojej roli czyli kontrolera pod względem poprawności orto i grama, czy z kolei ten następny to nadgorliwiec. Oczywiście wysłałam zrzuty TB tamtego zlecenia, ale od chyba 3 tygodni cisza...A tak przy okazji - dostaliście umowy o dzieło do podpisania? bo miały być do końca września, mamy 7 październik i nic....