Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

ten textbookers to jest naprawdę mistrzowski, na tej platformie już nic nie działa, wszystko się psuje. dawno już tu nie pisałem, ale ostatnio coś tam sobie wziąłem, bo w mojej pracy zastój. miałem średnią 5,54 na zapleczowych, czyli najwyższy pułap, sprzedała mi się jedna zapleczówka, za którą klient wstawił mi ocenę 6, a moja średnia zjechała na 5,50 i spadłem na niższą stawkę, hehehe, ta platforma jest tak komiczna, że tego się nie da opisać. hehe, no mistrzostwo po prostu 

3 minuty temu, amebix napisał:

ten textbookers to jest naprawdę mistrzowski, na tej platformie już nic nie działa, wszystko się psuje. dawno już tu nie pisałem, ale ostatnio coś tam sobie wziąłem, bo w mojej pracy zastój. miałem średnią 5,54 na zapleczowych, czyli najwyższy pułap, sprzedała mi się jedna zapleczówka, za którą klient wstawił mi ocenę 6, a moja średnia zjechała na 5,50 i spadłem na niższą stawkę, hehehe, ta platforma jest tak komiczna, że tego się nie da opisać. hehe, no mistrzostwo po prostu 

Już nie wspominając śniętych moderatorów - znów mam przestój w moderacji i to tekstów, których termin jest naprawdę "na dniach" :D

@amebix 

No to jest masakra, ja tu już nie piszę od listopada, ale mam nawał pracy i zleciłam 1 - słownie - jeden tekst, w niedzielę - nie wiem co mnie podkusiło. Będę pewnie na niego czekać całe wieki. Wysmarowałam już maila do TB, ale to strata czasu.

Uprzejma Pani napisała, że moderacja teraz robi teksty na bieżąco.

Copy pisze tekst na 20 minut od niedzieli heh, a moderacja działa na bieżąco. hit. Najlepsze jest to, że to jest zgodne z regulaminem, bo copy ma prawo czekać na natchnienie 96 godzin czy ile tam..

Nie zlecę tu już nic choćbym miała pisać po nocach. Wiem, że nie mogę mieć pretensji, ale po prostu nie sądziłam, że ktokolwiek tak się ociąga z pisaniem, @jatosia a jak mi przypomnieliście o tej moderacji to poczułam się jak w innej epoce. Jak tu pisałam to zawsze na bieżąco, nigdy na ostatni moment. Nie kumam jak można tak zwlekać.

Nie mówiąc już o tym, że celowo dałam tematyczny zamiast opis produktu, żeby ktoś sobie więcej zarobił, a ja myślałam, że oszczędzę czas... YHY

Witam J

W nawiązaniu do wymienianych tu uwag, zapytań i wątpliwości postaramy się wyjaśnić niektóre kwestie.

Odnośnie licznika zleceń – mamy świadomość, że nie działa on wystarczająco sprawnie w momencie, kiedy sytuacja w serwisie zmienia się bardzo dynamicznie – w najbliższym czasie będziemy pracować nad tym, aby poprawić jego działanie. Nie jest jednak tak, że system ma błąd na kontach Autorów czy ukrywa  zlecenia J  te zlecenia „widma” to teksty, które ktoś przegląda – rozpatruje ich przyjęcie, teksty dedykowane indywidualnie i czekające na akceptację/odrzucenie przez Autora itd.

Zdajemy sobie sprawę, że szczególnie denerwujące jest to dla Was w momencie, kiedy zleceń wpływa nieco mniej, a liczba autorów aktywnych w serwisie duża – tak jest obecnie, ponieważ nałożyło się na siebie kilka zdarzeń – po pierwsze uruchomiliśmy po niemal rocznej przerwie nabór nowych autorów, po drugie okres świąteczny i początek maja uspokoiły zapotrzebowanie na teksty, a do tego reakcja na epidemię nieco zawirowała rynkiem, także w naszej branży.

Pracujemy jednak codziennie nad tym, aby zwiększać ilość zamówień i mamy nadzieję, że sytuacja się w niedługiej przyszłości unormuje.

