Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Gocha napisał:

Zlecenie z pozoru wyglądało normalnie. W poprzednim wpisie źle wpisałam długość tekstu. Ilość znaków wynosiła 11000 zzs z 10 linkami do opisów produktów, wszystkie prowadziły do skąpca, czyli donikąd. Każdy opis na 800 zzs. Przyznaję, że pozornie opis wydawał się sensowny, ale szczegóły już nie. Przy takich wymaganiach i stawce nie chce mi się pisać zapytania do zlecającego. Wiedział co robi i szukał naiwnego, tym bardziej, że było to zlecenie indywidualne. Wcześniej napisałam dla niego kilka krótkich tekstów.

Właśnie z tego powodu nie przyjęłam podobnego zlecenia. W moim przypadku jednak tekst był na chyba 8950 zzs i 9 produktów po 500zzs. Opis był sensowny ale więcej zachodu przy tym niż to warte.

3 godziny temu, cerien napisał:

Właśnie z tego powodu nie przyjęłam podobnego zlecenia. W moim przypadku jednak tekst był na chyba 8950 zzs i 9 produktów po 500zzs. Opis był sensowny ale więcej zachodu przy tym niż to warte.

kiedyś z rozpędu tez przyjęłam podobne zlecenie tylko krótsze, teksty pod SEO - na szczęście były opłacone jako tematyczne, więc machnęłam ręką na brak szczegółów. Wyszłam z zasady - "jak sie nie spodoba to odeślą do poprawy i dopiero później będę się martwić". Na szczęście wszystko było ok i nawet nie musiałam długo czekać na ich sprzedanie.

Edytowane przez Joanna53

5 minut temu, Joanna53 napisał:

kiedyś z rozpędu tez przyjęłam podobne zlecenie tylko krótsze, teksty pod SEO - na szczęście były opłacone jako tematyczne, więc machnęłam ręką na brak szczegółów. Wyszłam z zasady - "jak sie nie spodoba to odeślą do poprawy i dopiero później będę się martwić". Na szczęście wszystko było ok i nawet nie musiałam długo czekać na ich sprzedanie.

No ja najpierw, dzień szybciej przyjęłam zlecenie też na prawie 9000zzs bez jakiś szczególnych wymagań. Myślałam, że nie będzie trudno napisać ten tekst, tym bardziej, że temat dość powszechny. Niestety wciąż się uczę i teraz widzę, że to trochę droga przez mękę. Na drugi dzień właśnie otrzymałam to, o którym wspominałam wyżej i po głębszym rozeznaniu stwierdziłam, że gra nie warta jest świeczki.

Joanna 53 mnie też skusiła stawka i wolę pisać długie teksty, ale nie w przypadku kiedy mam porównywać parametry techniczne produktów. Poza tym jest jeszcze druga sprawa, jeśli będziemy przyjmować takie teksty w kategorii zapleczówek, to nie dziwmy się, że znajdą się cwaniaczki, które będą nam je zlecać.

• Like 2
  • Thanks 1

• 2 tygodnie później...

Proponuję akcję "Pomóż sobie i TB". Na razie prowadzę ją na własną rękę, ale im będzie nas więcej, tym lepiej. TB tłumaczy, że może moderować tylko niewielką ilość zlecanych tekstów (10%), a resztę po naszym zgłoszeniu. Ok, rozumiem. W naszym interesie jest zgłaszać im wszystkie zlecenia niezgodne z wymaganiami jakościowymi i kategoriami. Dzisiaj zgłosiłam 3 precle długości 7-8 tys. zzs na temat chorób, których nazw nawet nie słyszałam. Nie da się więc tego napisać od kopa. Pomijam już długość tekstu. Przy najwyższej stawce wynagrodzenie wygląda następująco (za 8000 zzs):

• precel - 12,56 zł brutto,
  • zapleczowy - 19,36 zł brutto,
  • tematyczny - 36,72 zł brutto,
  • specjalistyczny - 82,24 brutto

Jest różnica? Dla mnie zasadnicza. Wiem, że wiele osób woli precle, bo nie są wymagające i obawiają się, że może zmniejszyć się ilość zleceń. Spokojnie, takie cwaniaczki nigdzie nie dostaną tekstów w niższej cenie niż za tematyczny, więc i tak  będą musieli zlecić TB, tylko w innej kategorii.

Ja na razie zgłaszam precle 3000 zzs i dłuższe, zapleczówki i tematyczne sprawdzam wymagania. Za chwilę będę zgłaszać precel powyżej 2000 zzs. Wiem, że pojęcie krótki jest względne, ale nie aż tak. Jak macie jakieś propozycje to piszcie, może wspólnie wypracujemy sposób na eliminowanie cwaniaków. 