Odnośnie moderacji tekstów – bywają okresy, w których nawet praca kilku osób przez kilkanaście godzin na moderacji nie pozwala puścić wszystkich tekstów w ciągu jednego dnia – usprawniamy ten system, ale nadal potraficie nas zaskoczyć J Jest tak np. teraz przez sytuacje, że właściwie co 3 – 4 tekst jest cofany do poprawy – to ogromna ilość zwrotów, które korkują kolejkę na moderacji. Teksty na moderacji układają się wg daty dodania zlecenia, więc jeśli Autor zrealizuje tekst np. godzinę po przyjęciu zlecenia indywidualnego (z czasem realizacji 5 dni) to jego tekst – dzisiaj - wyląduje na końcu kolejki kilkuset tekstów, z których ok.30%  będzie musiało przejść 2 razy przez moderację. Niestety ostatnie kilka dni to napływ treści o kiepskiej jakości – z błędami ortograficznymi, gramatycznymi czy zrealizowanych niezgodnie z opisem, których moderacja nie może puścić do Klienta ani masowo poprawiać.

Poniżej odnieśliśmy się do Waszych uwag/pytań (jeśli w poście nie  ma odpowiedzi na wszystkie - prosimy o przypomnienie zapytania):

Gocha

1.      Mnie wisi 24 od grudnia ( daty mi się pomyliły i za jedno zlecenie dostałam 13pkt karnych). Zgodnie z regulaminem każdy pkt jest anulowany po 90 dniach, nie anulowali żadnego. W regulaminie widziałam zapis, że osiągnięcie 10 pkt zostaje anulowane po 60 dniach. Nie mogę teraz tego znaleźć, więc nie podaję konkretnego paragrafu. Na razie mam indywidualne, ale za chwilę będę do nich pisać. Inka poszukaj zapisu w regulaminie, ale tym na stronie TB. Ten przysłany przez nich na stronę forum tego zapisu nie posiada. 

Ad – pkt karne zdobyte przed wprowadzeniem nowego regulaminu nie podlegają jego zapisom – aby pozbyć się tych starych pkt, które były „bezterminowe” trzeba do nas napisać na biuro@textbookers.com i poprosić o to indywidualnie.

2.      Tak, 16.01 TB na 273 str. forum umieścił nowy regulamin i w pkt 9 jest umieszczony taki zapis, niestety nie doczytałam, że dotyczy to zleceń indywidualnych. Problem polega także na tym, że ten regulamin różni się od regulaminu zamieszczonego na oficjalnej stronie TB. Tam tego zapisu nie ma, są natomiast nowe zapisy.  Tak więc muszę iść na pkt karny lub doktoryzować się w zupełnie obcym mi temacie za 13 zł. 

Ad – byliśmy zmuszeni wyłączyć tę funkcję czasowo, ponieważ powodowała duże problemy w systemie – niektórzy autorzy rezygnowali ze zlecenia w trakcie jego realizacji (przy zleceniach na kilka tekstów) – pracujemy nad usunięciem tej usterki i jak tylko zostanie ona przywrócona, poinformujemy o tym

3.      System coś szwankuje, ja miałam 3 teksty indywidualne, ale temat mi nie siadł. Po napisaniu dwóch zdecydowałam, że wolę pkt karny. Po 1,5 godzinie od upływu terminu okazało się, że nadal jest aktywny, więc napisałam.

Ad – możemy prosić o informację na biuro@textbookers.com ze wskazaniem id zlecenia lub id któregoś z tekstów – sprawdzimy, co działo się z terminem (godziną) realizacji

4.      Precle po 4000 zzs na tematy medyczne to chyba lekka przesada, wyzysk gorszy niż w Chinach, bojkotujcie takie teksty we własnym interesie.

Ad – oddaliśmy do dyspozycji autorów funkcję „zgłoś na moderacje” - wiele tak źle dodanych zleceń zostało przez to cofniętych do klientów. Aby jednak ten system działał i pozwalał eliminować zlecenia z zaniżoną wartością Autorzy muszą aktywnie korzystać z tej funkcji J

5.      Napisałam reklamację w sprawie pkt naliczonych bezpodstawnie w okresie zmiany regulaminu i cisza. Nie dostałam informacji odnośnie pkt starych i tych naliczonych po 16 stycznia. TB działa na zasadzie siły. To jest dla nas dobre to ok, przestrzeganie dat już niekoniecznie. Copy godzi się z tym lub jest blokowany. Przypomina mi to działanie jednej z partii, ale nie powiem której. 

Ad – prośby takie, kierowane na maila rozpatrujemy dość sprawnie – czasem wymaga to sięgnięcia po wsparcie techniczne i ten czas się przedłuża, ale pracujemy nad tym, aby maksymalnie ograniczyć czas odpowiedzi i rozwiązania każdego zgłoszenia

sxldsxxl

Cześć. Czy punkty karne zdobyte na stronie pozostają z nami na zawsze i w pewnym momencie jest po prostu szansa na otrzymanie blokady, gdy zawali się kilka zleceń pod rząd?

Ad - te zdobyte w momencie, kiedy jeszcze obowiązywał stary regulamin pozostają, te nowe są kasowane zgodnie z terminami podanymi w regulaminie.

jatosia

A tak swoją drogą, skoro są coraz częściej okresy takiej posuchy, może warto pomyśleć o rozszerzeniu usług - np. o giełdę tekstów, zlecenia prowadzenia blogów , kont w mediach społecznościowych itd? To oczywiście jedynie pytanie @TextBookers.com - braliście to kiedykolwiek pod uwagę lub dopuszczacie taką możliwość, jeśli przychód spadnie Wam drastycznie z aktualnej działalności serwisu?

Ad – na chwile obecną nie bierzemy tego pod uwagę

Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia 

Zespół TextBookers

Edytowane przez TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

4 minuty temu, TextBookers.com napisał:

właściwie co 3 – 4 tekst jest cofany do poprawy – to ogromna ilość zwrotów, które korkują kolejkę na moderacji. Teksty na moderacji układają się wg daty dodania zlecenia, więc jeśli Autor zrealizuje tekst np. godzinę po przyjęciu zlecenia indywidualnego (z czasem realizacji 5 dni) to jego tekst – dzisiaj - wyląduje na końcu kolejki kilkuset tekstów, z których ok.30%  będzie musiało przejść 2 razy przez moderację. Niestety ostatnie kilka dni to napływ treści o kiepskiej jakości – z błędami ortograficznymi, gramatycznymi czy zrealizowanych niezgodnie z opisem, których moderacja nie może puścić do Klienta ani masowo poprawiać.

A jest tak dlatego, że dobrzy autorzy nie mają tu perspektyw, więc szybko znajdują wyjście ewakuacyjne, a wy się boksujecie wciąż z nowymi, którzy niestety nie potrafią pisać i spada Wam jakość. Szkoda, bo ten portal miał potencjał.

Podwójna moderacja mnie urzekła. 

Litości, tak się nie prowadzi biznesu

Sama sobie poprawię ortografy w 5 minut. 

• Like 1

Jestem pod wrażeniem, bo dawno TB nie ustosunkowywał się do naszych problemów. Niestety jak zwykle winni są copy. Precel to krótki tekst, więc wystarczy określić jego maksymalną długość na np. 1500 zzs i problem z głowy. Podobnie z tekstami do poprawy. Limity miesięczne zależne od średniej. Dobrym copy zdarzają się sporadycznie i są to najczęściej literówki lub niedokładne czytanie zlecenia. W ciągu roku może miałam kilka. Przy średnich poniżej 5,0 np. 2 poprawki w miesiącu z powodów merytorycznych i blokada. Może mniej osób będzie pisać, ale jakość się poprawi. Pkt karne na razie mi nie przeszkadzają, bo wystarczą mi zlecenia indywidualne. Jak będę miała większe możliwości czasowe, to poproszę o anulowanie. 

• Like 2

Co to ma być ? Odpowiedzieli na jakieś parę pytań z kilkudziesięciu, pomijając przy tym te kluczowe . Jakaś kpina. Byle żeby zamydlić oczy jakimiś zdawkowymi odpowiedziami. Od lat te same problemy  i nic się nie zmienia chyba że na gorsze. Pracujemy nad tym albo zamierzamy niedługo się tym zająć... hahahaha cyrk trwa w najlepsze bezustannie.