• Like 2

15 godzin temu, Gocha napisał:

Proponuję akcję "Pomóż sobie i TB". Na razie prowadzę ją na własną rękę, ale im będzie nas więcej, tym lepiej. TB tłumaczy, że może moderować tylko niewielką ilość zlecanych tekstów (10%), a resztę po naszym zgłoszeniu. Ok, rozumiem. W naszym interesie jest zgłaszać im wszystkie zlecenia niezgodne z wymaganiami jakościowymi i kategoriami. Dzisiaj zgłosiłam 3 precle długości 7-8 tys. zzs na temat chorób, których nazw nawet nie słyszałam. Nie da się więc tego napisać od kopa. Pomijam już długość tekstu. Przy najwyższej stawce wynagrodzenie wygląda następująco (za 8000 zzs):

• precel - 12,56 zł brutto,
  • zapleczowy - 19,36 zł brutto,
  • tematyczny - 36,72 zł brutto,
  • specjalistyczny - 82,24 brutto

Jest różnica? Dla mnie zasadnicza. Wiem, że wiele osób woli precle, bo nie są wymagające i obawiają się, że może zmniejszyć się ilość zleceń. Spokojnie, takie cwaniaczki nigdzie nie dostaną tekstów w niższej cenie niż za tematyczny, więc i tak  będą musieli zlecić TB, tylko w innej kategorii.

Ja na razie zgłaszam precle 3000 zzs i dłuższe, zapleczówki i tematyczne sprawdzam wymagania. Za chwilę będę zgłaszać precel powyżej 2000 zzs. Wiem, że pojęcie krótki jest względne, ale nie aż tak. Jak macie jakieś propozycje to piszcie, może wspólnie wypracujemy sposób na eliminowanie cwaniaków. 

Ja wprawdzie za precle się nie zabrałam ale dostałam znowu zlecenie prywatne z opisem produktów i odnośnikami do skąpca na chyba 8000zzs czy coś koło tego. Nie pamiętam dokładnie. Nie jestem jednak pewna czy dobrze odesłałam zlecenie - kliknelam "odrzuć" i podałam  powód.  Czy w tej sytuacji wraca to do moderacji czy trafia do ogólnej puli? 

Witam wszystkich,

Jestem nowy na portalu i mam pytanie odnośnie aktywnych zleceń. W strefie copywritera mam info o dostępnych "229 tekstach w innych kategoriach i typach", ale jednocześnie "tekstów w wybranych przez ciebie kategoriach i typach". Czy to wynika z tego że zlecenia są tak szybko rezerwowane przez konkurencję czy przyczyna jest inna? Umowę już odesłałem i wiem że dotarła do TB, ale dalej mam informację, że mam ją odesłać. Rozumiem, że pewnie musi minąć trochę czasu zanim TB odnotuje jej otrzymanie na moim koncie, ale czy może to mieć wpływ na ilość dostępnych zleceń do wykonania?

Będę wdzięczny za każde info. 
Dzięki!

Cerien, ja też precli nie piszę, ale chodzi o zasady. teraz multum precli po 4700 zzs, zaraz się biorę do eliminacji. Jak chcesz, żeby przeszły przez moderację i klient zmienił kategorię, to naciskaj "zgłoś". Pisałam dla tego klienta od ceneo i skąpca. W sumie nie jest to trudne, przeglądasz jeden, dwa modele, a potem lecisz. On chce tylko takie ogólne opisy do rankingów.

@TextBookers.com, zapewnialiście, że precle mają być krótkie i nie muszą być merytoryczne. Określenie krótkie zniknęło. Wniosek możemy pisać teksty na 2 strony za psie pieniądze z tematów, które wymagają znajomości zagadnienia. Zgodnie z Waszymi tłumaczeniami o braku możliwości moderacji zleceń przez zleceniodawców zgłosiłam kilkanaście tekstów za zakresu medycyny, finansów, informatyki, prawa pracy. Wszystkie wróciły jako preclowe. To zawracanie gitary i robienie wody z mózgu. W wolnej chwili napiszę takiego precla i będę czekać na ocenę klienta. Nieprawdą jest to, co piszecie o wzroście znaczenia precli dla pozycjonowania strony. To ukłon w stronę klientów zaczynających przygodę z SEO. Algorytmy Google takie teksty oceniają nisko, za ich pomocą można wypozycjonować stronę na krótko. Dla Gogle najważniejszy jest content marketing, czyli teksty merytoryczne przynoszące klientowi dodatkowe wartości.

Prowadząc taką politykę strzelacie sobie w kolano. 

Edytowane przez Gocha
  • Like 2

Odznacz sobie dziewczyno teksty pleclowe i nie zwracaj na nie uwagi. Po co zgłaszasz teksty do modelacji, jak one po kilku minutach są napisane przez innych copy? To że dla ciebie tekst z finansów albo informatyki jest skomplikowany nie znaczy, że dla innych tak musi być.

SeoMagic nie ma możliwości zablokowania precli (chyba ze masz jakiś sposób). Na tematy związane z finansami, ubezpieczeniami, zakładaniem firm i prawem pracy i wieloma innymi mogę pisać od kopa, ale nie będę sprzedawać swojej wiedzy za psie pieniądze. Z moderacji się wyleczyłam, bo to ściema. TB idzie na ilość, nie na jakość. To ich polityka, nie moja. Trzeba się z tym pogodzić i realizuję tylko zlecenia indywidualne wyższych kategorii.

Mam pytanko, bo nie mogę znaleźć tej informacji w regulaminie. Mianowicie było zamieszczone 8 czerwca zlecenie na tekst zapleczowy, ale z terminem do... 8 czerwca (30 minut na napisanie) i tego nie zauważyłem. Kliknąłem w realizuj i cóż... musiałem przedłużyć sobie termin. I teraz pytania. Czy to czasem nie jakiś błąd z tak krótkim terminem? I jak często można (co ile) korzystać z opcji przedłużania?