Co ciekawe, Nie mam w odrzuconych żadnych tekstów a w ustawieniach jest, że 4/5 odrzucone w jednej tematyce. Liczne maile nie sprawiły, że usunęli to bo co to za problem ale powiedzieli, że nie cofają takich rzeczy "nie możemy jednak kasować pkt na jakościach - wtedy system ten nie miałby sensu. " a odrzuty wszystkich tekstów to na podstawie czego są jak nie jakości? Nie są zgodne z jakością to są odrzucane nawet przez błąd gramatyczny. To jest zaprzeczanie samym sobie. Dlaczego okłamujecie ludzi, że kasujecie skoro potem piszecie, że nie? Nonsensy na każdym kroku

• Like 1

59 minut temu, Gocha napisał:

Podobnie z tekstami do poprawy. Limity miesięczne zależne od średniej. Dobrym copy zdarzają się sporadycznie i są to najczęściej literówki lub niedokładne czytanie zlecenia. W ciągu roku może miałam kilka. Przy średnich poniżej 5,0 np. 2 poprawki w miesiącu z powodów merytorycznych i blokada.

Ciekawa propozycja - przeanalizujemy takie rozwiązanie :)

Zespół TextBookers

5 godzin temu, Wwwoman napisał:

@amebix 

No to jest masakra, ja tu już nie piszę od listopada, ale mam nawał pracy i zleciłam 1 - słownie - jeden tekst, w niedzielę - nie wiem co mnie podkusiło. Będę pewnie na niego czekać całe wieki. Wysmarowałam już maila do TB, ale to strata czasu.

Uprzejma Pani napisała, że moderacja teraz robi teksty na bieżąco.

Copy pisze tekst na 20 minut od niedzieli heh, a moderacja działa na bieżąco. hit. Najlepsze jest to, że to jest zgodne z regulaminem, bo copy ma prawo czekać na natchnienie 96 godzin czy ile tam..

Nie zlecę tu już nic choćbym miała pisać po nocach. Wiem, że nie mogę mieć pretensji, ale po prostu nie sądziłam, że ktokolwiek tak się ociąga z pisaniem, @jatosia a jak mi przypomnieliście o tej moderacji to poczułam się jak w innej epoce. Jak tu pisałam to zawsze na bieżąco, nigdy na ostatni moment. Nie kumam jak można tak zwlekać.

Nie mówiąc już o tym, że celowo dałam tematyczny zamiast opis produktu, żeby ktoś sobie więcej zarobił, a ja myślałam, że oszczędzę czas... YHY

Ja zawsze piszę na bieżąco - jeśli chodzi o teksty "rezerwowalne" - wypuszczam je "spod klawiatury" do 24 godzin od rezerwacji. Nigdy nie rezerwuję tekstów "ponad siły" co do ilości. IMO tekst powinien zostać zmoderowany też do 24 godzin  od oddania go przez copy.

Godzinę temu, Gocha napisał:

roku Jestem pod wrażeniem, bo dawno TB nie ustosunkowywał się do naszych problemów. Niestety jak zwykle winni są copy. Precel to krótki tekst, więc wystarczy określić jego maksymalną długość na np. 1500 zzs i problem z głowy.

Sprawa wałkowana chyba kilkakrotnie co do długości tekstów typu precel.  "Za moich czasów" na TB pierwszy hurtowy rzut precli na 3000, 4000, a nawet 5000 miał miejsce końcem 2018 i początkiem 2019. I problem ten powraca mniejszymi lub większymi falami. Ale dopóki "nasz klient, nasz pan" nawet jeśli stwierdzi, że odchody pachną, to precle na więcej, niż 2000 zzs będą się zdarzały :/ Mój patent na takie teksty jest taki, że piszę precla na  zzs z uwzględnieniem wszystkich słów kluczowych i wałkuję to samo 3-, 4- lub 5-krotnie, w zależności od liczby wymaganych znaków.

Edytowane przez jatosia

25 minut temu, maggyxflame napisał:

Liczne maile nie sprawiły, że usunęli to bo co to za problem ale powiedzieli, że nie cofają takich rzeczy "nie możemy jednak kasować pkt na jakościach - wtedy system ten nie miałby sensu. " a odrzuty wszystkich tekstów to na podstawie czego są jak nie jakości? Nie są zgodne z jakością to są odrzucane nawet przez błąd gramatyczny. To jest zaprzeczanie samym sobie. Dlaczego okłamujecie ludzi, że kasujecie skoro potem piszecie, że nie? Nonsensy na każdym kroku

Myli Pani system pkt karnych z odrzutami/brakiem realizacji w jakościach - to dwa niezależne systemy i o ile pkt karne faktycznie usuwamy stałym, dobrym autorom o tyle system odrzutów na jakościach nie podlega takim działaniom. 

Jeśli zależy Pani na odpowiedzi czy wyjaśnieniu w jakimś zakresie, poruszanym we wcześniejszych wpisach, to proszę je przypomnieć. 

Zespół TextBookers

Maggyxflame w zakładce odrzucone masz 2 rodzaje pkt. Te bez komentarza, daty to pkt za przekroczenie czasu, natomiast te za jakość mają tytuł tekstu, datę oraz komentarz. Najczęściej "tekst niezgodny z jakością, kategorią itp" Dokładnie nie pamiętam, bo ostatni dostałam w 2015. Ale zgodnie z regulaminem taki tekst powinnaś dostać najpierw do poprawy. Masz na to 24 h. Jeśli przegapiłaś termin to ląduje w odrzuconych.  

1 godzinę temu, Gocha napisał:

Maggyxflame w zakładce odrzucone masz 2 rodzaje pkt. Te bez komentarza, daty to pkt za przekroczenie czasu, natomiast te za jakość mają tytuł tekstu, datę oraz komentarz. Najczęściej "tekst niezgodny z jakością, kategorią itp" Dokładnie nie pamiętam, bo ostatni dostałam w 2015. Ale zgodnie z regulaminem taki tekst powinnaś dostać najpierw do poprawy. Masz na to 24 h. Jeśli przegapiłaś termin to ląduje w odrzuconych.  

Chodzi o to, że nie mam w odrzuconych tych tekstów. Co więcej, oni nawet sami nie wiedzą o jakie teksty chodzi ale dla zasady nie chcą wyzerować. Nigdy nie zdarzyło mi się nie napisać czy nie poprawić tekstu na czas więc nie ma takiej możliwości. Kiedyś system sam z jakiegoś powodu parę razy jakiś tekst sprawił, że tekst z parodniowym terminem wyparował i do dzisiaj tego nie wyjaśnili. JA nie mówię tutaj o punktach karnych bo takich nie mam, ale o tych ustawieniach w zakładce kategorii tekstów mam 4/5 Niepoprawne teksty ale w rubryce tekstów odrzuconych ich nie ma. Jesli teraz rzeczywiście ktoś mi tekst by odrzucił, to mam całą kategorię blokowaną z wypracowaną latami średnią nie do zdarcia na tysiące 6 i setki 5

TextBookers.com wystarczy przeczytać poprzednie posty skierowane do was. Ponownie widać, że ich nie czytacie albo specjalnie olewacie.

Nie zrozumiałam o co Ci chodzi. Teraz sprawdziłam i rzeczywiście mam 2 zapleczówki odrzucone, bo zakwestionowałam uwagi moderatora. Nie wiedział jak działa odliczanie VAT w samochodzie i choć tłumaczyłam to nie wysłał tekstu do klienta, ale dał do odrzuconych. Potem dorzucił jeszcze jeden z xxxx (chodziło o przedłużenie czasu w starym regulaminie) komentarz - brak oryginalności, choć takiego tekstu na internecie nie spotkałam. W każdym jednak przypadku mogłam sprawdzić podgląd tekstów. jak nie masz podglądu to napisz jeszcze raz powołując się na dzisiejszą deklarację właściciela TB.

Witajcie, copywriterzy!
Jestem na TextBookers od niedawna. Odblokowałam sobie możliwość pisania tekstów zapleczowych, tematycznych i specjalistycznych. Nie wchodzę na portal bardzo często – przeważnie wtedy, kiedy dostanę mailowe powiadomienie o nowych zleceniach. Mam jeden problem: ani razu jeszcze nie widziałam zamówienia na tekst tematyczny lub specjalistyczny. Zastaję tylko precle i opisy do katalogów, rzadko zapleczówki. Chciałabym więc zapytać Was, czy zlecenia na "lepsze" teksty pojawiają się codziennie, ale są błyskawicznie rozchwytywane, czy rzeczywiście przychodzą raz na ruski rok? Z góry dziękuję za odpowiedź :)